Pa to je ok napon za tu freqvu. Ja svoj g3258 haswell drzim na 0.9 na 3.2ghz. Ali pazi da ti taj napon nije fiksan, optereti ga i ostavi u mirovanju trebala bi biti velika razlika u naponu.
0,92 je u idle-u...
Pa to je ok napon za tu freqvu. Ja svoj g3258 haswell drzim na 0.9 na 3.2ghz. Ali pazi da ti taj napon nije fiksan, optereti ga i ostavi u mirovanju trebala bi biti velika razlika u naponu.
0,92 je u idle-u...
Dali me netko moze poduciti overclockanju? Naime probavao sam sam na svoju ruku, ali jos nisam uspio pokrenut Windowse uvjek zapnem na screenu od maticne. Komp se ili restarta ili se pokusava upalit, a nekad mi dodje error od windowsa "Your PC failed to start". Naime target mi je nekih 4,6GHz posto sam gledao da to sa svojim hladnjakom mogu postici, ali eto... ne uspijevam. Pokusavao sam voltazu namjetiti citajuci forume neki na 4,6 dolaze sa 1,220 neki sa 1,340 pa se malo bunim. Inace nemam pojima o nicemu sto se tice overclockinga.
CPU: Intel I5 4670k | Raijintek Nemesis
GPU: MSI GTX 760 2Gb 2way SLI
RAM: (2x8gb) Corsair Dominator 1866
MBO: MSI z87-g45
PSU: Corsair ax860i
Malo se upravo igram sa undervoltingom. Proc je na 4.0 i undervoltao ga za -0.120 i čini se da je stabilan (p95 nema grešaka za sada - 20 minuta se vrti). Baš ću ga spuštati da vidim dokle ide...
Malo se upravo igram sa undervoltingom. Proc je na 4.0 i undervoltao ga za -0.120 i čini se da je stabilan (p95 nema grešaka za sada - 20 minuta se vrti). Baš ću ga spuštati da vidim dokle ide...
20 min je nista...
20 min je nista...
Da, planiram ostaviti 4 tjedna bez prestanka. Pa ako prođe onda ću još podići napon za 0.05...
20 min je nista...
Da, planiram ostaviti 4 tjedna bez prestanka. Pa ako prođe onda ću još podići napon za 0.05...
!! 20min je cisto dovoljno, no bez obzira ako ti prime prolazi u windowsima mozes dobiti bsod!LP
Evo, dva sata prženja sa p95. Temperature max 66-72. Offset je -0.120 što je voltaža 1.088v. Isprobao i -0.140 ali je bio restart nakon nekih 15-ak minuta. Dakle ostavljamo na ovome i možemo biti zadovoljni...
Evo, dva sata prženja sa p95. Temperature max 66-72. Offset je -0.120 što je voltaža 1.088v. Isprobao i -0.140 ali je bio restart nakon nekih 15-ak minuta. Dakle ostavljamo na ovome i možemo biti zadovoljni...
2 sata si p95 vrtio? Zasto ne 20 minuta
2 sata si p95 vrtio? Zasto ne 20 minuta
Sinak, kad sam ja svoje prve komponente klokao ti si još plivao kod tate u testisima...
evo kad se petko već igrao undervoltanja, da i ja probam svojeg hasu staviti na dijetu
testirao sam ga occt linpack testom 10-ak minuta i sve je ok
skinuo sam mu 0.100 v sa core voltage
u idle je napon 0.616, a u loadu je 0.977 v
tempereture su pale za 6-7 stupnjeva
zanimljivo da sve četiri jezgre rade na 3699,1 mhz
ovako ću ga ostaviti par dana pa vidjet hoće li se rušiti
skidao sam dakle samo core v prvo za 0.050 i zatim za 0.100, pa me zanima jel se dobije što sa skidanjem cache voltage (zasad je nisam dirao)
EDIT:
rano sam se poveselio, u gta se srušio nakon 10 minuta
sad sam ga smanjio za 0.075 pa ćemo vidjeti
Pozdrav ima li netko postavke za q9550 na 4.0 ili 4.2 Ghz, jucer probavao sa googlea stranice na koje sam naisao postavke, uglavnom pc se upali etc. ali uvijek crash na prime, nevjerujem da je do cpu voltaze jer sam pretjerano stavio 1.45 na 4,0 i cak 3,8 i dalje crash imao. Sad radi normalno na 3.6.
Memorija je ispravna! Reaperi od 1066 Mhz, sad rade na 850, tako da ima mjesta za clockanje! Probao sam na default sve i memoriju na 1066 i sve je vrtilo jedno sat vremena kako treba, nisam imao potrebe nastaviti, cim idem preko 3,6 ghz neprestani crashovi na prime.
Vdroop sigurno, ako sekundu padne napon, dodje do crasha...
Vdroop sigurno, ako sekundu padne napon, dodje do crasha...
Morat cu veceras kad dodjem istrazivati to. Iskreno ja sam gledao postavke koji su drugi ljudi imali, recimo lik je sa 1.2V imao 3,8 stim da je mijenjao neke bios postavke, pokusao sam i to nece se boota, stavim 1.4V boota se na 3.8 nakon 10 min primea crash.
Treba tu svasta mijenjati u sto jos nisam isao u detalje. 3.6 mi danas evo cijeli dan upaljen i vrtio sam prime kojih pola sata, igrao jedan game cs:go-a, sve mi se ok cini, ali htio bih 4.0, 4,2 imati jer znam da se moze!
Tek sad sam shvatio koliko se vise grije 4820K/Ivy-E kad se OC-a, posto mi je od day 1 na 4.5GHz/1.45v...
Znaci prolilo mi se vodeno (Raijintek Triton 240mm, s kojim je islo do 80-85°C),
nekim cudom se nista ne pokvari i isti dan uzmem Xigmatek Gaia 2 i stavim gore 2 fana, max rpm jer znam da nece bit dovoljno,
i ofc 100+°C u IBTv2. Onda ljepo vratim CPU na stock (3.6GHz/1.175v), u IBT na 1000rpm 55-60°C max...
Wow...
Ja sam stavio proc ipak sa offsetom na -0.120. Sinoć sam probao -0.130 ali se jedan thread srušio nakon sat i 55 minuta. Onda sam se jutros sjetio da ne bi bilo loše malo i memoriju podići. Sa 1866 sam stavio na 2133 uz povećanje napona za 0.1 V. Digle su se automatski i latencije (na defaultnima nije bilo OK). Evo za sada prime radi sat vremena bez problema. Ostavit ću još koji sat pa podvući crtu ako bude OK.
Ja sam stavio proc ipak sa offsetom na -0.120. Sinoć sam probao -0.130 ali se jedan thread srušio nakon sat i 55 minuta. Onda sam se jutros sjetio da ne bi bilo loše malo i memoriju podići. Sa 1866 sam stavio na 2133 uz povećanje napona za 0.1 V. Digle su se automatski i latencije (na defaultnima nije bilo OK). Evo za sada prime radi sat vremena bez problema. Ostavit ću još koji sat pa podvući crtu ako bude OK.
bome dobar undervolt... kako to da si se ti malo bakcao oko toga?
bome dobar undervolt... kako to da si se ti malo bakcao oko toga?
Ma taj undervolt zapravo već danima lovim. Sinoć sam (prije nego sam se napio ko stoka) stavio na -0.130 i ostavio prime da radi. Prije spavanja gasim komp i gledam "koji je ovo qurac" i skontam da prime radi. Jedan thread se bio srušio. Vratio sam na -0.120. Jutros sam se malo zabavio sa memorijom i sad tražim sweet spot. Ne da mi se danas programirati (iako imam posla za ubit se) pa sam se vratio prvoj ljubavi - hardveru
Igrao sam se malo i sa LLC. Ono što mi je čudno je da mi je voltaža niža kad je LLC uključen. To nema smisla, ne?
ima smisla no evo tu ti je covjek ljepo objasnio da nemoram ja, cak sam ti nasao s 3570k
http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=46502
lp
Prošlo 5 sati prime-a bez greške! Dakle, ostavljamo na 2133 memoriju
Sada sam overclockao processor tako da sam postavio sve extreme tweakeru na provjerene vrijednosti.
Ono sto se događa je kad to napravim nakon sto prođe bios screen na pc-u se pojavi slika dolje..
a zatim nakon sto crta dođe do kraja, pc se resetira i tako u krug... kad vratim sve postavke kao na prijasnje sve je ok... nekuzim nisam dirao nista na boot priority osim sto sam mijenjao vrijednosti north bridge, rama i cpu-a?
Lik ima isti processor i memoriju, neznam zasto se windows nece normalno bootaju?
ako si stavio na provjerene vrijednosti onda dizi voltazu, kaj drugo! ako mu je dizanje voltaze dovoljno odma ces vidjeti razlike tj sve ces blize biti desktopu dok ne dodes do one potrebne...4-4,2ghz nisu ni priblizno standardni oc rezulltati za q775 quadove blize je to 3,6-3,8 kao nekakav max stable!LP
ako si stavio na provjerene vrijednosti onda dizi voltazu, kaj drugo! ako mu je dizanje voltaze dovoljno odma ces vidjeti razlike tj sve ces blize biti desktopu dok ne dodes do one potrebne...4-4,2ghz nisu ni priblizno standardni oc rezulltati za q775 quadove blize je to 3,6-3,8 kao nekakav max stable!LP
Ok, probat cu!
Cudno mi je jer kad vratim sve na postavke na koje mi pc sad radi na 3,6 windows se boota bez "windows is loading files". Neznam sto to radim da dolazi errora pri bootu! tj. zbog cega sto sam promjenio u biosu dolazi do toga. A copy paste sam sve kao i jedan lik sa nekog oc foruma, probat cu naci neki drugi guide.
Također sam se registrirao na taj forum i pitao zasto imam taj boot error, mozda netko zna odgovor!
razlicite "pretjerane" postavke utjecu razlicito i na bootanje!neznam koliko si se uopce time bavio u zivotu no ja overklokam od malih nogu i nagledao sam se svega! sve je to zapravo normalno i nemres ocekivati da ce sve ici kak spada! windowsi su u stanju se skroz skrsiti samo ako recimo 10 puta za redom naglo resetiras komp zbo recimo nestabilnih postavki i takve stvari...lp
razlicite "pretjerane" postavke utjecu razlicito i na bootanje!neznam koliko si se uopce time bavio u zivotu no ja overklokam od malih nogu i nagledao sam se svega! sve je to zapravo normalno i nemres ocekivati da ce sve ici kak spada! windowsi su u stanju se skroz skrsiti samo ako recimo 10 puta za redom naglo resetiras komp zbo recimo nestabilnih postavki i takve stvari...lp
Izgleda da je do ram-a... jer cim ja njima voltazu etc. promjenim dodje onaj screen. Meni se windowsi mogu bootati normalno na 4.2 i vise, ali cim prime upalim nakon 10 min crash bez obzira koju voltazu stavim.
Problem mi je napraviti taj odnos rama i cpu-a, jer meni je sve na "auto". A kad idem "provjerene" postavke stavljati upali se boot screen, prodje bios slika i onda windows is loading files... dodje do kraja i nista crn ekran, bez obzira koju voltazu isao sam i do 1.5 pocevsi od 1.4.
uvijek isto, ali opet to je napredak jer prije se resetiralo u krug kad bi dosla crta do kraja!
pa kaj uopce diras rame? smanji ih na razinu tako kad ti cpu bude na 4+ghz da oni nisu ni na nativnoj frekvi(dakle da su manji)! tek kad nades 100% stable Max takt onda se igras s oc ramom...
pa kaj uopce diras rame? smanji ih na razinu tako kad ti cpu bude na 4+ghz da oni nisu ni na nativnoj frekvi(dakle da su manji)! tek kad nades 100% stable Max takt onda se igras s oc ramom...
Pa meni se pc boota na 4,2 ali uvijek blue screen nakon 5-10 min prime-a bez obzira na CPU voltazu, cak i na 3.8 mi je tako, na 3,6 sve je super.... znaci nediram nista nego mijenjam fsb freq i podizem voltazu, rami mi rade na kojih 950 +- mhz.. neznam sad kad dignem iznad 4.0, inace rami su 1066 Mhz tako da mogu to podnijeti... neznam. sad sam stavio na forum drugi slike rekao je neki lik da ce pomoci da napisem sto sam dosad radio, valjda smijem staviti link od drugog foruma? Evo pogledaj... moj je zadnji post. click
ja sam s recimo q9400 drzao na 3,6ghz@1,32V na fsb-u od 450mhz! dakle dizi voltazu(velis bez obzira? pa koliko si stavio max?)...osobno uvjek pretjeram na pocetku tek toliko da znam neku granicu pa onda kad vidim kako podnosi tj simptome onda ide smanjivanje i dizanje max kloka(mhz)
edit. inace vec sam ti rekao 4ghz je vec skoro plafon za tu arhitekturu! ako zelis prek 4ghz, vrijeme ti je za sandy bridge!lp
ja sam s recimo q9400 drzao na 3,6ghz@1,32V na fsb-u od 450mhz! dakle dizi voltazu(velis bez obzira? pa koliko si stavio max?)...osobno uvjek pretjeram na pocetku tek toliko da znam neku granicu pa onda kad vidim kako podnosi tj simptome onda ide smanjivanje i dizanje max kloka(mhz)
edit. inace vec sam ti rekao 4ghz je vec skoro plafon za tu arhitekturu! ako zelis prek 4ghz, vrijeme ti je za sandy bridge!lp
hehe, ma neodustajem . Volim se igrat i nema sto. Dakle zadnjih pola sata po biosu mrdam etc. skuzio sam da je do fsb-a nesto... hmmm cim odem na staviti oko 4 ghz dodje onaj screen windows is loading files ili se nece boota uopce, sad cu polako dizati fsb frekvenciju da vidim do koliko moze sve na auto, sad sam na 430 idemo prema gore, a voltazu cu oko 1.4 stavit, samo da vidim kad ce se prestati bootati windowsi!
Nista od mog clockanja, samo se crasha... na 3.8 ghz stavio 1.4V prime vrti se 20 min, stavio restart pc nece se boota... zzz