Voda na Marsu

poruka: 70
|
čitano: 10.119
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Voda na Marsu

Da, put na Mars je ekstremno skup. Put na mjesec je beznačajan prema tome :)

Dio o "štakorima" uopće neću komentirati, ali to svakako govori o tvojoj upućenosti u znanost (a i kulturi).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
RE: Voda na Marsu
itf4n kaže...

Da, put na Mars je ekstremno skup. Put na mjesec je beznačajan prema tome :)

Dio o "štakorima" uopće neću komentirati, ali to svakako govori o tvojoj upućenosti u znanost (a i kulturi).

Nije u šoldima sve...
16 godina
Voda na Marsu
voda na marsu? KAO DA ČEMO MI TO ZNAT!!!!!!!!!!!!!!
17 godina
neaktivan
dani500 kaže...
voda na marsu? KAO DA ČEMO MI TO ZNAT!!!!!!!!!!!!!!
 Naravno da ima! ja kad sam se napio jednom sa drustvom tamo ostavili slucajno par litara Jamnice jer ponestalo vina!
Bilo je zakon samo kao da smo u neku vukoje**** osli nije bilo signala za mobitel!
Ako tko tamo bude zedan ima iz lijevog kamena tamo u onom ponoru vec sam zaboravio kako se zove tu Jamnicu ali kazu jos malo vodovod uvesti pa zivi bili i vidjeli!
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2009 21:15 (Luka).
16 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Super čista voda na Marsu

Led visoke čistoće pronađen je ispod Sjevernog pola na Marsu

Getty Images

Vodeni led ispod Sjeverne polutke Marsa sadrži "visoku čistoću" (95 posto), podatci su međunarodne ekipe istraživača u najnovijem broju časopisa Geophysical Research Letters.

Podatci američke sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) "potvrđuju obilje vode na Marsu u obliku leda, vrlo visoka stupnja čistoće (95 posto), s koncentracijom nečistoća na rubu polarne kape", navela je ekipa koju vode istraživači planetološkog laboratorija u Grenobleu (CNRS-INSU).

Talog ispod polarnih kapa Marsa, najveća spremišta vode na površini crvenog planeta, predstavljaju ukupno između dva i tri milijuna prostornih kilometara, ali fizička svojstva leda nisu poznata.

Istraživači su podzemnim radarima SHARD i NASA-inom sondom MRO analizirali 140.000 mjernih točaka u području Gemina Lingula - koje predstavlja četvrtinu ukupne površine sjeverne polarne kape.

"To istraživanje ponovno pokazuje obilje vodenog leda na Marsu, što potvrđuje njegovu važnu ulogu u evoluciji planeta", naglasio je Insu (Nacionalni institut znanosti o svemiru" u priopćenju.

Znanstvenici drže da će "vrlo precizni rezultati omogućiti bolje opisivanje leda s Marsa i njegovo djelovanje na okoliš". (hina/metro-portal)

arijel12
16 godina
neaktivan

1.  Ne pravi se  pametan

2.  Nauči pisat

3.  Ako netko postavi temu, onda pročitaj  tko je što napisao

4.  Ne piše se čemo nego ćemo

5.  Nitko TEBE nije pitao ima li vode na Marsu!!!!!!

Intel Core i7,Zotac GeForce GTX 295 ,6 GB of RAM,WD Caviar Black 1TB
16 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Dani500

17 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Mogao si ovo stavit u jedan post. Ja sam se već čudio šta vrijeđaš ovoga :D

Life is like a next-gen game. Graphics are awesome but the gameplay sucks
17 godina
Random. kaže...

Ljudsko tijelo ne može podnijeti toliko velike brzina (npr. brzina svjetlosti), a i da može, ne živi toliko dugo da bi mogao putovati tisućama svjetlosnih godina. Najbliža zvijezda od Zemlje je udaljena 4.3 svjetlosne godine.

Malo sam računao, to je udaljenost od  3.8 *puta 10 na četrnaestu* kilometara. (380000000000000 km)

Maksimalna brzina koju su postizali space shuttle-ovi je oko 30000 km/h pa razmisli... Ljudi nikada neće razviti takvu tehnologiju.

Da bi taj isti naš space shuttle stigao do te najbliže zvijezde treba mu 1.45 milijuna (naših!) godina. Zadivljujuće.

Ima jedna dobra poslovica "Nikad ne reci nikad". Mislim da je samo pitanje vremena kad ćemo moć putovat do drugih zvijezda, jedino ako nas prije ne pokosi koji "sudnji dan". Osmijeh
17 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Pa dajte, prije 50 godina je bila znanstvena fantastika ici na Mjesec. Ovakvom brzinom razvoja tehnologije pred nama su neslucene mogucnosti, mozda ne sutra ili za 10 godina, ali za 50-100-150 godina uz milijunsku vojsku znanstvenika koji rade na razno raznim kreativnim projektima naci ce se nacin i za svemirska putovanja...

16 godina
neaktivan
Horagio kaže...

Mogao si ovo stavit u jedan post. Ja sam se već čudio šta vrijeđaš ovoga :D

ma poznajemo se i već mi je dosadilo da on mene vrijeđa (ne na forumu)
16 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Znači vode na Marsu sigurno ima, a evo jedan filmić kako bi to putovanje trebalo izgledati.

NASA planira misiju na Mars negdje do 2030 ali kad god to bude, jedno je sigurno - neće biti piknik Osmijeh

A man will rise, a man will fall, from the sheer face of love, like a fly from a wall, it's no secret at all.
17 godina
neaktivan
The_Goc kaže...

NASA planira misiju na Mars negdje do 2030 ali kad god to bude, jedno je sigurno - neće biti piknik Osmijeh

Nego sto ce biti? Mislis da ce odmah bazu graditi? :D
Video je super...
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.5.2009 18:14 (Luka).
17 godina
neaktivan
Random. kaže...
Bellatrix kaže...

...zašto bismo trošili (..) stotine godina na teraformaciju nekog pustog planeta kad smo gotovo sigurni da negdje u dubokom svemiru ima neki planet koji bi odmah bio pogodan za nastanjivanje?...

Hm... Možda zato što put do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega.
 LOL svjetlosna godina je mjerna jedinica za udaljenost a ne za vrijeme..... jel ovo materijal za HoS?
"Mene je cura odje**** jer me pitala koliko si clockao proc, a ja sam reko radi na defaultu" Oly_E3
17 godina
neaktivan
momak kaže...
Random. kaže...
Bellatrix kaže...

...zašto bismo trošili (..) stotine godina na teraformaciju nekog pustog planeta kad smo gotovo sigurni da negdje u dubokom svemiru ima neki planet koji bi odmah bio pogodan za nastanjivanje?...

Hm... Možda zato što put do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega.
 LOL svjetlosna godina je mjerna jedinica za udaljenost a ne za vrijeme..... jel ovo materijal za HoS?
Pa izraz govori sam za sebe, to bi putovanje trajalo tisucama godina brzinom svjetlosti... Ili da se brinem ako sutra i ja osvanem na HoSu? Iznenađen
16 godina
Voda na Marsu

hehe za koju godinu selimo se na mars....Namigiva

Nobody's perfect... well, there was this guy, but we killed him ...
16 godina
neaktivan
Viziman kaže...

hehe za koju godinu selimo se na mars....Namigiva

Da,super!!  Cool   ;)
NVIDIA: The Way It's Meant to Be Played :P
16 godina
 hehe ova je jako dobra trebo bi je stavit na temu humor..Cool
Nobody's perfect... well, there was this guy, but we killed him ...
17 godina
neaktivan

Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara". Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.

"Mene je cura odje**** jer me pitala koliko si clockao proc, a ja sam reko radi na defaultu" Oly_E3
17 godina
neaktivan
momak kaže...

Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara".. Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.

Ne znam koji je ispravan nacin za upotrijebiti izraz jer realno ne znam puno o tome, ali brzina svjelosti je bas to, konstantna brzina, zna se tocno za koliko bi presao "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara" brzinom svjelosti, dakle imas i put i brzinu u jednom podatku, bar sto se tice svjetlosne godine gdje je vrijeme 365,25 dana, a put je jasno vrijeme * c, u cemu sad grijesim?
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 20:24 (nexus).
16 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Ajd lijepo popij 0.1 kg vode pa razmisli dali ima smisla raspravljati o tome!

Random nije tako puno pogriješio, ustvari nije nimalo jer smo svi razumjeli što je htio reći.

Hm... Možda zato što put(ovanje) do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega...

Evo sad je'l u redu? Smijeh

Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
17 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Jebo tu lud zbunjenog, pa isto sam i ja rekao, zanima me sta momak veli koji bi onda bio tocan izraz

17 godina
neaktivan
Voda na Marsu

ali iskreno ja ovdje ne vidim nekog posebnog smisla slanja čovjeka u tako skoroj budućnosti na mars, bar ne u idućuh 50 jel nadam se da će se ekološka svijest proširiti na čitav svijet (pogotovo Kinu, SAD i Rusiju)te ća nadam se naš planet preživjeti idućih 100 godina .

Ali ovo slanje na mars mi pomalo izgleda kao utrka na mjesec a nakon tok slijedi kičenje time. Tehnologija sumnjam da može tako naglo "evoluirati" da bi to bio kao put na mjesec, ako se ne varam u ruskom svemirskom institutu izvode pokus s 9_10 ljudi koji su 3 mjeseca zatočeni u nekih 50 m2 gdje "žive u simulaciji" puta do marsa (u jednom smjeru 3 mjeseca). sad zamislite utjecaj na ljude kada borave u bestežinskom stanju (slaba tjelesna aktivnost) a još treba uzeti u obzir kvarove tokom tih 3 mj ...

uglavnom za sada mi sve to liči na SF

a đto se tiće vode, vjerojatno je ima, jer ako je ima u malim količinama u obliku pare(o,03 %) znaći da je mora biti i na planetu(pa iz nečega je morala ispariti)

ugl moje mišljnje

edit:

samo jedno pitanje, dal je moguće da je mars prije biozelen ali da je velika erupcija vulkana od 8km to promjenila, bacila prašinu u zrak=ohladio se planet(voda se u led pretvorila)=kad je pala prašina prekrila je led koji ako se otopio voda se upila u zemlju= a pošto je zbog"zamračenja i pata tem. nestala flora i fauna nije se trošio CO2 a raspadom flore i faune da se stvorila današnja visoka količina C u atmosferi a mogući pad koncentracije O2 bi pripisao istim biljkama koje u nedostatku sunca troše O2 umijesto CO2

ugl moja teorija xD

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 21:20 (brezonja).
17 godina
neaktivan

@nexus

Netreba znati puno o tome da bi se razumijelo o čemu se radi. Ključni pojam: SVJETLOSNA GODINA

"Čekao sam kod liječnika 36 metara." Nema smisla. Ista pogreška kao i kod Randoma, upotreba mjerne jedinice za udaljenost kako bi se opisalo vrijeme. Možda to u svakodnevnom životu nikome nije bitno, ali kada se razgovara o astronomiji tako nešto je naprosto teška blamaža. Ne sumnjam u tvoje matematičke sposobnosti, greška je u tome što jednostavno nemožeš reći da je ispravno vrijeme mjeriti u metrima.

@Bellatrix

Randomovu pogrešku samo umanjuje činjenica da smo svi shvatili što želi reći. Što se tiče ovoga dodatka put(ovanje), on nimalo ne mijenja pogrešku pa da ti odma odgovorim na pitanje. Ne, nije u redu.

Poslušao sam tvoj savjet, popio 0.1kg vode i razmislio dali ima smisla raspravljat o tome. Nema. Imaš potpuno pravo. Ali itekako ima smisla razjasniti neke osnovne astronomske pojmove. I baš zato je ovo moj zadnji post što se tiče toga. Možda se to vama čini kao tričarija ali jednostavno nisam mogao a da ne reagiram. Ispričavam se svima za OT, samo se nadam da ste shvatili što hoću reći i da ste ponešto naučili.

17 godina
neaktivan

Hm... Možda zato što put(ovanje) do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega...

Evo sad je'l u redu? Smijeh

još treba uzeti u obzira da svijetlost od tamo putuje cca1000 god što znaći da gledamo sliku od prije 1000 god danas- i fiono razvile se tamo neke pečinske zvjeri u amo tamo neku inteligenciju došli naši i ovi ih pretvore u roblje(kao planet majmuna) HAPPY END xD
malo humora u ovu temu 
16 godina
neaktivan
Voda na Marsu

sunce, sunceve zrake kao sto i sami znamo, dopiru do svih planeta u nasem suncevom sustavu,do zemlje naravno dopire tocno dovoljna kolicina koja uzrokuje i podrzava/odrzava stabilnu klimu/zivot na zemlji.Na svakom drugom blizem ili daljem planetu, ili je previsok ili prenizak ucinak sunca za postojanje i mogucnost zivota.Mogucnost postojanja vode na marsu, nije tako nevjerojatno ne moguca, no voda sama po sebi, bez ostalih ucinaka osnovnih za kreaciju zivota, nije dovoljna za ikakve predpostavke i mogucnosti zivota na marsu, barem ne u bliskoj buducnosti.Stoga, cak i postojanje atmosfere i kisika...nebi znacajno pridonjelo tome, bez ucinka sunca, jednostavno je preslab, to je barem moja predpostavka.I da, vijerujem u postojanje vode na marsu, kemija moze biti slozenija nego sto mi mislimo..

Made in: Neverland ﺖﺐﮨﺾﻃﮜ
17 godina
neaktivan
nexus kaže...
momak kaže...

Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara".. Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.

Ne znam koji je ispravan nacin za upotrijebiti izraz jer realno ne znam puno o tome, ali brzina svjelosti je bas to, konstantna brzina, zna se tocno za koliko bi presao "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara" brzinom svjelosti, dakle imas i put i brzinu u jednom podatku, bar sto se tice svjetlosne godine gdje je vrijeme 365,25 dana, a put je jasno vrijeme * c, u cemu sad grijesim?
ne ne i ne 
svjetlosna godina se govori zato jer su to astronomske jedinice , što bi ti rekao da je planet udaljen 365 svijetlosnih dana   a što bi rekao kad bi ti prikazao n-znamenkasti broj u kilometrima ugl. brzina svijetlosti ti je 3*10 8 m/s, točnije 299,792,458 m/s   ili 1,079,252,848,800km/h
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 21:37 (brezonja).
17 godina
neaktivan
Voda na Marsu

Ma ok, kuzim ja vas da se radi o udaljenosti, samo gledam iz prakticnog gledista, da putujes godinu dana brzinom svijetlosti presao bi 9.460.730.472.580.800 metara, ali odnosom konstantne brzine i odredjene udaljenosti govorim u drugoj mjernoj jedinici, vremenu... Ok, bit ce iskljucivo udaljenost i gotovo. Uostalom znate sve, cemu ja ovo pisem...

16 godina
neaktivan
nexus kaže...

Pa dajte, prije 50 godina je bila znanstvena fantastika ici na Mjesec. Ovakvom brzinom razvoja tehnologije pred nama su neslucene mogucnosti, mozda ne sutra ili za 10 godina, ali za 50-100-150 godina uz milijunsku vojsku znanstvenika koji rade na razno raznim kreativnim projektima naci ce se nacin i za svemirska putovanja...

Tehnologija će napredovati, ali hoće li čovjek biti sposoban podnijeti takve sile koje su neizbježne kod takvih brzina?
16 godina
neaktivan
Random. kaže...
nexus kaže...

Tehnologija će napredovati, ali hoće li čovjek biti sposoban podnijeti takve sile koje su neizbježne kod takvih brzina?
 Možda će biti neophodno razviti štit oko broda!?
Neko energetsko polje koje bi štitilo čovjeka unutar tog broda a i sam brod od svemirskih objekata koji se kreću ogromnim brzinama.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice