Da, put na Mars je ekstremno skup. Put na mjesec je beznačajan prema tome :)
Dio o "štakorima" uopće neću komentirati, ali to svakako govori o tvojoj upućenosti u znanost (a i kulturi).
Dio o "štakorima" uopće neću komentirati, ali to svakako govori o tvojoj upućenosti u znanost (a i kulturi).
Super čista voda na Marsu
Led visoke čistoće pronađen je ispod Sjevernog pola na Marsu
Vodeni led ispod Sjeverne polutke Marsa sadrži "visoku čistoću" (95 posto), podatci su međunarodne ekipe istraživača u najnovijem broju časopisa Geophysical Research Letters.
Podatci američke sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) "potvrđuju obilje vode na Marsu u obliku leda, vrlo visoka stupnja čistoće (95 posto), s koncentracijom nečistoća na rubu polarne kape", navela je ekipa koju vode istraživači planetološkog laboratorija u Grenobleu (CNRS-INSU).
Talog ispod polarnih kapa Marsa, najveća spremišta vode na površini crvenog planeta, predstavljaju ukupno između dva i tri milijuna prostornih kilometara, ali fizička svojstva leda nisu poznata.
Istraživači su podzemnim radarima SHARD i NASA-inom sondom MRO analizirali 140.000 mjernih točaka u području Gemina Lingula - koje predstavlja četvrtinu ukupne površine sjeverne polarne kape.
"To istraživanje ponovno pokazuje obilje vodenog leda na Marsu, što potvrđuje njegovu važnu ulogu u evoluciji planeta", naglasio je Insu (Nacionalni institut znanosti o svemiru" u priopćenju.
Znanstvenici drže da će "vrlo precizni rezultati omogućiti bolje opisivanje leda s Marsa i njegovo djelovanje na okoliš". (hina/metro-portal)
1. Ne pravi se pametan
2. Nauči pisat
3. Ako netko postavi temu, onda pročitaj tko je što napisao
4. Ne piše se čemo nego ćemo
5. Nitko TEBE nije pitao ima li vode na Marsu!!!!!!
Dani500
Mogao si ovo stavit u jedan post. Ja sam se već čudio šta vrijeđaš ovoga :D
Ljudsko tijelo ne može podnijeti toliko velike brzina (npr. brzina svjetlosti), a i da može, ne živi toliko dugo da bi mogao putovati tisućama svjetlosnih godina. Najbliža zvijezda od Zemlje je udaljena 4.3 svjetlosne godine.
Malo sam računao, to je udaljenost od 3.8 *puta 10 na četrnaestu* kilometara. (380000000000000 km)
Maksimalna brzina koju su postizali space shuttle-ovi je oko 30000 km/h pa razmisli... Ljudi nikada neće razviti takvu tehnologiju.
Da bi taj isti naš space shuttle stigao do te najbliže zvijezde treba mu 1.45 milijuna (naših!) godina. Zadivljujuće.
Pa dajte, prije 50 godina je bila znanstvena fantastika ici na Mjesec. Ovakvom brzinom razvoja tehnologije pred nama su neslucene mogucnosti, mozda ne sutra ili za 10 godina, ali za 50-100-150 godina uz milijunsku vojsku znanstvenika koji rade na razno raznim kreativnim projektima naci ce se nacin i za svemirska putovanja...
Mogao si ovo stavit u jedan post. Ja sam se već čudio šta vrijeđaš ovoga :D
Znači vode na Marsu sigurno ima, a evo jedan filmić kako bi to putovanje trebalo izgledati.
NASA planira misiju na Mars negdje do 2030 ali kad god to bude, jedno je sigurno - neće biti piknik
NASA planira misiju na Mars negdje do 2030 ali kad god to bude, jedno je sigurno - neće biti piknik
...zašto bismo trošili (..) stotine godina na teraformaciju nekog pustog planeta kad smo gotovo sigurni da negdje u dubokom svemiru ima neki planet koji bi odmah bio pogodan za nastanjivanje?...
...zašto bismo trošili (..) stotine godina na teraformaciju nekog pustog planeta kad smo gotovo sigurni da negdje u dubokom svemiru ima neki planet koji bi odmah bio pogodan za nastanjivanje?...
hehe za koju godinu selimo se na mars....
hehe za koju godinu selimo se na mars....
Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara". Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.
Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara".. Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.
Ajd lijepo popij 0.1 kg vode pa razmisli dali ima smisla raspravljati o tome!
Random nije tako puno pogriješio, ustvari nije nimalo jer smo svi razumjeli što je htio reći.
Hm... Možda zato što put(ovanje) do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega...
Evo sad je'l u redu?
Jebo tu lud zbunjenog, pa isto sam i ja rekao, zanima me sta momak veli koji bi onda bio tocan izraz
ali iskreno ja ovdje ne vidim nekog posebnog smisla slanja čovjeka u tako skoroj budućnosti na mars, bar ne u idućuh 50 jel nadam se da će se ekološka svijest proširiti na čitav svijet (pogotovo Kinu, SAD i Rusiju)te ća nadam se naš planet preživjeti idućih 100 godina .
Ali ovo slanje na mars mi pomalo izgleda kao utrka na mjesec a nakon tok slijedi kičenje time. Tehnologija sumnjam da može tako naglo "evoluirati" da bi to bio kao put na mjesec, ako se ne varam u ruskom svemirskom institutu izvode pokus s 9_10 ljudi koji su 3 mjeseca zatočeni u nekih 50 m2 gdje "žive u simulaciji" puta do marsa (u jednom smjeru 3 mjeseca). sad zamislite utjecaj na ljude kada borave u bestežinskom stanju (slaba tjelesna aktivnost) a još treba uzeti u obzir kvarove tokom tih 3 mj ...
uglavnom za sada mi sve to liči na SF
a đto se tiće vode, vjerojatno je ima, jer ako je ima u malim količinama u obliku pare(o,03 %) znaći da je mora biti i na planetu(pa iz nečega je morala ispariti)
ugl moje mišljnje
edit:
samo jedno pitanje, dal je moguće da je mars prije biozelen ali da je velika erupcija vulkana od 8km to promjenila, bacila prašinu u zrak=ohladio se planet(voda se u led pretvorila)=kad je pala prašina prekrila je led koji ako se otopio voda se upila u zemlju= a pošto je zbog"zamračenja i pata tem. nestala flora i fauna nije se trošio CO2 a raspadom flore i faune da se stvorila današnja visoka količina C u atmosferi a mogući pad koncentracije O2 bi pripisao istim biljkama koje u nedostatku sunca troše O2 umijesto CO2
ugl moja teorija xD
@nexus
Netreba znati puno o tome da bi se razumijelo o čemu se radi. Ključni pojam: SVJETLOSNA GODINA
"Čekao sam kod liječnika 36 metara." Nema smisla. Ista pogreška kao i kod Randoma, upotreba mjerne jedinice za udaljenost kako bi se opisalo vrijeme. Možda to u svakodnevnom životu nikome nije bitno, ali kada se razgovara o astronomiji tako nešto je naprosto teška blamaža. Ne sumnjam u tvoje matematičke sposobnosti, greška je u tome što jednostavno nemožeš reći da je ispravno vrijeme mjeriti u metrima.
@Bellatrix
Randomovu pogrešku samo umanjuje činjenica da smo svi shvatili što želi reći. Što se tiče ovoga dodatka put(ovanje), on nimalo ne mijenja pogrešku pa da ti odma odgovorim na pitanje. Ne, nije u redu.
Poslušao sam tvoj savjet, popio 0.1kg vode i razmislio dali ima smisla raspravljat o tome. Nema. Imaš potpuno pravo. Ali itekako ima smisla razjasniti neke osnovne astronomske pojmove. I baš zato je ovo moj zadnji post što se tiče toga. Možda se to vama čini kao tričarija ali jednostavno nisam mogao a da ne reagiram. Ispričavam se svima za OT, samo se nadam da ste shvatili što hoću reći i da ste ponešto naučili.
Hm... Možda zato što put(ovanje) do toga planeta traje tisućama svjetlosnih godina? Da je u našem 'dosegu' već bi znali za njega...
Evo sad je'l u redu?
sunce, sunceve zrake kao sto i sami znamo, dopiru do svih planeta u nasem suncevom sustavu,do zemlje naravno dopire tocno dovoljna kolicina koja uzrokuje i podrzava/odrzava stabilnu klimu/zivot na zemlji.Na svakom drugom blizem ili daljem planetu, ili je previsok ili prenizak ucinak sunca za postojanje i mogucnost zivota.Mogucnost postojanja vode na marsu, nije tako nevjerojatno ne moguca, no voda sama po sebi, bez ostalih ucinaka osnovnih za kreaciju zivota, nije dovoljna za ikakve predpostavke i mogucnosti zivota na marsu, barem ne u bliskoj buducnosti.Stoga, cak i postojanje atmosfere i kisika...nebi znacajno pridonjelo tome, bez ucinka sunca, jednostavno je preslab, to je barem moja predpostavka.I da, vijerujem u postojanje vode na marsu, kemija moze biti slozenija nego sto mi mislimo..
Ma daj molim te nexus, znam da je evidentno što je autor htio reći, ali to što "izraz govori sam za sebe" ne znači da je točno upotrebljen. Daleko od toga, to je kao da kažem "put od Zagreba do Splita traje 300 kilometara".. Reći tako nešto je naprosto smiješno, premda se zna što sam htio reći.
Ma ok, kuzim ja vas da se radi o udaljenosti, samo gledam iz prakticnog gledista, da putujes godinu dana brzinom svijetlosti presao bi 9.460.730.472.580.800 metara, ali odnosom konstantne brzine i odredjene udaljenosti govorim u drugoj mjernoj jedinici, vremenu... Ok, bit ce iskljucivo udaljenost i gotovo. Uostalom znate sve, cemu ja ovo pisem...
Pa dajte, prije 50 godina je bila znanstvena fantastika ici na Mjesec. Ovakvom brzinom razvoja tehnologije pred nama su neslucene mogucnosti, mozda ne sutra ili za 10 godina, ali za 50-100-150 godina uz milijunsku vojsku znanstvenika koji rade na razno raznim kreativnim projektima naci ce se nacin i za svemirska putovanja...