Idem sad nazvat Vasju i Žoru i reći im da sutra možemo dulje spavati...
Kad obavite beauty sleep, sjedite na vlakić za Čeljabinsk na Uralu, tamo vam je novo radno mjesto...
Idem sad nazvat Vasju i Žoru i reći im da sutra možemo dulje spavati...
Kad obavite beauty sleep, sjedite na vlakić za Čeljabinsk na Uralu, tamo vam je novo radno mjesto...
Također, što ovdje znači 'pobjeda'? Nakon bitke, njegova pobijeđena tenkovska regimenta se, kažeš, povukla - znači li to da se pomaknula za jedno polje unatrag, u potpunosti nestala s mape ili nešto treće? (Sry na noobovskim pitanjima, ali vidim da se dobro nosiš s njima :)
I još samo jedna sitnica - na mapi je jedna jedinica koju do sada nisi opisao - nije kuvertica, već samo jednom crtom prekrižena divizija, 2-8 piše ispod oznake. Jel' to neka laka pješadija, konjica, što li?
Odlična pitanja!
Prvo, odgovor na zadnje - jedinica prekrižena samo jednom crtom je konjica, Rusi još imaju ponešto takvih divizija i zapravo su vrlo korisne. I Švabe i Rumunji imaju par konjičkih... Ruska konjička divizija ima i tenkova, prvi su shvatili da to u biti ide kao logička progresija. Danas Ameri imaju tzv "armored cavalry" što su u biti tenkisti ili malo lakše tenkovske jedinice - simbol im je kombijacija tenkovskog jaja i konjičke jedne prekrižene crte.
Pobjeda u ovom slučaju znači povlačenje njegove regimente - gotovo beznačajno u velikoj shemi stvari, ali jako bitno s psihološkog stajališta jer će ga naučiti da se manje bahati. Inače, rezultat ovisi o snazi protivnika, pripremi, razini supplya.... može biti retreat, rout, shattered, surrender, itd, igra vodi računa i o količini zarobljene neprijateljske opreme.
Snaga, odnosno combat value, odnosno CV je samo okvirna mjera, i pravi rezultat ovisi o nizu faktora. Konkretno, napad jedinice sa CV 3 na jedinicu defense value 2 završio bi rezultatom "HELD" (obrambena jedinica je zadržala položaj, tj poraz za napadača.
Treba voditi računa da je vrijednost protivničke jedinice uvijek procjena (nekad vidiš znak ?) i nepouzdan.
Konkretan izračun svake bitke je neobično kompleksan i računa se uz međuizračune svih mogućih sredstava i osoblja koja čine jedinicu. Da citiram manual: "WITE features probaly the most complex combat calculations in any wargame ever". Meni se to sviđa, jer se vodiš osjećajem a ne čistom matematikom.
Tu su i manje jedinice koje korpusi ili armije dodjeljuju divizijama za neki zadatak a mogu činiti razliku između poraza i pobjede. Npr švapska pješačka divizija u napadu može imati attachment - bataljon STUG jurišnih samohodnih topova. Rus to ne zna na prvu loptu, a razlika je jako velika.
Što se tiče ovih attachmenta Rusi su tu čak i jači i fleksibilniji kako rat odmiče, ali o tom potom.
Ne znam zašto ga je forum ovako brutalno izrezao... :/
Jedno pitanje! Pošto si nabrajao tko koje bojište vodi, koliko sama igra dozvoljava, ajmo ju tako nazvati, alternativnu povijest? I jel imaju povijesni podaci ikakvog utjecaja na samu igru?
Da uzmem konkretan primjer... Jel bi ti na vrata Moskve mogao pokucati Rommel?
Pretpostavljam da to znači da mu je ta jedinica sada demoralizirana, pa su joj i karakteristike (vrijednosti) niže? Može li uopće igrati s tom jedinicom u sljedećem krugu?
EDIT: želim reći, ako se samo se povukao polje unatrag, a može napraviti 40-50 polja po krugu, zapravo se ništa posebno nije dogodilo - što bi ga spriječilo da se dalje bahati, mora biti barem nešto :(
Treba voditi računa da je vrijednost protivničke jedinice uvijek procjena (nekad vidiš znak ?) i nepouzdan.
OK, to sam skužio, ono što me interesira je kako mehanika igre funkcionira u slučaju sraza ovakva dva tipa jedinica. Pretpostavljam da ne funkcionira na način kao u Warcraftu, kada bi seljak sa sikiricom lagano sjeckao obrambeni toranj, dok ga ne nasjecka, pa makar mu trebalo i deset godina... Dakle, bi li uopće bilo efekta napada pješadijskom na tenkovsku jedinicu (čak i da je odnos CV točno onakav kakav piše)? Postoje li zasebne protutenkovske jedinice, ili se računa da pješadijska divizija uvijek ima i određenu količinu protutenkovskih jedinica?
Konkretan izračun svake bitke je neobično kompleksan i računa se uz međuizračune svih mogućih sredstava i osoblja koja čine jedinicu. Da citiram manual: "WITE features probaly the most complex combat calculations in any wargame ever". Meni se to sviđa, jer se vodiš osjećajem a ne čistom matematikom.
Hahaha, znači nešto kao ovo?
Jedno pitanje! Pošto si nabrajao tko koje bojište vodi, koliko sama igra dozvoljava, ajmo ju tako nazvati, alternativnu povijest? I jel imaju povijesni podaci ikakvog utjecaja na samu igru?
Da uzmem konkretan primjer... Jel bi ti na vrata Moskve mogao pokucati Rommel?
Igra dozvoljava alternativnu povijest - u biti sve igre ikad se temelje na alternativnoj povijesti, samo što ovako detaljne imaju vrlo precizno zadan okvir za tu alternativnu povijest. Povijesni podaci apsolutno imaju utjecaja.
Zadana je, na temelju povijesnih podataka, proizvodnja, jedinice, zapovjednici, masa toga... ali dalje je sve na tebi. Konkretno, Rommel nije na popisu zapovjednika jednostavno zato jer u vrijeme ove igre je bio u Africi, a kasnije je otišao na Zapadni front, NIKAD nije zapovjedao jadinicama na Istočnom frontu pa mislim da ga nema u igri o istočnom frontu.
Međutim, Guderian, Manstein, i hrpa drugih generala jesu u igri i možeš ih raspoređivati kako želiš (doći ćemo valjda i do tih detalja negdje u ovom threadu) pa je moguće da već neki od njih pokuca na vrata Moskve....
Primjerice, ja ne mogu samo klikom miša apgrejdati sve svoje avio jedinice na Pe-2. Imam zadanu proizvodnju (koja može varirati ovisno o tome da li Švaba zarobi ili izbombardira neke moje tvornice Pe-2 ili ih ja preselim na vrijeme itd) i snalazim se s tim.
Zbog toga u ovako detaljnim strategijama do izražaja dolaze borbena sredstva koja su u drugim igrama neglamurozna. Svi vole Tigere, Panthere, FW 190 ili T-34, ali bolna je istina da dobar dio posla moraju odrađivati SB-2, Panzer III, BT-7 i ostale "krntije" jer jednostavno nema dovoljno dobrih tenkova i aviona ili ne dolaze dovoljno rano, na vrijeme itd.
Recimo Mitcubiši Ki-15
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Ki-15
Avion za koji nitko nikad nije čuo, izgleda ko zadnje njesra.... međutim, Japancima je bio mega koristan u ranim fazama rata, a to skužiš tek kad igraš neku igru koja ga koristi na strateškoj ili operativnoj razini. Za Zero je čuo svatko, ali ja bi često mijenjao eskadrilu Zeroa za eskadrilu ovih krntija. Govorim o iskustvu iz War in The Pacific npr.
OK, to sam skužio, ono što me interesira je kako mehanika igre funkcionira u slučaju sraza ovakva dva tipa jedinica. Pretpostavljam da ne funkcionira na način kao u Warcraftu, kada bi seljak sa sikiricom lagano sjeckao obrambeni toranj, dok ga ne nasjecka, pa makar mu trebalo i deset godina... Dakle, bi li uopće bilo efekta napada pješadijskom na tenkovsku jedinicu (čak i da je odnos CV točno onakav kakav piše)? Postoje li zasebne protutenkovske jedinice, ili se računa da pješadijska divizija uvijek ima i određenu količinu protutenkovskih jedinica?
Hahaha, znači nešto kao ovo?
Pod bahaćenjem sam mislio na psihologiju živog igrača, dakle Jamesa, kad vidi da mu neke jedinice mogu dobiti i po nosu bit će oprezniji.
Inače, da, i jedinica u igri je izgubila nešto na moralu. Na mobilnosti možda ponešto, pa recimo ne može napraviti 40-50 movementa po krugu, nego recimo 20, jer su u povlačenju izgubili dio tenkova, kamiona, goriva.... pa više nisu mobilni kao u najboljim danima.
Sve ovisi o rezultatu, ako je jedinica "routed" (razbijena) onda je neko vrijeme posve beskorisna, CV je gotovo nula, ne može ići prema protivniku, može samo bježati dalje. Te jedinice su označene trakom sa R na mapi. Ako je shattered onda mislim da se posve briše s mape ali može doći kasnije obnovljena. Ako je surrendered onda je više nema.....
Inače, 50 "movement pointa" ne znači da može ići 50 polja. Svako polje, ovisno o terenu i TIPU jedinice uzima određen broj movement pointa. Tenkovska jedinica, na močvarnom, brdskom ili planinskom polju gubi dosta movementa, ali na čistom (clear) terenu ide jako jako daleko. S druge strane postoje specijalizirane jedinice planinske pješadije koje po planinama idu bez pol frke. Itd, ovisi o opremi jedinice i terenu, blizini neprijatelja (u poljima odmah do protivnika SVE jedinice troše mnogo više movementa za kretanje od polja do polja). Prelaz rijeke košta nešto movementa itd.
Točno je i da mehanika nije kao u Warcraftu gdje seljaci sjekiricama sjeckaju tenk dok ga ne nasjeckaju makar im trebalo deset godina. Ovdje seljaci uopće ne mogu nasjeckati tenk sjekiricama nego će svi izginuti (ili će tenkovi ostati bez streljiva). Odgovor na sva tvoja pitanja iz zadnjeg pasusa je "da". Sami pješaci u napadu na tenkove će proći jako jako loše, čak i ako imaju visok CV. Zato pješacima valja attachati nešto topništva, anti tenkovskih jedinica, lovaca na tenkove i sl.
Recimo u napadima na utvrđene jedinice dobra je inženjerija i topništvo, inženjerija je korisna kod prelaza rijeka i rušenja zapreka itd itd itd itd. Općenito od attachanih jedinica najbolje su topništvo i inženjerija, ali o tome još uopće i nisam pisao. Rusi u ranoj fazi imaju super beskorisnu pomoćnu jedinicu za svoje korpuse i divizije - Motorcycle batallion!
Nešto što bi volio moj prijatelj Butcher...
Ideja je bila da visoko mobilna pješadija na motorkotačima eskorištava rupe u neprijateljev obrani kod mobilnog napadačkog rata. Nažalost, Barbarossa nije mobilni napadački rat nego bežanija, pa ovi s motorkotačima mogu samo brže bježati ali za borbu su nekorisni. Finci i Švabe imaju Bycicle batallione. Ideja je ista, ali interesantno na ruskoj strani provedena s više motorizacije.
Dakle, ne postoji nikakva taktika za eventualnu eskalaciju pokušaja operacije Siegfried?
Kolko vidim sve je koncentrirano na regiju-centar-sjever.
Malo o ruskim motorciklima, korištenim za specijalizirane bataljune motorkotačštva
http://en.wikipedia.org/wiki/IMZ-Ural
Posebna je fora što su u pitanju razrade njemačkog BMW-a....
"According to official accounts, after lengthy discussion, the BMW R 71 motorcycle was found to most closely match the Red Army's requirements. Five units were covertly purchased through some Swedish intermediaries. Soviet engineers in Moscow dismantled the five BMWs, reverse engineering the BMW design in every detail and making molds and dies to produce their own engines and gearboxes in Moscow."
Uglavnom, u filmovima izgleda super kad dođu Švabe na BMW-u ili Zundappu s onom prikolicom sa strane i šljemovima i mitraljezom i ono izgledaju ko teške mange, ali u stvarnom ratovanju to je gotovo beskorisno, pogotovo u obrani.
Preozbiljni smo za nedjelju, fale mi Dragini uleti i onaj buđavi s lekom za tetku....
A James još ne šalje potez, polako....
Ako se ne varam on je prvo bio na zapadnoj (Francuska), potom Afrika 5. pješačka i 15. panzer (nisam ziher za to), te na kraju prebačen na obranu na zapadnom bojištu (pripreme za Overload).
Znam da nije ni prismrdio Moskvi, nego čisto pitam jer je on, jel, bio jedan od najsposobnijih (bez jedan od?) vojnih stratega i šibnut njega na istok bi poprilično pomrsilo stvari Rusima (well, kad bi baba bila muško zvala bi se Duško).
BTW, kako je simulirana bitka kod Staljingrada?
Jel se općenito može takva bitka rekostruirati negdje drugdje?
Rommel je bio poznat po svom manevru opkoljavanja, a i glavna pušiona njemačkih snaga u Africi desila se dok je sam Rommel bio u bolnici u Njemačkoj, ali bez obzira koliko je bio dobar - prebacivanje Rommela na istočni front vjerojatno ne bi donijelo nikakve značajnije pomake (ionako je glavna vizija bila je da se snage iz Afrike spoje s južnom armijom poradi naftnih polja u Kavkazu). Na istočnom frontu glavni problem bila je opskrba jedinica, gdje je najviše zakazao Goering sa svojim nonšalantnim odnosom.
Za Bitku kod Staljingrada trebalo napraviti neku hrvatsku strategiju pod jednoznačnim nazivom Grad-Ime-Pojam :)
Preozbiljni smo za nedjelju, fale mi Dragini uleti i onaj buđavi s lekom za tetku....
A James još ne šalje potez, polako....
Pogodi iz kojeg je filma, pa slijedi još...
D
Svaka čast, igrati tempom od jednog poteza dnevno (ako i toliko), a pri tome u prvoj fazi koja može trajati mjesec dana u biti trpiti gubitke i povlaciti se, pripremajuci teren za obrat, zahtjeva "heavy brass balls" i nevjerojatnu količinu strpljenja.
Potreban je totalni Zen.
Mislim da bih se predao nakon tjedan dana a pri potpisivanju predaje, na sporazumu bi pisalo: J*ebi se i ti i tvoje kovertice sa iksićima i ovalima". Prijateljski naravno.
Druže Staljin,
Pratim vaše napore. Nadam se da se nećete u bunkeru, sjedeći goli na polupraznom sanduku municije, sa bocom votke u jednoj ruci a posebno ukrašenim Tokarevim u drugoj, gledajući u raporte sa fronte pitati se koji je od 236 poteza povucen pogrešno.
Da bih podignuo moral linkam na herojski poduhvat druga Kolobanova, koji je svojim KV-om izbacio 22 tenka ter 2 artiljerije u lukavoj zasjedi-
Zanimljiva tema, svakako pratim. Igra me jako podsjeća na Hearts of Iron 3, koju sam več apsolvirao igrajuć, tako da mi ovo i nije baš strano.
Jamiam je poslao potez i on smatra da je to što meni izgleda prilično užasno - "sloppy"?!?
Evo i dijelova njegovog maila. U PBEM-u je dio gušta i dopisivanje te prijetnje e-mailom.
Hi Oleg,
Well, another sloppy turn. I screwed up last night and left one of my Pz Korps HQs in a hex adjacent to one of your units as I moved out the Pz Division that was sitting with it. The damned HQ then displaced back to my start lines. I was so pissed at both myself and the interface of this game that I stopped playing until this morning.
Anyhow, since it was sitting right next to your Tk Division near Lvov, and that division had fought my guys to a standstill last turn, I pretended that it was a glorious Soviet counterattack that broke through the lines and panicked the HQ. The least I could do...;^)
Pocketed some more Soviet armies this turn. Driving my Panzers hard, and hoping that the infantry can keep up, and mop up, in good order.
James
Čekam da ti osvoji Žitomir, Kijev, Černigov, Homjel, Sumi, Brijansk i Kursk, pa kad bude preko Orela išao na Tulu - imam ti jednu pjesmu za dizanje morala! Drž se!
meni je najzanimljivije gledat kako Drago "prca" zlog luđaka
Potez br 2 i šit i dalje hituje fen! Nakon zračnog mirovanja u prvom potezu, obavio sam na stotine izviđačkih letova zrakoplovima SB-2 da snimim namjere neprijatelja. Finski front i dalje miruje no samo je pitanje dana kada će mađaronski izdajnici zabiti nož u leđa.
Obaveštajni podaci kazuju da su mu najisturenije tenkovke i motorizirane jedinice u crvenom s benzom, tom prilikom, javio nam se i čovek, obaveštajac s terena...
Minsk je očekivano pao, dobro da sam izmjestio tvornice.
Zračno izviđanje kod grada Pskova, ključnog za napredovanje prema Lenjingradu ukazuje da će pokušati izolirati grad zaobilaznim manevrom s juga (crveno) a ne izravnim napadom (zeleno)!
Zlikovac je raskrinkan. Dobar posao za razvedčike, SB-2 u zraku i Iliju Čvorovića na terenu.
Pa ta igra jako podsjeća na East Front II, Oleg može mala usporedba sa ovom starom igrom?
za moj laptop je ova nova overkill
Inače kod east fronta 2 mi se jako sviđa kampanja karijere di počinješ od zapovjednika bataljona i možeš napredovati do komandanta korupsa
Ima tako nešto i ovo novo izdanje?
Dobru neku travu vi pusite tamo po redakciji :)
Pa ta igra jako podsjeća na East Front II, Oleg može mala usporedba sa ovom starom igrom?
za moj laptop je ova nova overkill
Inače kod east fronta 2 mi se jako sviđa kampanja karijere di počinješ od zapovjednika bataljona i možeš napredovati do komandanta korupsa
Ima tako nešto i ovo novo izdanje?
Ima neke sličnosti, ali ovo je mnogo veće, grandioznije, na višoj razini.... ovdje su divizije i cijeli Istočni front a East Front 2 se sastojao od manjih taktičkih scenarija u kojem su jedinice bile ako se ne varam vodovi (platoon). Inače po meni je to bila najbolja igra, odnosno serijal Johna Tillera, nakon kojega je sve što je radio bio njesra.
Mada su igre različite i dijeli ih dosta godina razvoja, može se reći da bi se WITE svidio onima kojima se svidio i EF2.
BTW, kako je simulirana bitka kod Staljingrada?
Jel se općenito može takva bitka rekostruirati negdje drugdje?
WITE je sistem za simuliranje Istočnog fronta na operativnoj razini. Kako će sistem biti iskorišten ovisi o autoru scenarija. Ovo što igramo James i ja je najveća kampanja, od početka do kraja - od njemačkog napada (kad su bili spremni ko Ivica Kostelić u Wengenu) pa do listopada 1945. Malo je produženo u odnosu na pravi rat koji je završio u svibnju da bi se Švabi dali priliku da eventualno preživi duže i time pobjedi. (Ako Nijemci drže Berlin u listopadu 1945 računa se da su pobjedili).
Sama igra dolazi i s nekoliko vremenski i teritorijem manjih scenarija, od kojih sam par već i odigrao u PBEM-u (pobjedivši), ali ovo je prvi put da se hvatam najvećeg, golemog scenarija pune kampanje.
Scenario koji se bavi operacijom Uran (bitka kod Staljingrada) nije u igri, ali s igrom dolazi editor i čujem da jedan lik radi baš na ovom scenariju.
Inače, u punoj kampanji, do bitke kod Staljingrada može doći samo ako se protivnik odluči da napadne taj grad, što uopće ne mora biti nužno. Dapače, ja od početka nekako kao da njušim da će se James koncentrirati na sjever, na Lenjingrad, no to je samo moja slutnja i zasad je nepotvrđena.
Drugi potez bio je već bitno manje strašan nego prvi. Stavka se oporavlja od šoka i niz jedinica ulazi u igru, na primjer:
20th Rifle Corps in hex 84,57 is no longer frozen
137th Rifle Division in hex 84,57 is no longer frozen
160th Rifle Division in hex 84,57 is no longer frozen
19th Army in hex 87,88 is no longer frozen
38th Rifle Division in hex 87,87 is no longer frozen
25th Rifle Corps in hex 87,86 is no longer frozen
127th Rifle Division in hex 86,86 is no longer frozen
134th Rifle Division in hex 87,86 is no longer frozen
162nd Rifle Division in hex 87,86 is no longer frozen
34th Rifle Corps in hex 86,89 is no longer frozen
129th Rifle Division in hex 86,90 is no longer frozen
158th Rifle Division in hex 86,89 is no longer frozen
171st Rifle Division in hex 86,89 is no longer frozen
20th Army in hex 86,51 is no longer frozen
18th Rifle Division in hex 88,50 is no longer frozen
7th Mechanized Corps in hex 104,48 is no longer frozen
14th Tank Division in hex 103,47 is no longer frozen
18th Tank Division in hex 102,53 is no longer frozen
1st Motorized Division in hex 105,46 is no longer frozen
61st Rifle Corps in hex 79,57 is no longer frozen
110th Rifle Division in hex 78,57 is no longer frozen
144th Rifle Division in hex 82,57 is no longer frozen
172nd Rifle Division in hex 79,57 is no longer frozen
69th Rifle Corps in hex 85,51 is no longer frozen
73rd Rifle Division in hex 86,51 is no longer frozen
229th Rifle Division in hex 85,51 is no longer frozen
233rd Rifle Division in hex 85,51 is no longer frozen
21st Army in hex 84,74 is no longer frozen
25th Mechanized Corps in hex 83,86 is no longer frozen
50th Tank Division in hex 83,87 is no longer frozen
55th Tank Division in hex 82,86 is no longer frozen
219th Motorized Division in hex 83,86 is no longer frozen
63rd Rifle Corps in hex 86,67 is no longer frozen
53rd Rifle Division in hex 82,67 is no longer frozen
148th Rifle Division in hex 82,67 is no longer frozen
167th Rifle Division in hex 86,67 is no longer frozen
66th Rifle Corps in hex 83,73 is no longer frozen
61st Rifle Division in hex 83,73 is no longer frozen
117th Rifle Division in hex 83,77 is no longer frozen
154th Rifle Division in hex 83,74 is no longer frozen
22nd Army in hex 82,40 is no longer frozen
51st Rifle Corps in hex 78,40 is no longer frozen
98th Rifle Division in hex 78,40 is no longer frozen
112th Rifle Division in hex 77,39 is no longer frozen
153rd Rifle Division in hex 77,39 is no longer frozen
62nd Rifle Corps in hex 79,47 is no longer frozen
170th Rifle Division in hex 78,47 is no longer frozen
174th Rifle Division in hex 79,48 is no longer frozen
186th Rifle Division in hex 79,47 is no longer frozen
24th Army in hex 95,43 is no longer frozen
52nd Rifle Corps in hex 96,43 is no longer frozen
91st Rifle Division in hex 97,43 is no longer frozen
119th Rifle Division in hex 96,43 is no longer frozen
166th Rifle Division in hex 97,43 is no longer frozen
53rd Rifle Corps in hex 94,43 is no longer frozen
107th Rifle Division in hex 95,44 is no longer frozen
133rd Rifle Division in hex 95,44 is no longer frozen
178th Rifle Division in hex 94,43 is no longer frozen
57th Tank Division in hex 65,81 is no longer frozen
Moscow Military District in hex 107,45 is no longer frozen
6th IAK PVO Air Command in hex 106,46 is no longer frozen
6/1 PVO Air Base in hex 106,44 is no longer frozen
6/2 PVO Air Base in hex 106,49 is no longer frozen
23 SAD Air Base in hex 104,43 is no longer frozen
46 SAD Air Base in hex 108,49 is no longer frozen
77 SAD Air Base in hex 103,46 is no longer frozen
6/3 PVO Air Base in hex 107,46 is no longer frozen
30th Rifle Corps in hex 90,76 is no longer frozen
19th Rifle Division in hex 91,76 is no longer frozen
149th Rifle Division in hex 89,76 is no longer frozen
217th Rifle Division in hex 90,76 is no longer frozen
33rd Rifle Corps in hex 86,71 is no longer frozen
89th Rifle Division in hex 86,70 is no longer frozen
120th Rifle Division in hex 87,72 is no longer frozen
145th Rifle Division in hex 86,71 is no longer frozen
Moscow Air Command in hex 108,45 is no longer frozen
18th Army in hex 69,90 is no longer frozen
28th Army in hex 114,7 is no longer frozen
242nd Rifle Division ARRIVED at 106,52
245th Rifle Division ARRIVED at 103,50
248th Rifle Division ARRIVED at 107,51
2nd Cavalry Division ARRIVED at 80,107
1st Mountain Rifle Brigade ARRIVED at 77,19
Formiraju se nove zračne jedinice:
69 TAP air unit is forming with U-2 (transp)
8 NBAP air unit is forming with U-2VS
19 TAP air unit is forming with U-2 (transp)
79 NBAP air unit is forming with U-2VS
82 IAP air unit is forming with Yak-1
101 IAP air unit is forming with MiG-3
54 IAP air unit is forming with Yak-1
30 IAP air unit is forming with MiG-3
52 IAP air unit is forming with LaGG-3
Tek dvije jedinice su se predale, prema izvješćima (mislim da uništenih ima i više ali još ne znam gdje se to vidi
72nd Mountain Division SURRENDERS
24th Rifle Division SURRENDERS
Obe ove bile su u onom džepu ispod Lvova i Tarnopola.
Sovjetske tvornice šljakaju....
PRODUCTION
Scenario production usage: German 100%, Axis Allies 100%, Soviet 100%
64000 tons of OIL produced in 128 oil centers
38000 tons of OIL consumed by FUEL production
196000 tons of RESOURCES produced in 196 resource centers
135000 tons of RESOURCES consumed by ALL production
135000 tons of SUPPLIES produced in 232 heavy industry centers
23588 tons of SUPPLIES consumed by ALL production
31 HI locations didn't have enough resources
38000 tons of FUEL produced in 149 fuel refineries
38000 tons of OIL consumed by oil production
12 FUEL factory locations didn't have enough oil
760 VEHICLES produced in 140 vehicle factories
7600 tons of SUPPLIES consumed by vehicle production
7 VEHICLE factory locations didn't have enough supplies
142 AIRCRAFT produced in 290 aircaft factories
3439 tons of SUPPLIES consumed by aircraft production
16 AIRCRAFT factory locations didn't have enough supplies
727 GROUND ELEMENTS produced in 798 ground element factories
2749 tons of SUPPLIES consumed by ground element production
3 GROUND ELEMENT factory locations didn't have enough supplies
49000 ARMAMENTS produced in 366 armaments factories
9800 tons of SUPPLIES consumed by armaments production
55 ARMAMENTS factory locations didn't have enough supplies
184200 MANPOWER added to national pool(s) from 3574 manpower centers
Situacija između Mogileva i Gomela u istočnoj Bjelorusiji, u sferi nadležnosti njegove Grupe armija centar (AGM) a u sferi mog tzv Zapadnog Distrikta.
Nastala je velika rupa, izviđanje uočava tri crne motorizirane jedinice (crni su Esesovci). Mnijem da je to jedna SS divizija razbijena na tri regimente, planira prelaz Dnjepra i prodor na istok (crveno). Zbrda zdola sakupljene snage Zapadnog distrikta iz Gomela formirat će obrambenu liniju na Dnjepru (plavo) SVETI MIHAJLO POMOZI!!!!!!!!!! <= Sovjetski teizam again
Dvije rezervne armije iz Rževa i Smolenska idu pokriti koridor južno od Vitebska koji otvara izravan put prema Moskvi (detalj s tri SS jedinice s gornje slike vidi se ovdje na donjem dijelu slike, pa je jasno kakve su to rupetine u liniji i kako ih se valja pokušati zatvoriti)
Inače sve o Smolensku možete doznati iz dretve koju održava drug Drago na drugom dijelu ovog poučnog foruma!!1!
Jug, Ukrajina, nakon juriša na jugoistok i odsijecanja zasad najvećeg paketa ruskih jedinica, motorizirane snage AGS-a skreću ulijevo, izravno prema Kijevu. Međutoa, ovo sam lako pročitao i prerasporedio velike skupine svojih aktivnih jedinica i rezervi da im stanu na put u nepravilnoj liniji obrane koja će ga nadam se zavarati...
Uh SS-ovci. Da li u igri imaju nešto veće statse (ili kak se to već računa) od "običnog" Wehrmachta? Da li je to zapravo Waffen-SS, oni su se borili uz Heer (običnu vojsku), iako formalno nikad nisu bili dio Heer-a?