Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 964.956
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)

Pozdrav, 

Planiram uraditi overclock na navedenom procesoru i trebaju mi savjeti od malo iskunijih majstora. Nemam nesto pretjerano bjesan komp ali kad vec imam otkljucan procesor hocu da ga iskoristim do kraja. Nisam neki sve na high i najveca rezolucija freak, igram igrice koje nisu dosta zahtjevne, ponekad neku malo jacu ali se zadovoljim sa slabijim postavkama. 

Dosta uvodne price, x4 750k 3.4ghz drzim na fm2a85x extreme4-m maticnoj ploci, hladim ga sa tx3 evo hladnjakom koji ima 1 ventilator ali cu staviti jos 1 radi push/pull formacije. Pored toga imam 2x4gb 1600mhz rama, hd7770 oc graficku kartu i 2 hard diska, 500gb i 750gb, sve to napajam sa cx430 napajanjem. 

Zelio bih ici do 4.4ghz i zanima me da li je to moguce sa ovom postavom, ako ne, onda bih vas zamolio da napisete preporucenu brzinu. Takodje bih vas zamolio da ukratko objasnite postupak, sta da povecam i koliko, da li da koristim neki program ili da to uradim u biosu. Zanima me jos da li ce biti neki bottleneck sa strane graficke, da li ce ova ploca podrzati overclock i hoce li napajanje biti u stanju da drzi sve komponente. 

Hvala za pomoc, ako je bude.

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,f
turbojc kaže...

OC-ao sam CPU, ali mi nije jasno kako je moguće da sam to primjenio samo na jednu jezgru. 

Je li zna netko u čemu je problem? Jel do ploče, ili postavki u MBO?

Evo slika. 

Razlozi za obaaranje clocka se: nedovoljno napona, slabaa naponska na ploci, slab hladnjak i ukljun CnQ u biosu pa sad vidi sta je kod tebe slucaj.

http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png
15 godina
neaktivan
CnQ ugašen odavno.
Ne vidim neki dobar razlog zašto bi hladnjak radio takav problem. Da se pregrijava, onda bi se gasio, ili krepao. Ali se ne pregrijava. 30c je temp.
Napon na ploči čisto sumnjam da je problem.
Jedino nedovoljno napona može biti donekle problem, pa ću to i probati.
Ali čitao sam da možda može biti i do BIOS-a. Jedini problem je što meni piše da imam FB verziju, a ja sam flashao FC verziju, pa mi nije baš jasno kako sada to.
Optimizam je nedostatak iskustva.
12 godina

Ima netko savjet za OC Phenom II x4 945 3.0Ghz 

-Za sad mi se pokazao stabilnim bez dizanja voltaze uz dizanje frekvencije s 201 na 215 i to je 3.217Mhz

--Isprobao sam dici bez dizanja voltaze na 221 na 3.308Mhz i to se pokazalo nestabilnim jer me crash alo iz igre nakon 50 ak minuta.

--Trenutno sam Smanjio DDR3 s 1600Mhz na 1066Mhz, Digao s 201 na 228 i to je 2.405Mhz i digao voltazu s 1.325 na 1.350 i toe to. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2016 14:54 (L1nNk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Clockaj u biosu uvijek, software je jako ne pouzdan, također nemoj ici sa ramom niže od 1333 jer ti nece nešto pomoci, probaj mješavinu množitelja i busa, tako sam uvijek dobivao naj viši clock sa AMDom

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2016 15:22 (D3lBoy).
12 godina
D3lBoy kaže...

Clockaj u biosu uvijek, software je jako ne pouzdan, također nemoj ici sa ramom niže od 1333 jer ti nece nešto pomoci, probaj mješavinu množitelja i busa, tako sam uvijek dobivao naj viši clock sa AMDom

Da znam da je BIOS najbolje uvjek rijesenje bio za clock. Cak i bez spustanja MClock a uz 1.375v i 227 ispalo mi je zasad stabilnih 3396Mhz. Stovise to sam mislio koristiti samo za jednu igru trenutno, no i nema nekog velikog pomaka na GPU usage 10-20% najvise. 

11 godina
neaktivan

Nešto kao 4460 bi ti dobro doslo za max. GPU usage, a nije pre skup

12 godina
D3lBoy kaže...

Nešto kao 4460 bi ti dobro doslo za max. GPU usage, a nije pre skup

Razmisljam uzeti FX 8320E ili FX 8370E, prije da cu ovu jeftiniju verziju a ujedno i na ovu moju ne bas preskupu maticnu 8370 je i max. Kad budem prelazio na MBO samo uzmem verziju koja ima podrsku za taj CPU u. Division i Rise of Tomb Raider su me malo dali u sumlju, za raniji buy jer je zbilja nema pomoci niti s OC om da bih ista previse promjenio, u prvom planu neoptimiziranost igara pored jednog Witcher a ili Phantom Pain a s kojima nisam imao te vrste problem. 

11 godina
neaktivan

8320 clockan ne drži 290X na max, ali navodno je Nvidia manje ovisna o CPU tako da bi mozda bila ok kombinacija 8320 + 960, ali ako ne planiraš mjenjat cpu par godina preporucio bi ti neki osrednji Intel, pošto vidim da su podigli cijene 8320 i ostalih, pa onda i nije neka razlika u cijeni spram npr. 4690. A ovo koja verzija 83xx nije bitno jer su svi isti samo na drugom taktu, jedino ta E verzija je nešto štedljivija

13 godina
neaktivan
L1nNk kaže...

Razmisljam uzeti FX 8320E ili FX 8370E, prije da cu ovu jeftiniju verziju a ujedno i na ovu moju ne bas preskupu maticnu 8370 je i max. Kad budem prelazio na MBO samo uzmem verziju koja ima podrsku za taj CPU u. Division i Rise of Tomb Raider su me malo dali u sumlju, za raniji buy jer je zbilja nema pomoci niti s OC om da bih ista previse promjenio, u prvom planu neoptimiziranost igara pored jednog Witcher a ili Phantom Pain a s kojima nisam imao te vrste problem. 

za gtx 960 i fx 6300 ti je dovolja, ali kad vec uzimas gledaj ili 8300 ili taj 8320E, sve iznad je bacanje novca, razliku u cijenu potrosi na bolju plocu i hladjenje.

Ja sa 6300(4.6ghz) i 7950 oc na 1250/1550 sam izvlacio max iz grafe svuda, jedinu razliku sam vidio u nekim MMO naslovima kad sam presao na 8320E.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
chaselol kaže...
L1nNk kaže...

za gtx 960 i fx 6300 ti je dovolja, ali kad vec uzimas gledaj ili 8300 ili taj 8320E, sve iznad je bacanje novca, razliku u cijenu potrosi na bolju plocu i hladjenje.

Ja sa 6300(4.6ghz) i 7950 oc na 1250/1550 sam izvlacio max iz grafe svuda, jedinu razliku sam vidio u nekim MMO naslovima kad sam presao na 8320E.

Svakako sam se odlucio nekako za FX 8320E, uzeo bih ja rado i5 ali onda bih morao mjenjati MBO a nedavno sam ju uzeo. Tako da kad budem uzimao DDR4 MBO onda cu uzeti naravno onu koja ce imati podrsku za FX 8320E ako ne budem u kompletu sve mjenjao.  Nekako sam misljenja da bih vise osjetio razliku u cjeni izmedju 8320E i 8370E nego u perfomansama trenutno. Hvalla :) 

16 godina
neaktivan

imam ovu maticnu ftp://europe.asrock.com/Manual/NF6-GLAN.pdf i na njoj amd athlon 64 duo core+5200 procesor ddr2 800 ram koji mi maticna vidi da radi na 400 mhz ,, igram WOT i s novom grafom R7 360 u pocetku sam imao 50 fps,, sad mi na iste postavke sve palo na 18 fps,, probao sam pogledati u bios da nesto nisam slucajno greskom napravio kod update biosa s 1,0 na 1,5 i sve je uredu, CPU - NB Link Speed sam stavio na 800 mhz a CPU - NB Link Width stvio na 16 bit,, sad ima dolje jos postavke voltaze sto sam ostavio i za ram i proc na auto,, moze li mi netko reci o cemu se radi

0 0 hvala 0
14 godina
britva kaže...

imam ovu maticnu ftp://europe.asrock.com/Manual/NF6-GLAN.pdf i na njoj amd athlon 64 duo core+5200 procesor ddr2 800 ram koji mi maticna vidi da radi na 400 mhz ,, igram WOT i s novom grafom R7 360 u pocetku sam imao 50 fps,, sad mi na iste postavke sve palo na 18 fps,, probao sam pogledati u bios da nesto nisam slucajno greskom napravio kod update biosa s 1,0 na 1,5 i sve je uredu, CPU - NB Link Speed sam stavio na 800 mhz a CPU - NB Link Width stvio na 16 bit,, sad ima dolje jos postavke voltaze sto sam ostavio i za ram i proc na auto,, moze li mi netko reci o cemu se radi

Skini HWMonitor pa baci sliku da vidimo situaciju,Koje napajanje imaš?

Realno Athlon 5200+ je za današnje vrijeme spor i star procesor i ne može iskoristiti 50% potencijala R7 260,CPU ti radi visoki bootleneck odnosno usporavanje GPUa.

Možeš se ti i na tomu igrati ali gledaj u budučnosti promijeniti CPU odnosno cijelu platformu radi optimalnih perfomansi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2016 19:26 (3n3m1).
16 godina
neaktivan

evo jedne slike sto si trazio nekontam nista sta tu treba biti normalno,, gledam sad da mi grafa radi na 300 mhz wtf r7 360OC gddr5 radi po prefomansama na puno vecem taktu,, jbm ti sta je ovo

14 godina
britva kaže...

evo jedne slike sto si trazio nekontam nista sta tu treba biti normalno,, gledam sad da mi grafa radi na 300 mhz wtf r7 360OC gddr5 radi po prefomansama na puno vecem taktu,, jbm ti sta je ovo

Optereti ju nekim programom i radit će full snagom. Dok surfaš i radiš grafički nezahtjevne radnje GPU smanje frekvenciju zbog uštede energije/nižih temperatura...

11 godina

Pozz imam cpu phenom II x4 940 trenutno na 3.2 ghz jer sam ga overclockao preko fsba,posto igram od igrica jedino world of tanks,volio bih overclockat procesor na 3.5 ghz ako je moguce,maticna je pod moj pc al ne znam dal s njom mogu postic overclock na 3.5,ram radi na 300 mhz.Posto ne znam podizat voltazu jer u biosu ima i nb voltage i cpu voltage,pa ne znam na kolko trebam dignut to dvoje,ako mi netko moze ukratko objasnit na kolko podic cpu voltage i nb voltage.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CPU V dižeš dok ne postane stabilno, ukoliko temperature dopuštaju.
Slobodno ga još malo podigni.
Neki su 960T znali dizati i na 3.9GHz pa nikome ništa. A ploča bi trebala izdržati to.
11 godina
turbojc kaže...
CPU V dižeš dok ne postane stabilno, ukoliko temperature dopuštaju.
Slobodno ga još malo podigni.
Neki su 960T znali dizati i na 3.9GHz pa nikome ništa. A ploča bi trebala izdržati to.

Problem je sto ne znam na kolko stavit nb frekvenciju i nb napon,dakle podigo sam cpu napon na 1.4 i mult na x17 a isto tako i nb frekvenciju sam digao na x17,nb voltage sam stavio 1.9 i komp se nije htio upalit,jednostavno se pali par sekundi i odma ugasi.Dakle treba mi samo pomoc na kolko trebam stavit nb voltage i frekvenciju.Evo i slike postavki,ako mi netko moze rec na kolko da stavim nb multi frekvenciju i nb voltazu,da ga clockam na makar 3,5 ghz http://imgur.com/Pkuh7l6

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2016 18:36 (Acex).
15 godina
neaktivan
Digni CPU V za mrvicu pa onda opet probaj.
11 godina
turbojc kaže...
Digni CPU V za mrvicu pa onda opet probaj.

Digao sam cpu voltazu na 1.45 i nije htjelo bootat,problem je sto ne znam koja je stock nb frekvencija i nb voltaza pa ne znam kako to namjestit,a bez te nb frekvencije i nb voltaze se pc nece upalit.

16 godina
neaktivan

pa jel nema u biosu na kraju da mos postaviti ga na defolt postavke,, tako ces vidjeti koja ti je pocetna voltaza,, neznam zasto to diras kad je taj proc ok za WOT,, da imas ovu moju kramu pa da se nerviras bilo bi razumljivo, :D

11 godina
britva kaže...

pa jel nema u biosu na kraju da mos postaviti ga na defolt postavke,, tako ces vidjeti koja ti je pocetna voltaza,, neznam zasto to diras kad je taj proc ok za WOT,, da imas ovu moju kramu pa da se nerviras bilo bi razumljivo, :D

Ima samo opcija auto/manual,a stock cpu voltaza je 1.360.Stock nb voltaza je kad postavim na manual 0.600 ili tako nesto,a stock nb frekvencija je x5,tako da ne znam na kolko to moram postavit da overclockam na 3.5 ghz,mislio sam da mogu samo dic cpu v na 1.4 i cpu multi na x18 da dobijem 3.5 ghz ali nije htjelo bootat,onda sam skuzio da moram im nb voltazu i frekvenciju nastelat,a to nemam pojma kako da podesim

12 godina
neaktivan

Stavi nb frekv na ~2200mhz i možda ~1.25v nb napon

Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
_mark0_69 kaže...

Stavi nb frekv na ~2200mhz i možda ~1.25v nb napon

Hvala puno,stavio sam na 2200 mhz i nb napon prvo na 1.25 i 3.5 ghz i napocetku ulaska u win se pojavio bsod,sad sam stavio nb napon na 1.350 i cpu v na 1.425 i 3.4 ghz i evo uslo je u win,sad cu pokrenut bf3 pa cu vidjet dal stabilno,ako bude stabilno probat cu na 3.6 s tom voltazom.Temp u idle su 40,sad cu vidjet kolko ce bit u full loadu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2016 20:11 (Acex).
11 godina

Nista od overclocka izgleda,nakon 1h u bf3 mi baci bsod,cpu v je bila 1.450 a nb voltaza je bila 1.375,temperatura nakon 1h bf3 je bila 60 stupnjeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Acex kaže...

Nista od overclocka izgleda,nakon 1h u bf3 mi baci bsod,cpu v je bila 1.450 a nb voltaza je bila 1.375,temperatura nakon 1h bf3 je bila 60 stupnjeva.

Nije ti bas ploca za extreme clock..

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2016 21:30 (galinjo24).
11 godina
galinjo24 kaže...
Acex kaže...

Nije ti bas ploca za extreme clock..

A htio sam makar izvuc 3.5 ghz,starog athlona 4800+ sam clockao sa 2.5 ghz na 2.9 ghz bez dizanja voltaze i bio je stabilan,pa sam ocekivo da cu phenoma moc makar na 3.5,ali ocito sam previse ocekivo,vratio sam nazad na 3.2 ghz bez dizanja voltaze.

11 godina

Evo uspio sam dobiti stabilan overclock,zanima me dali je ovo prevelika voltaza,ako stavim nize jednostavno bsod izbaci nakon pola sata u bf3,s ovom voltazom u bf3 nakon 2h temperature 62 stupnjeva,zanima me dali je to visoko?

http://valid.x86.fr/r0mfu4

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2016 11:56 (Acex).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Po službenim informacijama od AMDa, ta temp (62°C) je neki max do kojeg bi čip trebao ići na duže periode. Također taj napon je relativno visok za 24/7.

Probaj pođić fsb a smanjit multi pa vidi jel tako stabilniji na nižem naponu (što bi smanjilo i temp)

11 godina
_mark0_69 kaže...

Po službenim informacijama od AMDa, ta temp (62°C) je neki max do kojeg bi čip trebao ići na duže periode. Također taj napon je relativno visok za 24/7.

Probaj pođić fsb a smanjit multi pa vidi jel tako stabilniji na nižem naponu (što bi smanjilo i temp)

Stavio sam sad voltazu na 1.450,fsb na 215 i multi na x16 nize od te voltaze samo baci bsod nakon 5 minuta u prime 95.Nb multi je na x11 a nb voltaza je na 2.650

http://valid.x86.fr/44fef0

Evo sad vrti prime 95 vec 15 minuta bez greske,temp je 70 stupnjeva.

Ako je idalje velika voltaza,vratit cu onda na 3.2 ghz bez dizanja voltaze.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice