jesam se ja ikome zamjerio ovdje pa da nikad ne dobijem odgovor ni na jedno pitanje? :(
jesam se ja ikome zamjerio ovdje pa da nikad ne dobijem odgovor ni na jedno pitanje? :(
Pozdrav, znači imam intel quad core q8400 na mbo gigabyte p7n platinum, znaci neka solidna kombinacija za oc. I u biosu sam digao stvarno malo voltazu i brzinu (kopirao sam sve postavke sa neta) da bi procesor dosao sa 2,66 ghz na 3ghz znaci nista pretjerano. Upalim komp i radi 5-6 minuta pratio sam temperature i brzinu sve normalno i komp se jednostavno ugasio, nemogu nista sa njim, nije do napajanja probao sam s drugim, probao sam upaliti komp samo sa 1 ramom i grafickom, samo se ventilatori trznu i nista, crvena lampica svijetli na mbo. Je li moguće da je pregorila maticna ili proc ili sto? Bespomocan sam ako netko ima ikakvu ideju ili mozda slicno iskustvo molim da mi se pomogne. I da, clearao sam CMOS po uputama za svoju maticnu i pokusao doslovno sve i jedan kabel iskopcati i ukopcati, probao i sa drugom grafickom, hladnjak na procesoru ponovo stavio, sve sto mi je palo na pamet sam napravio i nista nije pomoglo... :/
Ajde po redu, prvo istekaj komp iz struje, onda izvadi bateriju iz ploče i ostavi tako minutu i onda bi se trebala matična resetirati. Također ostavi samo 1 modul rama u matičnoj ploči pa onda probaj upaliti komp. Ako ni nakon toga ne radi onda može biti da je ili napajanje ili matična. Napajanje možeš probati tako da uzmeš spajalicu i staviš jedan dio na crnu i jedan na zelenu žicu i onda uštekaš u struju. Ako ne radi znači napajanje je otišlo. Evo ti ovdje objašnjeno Link
Odmah sam probao to sa spajalicom i nije radilo i zaključio sam da je napajanje, kupio novo jače napajanje i opet sve isto, ni na njemu ne radi ta finta sa spajalicom, i kasnije sam na drugom kompu testirao oba napajanja i rade ! Za poluditi , a cmos sam očistio valjda 100 puta preko baterije i gumba , i preko noći sam ostavio bateriju i opet isto... Čitao sam da na nek matičnim ciscenje cmosa ne resetira fsb brzine i voltaze pa da li je to možda slučaj ? Ili je ipak otišla matična ili procesor ?
Pozdrav ovako trebao bi pomoč sa OC procesora Intel Core i5 2.8 760 nikad nisam radio OC pa ako bi mogao tko pomoči sa savjetom za dobar hladnjak? Matična je ASrock H55m-LE.
To ovisi o tome koliki OC očekuješ i koliko si spreman potrošiti na hladnjak.
To ovisi o tome koliki OC očekuješ i koliko si spreman potrošiti na hladnjak.
E sad neznam iskreno nikad to nisam radio. Koliko je god potrebno.
Pa neki best buy cooler ti je već dulje vrijeme Coolermaster Hyper 212 EVO za cirka 250kn, dosta dobro hladi, lagano je montiranje i ima dosta tih ventilator, zato je i best buy.
Za početak si pročitaj neke overclocking tutoriale da shvatiš neke osnovne pojmove pa možemo dalje.
I da ne zaboravim, s obzirom da si početnik nemoj dirati voltažu, bez koje možeš navuči nekih 500-1000Mhz sa svojim i5 760.
Ako budeš imao nejasnoća javi ;)
Hvala ti primio na znanje. Uzet ću njega pa ću se dalje snaći.
Nije ni on loš, dapače odličan hladnjak, samo meni osobno su boje užas (venta), ali eto ako estetika ne smeta its a way to go ;)
Ako moze mala pomoć
Ovako, prije par dana sam mjenjao proc, e8400 za q6600.
E8400 je bio sa greškom, nije mogao na 64 bit i nije mu se mogla votaza dizati zbog toga sam bio u nemogucnosti clock raditi, na 3.7 je radio stabilno ostalo mu je falilo struje, ali nebitno radio je na 3.6
sada sam stavio q6600 koji bi trebao biti raj, ali problemi.
Uglavnom kada dignem frekvenciju ram me zeza, nece da se boota nikako, probao sam dizati struju na 2.2, ali opet nista, preko toga bas i ne bih isao, pricamo o malim brzinama.
Uglavnom Mhz ne mogu ici preko 320, nece da ga primi, nikako, na 300 je stabilan kako konj, ostalo nece, sada je ram 400 mhz, 5 5 5 15 3:4 i sve radi odlicno, ali cim hocu gore, nikako. Jel moguce da je tako skuren.
Inace u pitanju je Kingston KVR8002n6 2x2gb
Mislim da bi ti trebao prvo malo ovo prouciti pa onda ako zapnes da se tu javis Link
Pozz o/
DFI Lanparty X38 t2rb
5 gb rama (3 x kingston 1gb 667 i 1x trascend 2gb 800)
Q9300 m1
Sada ga držim na 3000 tj 400 FSB x 7.5
voltaže su
CPU VID 1.215 V - 1.30 V
DRAM 1.95 V - 2.10V
SB CORE/ PLL 1.510 V
NB CORE 1.278 V
CPU VTT 1.100V - 1.200V
Vcore Drop Controler - Enable
Clockgen Voltage controler - 3.45V
GTL+ Buffers Strength - STRONG
HOST SLEW RATE - WEAK
CPU GTL 0/3 - 0.667x
CPU GTL 1/3 -0.667x
Northbrige GTL Ref. Voltage 0.67
Rami su 3x 667 kingston i 1x trascend 1x 800
e sad pokušao sam FSB dici na 427 (pogledaj boldane voltaže)
odradio MEMTEST sa latencijama 5-5-5-15 , 2.00V prošao 2 passa puna i još 3x dodatno testove 5,7,8,9
Prime95 odradio Small FTT 2 sata, ali čim sam otišao na BLEND test zblesira se komp i smrzne nakon par minuta..te dobijem BSOD koji je toliko bio brz da mi je sebao windowse u koje više nisam mogao nikako uci i pogledati grešku u event logu (al mislim da je nešto oko meme)
jel može ovaj čip ici do 3200 na ovoj ploči? imam nekako feeling da ploča može još
nakon dizanja FSB sa 400 na 427 nisam mogao bootat u windowse bez podizanja VTT na 1.200
znam da čip može 3.2 :) pomagajte sa voltažama
P.S. Cooler je Thermaltake Contact 16 i max temperatura u Prime nakon par sati je bila 70C na jednoj jezgri, na ostalima 64C
Stiže voda za koji dan ( corsair h60)
rekao bih da je do lošeg napajanja, ali lako moguće i matična ploča..
Pozz, dali ima netko ko se razumije u overlock?
imam Intel Core2Duo E6850 3.0GHz, i rado bih ga overcloko, ali nemam blage veze kako :P
pa dali ima netko ko bi mi objasnio kako da overclockam to :)
PC:
CPU: Core 2 Duo E6850 3.0GHz
GPU: Ati Radeon HD 5770
RAM: 4GB
HDD: 250gb
MBO: ASUS P5K-E
PSU: neko 500w
imam stock cooler na njemu
dali bi se to moglo nekako overclockat, nista da bude prejako, samo malcice bolje da radi, a da ne pregori
odi u bios nadji i digni fsb u intervalima po 5mhz. FSB=front side bus. Moze ti imati vise naziva pa je najbolje ako neznas poslikas bios a mi ti preporucimo postavke koje da postavis.
posto mi je krepao dfi, tj krivi bios flash, uzeo sam jedino sto sam nasao povoljno na oglasniku a to je
gigabyte ep43 s3L
zanima me jel tko koristio doticnu plocu sa quadovima, DFI je x38 chipset i sa 667 kingstonima je gurala q9300 na 3,0...400 fsb
volio bi sa ovim chipsetom isto doci do 400, a kad mi stigne xeon e5460 on ima veci multi pa bi ga drzao na 3.5 cca...
jel to izvedivo sa p43 chipsetom? Nema bas reviewa po netu....
Koliko je otprilike volti potrebno za Haswella (4690k) da drzi 4.4Ghz? Bio sam na 1.2V al temp u Intel stress testu na maximum postavkama su dolazile do 79 stupnjeva sto mi se cinilo malo puno za svakodnevnicu.
Pozz
g3258(stock cooler)+ mb asrock z97 extreme3
juce krenuo da clockam al mi je prvi put pa sam koristio auto clock koji nudi ploca
-stavio na 4.4 , core v 1.3nesto al temp na prime 95 otisla na 94 stupnja
-stavio na 4.2 , core v 1.230 temp 80 kroz pola sata prima
-spustao core v. u a-tuning(prog od asrocka koji mi na desktopu) sve do 1.195 ali temp stalno 80 kroz pola sata prima
problem je sta nisam to nikad radio pa neznam sta sve mogu dirati i koliko
gledao sam dosta toga na youtube i google ali nigdje nema na toj ploci pa nisu ni sve stavke iste(ne zovu se isto) pa ne znam sta je sta
vjerovatno bi mogao jos spustat tu voltazu al sam morao na posao pa nisam stigao, znam da bi bolji cooler dibro dosao al ce pricekati koji mjesec
ako moze preporuke sta da stavim na koliko i koje su temp. za svaki dan
hvala unaprijed
Pozz
g3258(stock cooler)+ mb asrock z97 extreme3
juce krenuo da clockam al mi je prvi put pa sam koristio auto clock koji nudi ploca
-stavio na 4.4 , core v 1.3nesto al temp na prime 95 otisla na 94 stupnja
-stavio na 4.2 , core v 1.230 temp 80 kroz pola sata prima
-spustao core v. u a-tuning(prog od asrocka koji mi na desktopu) sve do 1.195 ali temp stalno 80 kroz pola sata prima
problem je sta nisam to nikad radio pa neznam sta sve mogu dirati i koliko
gledao sam dosta toga na youtube i google ali nigdje nema na toj ploci pa nisu ni sve stavke iste(ne zovu se isto) pa ne znam sta je sta
vjerovatno bi mogao jos spustat tu voltazu al sam morao na posao pa nisam stigao, znam da bi bolji cooler dibro dosao al ce pricekati koji mjesec
ako moze preporuke sta da stavim na koliko i koje su temp. za svaki dan
hvala unaprijed
Mislim da je ova tema bas za tebe
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/intel-g3258-ae/214800.aspx
lp
Pozdrav ljudi mozda nije tema namijenjena direktno za ovo pitanje pa nemojte zamjeriti , naime konkrento za igrice neke 2013-2014 koji bi procesor bolje radio Core 2 Quad Q6600 ili Core 2 Duo E8500 , prvi mogu kupiti za nekih 90-100km a drugi 50-60km, dakle striktno me zanima za ucinkovitost u igrama (evo Battlefield 4 recimo bi ja mislim imao koristi od više jezgri, no da li bi otprilike druge igre imale) koji je bolji, to mi je jedino sto imam od opcija tako da drugi prijedlozi neki mi ne dolaze u obzir .. Pa eto ako bi neko opcenito misljenje dao bio bih veoma zahvalan!
Pozdrav ljudi mozda nije tema namijenjena direktno za ovo pitanje pa nemojte zamjeriti , naime konkrento za igrice neke 2013-2014 koji bi procesor bolje radio Core 2 Quad Q6600 ili Core 2 Duo E8500 , prvi mogu kupiti za nekih 90-100km a drugi 50-60km, dakle striktno me zanima za ucinkovitost u igrama (evo Battlefield 4 recimo bi ja mislim imao koristi od više jezgri, no da li bi otprilike druge igre imale) koji je bolji, to mi je jedino sto imam od opcija tako da drugi prijedlozi neki mi ne dolaze u obzir .. Pa eto ako bi neko opcenito misljenje dao bio bih veoma zahvalan!
danas ce u 80% slucajeva q6600 davati bolje rezultate, no da bi zaista dao max moras ga overklokati posto mu je base takt iznimno mali! bf3/4 ide za 35% bolje na tom quadu i to na stock-u!
Evo promjenio ploču u
Gigabyte P35-DS3R
Procesor Q9300
Memorija 4x1 gb kingston 667 valueram
Multi 7.5x
FSB 427
Voltaža 1.200V
Ram Voltaža 2.00V
FSB +0,1V
MCH +0,1V
Rami 854 mhz
Memtest odvrtio 3x ali sa automatski podešenim latencijama na 5-7-7-20 2T
Prime95 prolazi sat vremena, ali temperature su u 70+ zbog stock hladnjaka.
C1E i EIST uključeni
Jel moze neka preporuka za dobar cooler i pastu, imam i xeona X5460 SLLBA, pa bi ga probao na 4.0 vozit. Najvjerojatnije cu uzet polovno nesto do 200 kn, nasao sam scynthe mugen 2 i scynthe katana za te pare, te jeftinije puno cooler master TX3 za nekih 100 kn, nezznam jel ima jos koji dobar u tom rangu, a da mi je kasnije kompatibilan sa 1150 socketom kad predjem?
I pitanjce...ova ploca ima poprilican Vdrop...u biosu sam postavio na ravno 1.200V, CPU-Z mi pokazuje blesava ocitanja 1.152V u loadu, svejedno ukljuceni eist i c1e ili ne. nemam za sada nikakvih problema sa time,pa pretpostavljam da mi nije potreban pencil mod?
Pozdrav,
Imam
procesor core i5 760 quad 2.8GHz
matičnu ASUS P7P55LX
napajanje Corsair CX430W
RAM 2x2gb Kingston 1333MHz
Kupio sam nedavno cooler LC-CC-120 i vidio sam da su mi temperature procesora u idleu oko 35C a u loadu oko 50C.
Htio bi hlagano overcklockat procesor do recimo 3.3 GHz bez značajnijeg dizanja voltaže pa me zanima kako to najbolje postići.
Pozdrav ekipa!
Imam i5 3570K i prije koji dan sam ga onim nekim automatskim profilom digao na 4.4 GHz. Iako za vrijeme igranja BF4 temperatura bude pristojna (60-65), prime ga nakon 2-3 minute natjera na skoro 90 stupnjeva (čini se da mu nabije napon do jaja).
Hladnjak je ovaj:
http://www.arctic.ac/eu_en/freezer-13-co.html
Isključio sam taj OC profil i digao ga ručno na 4.0. Pri tome sam uključio i power saving.Zapravo je sve nebitno...
Vidim da unutra toga ima i nekakava offset opcija. Malo sam gledao na netu ali ajde ako nije problem neka mi netko po seljački objasni čemu to služi. Shvatio sam da se može koristiti za undervoltanje - a upravo me to i zanima.
Neznam koju plocu imas, ali offset znaci da trenutnu zadanu vrijednost doda/oduzme za vrijednost offseta. +/- ti znaci dali ce dodat ili oduzet. Npr ak imas opciju adaptive/dynamic stavis na 1.2 i stavis offset 0.05 - i trebalo bit maksimalni 1.15. Ali pazi offset ce smanjit i minimalni napon tako da pazi da u tom slucaju nebude nestabilno
Zato preporuka umjesto auto stavis 1.2 i tjt.
Neznam koju plocu imas, ali offset znaci da trenutnu zadanu vrijednost doda/oduzme za vrijednost offseta. +/- ti znaci dali ce dodat ili oduzet. Npr ak imas opciju adaptive/dynamic stavis na 1.2 i stavis offset 0.05 - i trebalo bit maksimalni 1.15. Ali pazi offset ce smanjit i minimalni napon tako da pazi da u tom slucaju nebude nestabilno
Zato preporuka umjesto auto stavis 1.2 i tjt.
Ako CPU-z točno očitava trenutno mi je na 1.128 i radi na 4.0 bez greške.
Pa to je ok napon za tu freqvu. Ja svoj g3258 haswell drzim na 0.9 na 3.2ghz. Ali pazi da ti taj napon nije fiksan, optereti ga i ostavi u mirovanju trebala bi biti velika razlika u naponu.