- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jezgra je neispravna i nestabilna vrati na pocetno stanje i oc-aj te tri koje imaš to je sva filozofija nikakvo napajanje rami ili ploca.
Lp,
ovako jel bi mi mogao tko pomoć...komp mi je pod moj pc...evo ovak kupljeno prije tjedan dana...znači sve je novo...e sad nakon što je sver ljepo složeno i pokrenuto testirano je se prime95...naravno nikakih problema...al ono što mi je upalo u oko je da u loadu je napon procesora 1.46...a temp procesora su se vrtile oko 61 62 stupnja tu i tamo na 60...e sad pošto imam zalman preformu mislio sam da bi ipak trebalo to bit manje...tako da sam tjedan dana čito proučavo...i vidjeo da ljudi sa mojim stock naponom guraju do 3.9 ghz taj procesor neki više neki manje...al dobro...pošto nikad nisam imao amda...uvijek bio na intelu...tam je sve bilo perfektno i nije bilo problema...i sad...razmišljo ja pa da nisam stavio puno paste pa skinio ja kuhler i provjerim ono stvarno bilo malo više paste valjd nisam ni gledo kolko stavljam...pa eto obriso i stavio ja ponovo kolko inače ide ne više od zrna riže i upalio komp eto opet isto...eto sad na kraju spuštam voltažu procesora mic po mic pa testiram tako da sam došao do 1.312V stabilan u 5 i pol sati testiranja primea temp neprelazi 55 stupnja...e sad ono najzanimljivo...kak sam tak testiro voltaže...temp mi je uglavnom na 55 stupnja bilo voltaža od 1.38 ili 1.360 evo sad je na 1.312V opet isto...neprelazi 55 supnja u loadu...idle temp mi je 38 39...ovisi kako kad...e sad me zanima dal je moguće da ja neznam stavit hladnjak...pastu sam 3 putra skido i svaki put stavio nanovo...jel moguće da sam previše zategnio hladnjak...mislim zatezo sam ga dokle god je išlo a da nemoram upetrijebit vewliku silu...i još jedan ovak pošto između utora za procesor i utora za memoriju nema previše mjesta onda mi ventilator maltene sjedi na memoriji jednoj...inače krasno su to izveli...moguće je čak da mi taj ventilator kupi toplinu memorije pa baca po kuhleru...nemam pojma...pa eto ak neko nešt zna da mi kaže obajsni jel ču razbit komp sikirom...nemam više živaca to radit...sad stalno tak spuštam voltažu vidjeo sam da jedan je išto ispod 1.3 sa phenom 965 pa probam i ja...hvala
Zar nije max za Phenome 62C?
Zar nije max za Phenome 62C?
Neki kazu da, neki ne. Ja mislim da ako je neka temperature previse, komp ce se ugasit.
Moze netko objasnit sta znaci TJ. MAX u Core temp (slika)?
Termalni maximum, kada se dođe do toga, salje se jedan signal preko jednoga posebnog pina i pokrece se spustanje frekvencija.
Ali AMD-ovi senzori su karina teska, tako da ne treba tome vjerovati.
Najveca temperature prije nego sto ce se cpu( i cijeli pc) ugasit da sprjeci "izgaranje" komponenti.
Tj max stands for Tjunction Max, Tjunction is another word for core temps. All Intel Core processors have a Tj max with values that vary greatly, notebook processor Tj max values are known as they are provided from Intel. Desktop processors on the other hand are not documented and we can do nothing but guess.
Tj max is the maximum allowable temp for a processor's internal cores, if you reach Tj max the processor's THERMTRIP# signal will activate shutdown to prevent damage to the processor.
Sta to znaci da je kao max temp. Phenoma x4 89C?
Moze odgovor na pitanje (nadopune) iz gornjeg posta:
koji program pokazuje tocniji napon (slika)?
- HWiNFO
- CPU-Z
Sta to znaci da je kao max temp. Phenoma x4 89C?
Da. kada senzor na cpu-u registrira 89C ugasit ce komp, instantno!
BTW: koji program pokazuje tocniji napon (slika)?
- HWiNFO
- CPU-Z
Najtočniji napon pokazuje BIOS, a programi u windowsu pokazuju da li ti ploča udervolta (kad pokazuje manji napon) ili overvolta (kad pokazuje viši napon) od BIOS-a.
Moze mi netko rec koliko mogu undervoltat svoj Phenom II 965 BE sa stock frekvencijama i coolerom na ploci asus m5a97 pro. Pokusavam to napraviti da mi se cpu manje grije, odnosno da mi je pc tisi s tim stock coolerom. Undervoltao bih ga ali da mi ostane stabilnost i performanse. Hvala...
Možeš ga probat ovako kao ja
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-amd-procesora-dualtriplequad/37917.aspx?page=105&jumpto=2867279&sort=asc&view=flat
Malo sam se zezao pa sam probao 1.3000V i nakon 10 minuta mi je crashao. sada idem malo po malo, sada mi ploca undervolta jos dodatno i kada mjerim pri blend testu prime 95 mjerim 1.296V i za sada je stabilno. Jos javim....
EDIT: kada sam stavio na 1.3v ploca je jos undervoltala na nesto poput 1.27-1.29V nisam siguran...
dobro večer...ja bih isto htio napravit undervolt,da mi se proc.što manje grije..e sad pitanje je jel ova ploča za to sposobna?
http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=3005
dobro večer...ja bih isto htio napravit undervolt,da mi se proc.što manje grije..e sad pitanje je jel ova ploča za to sposobna?
http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=3005
Kolko sam ja na kratko pogledao ploca je odlicna. Koliko si ju platio?
Ja sam vrtio na 1.29V u 100% load-u i sve u redu na 20 minuta prime 95. Sada upravo vrtim 1.272V pa cu vidjet oce li to radit. problem mi je sto mi ploca automatski podesava voltazu u nekom odstupanju od moje zadane. Vidio sam da ima nes u biosu da se to jos namjestava./gasi ta opcija Zna li netko kako to ugasiti, odnosno napraviti da ima konstantnu voltazu? na ploci asus m5a97 pro?
Evo da objavim rezultate istraživanja.
CPU:AMD Phenom II X4 965 BE@3,4Ghz
MOBO:Asus M5A97 Pro
Ostalo pod moj pc....
Cilj mi je bio undervoltati a da je stabilno i ne gubim performanse..
Naravno to je za svakoga individualno,ali uz odredeno odstupanje kod svih bi trebalo biti isto.
Uspio sam preko Asusovog AI Suite II staviti voltazu na 1.3000V, sto je rezultiralo da senzori pokazuju napon od 1.272V. PC je u potpunosti stabilan, vrtim prime 95 blend test i koristim ga vec par sati i nema frke....
Idle temperatura(web surfanje,mild use) sa stock coolerom je 36C, a sa prime 95 na in-place large FFts(to bi trebalo zagrijati cpu najvise)ne prelaze 53C
Btw, kuciste je CM690.
Pri temperaturi od 36C fan rpm je na 1900, sto je za 500 manje od prije kada je bio stock napon, naravno pod istim opterecenjem je bilo mjereno.
A sad dio koji nisam ocekivao, nakon undervoltanja, isao sam provjeriti performanse, i passmark mi izbacuje rezultat za cpu od 4500, sto je 100 vise nego prije undervoltanja. Vise sam puta provjerio i ne radi se o greski. Ostali hardware nije mjenjan.
Tih 2% nije toliko znacajno ali me je zacudilo.
Sve u svemu. Cpu je hladniji, komp je tisi, i cpu daje malo bolje rezultate u benchmarkingu.....
Sljedece ce mi biti da kupim neki brutalni cooler pa onda probam. Prvo cu napraviti silent config jer mi upravo ne trebaju vece performanse, a u buducnosti sigurno OC.
evo meni u loadu na 1.280V...2 sata se testira u primeu za sad sve ok...jedini mi problem temp...u rasponu od 1.360 do 1.280 temp mi skoro pa uvijek ista oko 55 54...trebala bi bit manja s obzirom da imam ok hladnjak i 7 ventilatora na kučištu...još nisam otkrio problem 5 puta mjenjo pastu...namješto hladnjak...neznam šta bi više gledo
evo meni u loadu na 1.280V...2 sata se testira u primeu za sad sve ok...jedini mi problem temp...u rasponu od 1.360 do 1.280 temp mi skoro pa uvijek ista oko 55 54...trebala bi bit manja s obzirom da imam ok hladnjak i 7 ventilatora na kučištu...još nisam otkrio problem 5 puta mjenjo pastu...namješto hladnjak...neznam šta bi više gledo
Koji hladnjak?
zalman performa...
Sigurno si na dobar nacin stavio ventilatore. Zacudo, imam na side panelu 140mm fan koji puse na gpu i cpu, ali koliko barem meni izgleda, ne puse vise od 20% prema cpu, ali kada skinem side panel i taj vent vise ne puse, rpm cpu cooler fana mi se digne znacajno.
koju pastu koristis?
arctic cooling mx-4
ovak...sa intelom mi nije bilo nikakih prblema što se tića svega...dok sad nisam odlučio prijeć na amd...jedino što sam mogo napravit je da sam previše zategnio hladnjak...i još nešt pošto su mi rami vrlo blizu procesoru ventilator mi skoro pa sjedi na jednoj pločici rama...evo pastu sam hvala bogu stavljo 1000 puta i tolko isto mjenjo hladnjaka...al et desi se pogreška...kao prvi put kad sam stavljo pastu na ovaj amd kad sam išo provjerit bilo je i više paste neg što treba tak da je sad to riješeno kak spada...et jedino možd da sam previše zategnio hladnjak i da me rami zezaju pošto mi vuće ventilator toplinu sa njih na hladnjak...
Ramovi nisu. Pasta nije. Sto se tice pritegutosti hladnjaka, nisam strucnjak, ali imam "srecu" da koristim taj stock sa onom kopcom, koja zapravo sama odredi zategnutost. Malo googlaj za tu zategnutost, mozda nesto nades. A mozda ti je problem u losem senzoru u cpu-u. Amd-ovci su poznati o losim senzorima. Inace, ako ti je cooler tih, nadam se da je, jer izgleda super, a vidim da je i medu high-end, koga briga za temperaturu, bitno je da je tiho i da se ne pregrijava do razine da se komp gasi, sve ostalo zaboravi....
da čuo sam da amd ima problema sa tim senzorima kao...još mi čudno da mi velika razlika između temp jezgri i cpu cijelog...u idle mi temp jezgara 27 28...a cpu 38 39...
evo slika...testiram komp na 1.280 V i et kolke temp...e sad jel to on dobro pokazuje ili ne ja neznam kažem na intelu mi sve bilo ok...a što se ovog tiče ja mislim da sam previše stegnio hladnjak...onak dokle je išo maltene do kraja...sječam se da mi je jednom na nocuti pisalo da baš moram do kraja pa tak da sam pretpostavio da i sa ovim tak moram...
evo slika...testiram komp na 1.280 V i et kolke temp...e sad jel to on dobro pokazuje ili ne ja neznam kažem na intelu mi sve bilo ok...a što se ovog tiče ja mislim da sam previše stegnio hladnjak...onak dokle je išo maltene do kraja...sječam se da mi je jednom na nocuti pisalo da baš moram do kraja pa tak da sam pretpostavio da i sa ovim tak moram...
Ove temperature fakat nemaju smisla. ali s obzirom na tvoj hladnjak, rekao bih da je 42 stvarno a da ovo 50+ neka greska...
pa znam...na intelu mi nije bilo tak...bilo sve kak spada...i hladan i clockan...
a kolko god to bilo čudno komp radi i neizbacuje nikake greške...eto čak sam dogouro do 1.280 V za sad stabilno...jedino što mogu ponovo skinut hladnjak i stavit ispočetka i ovaj put nestegnut tolko
Pozdrav.trebao bih pomoc oko clockanja procesora amd athlon 2 x3 425 2.7 ghz @3.1ghz. imam maticnu msi 770-c45 . u biosu imam opciju za dizanje frekvencije procesora ali ne i za dizanje napona, pa me zanima koliko i kako se to moze maksimalno ocat na stock hlađenju da bude stabilno. trenutna temperatura procesora @3.1ghz mi je 27 stupnjeva , 25 min i 31 max ocitano na core tempu, izgleda da je novo stavljena pasta uradila svoje. evo jedan ss