Alien: Romulus – Hans, dograbi taj bacač plamena!

poruka: 7
|
čitano: 3.953
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Alien: Romulus – Hans, dograbi taj bacač plamena! ".
15 godina

Film je produkcija Disney, vise akcija nego horror, potpuno plosna radnja, nema iznenadenja ili nekog smisla van onog potpuno ocitog i temeljito unaprijed najavljenog. Produkcija valjda cilja na mladu publiku koja je Disneyu donijela milijarde sa superhero filmovima, pa su svi likovi mladahni. Likovi, bas kao u superhero filmovima nemaju skoro nikakvu karakterizaciju, osim najminimalnije koja bi i glupljim klincima omogucila da ih svrstaju u neku predrasudu. Samo su tamo i bore se za zivot ofkors.

Takoder nema jedne od osnovnih premisa horrora, koja je itekako bila upadljiva u prvim, i nedavnim, Alienima, a to je da likovi rade nesto glupo i onda nastradaju, valjda s ciljem snizavanja empatije prema njima. U Romulusu samo ginu usred zgusnute akcije pa ni nema vremena za razmisljanja o tome. Spojeno s nepostojecom karakterizacijom istih tih likova, ispadaju potpuno zaboravljivi likovi, jer u nijednom trenutku niti kazu niti naprave ista bitno.

Drugim rijecima cijeli film su producenti napravili da bi i najtuplji teenager lagano skontao, te su sve neugodne emocije skoro na nuli, nema neizvjesnosti, tjeskobe, vezivanja s likovima, horror elementi su smanjeni na min, jer su sve scene debelo najavljene.

Starijoj publici je ovo sve teski "meh". Nema otkrivanja nicega, u SF smislu, sto je bilo super u izvornim Alienima, a i ovim nedavnima, cekas da vidis nesto novo, neku novu ideju ili paradigmu itd, u Romulusu je sve ocito od pocetka, tako da kroz dobar dio filma se moze tipkati poruke ili surfati na mobu dok oni to "odrade". Neke stvari lijepo izgledaju, pa svatko tko voli SF i cijelu tu premisu i estetiku itd, ce pogledati kad se pojavi na Disney+. Meni je npr zao sto sam platio skupu kino kartu, a to je rijetkost.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2024 19:26 (Mischko (R)).

11 3 hvala 1
12 godina

Ma iskreno nisam ništa pretjerano ni ocekiva od ovog filma pa tako da je nebitno

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

U icekivanju raspleta drugog dijela sage gdje David putuje s Covenantom punih uspavanih kolonista, ovo cak i nije lose djelce. Znam da mnogi kazu svasta za Romulus, i iskreno isao sam ga gledati cisto da se razocaram, ali nisam razocaran u potpunosti. Isao sam odmah prvi dan ili premijeru, da se postedim spoilera, leakova i ostalih stvari koje ljudi rade za klik vise, i to je bila dobra ideja. Clean slate experience.

Prije svega kako je vec spomenuto, treba biti svjestan da je rijec o Disney (nazalost) fransizi, sa svim sto to podrazumijeva. Par klinaca od kojih nekoliko, u koloniji milijun svjetlosnih milja od nigdje govore cistim Engleskim naglaskom (all right, mate?), imaju pristup svemirskom brodu kojim polijecu kako im se hoce, a djevojka ima androida s kojim seta okolo iako je Weyland Yutani owned Synthetic i sigurno nije dostupan kao kucni ljubimac. Svemirska kolonija bez neke posebne regulative mozda omogucava takav scenarij ali mh, what a load of bull. Pronalaze svemirski brod koji je zapravo dvojna svemirska medicinsko istrazivacka baza po koju nitko nije dosao iako sigurno vrijedi par kredita.. Okay, isto treba pinch of salt koji dobijete od kokica. Ono sto pinch of salt ne pokriva je dolazak na neko X mjesto u svemiru, i prigodno nalaze panel na kojem pise Nostromo, nakon 2 min neprekidnog eksplodiranja istog broda u originalu, no prica tu ne staje. Prigodno, pored panela s natpisom, nalazi se fosilizirani primjerak originalnog Aliena koji jos nosi projektil u prsima kojim ga je krknula Ripley, Ellen.

Gtfo, u vakuum svemira, vaistinu.

Ono sto je iznenadjenje, a sto me odusevilo i najavilo nova doba u kinematografiji, je Rook, kopija originalnog robota koji je prigodno prioritizirao savrseni organizam nad sudbinom posade. I iako je originalni glumac (Ian Holm), mrtav od 2020., njegova CGI generirana pojava je mnogima podigla obrve. Vrlo su pazljivo odvagali njegov lik i ono sto govori - i napravili dobar posao.

Prica ide dalje i ulazi u temu Black Goo-a, kao stvaratelja zivota, pa cak i Inzinjera, jer ako pogledamo dijete koje trudnica radja u jajetu, slicnost s Inzinjerima je namjerna. Tu se veze Deacon u Prometheusu (jer kada pogledamo prostoriju u Prometheusu gdje se skladisiti Black Goo, nailazimo na ikonu Aliena koja ima rasirene ruke kao our Lord and Savious Jesus Christ, kakva blasfemija) i teorija da Inzinjeri obozavaju Aliene i smatraju da su postali od Aliena tj mjesanjem svojih (nekih) gena s genetskim kodom Aliena. Ovo tjera vodu na mlin onih koji smatraju da je David zapravo posjetio Paradise iliti originalni planet odakle potjecu Inzinjeri, i u nekom samo njemu znanom cinu AI osvete, izbombardirao njihov home planet onom supstancom koju su namjenili Zemlji. Teorija je toliko luda da bi mogla imati smisla. Jer ovim djetetom (koje je zapravo Rumunjski kosarkas Robert Bobroczkyi) i njegovim izgledom, veza Goo-a s Inzinjerima se potvrdjuje.

Htjeli ili ne, ovaj fim se dogodio, i donio nesto sa sobom, sto dodaje par djelica slagalice velikom misteriji Aliena. Mozda ga pogledam jos jednom, ali pred kraj godine.

2 2 hvala 2
14 godina

Ocajna recenzije Kristian Komorčec

Film je bas ok i nekon puno smeca

malo me vratio u Alien svijet prvog i drugog dijela

i film zasluzuje puno bolju ocjenu nego sto ovaj lik sugerira

obavezno pogledati u kinu

od mene nekih 8 /10

a on neka gleda stream cega god hoce

SAMSUNG S23 ULTRA 512GB
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2024 11:13 (pasko).
Moj PC  
4 3 hvala 0
15 godina

"plišanim ksenomorfom" Sold! 

1 0 hvala 1
16 godina
Re: Alien: Romulus – Hans, dograbi taj bacač plame
Pogledao sa ekipom, ne znam uopće što bih napisao. Obično sjednemo poslije filma na pivu pa pričamo ili se sprdamo ili nešto, ali ovaj film nam je ubio želju za životom. Bezlično sranje. Žao mi je što ih alieni nisu sve pobili koliko su nezanimljivi i bezvrijedni, jedino woke android ima nekog smisla, ali ga 80% filma ne vidiš jer je mračan film, a android je heh, tamnoputi. Ne mogu shvatiti što je dobro u tom filmu.
Moj PC  
3 0 hvala 0
6 godina
Re: Alien: Romulus – Hans, dograbi taj bacač plame
zbuzanic kaže...
Ne mogu shvatiti što je dobro u tom filmu.

Sva sreca, ako mozes shvatiti sto je dobro u ostalim filmovima koji izlaze. Nista nije dobro u ovom filmu, ali konkurencija vecinom jos i manje nudi. Sada, kako godine idu, vise smo cangrizavi, a takvi valjda nismo ni zanimljivi filmskoj industriji.

Ali generalno, ako sve maknem po strani, popijem jedno 4-5 piva, film i ne ispadne uopce los za pogledati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice