konačna odluka V6GT :)
Najbolji hladnjak za CPU do 600kn?
- poruka: 99
- |
- čitano: 23.647
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Aj kad ga nabaviš daj malu recenziju napravi, dojmovi i to
Ovako ja inače volim ovog tipa linkovi dolje, jer su mu review-i fakat odlični i detaljni !! NH-D14 je trenutno najbolji zračni hladnjak !! Jedino bolje rješenje koje košta oko 800kn koliko sam vidio kod nas je Corsair h100, ali da ja ne pametujem pogledaj ove filmiće :
A thermalrightov silver arrow? 2 najbolja zračna hladnjaka?
Silver Arrow je također dobar dapače samo po meni malo prenizak i još glomazniji,...
Inače ja čekam review-e novih hladnjaka od Noctue koji su predviđeni za memorije sa
visokim hladnjacima i izgledaju moćno.
Danas zračni hladnjaci postaju sve bolji i bolji !
Silver Arrow je također dobar dapače samo po meni malo prenizak i još glomazniji,...
Inače ja čekam review-e novih hladnjaka od Noctue koji su predviđeni za memorije sa
visokim hladnjacima i izgledaju moćno.
Danas zračni hladnjaci postaju sve bolji i bolji !
jesi procitao mozda kad ce ih pocet izbacivati van?
Konaktiro sam Oprić informatiku i razgovarao sa Ivanom te mi je on rekao da bi prvi tzv. prototipovi trebali izaći u 10 mj. ,ali to nije 100% sigurno. Iz Noctue naime meni tvrde suprotno ! Uglavnom dva hladnjaka bi trebala imati 20% veću površinu hlađenja od NH-D14, a i napravili su još novi model NH-D14 za više memorijske module te bolje ventiltore i sl. Evo imaš link možeš vidjeti ako već nisi kako izgledaju :
izgledaju fenomenalno!!
Konaktiro sam Oprić informatiku i razgovarao sa Ivanom te mi je on rekao da bi prvi tzv. prototipovi trebali izaći u 10 mj. ,ali to nije 100% sigurno. Iz Noctue naime meni tvrde suprotno ! Uglavnom dva hladnjaka bi trebala imati 20% veću površinu hlađenja od NH-D14, a i napravili su još novi model NH-D14 za više memorijske module te bolje ventiltore i sl. Evo imaš link možeš vidjeti ako već nisi kako izgledaju :
Zadnji info je da ih nećemo dobit sigurno prije kraja 10og mjeseca, dakle krajem 10og ili početkom 11 ima šanse da ih dobijem. Ali naravno to ovisi i o potražnji na velkim tržištima a i o Noctui, da li će sve biti gotovo do tada i spremno za punu proizvodnju.
Zadnji info je da ih nećemo dobit sigurno prije kraja 10og mjeseca, dakle krajem 10og ili početkom 11 ima šanse da ih dobijem. Ali naravno to ovisi i o potražnji na velkim tržištima a i o Noctui, da li će sve biti gotovo do tada i spremno za punu proizvodnju.
jel se šuska kaj o cijenama?
jel se šuska kaj o cijenama?
Nažalost to još ne mogu reći. Jednostavno ne znam. Mislim da bi mogle D14 malo pasti a ovi novi naj modeli biti malo skuplji nego D14 sad. Ali vidjet ćemo sve kada dođju i kada mi daju MSRP. moguće da budu nešto skuplji nego što je sad D14 jer ipak kada se uspoređuju sa svim ostalim high end coolerima (tipa naj modeli prolimatecha i ostalih) Noctua ispada najjeftinija a najbolja i najtiša. Jer uvijek dolazi sa odličnim i tihim ventovima u paketu, sa montažnim opcijama za sve sockete i čak i potrebnim alatom (križnim odvijačem) u paketu.
Ono što mogu sigurno reći je da će, kao i do sad, cijene biti jednakei, ili vrlo vrlo bliske cijenama u EU shopovima, tj preporučenim Noctua cijenama, a koje će to točno biti cijene...to i meni i vama ostaje da čekamo i vidimo. Performanse će sigurno narasti, jer vidjeli ste i sami 20% veća površina i novi ventovi će sigurno imati utjecaja na moć hlađenja, uz naravno sada novu mogućnost ugradnje visokih ramova.
...ali da se stvar pretvara u monstrosity, to da. Polako prekrivaju kompletnu matičnu ploču, da ne kažem koliko to ima kilograma?
Svaka čast Noctui, ali mislim da je pomalo vrijeme za nešto efikasnije od silnih kilograma limova i klasičnih toplovodnih cijevi?
vidim da nitko ne spominje scythe susanoo. je da je veći od ikojeg, ali zato hladi sve na matičnoj i okolici. čak bi rekao da je bolja opcija od noctua-e koja je po kvaliteti izrade iznad svih (moje mišljenje). na susanu mi se jedino mount ne sviđa i problematičan je kao i na mojoj ninđi 3.
...ali da se stvar pretvara u monstrosity, to da. Polako prekrivaju kompletnu matičnu ploču, da ne kažem koliko to ima kilograma?
Svaka čast Noctui, ali mislim da je pomalo vrijeme za nešto efikasnije od silnih kilograma limova i klasičnih toplovodnih cijevi?
U biti ako malo detaljnije pogledaš vidjet ćeš da oni modeli koji su i dalje tower tj dual tower nisu gabaritima ništa osjetno veći od D14. Veća je površina disipacije. A to se može odraditi na puno načina bez da se mijenjaju vanjske dimenzije.
I BTW, D14 i nije toliko velik u živo koliko se možda većini čini po pričama i slikama a i da ne govorim da onaj tko želi takav hladnjak zna zašto ga želi i/ili za što mu treba, te ga sigurno neće staviti u neko malo kućište.
A što se tiče težine, nisu ni tako extremno teški, ima nekoliko hladnjaka koji dolaze sa čeličnim kablovima u paketu jer ih treba vezati za kućište da nebude problema sa matičnom.
I naravno da ne kažem da nema baš nikakvog straha da se išta može dogoditi matičnoj. Jer, za one koij ne znaju, više se matična savije sa nekim stock hladnjacima a bez backplate-a nego sa bilo kojom Noctuom.
Ma rekoh, svaka čast Noctui. Inžinjerski su najbolji u projektiranju klasičnih zračnih hladnjaka i ventilacije.
Doduše, zbog ovih modernih nakostriješenih hladnjaka na memorijama, morali su sada razvući
cijevi na dosta groteskne duljine - neznam na kojoj udaljenosti para gubi efikasnost maksimalne izmjene topline,
odnosno dali anulira povećanu disipacijsku površinu limova?
p.s.
isprika, vjerujem da i tako ovim raspravama vjerojatno ti novi hladnjaci budu skuplji od 600kn navedenih u imenu
threada, pa sam otišao u OT
overhaul - ne znam zašto misliš da su cijevi osjetno dulje nego na D14 npr...
Po meni je NH-D14 najbolje dizajnirani cooler do sada. Ugradnja je vrlo jednostavna, a ucinkoitost mu je na zavidnoj razini.
Noctua mi se sviđa i radi 6 godina garancije.
Koliko bi me izasla postarina za D14 iz Oprića?
Ja sam u zg.
Ja sam u zg.
43,05kn
Ja sam u zg.
43,05kn
Da li je i za Zadar isto?
Za koji mjesec mozda narucim
Ja sam u zg.
43,05kn
Da li je i za Zadar isto?
Za koji mjesec mozda narucim
Ista je cijena za cijelu HR u slučaju da se plaća avansno virmanom.
Skuplje dođe jedino ako plaćate pouzećem jer tada sami plaćate dostavu Overseasu pa je to saom po sebi nešto skuplje i onda ovisi i od mjesta u koje se dostavlja, a i plaćate dodatno uslugu plaćanja pouzećem Overseasu.
trebam mišljenje koji je od ovih collera najbolji, treba biti am3 za x4 925
http://www.njuskalo.hr/procesori/zalman-cnps9500-am2-fanmate-oglas-3517281
http://www.njuskalo.hr/procesori/thermaltake-sonic-tower-oglas-3602136
http://www.njuskalo.hr/procesori/cpu-ventilator-cooler-zalman-cnps9700-led-oglas-3577763
http://www.njuskalo.hr/procesori/hladnjak-procesor-thermaltake-sonic-tower-oglas-3029751
http://www.njuskalo.hr/procesori/arctic-cooling-freezer-xtreme-rev-2-oglas-3462885
Po meni je NH-D14 najbolje dizajnirani cooler do sada. Ugradnja je vrlo jednostavna, a ucinkoitost mu je na zavidnoj razini.
Noctua mi se sviđa i radi 6 godina garancije.
ja sam iskreno oduševljen ,i učinkovitošču i izgledom.
drži x6 @3,2ghz na 33-34c u idle (ovih "hladnijih" desetak dana)
cca 43c u loadu , a @4ghz nije prešao 50c
+ jedna stvar koju vidim da puno vas zaboravlja , sa coolerom u paketu dolazi i vrlo kvalitetna termalna pasta NT-H1 ! tako da se i tu uštedi cca 50tak kuna...
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=13&lng=en
Ja sam u zg.
izađe te d14 +poštarina ravno 605 kn , nakon uplate prek internet bankarstva pošalješ Ivanu .pdf ,i cooler dođe kroz 1 dan.
ja sam uplatio u nedelju navečer , u utorak ujutro je čovjek iz dostave zvao da provjeri jel netko doma i ostavio cooler .
nemaš straha niti brige , moja preporuka ,ako misliš kupovati.
Najbolji zračni hladnjak do 600kn je Noctua jer je 50 kn jeftinija od Thermalright Silver Arrow-a ali ne hladi bolje ergo
najbolji zračni hladnjak do 600kn je Silver Arrow.
Najbolji zračni hladnjak do 600kn je Noctua jer je 50 kn jeftinija od Thermalright Silver Arrow-a ali ne hladi bolje ergo
s ovim se donekle slažem , ako uzmemo u obzir da su razlike oko 2c...
u prosjeku 1c na max okretajima i max loadu , više ovdje - http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermalright-silver-arrow.html
prije nego što sam uzeo d14 sam pročitao par usporedbi , kažu da je TSA mrvičak tiši od D14.
navodno je jedna od negativnih stvari u vezi TSA to što im je većini baza neravna (vidi linkani članak) ,dok Noctua nema tih problema....
hladi izvrsno ali bi mogao imati problema sa prislanjanjem na neravne procesore.
+ treba imati na umu da je i Noctua već duže na tržištu ,mislim da je izašla oko godinu dana prije nego TSA ,što dosta govori o kvaliteti ,
dok TSA nema već dugo u prodaji,bar ja nisam naišao po našim dućanima ,nažalost... a oba polovna nemreš nabavit da se postaviš na trepavice :D
oba hladnjaka imaju kvalitetnu pastu u bundle-u , sa TSA dolazi ChillFactor 3...
S ovim se nebi baš složio s obzirom da je Noctua nešto tiša i može podnijeti daleko veće napone od Silver Arrowa.
Ili možda i najjezgrovitiji test koji pokazuje razlike je
video i ovaj test.Zaključak ukratko je da SA ima cca 0,7 - 0,8 stupnjeva niže temperature od D14 na nižim naponima ALI nije završio test do kraja jer je kod slijedećeg povećanja napona odletio do 100 stupnjeva nakon samo 15 min testa te je komp blokao dok se Noctua i nakon punog testa od 30 min zadržala na ispod 90 stupnjeva bez ikakvih problema.
Dakle najbolji zračni i dalje ostaje D14, a što je najbolje, u svojoj klasi, ostaje i najjeftiniji, barem u HR. Do skorog dolaska nasljednika koji će sa novim ventovima i 20% većom disipacijskom površinom biti očito prvi koji će D14ku skinuti sa trona.
EDIT: eh da, i još nešto što je apsolutno na strani Noctue je i jednostavnost montaže, gdje je Noctua jako dobra dok je Silver prililno loš.
S ovim se nebi baš složio s obzirom da je Noctua nešto tiša i može podnijeti daleko veće napone od Silver Arrowa.
video i ovaj test.Zaključak ukratko je da SA ima cca 0,7 - 0,8 stupnjeva niže temperature od D14 na nižim naponima ALI nije završio test do kraja jer je kod slijedećeg povećanja napona odletio do 100 stupnjeva nakon samo 15 min testa te je komp blokao dok se Noctua i nakon punog testa od 30 min zadržala na ispod 90 stupnjeva bez ikakvih problema.
Dakle najbolji zračni i dalje ostaje D14, a što je najbolje, u svojoj klasi, ostaje i najjeftiniji, barem u HR. Do skorog dolaska nasljednika koji će sa novim ventovima i 20% većom disipacijskom površinom biti očito prvi koji će D14ku skinuti sa trona.
EDIT: eh da, i još nešto što je apsolutno na strani Noctue je i jednostavnost montaže, gdje je Noctua jako dobra dok je Silver prililno loš.
Moj frend je prije mjesec dana kupio Noctuu (osobno preuzeo ) i donio on to doma u Zd da ugradimo. Kad je on ono cudo izvadio iz kutije, ja pomislih, tko ce ovo ugraditi....
Ali instalacija na AM3 je full jednostavna, zašarafiš ga sa 2 vijka i to je to.
hvala na videu ,sve je bilo ok dok nije počeo pričati o samoj montaži TSA ...
da ne povjeruješ da mogu toliko "sfušati" oko montaže ,pogotovo u mid size kućištima ...
kvragu ,nebi htio da ga moram skidati par puta :D a noctua je dječja igra
izgleda da ipak tih 2c u prosječnom kloku nije vrijedno em zafrkavanja sa montažom samog coolera, em sa "lošim" kopčama za ventove ,em sa odabirom memorije ,em sa cijenom - sve je na strani nocute...
Odgovor je: da. H100 je potukao Noctu-u u generalnim performansama, na manjim naponima za malo, na visokim naponima za osjetan broj stupnjeva...cca 7-8.
S tim da dok se temperatura H100ke spusti na razinu Noctue tada su razliek osjetno manje, ali i dalje je H100 po performansama bolji od D14.
Naravno to je i skroz drugi cjenovni rang, i treba pripaziti kod odabira kućišta na to da se 240*120mm hladnjak može montirati na vrh iznutra.
Evo
i pisani review
Evo isto i za H70.
, pisani.