Epson L382 prolupao,molim vašu pomoć

poruka: 47
|
čitano: 10.385
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Epson L382 prolupao,molim vašu pomoć

Ne vidim šta bi moglo krenuti po zlu. Ta opcija je tu baš za takav slučaj koji se kod tebe desio.

Potrošiće malo više tinte jer će isprati svu tintu koja se nalazi u dovodnim cjevčicama, ali tinta za te Epson printere je vrlo jeftina.

Trebaš samo paziti da nemaš skroz malu količinu tinte u spremnicima jer neće imati čim zamijeniti tintu koju izbaci iz dovodnih cjevčica.

Ali to sad nije neka ogromna količina, vjerovatno ne više od mililitar-dva.

Znači provjeri imaš li dovoljno tinte u spremnicima, pokreni proces koji će potrajati malo duže i kada završi sačekaj nekoliko minuta i isprintaj test stranicu da vidiš ima li poboljšanja.

16 godina
neaktivan

https://ibb.co/8shM9MZ

To je u manual-u.

Gde podešavam vrstu papira?

Jer kroz prozor u opcijama kad printam običnu sliku samo imam 2 opcije epson sjajni papir i epson matirani papir.

17 godina

Otkači opciju da printa bez ruba i onda ćeš moći odabrati i obični papir

16 godina

Izvini Zelja stvarno ne znam gdje udaram na sve strane.
Kolega Widowmaker je u pravu sve što je rekao. Zato sam mu stisnuo TU jer se slažem sa njegovim mišljenjem. Da opcija od ruba do ruba je namjenjena za fotografije ili foto ispis, stoga je logično da moraš odkvačiti tu opciju kako bi mogao postaviti obični papir. Jer opet logika, da možeš na običnom papiru printati od ruba do ruba imao bi zaprljan printer (i rub papira) na krajevima.

Kolega Widowmaker ako imaš isti printer gukni golube.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Ovde piše da se troši neko jastuče za mastilo..

Šta je to?

Znači prvo će mi potršiti tintu a onda i to jastuče...

Jbt kakvo sam ovo sranje napravio.

Sutra cu zvati momke iz ovog servisa da vidim šta oni kažu,ako ova opcija pomogne a da ne šaljem printer brzom poštom onda ću probati,ovako ne smijem stvarno,jer do sad sam previše sranja napravio.

Hvala Widow i Envy svakako.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Zelja kaže...

Ovde piše da se troši neko jastuče za mastilo..

Šta je to?

Znači prvo će mi potršiti tintu a onda i to jastuče...

Jbt kakvo sam ovo sranje napravio.

Sutra cu zvati momke iz ovog servisa da vidim šta oni kažu,ako ova opcija pomogne a da ne šaljem printer brzom poštom onda ću probati,ovako ne smijem stvarno,jer do sad sam previše sranja napravio.

Hvala Widow i Envy svakako.

Jesam serviser (barem sam bio) štampača ali ne znam napamet sve opcije i sve modele printera. Pogotovo ti CISS Epsoni su jako dobri i jako naravno skupi.

Ta opcija je baš za to. Nemaš šta pokvariti. Piezzo glave su Epsonov patent koji je kasnije dao HP-u i Canonu. jedina šteta koju možeš napraviti ejste da potrošiš tinte. Ali znam da i za njega imaju zamjenske tinte koliko god se to Epsonu ne sviđa.

BTW: Radio sam na servisu kopirkama pa ako te zanima OS od onog kopirca Canona ima čak 1.1 GB ZIP-ovanog OS-a. Zamisli samo kakvih opcija ima.

Za vladu sam popravljao ona matrični Epson gdje smo morali variti metalne konstrukcije jer bukvalno printer rasformira svaki stol na koji se montira.. itd itd.

Ovo gore sam ti poslao na PP.

Jastuče za mastilo služi da sakuplja tintu onu koja se prosipa čišćenjem da li običnim ili tim novim pod mlazom. Probaj to što je kolega rekao, nemaš druge i sam je rekao da je riješio taj problem. Kažem ti nemaš šta pokvariti osim potrošitit tinte. Jer znam nama prije kada su dolazili ti inkjet glava se čistila 96% alkoholom, nekad i običnom rakijom. Itd itd..

Slobodno pitaj što god trebaš. Imam i vremena i strpljenja.. ali moraš i ti malo googlati. ;-)

Uređivano: Odo doručkovati pa me neće biti neko vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2020 13:22 (Envy).
17 godina

Jastuče ti se nalazi ispod glave za printanje i služi da skuplja višak tinte. Najviše se to dešava kod štampanja od ruba do ruba jer glava prelazi preko ruba papira i onda to jastuče skuplja tintu koja prođe pored papira jer bi inače nastao nered.

Jastuče može primiti određenu količinu tinte i onda ga treba zamijeniti u servisu jer printer prijavljuje grešku kada je jastuče puno.

To kod normalnog korištenja nije nikakav problem jer mogu proći godine prije nego što se jastuče mora zamijeniti i vjerovatnije je da ćeš zamijeniti printer prije nego što se to desi.

Pošto se kod ispiranja tinte troši dosta veća količina tinte nego kod normalnog printanja i to jastuče će primiti malo veću količinu tinte, ali opet naglašavam ništa strašno i to je sasvim normalno i moći ćeš normalno nastaviti koristiti printer.

Malo će mu skratiti životni vijek, ali to je nešto tipa umjesto da možeš isprintati 20000 kopija moći ćeš 19500. (Lupam brojke, ali hoću da kažem da to vjerovatno nećeš ni osjetiti)

Zato slobodno pokreni taj proces pazeći na onih nekoliko stvari koje sam ti već napisao i ako se ni tada ne popravi stanje onda nosi na servis.

Ništa se strašno neće desiti, ne znam zašto se toliko plašiš opcije koja je tvornički ugrađena kao mjera održavanja printera.

Envy 

Napisao sam već na prošloj stranici u svom prvom postu u ovoj temi da imam Epson CISS printer na poslu, nisam siguran koji je model jer nisam sada tamo, ali je vrlo sličan, možda čak i isti model.

A radio sam ovaj isti proces zbog istog problema i riješilo je stvar.

16 godina
Widowmaker kaže...

Jastuče ti se nalazi ispod glave za printanje i služi da skuplja višak tinte. Najviše se to dešava kod štampanja od ruba do ruba jer glava prelazi preko ruba papira i onda to jastuče skuplja tintu koja prođe pored papira jer bi inače nastao nered.

Jastuče može primiti određenu količinu tinte i onda ga treba zamijeniti u servisu jer printer prijavljuje grešku kada je jastuče puno.

To kod normalnog korištenja nije nikakav problem jer mogu proći godine prije nego što se jastuče mora zamijeniti i vjerovatnije je da ćeš zamijeniti printer prije nego što se to desi.

Pošto se kod ispiranja tinte troši dosta veća količina tinte nego kod normalnog printanja i to jastuče će primiti malo veću količinu tinte, ali opet naglašavam ništa strašno i to je sasvim normalno i moći ćeš normalno nastaviti koristiti printer.

Malo će mu skratiti životni vijek, ali to je nešto tipa umjesto da možeš isprintati 20000 kopija moći ćeš 19500. (Lupam brojke, ali hoću da kažem da to vjerovatno nećeš ni osjetiti)

Zato slobodno pokreni taj proces pazeći na onih nekoliko stvari koje sam ti već napisao i ako se ni tada ne popravi stanje onda nosi na servis.

Ništa se strašno neće desiti, ne znam zašto se toliko plašiš opcije koja je tvornički ugrađena kao mjera održavanja printera.

Envy 

Napisao sam već na prošloj stranici u svom prvom postu u ovoj temi da imam Epson CISS printer na poslu, nisam siguran koji je model jer nisam sada tamo, ali je vrlo sličan, možda čak i isti model.

A radio sam ovaj isti proces zbog istog problema i riješilo je stvar.

Sa svim se slažem.

To jastuče na starim Stylusima (znači kada sam ja u srednju išao prije 20 godina) nije ništa do komad spužve unutar neke plastike. I to se da popraviti 3-rd party rješenjima.

I da i ja mu savjetujem da krene koristiti opcije koje već su namjenjene za to. Sorry nisam vidio ili sam smetnuo sa uma da si napisao da imaš Epson CISS.
Mislim bolje da proba sada u ovim vremenima izolacije jer to sa servisom je ako ako jedan veliki upitnik kada će mu riješiti.

16 godina
neaktivan

Ja sam servis kontaktirao i oni su rekli da je problem vjerovatno do printerske glave.

Ako je to problem,ja zaista ne znam kako i da li se to čisti mjenja i šta se radi i da li je uopšte problem glava printera ili začepljena mlaznica,ne razumijem.

Opet kažem zvat cu sutra,ako uspijem printer poslati na servisiranje necu nista čačkati ako ne,onda cu sutra probati jos ovu opciju.

Koliko se to majku mu troši boje,otprlike...nije meni zbog boje nego zbog tih spužvica što skracuju vijek trajanja printera.

A ko zna mozda i oni to urade i onda sam na istom odnosno bolje da sam ja uradio.

Kako sada ja mogu znati jel problem glava kako oni kazu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

I opet. Znaci ja sam SVE procitao sta su decki napisali a ti nisi. 

1 0 hvala 0
17 godina
Kolacic kaže...

Ja odustajem 

16 godina
neaktivan

Pa ja svaki korak koji sam napravio dalje dobijao sam sve lošiji ispis...koga ja više da slušam,ovog čovjeka u servisu što me sj..o,servisere Epson štampača ili vas ovde?

Čovjek me sje..o samo tako,rekao očisti glavu i od tad su počeli problemi...

Hvala puno svakako na trudu ali ja neću da čačkam nešto što je ionako sj..o do kraja,a ne razumijem se.

Pitat ću čovjeka iz servisa da probam sutra i to ako ne upali što kažete nosim poštom daleko odavde ili leti kroz prozor!

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Opcija paper types:plain paper tako je setovano.

Nema nigde opcija printanja od ruba do ruba,borderless je opcija islključena.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Zelja kaže...

Pa ja svaki korak koji sam napravio dalje dobijao sam sve lošiji ispis...koga ja više da slušam,ovog čovjeka u servisu što me sj..o,servisere Epson štampača ili vas ovde?

Čovjek me sje..o samo tako,rekao očisti glavu i od tad su počeli problemi...

Hvala puno svakako na trudu ali ja neću da čačkam nešto što je ionako sj..o do kraja,a ne razumijem se.

Pitat ću čovjeka iz servisa da probam sutra i to ako ne upali što kažete nosim poštom daleko odavde ili leti kroz prozor!

Ovdje nas slušaj.

Dakle ja nisam bio omiljen kod šefova niti u jednoj informatičkoj firmi (a promjenio sam ih 5) jer sam volio ili htio da budem iskren prema kupcima. Manje više nisam bio omiljen ima ih koji su me i molili da ostanem.
Dakle ne znam tko ti je rekao na osnovu samog ispisa ili slike koje si im poslao da je "vjerojatno glava" to je čista glupost. Usporedbi sa medicinom odeš doktoru i kažeš mu da imaš slabost u mišićima i imaš temperatutu (neka viroza ajmo reći) a on ti kaže "vjerojatno je rak".

Dakle za obične laike stvari idu ovako. Kada ga serviser preuzme pitat će nešto osnovno šta je štampaču? Je li pao sa stola, ili jedan slučpaj koji sam ja imao lik pukao i sinu kablove sve počupa pa i od printera, ili ne piše dobro, melja mi, print mi je sav zelen, žut ovo ono.. ne bitno je, serviser radi po sledećem:

radi testni print i ulazi u serviserski mod.

Bez obzira o kakvom je printeru riječ to može biti informacija o kombinaciji treptajućim lampicama, ili se kombinacijom tipki nešto resetuje.. a onda dalje ako se zaključi da se printer mora otvorit pod posebnom hemikalijom očistiti glavu, kasnije poravnati tj. kalibrirati i na kraju - naplatiti.

Dakle ti jastučići u InkJet ispisu su kao drške na šolji za kafu. Podrazumijeva se da ćeš nasuti tekućinu i da nećeš nasuti tečnog olova pa se neće odvaliti. Drugim riječima obična spužvica koja sakuplja višak tinte da ti istu ne bi na stol prolio.

Inače ne znam kakvi su ljudi koji rade u Epsonu u HR (jer u BiH znam da pravog zastupnika za Epson nemaju) da li imaju svoje prestavništvo ili ne, koliko će ti izaći u susret ili neće - ne znam. Pitanje je da li uopće i rade u ovom vremnu virusa i potresa.
Znači u svakom slučaju radi to čišćenje pod mlazom (pritiskom).

Gora situacija je da ode u Servis i lupam banalno si ti mogao riješiti problem a tamo u servisu nema šta nisu radili ti. I onda ti potroše svu boju ili naplate XYZ glupost koju ne bi trebali.

Radi to čišćenje što ti je Widowmaker i nemoj da brineš koliko boje troši niti koliko će spužvice upiti tinte. Jer to će u svakom slučaju napraviti u servisu.

Inače dešava se (i nije meni jednom) da hoćeš da očistiš a ono začešiš još gore. Nije strašno, i ja kada sam bio balav sam experimentisao svašta pa na kraj odnio u servis i tamo mi kasniej rekli da čiste običnim alkoholom. Utope mlaznice u alkohol i trže nekoliko sati.

Najgori scenarij: Serviser ne zna ili tačnije nema vremena da se bakće sa tobom, zamjeniti ti glavu koja se mogla normalno očistiti i kaže ti bla bla bla nisi se držao upustava i naplatiti.

Vjeruj ja kada sma radio pazio sam (ali samo ja) na takve klijente posebno. Zašto: Dođe 80 Canon lasera iz kladionice.. ideš redom.. čisti laser ako je smeđi ispis, ako ispis ima problema mijenjaj bubanj, rolnice ovo ono, vražije materine.. (jednom kolegi svaki printer koji zatvori ima višak šarafa) i onda dođe jedan student koji si je skuplčjao novac za foto ispis i kupovao glossy i skupe papire i ako ja nisam njega ispoštovao mašio sam cijeli fudbal. I onda on kasnije može reći Epson ne valja i zato imaš na Balkanu situaciju koja je sada: Corel se koristi više nego Adobe, Canon nego Nikon, i Canon nego Epson. Nemaš pravog prstavništva Nikona, nemaš pravog prestavništva Epsona.

Eto radi gore ovo zelenim markerom što sam napisao a ako želiš prije nego to uradiš nazovi sutra servis budi ljubazan, spucaj neku spiku treba ovom onom za škole, mislim u ovom vremenu ludila svatko će ti izaći u susret ali opet možeš naletiti na budalu koja će reći "joj ovome do printanja svijet umire od virusa", ali to ne znaš dok ne nazoveš niti ćeš znati da li to čišćenje pod mlazom uroditi plodom.

Uglavnom javi kako prolazi stanje, jer nemoj da taj printer leti kroz prozor (lično ja sam ih pobacao more jedno, a za taj bi došao bilo gdje u HR) jer svakako vrijedi a i skupo si ga platio. Uradi to zeleno sad ili sutra pa javi kako je prošlo.

Zelja kaže...

Opcija paper types:plain paper tako je setovano.

Nema nigde opcija printanja od ruba do ruba,borderless je opcija islključena.

To ti je zadnja briga, tek kada printer radi onda se igraj sa papirom i printanje od ruba do ruba. 

16 godina
Widowmaker kaže...
Kolacic kaže...

Ja odustajem 

Odmori malo, ja ću držati liniju za sada :-D 

16 godina
Zelja kaže...

Pozdrav svima.

Znam da nisam omiljen ovde radi svog pametovanja pa stoga oprostite mi,često to radim ali ne iz loše namjere..ali sada trebam vašu pomoć,i svaki odgovor je dobro došao.

* * *

Pa bog-te-vidio uđem da vidim tu sliku profila (jer kad mi jedosadno svima je ovdje poznato da iz dosade se*em po AMD-u) ti si iz Tuzle ja iz Tuzle.

Ja juče bio na Brčanskoj Malti čitav grad od Irca prošao.. eii kako je svijet mali. Da sam znao džaba bi ti to sredio.

Uređivano: Gdje si kupio printer i gdje bi ga poslao na Servis?

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2020 23:07 (Envy).
14 godina
neaktivan
Envy kaže...
Zelja kaže...

Pozdrav svima.

Znam da nisam omiljen ovde radi svog pametovanja pa stoga oprostite mi,često to radim ali ne iz loše namjere..ali sada trebam vašu pomoć,i svaki odgovor je dobro došao.

* * *

Pa bog-te-vidio uđem da vidim tu sliku profila (jer kad mi jedosadno svima je ovdje poznato da iz dosade se*em po AMD-u) ti si iz Tuzle ja iz Tuzle.

Ja juče bio na Brčanskoj Malti čitav grad od Irca prošao iz Lipnice.. eii kako je svijet mali. Da sam znao džaba bi ti to sredio.

Uređivano: Gdje si kupio printer i gdje bi ga poslao na Servis?

Još će ispasti da je od tebe kupio printer. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice