Evo recimo PHILIPS SHP9500 imaju na rtings ocjenu 8.3 pa sad ti znaj logiku iza toga. Solidne slušalice ali ni blizu hd600. A ocjena 0.2 boda viša. Pa sad ti čitaj recenzije. Poslat sve na odvikavanje od basa i beatsa.
Mogu li ja koji imam i jedne i druge, znači nemam SCSKH (svaki cigo...) sindrom napisati zašto?
Zato jer se slušalice, kao i svi ostali proizvodi, recenziraju po puno kriterija i onda se na kraju zbrajaju ocijene.
Osim u samoj kvaliteti zvuka, gdje je HD600 nešto bolji, uspoređuju se i udobnost, povezivost, prilagodljivost... HD600 se povezuje vlasničkim kabelom koji ide iz 1 u 2 tj. ulazi u obje slušalice a to je blago rečeno - katastrofa. Već sam promijenio kabel (poprilično skup, nisam htio zamjenski a ni oni nisu jeftini) a i sami ulaz na slušalicama nije više toliko čvrst. Dva puta sam precijenio dužinu kabela i eto. SHP9500 se povezuju klasičnim 3.5 to 3.5mm kabelom (dobiješ i 6.35 adapter) i to je najbolje moguće rješenje jer takvih kabela imaš gdje hoćeš u svim mogućim dužinama a ima i moj najdraži, onaj na oprugu koji je savršen za sjedenje za računalom. SHP9500 je puno ugodniji za duže slušanje. SHP9500 proizvodi manje škripavih zvukova. HD600 ima kvalitetnije originalne padove.
Tu je i kategorija "vrijednost za novac" u kojoj ako HD600 ima ocijenu 8/10 (a ima barem toliko ako gledamo unutar te klase renomiranih proizvođača) onda SHP9500 ima 12/10.
Da ne duljim:
koje više koristim: SHP9500
koje su bolja vrijednost za novac: SHP9500
koje su udobnije: SHP9500
koje imaju bolji zvuk: HD600 (uvjetno rečeno jer imaju bolji stage no malo su bassy za moj ukus)
koje su kvalitetnije izrađene: nerješeno - kompletan build SHP9500, padovi (najbitnije) HD600
povezivost: SHP9500
...
Kao neki fetišist za slušalice koji je imao/isprobao barem 200 (ovo je skromno) modela mogu reči kako su HD600 odlične slušalice (bolje od nasljednika) ali isto tako mogu reči da su SHP9500 odlične slušalice čak ako cijenu ne uzmem u obzir. Ako uzmem u obzir cijenu onda su u kategoriji slušalica najisplatljivije koje sam ikad kupio a čak su u vrhu isplativosti od svega što sam ikad kupio.
Da sutra moram jedne nekome pokloniti poklonio bi mu HD600 zato jer imam slušalice koje bolje zvuče od njih, a nemam univerzalnije od SHP9500
Tu nema niceg s cime se ne slazem.
Moj komentar je išao za besmislenost ocjenjivanja na rtings i whathifi gdje totalno smeće ima ocjenu 7, a hd600 imaju 8.2 pa ispada da je realni raspon ocjena od 6.5 do 8.5, a onda neznam kakvog smisla ima ocjenjivat od 1 do 10 ako je prosjek nekih 7.8 cca. I onda još uspoređivat gaming headsete sa slušalicama (gdje dva totalno različita tipa proizvoda imaju vrlo sličnu ocjenu). Kao da auto uspoređujemo s skuterima od 50ccm pa srušimo ocjenu skuteru jer nema krov.
Postoje bolje recenzije (naveo sam neke s ytuba i crinaclea koji ima kompletnu listu) pa uzimat rtings nema nikakvog smisla.