Da li je nužno jesti kuhanu hranu?

poruka: 62
|
čitano: 17.140
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

sve je to zaqurac

vise neznas sta jest sta ne jesti

za poludit

jedni tupe ovo drugi pak tupe ono

od neceg se mora umrijet......

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
RE: Da li je nuzno jesti kuhanu hranu?
AA-d00d kaže...
bestia kaže...

E sad, jesti nekuhanu hranu prije 50 godina nije bio problem, nazalost danas je. Sjemenke koje kupis u trgovini da bi posadio u vrtu su vec kemijski obradene, a to sto proizvode po staklenicima, gdje je svaka poma ista, i raste za 10-ak dana dok je u prirodi  za isti proces potrebno 3 puta dulje vrremena. Pogledaj samo kako se odgajaju kokice, sto kupujes u supermarketu.

Ja imam prijatelja koji vec preko dvije godine samo jede sirovo meso i sirovo voce, povrce, morsko bilje, morske produkte, te je zdrav i pri punoj snazi, mozda mu se malo promjenuo kemijski balans u mozgu ali nema veze. Poanta je ako mozes kontrolirati stetne kemikalije u proizvodnom procesu, sirova hrana je odlican izbor, a ako kupujes spricano, kemijski doradenu hranu iz supermarketa ili cak s Dolca ovih dana, moja preporuka ti je kuhaj do jaja.

neznam sad kolko je zdravo jesti sirovo meso zbog salmonele i trakavice i vec stajaznam svega.
 Većina bakterija i ostalih bolesti nije zato jer je meso sirovo, nego jer nije meso dobro čuvano (optimalna temperatura itd...).

Možeš bez problema ne jesti kuhanu hranu i neče ti ništa biti, ali pod uvjetom da ta hrana ima sve vitamine, minerale, proteine... potrebne tijelu i da je u uravnoteženim količinama. Jedina prednost kuhane hrane je što je mekša i ne koristi se puno konzervansa - tako da ne uništavaš i preforsiraš svoj probavni trakt. Ako se držiš laganije hrane sve je u redu.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
 Većina bakterija i ostalih bolesti nije zato jer je meso sirovo, nego jer nije meso dobro čuvano (optimalna temperatura itd...).

Možeš bez problema ne jesti kuhanu hranu i neče ti ništa biti, ali pod uvjetom da ta hrana ima sve vitamine, minerale, proteine... potrebne tijelu i da je u uravnoteženim količinama. Jedina prednost kuhane hrane je što je mekša i ne koristi se puno konzervansa - tako da ne uništavaš i preforsiraš svoj probavni trakt. Ako se držiš laganije hrane sve je u redu.

a da? nikad nisam cuo da trakavica dodje jer meso nije dobro ocuvano nego dodje u prehrani te zivotinje. ne velim ja da sad ljudi namjerno to rade ali zivotinja moze slucajno pojesti to.

ma nabaci ti to radje na rostilj! nema boljeg od toga! :P
Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Paolo2612 kaže...

a da? nikad nisam cuo da trakavica dodje jer meso nije dobro ocuvano nego dodje u prehrani te zivotinje. ne velim ja da sad ljudi namjerno to rade ali zivotinja moze slucajno pojesti to.

ma nabaci ti to radje na rostilj! nema boljeg od toga! :P
 Ja nisam rekao da je moje istina, a tvoje laž. Rekao sam većina - činjenica je da više bakterija i bolesti su izazvane lošim rukovanjem s hranom nego prehrambenim navikama neke životinje. Naravno da uvijek postoje iznimke.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
15 godina
protjeran

Jedi te i nepitaj te

Hrana,piva kod Marije & žene
15 godina
protjeran
Makić kaže...

a j... ne moš samo to ist, ipak kažu da je kuhana hrana najbolje jer u njoj ostaje najviše minerala, vitamina i tih korisnih stvari

Ne vec njoj voda sve ispere...

Peceno meso FTW!

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto
15 godina
neaktivan

Nije toliko bitno da li je kuhana ili ne već sastav i kvaliteta hrane. Proces kuhanja je kemijski proces u mnogo slučajeva koristan jer se hrana omekšava te se olakšava probava iste...  Na hranu treba gledati s kemijskog i biološkoj stajališta - uspoređivati sastav, potrebnu količinu, balans sastojaka, funkciju u organizmu... Postoji upravo teorija po kojoj se čovjek razvio u homo sapiensa (povećan volumen mozga) upravo jer je počeo termički obrađivati svoju hranu, što je dovelo do toga da probavom takve uspije apsorbirati više hrane (i mikrobiološki ispravne) u manje vremena, što mu je omogućilo da se više posveti razmišljanju i intelektualnom radu :-) Ako ste primijetili, većina divljih životinja stalno jede i gricka hranu ili je u lovu...

Veći problem jesu istraživanja koja su pokazala da u zadnjih 50 godina udio minerala i vitamina u voću i povrću smanjio se za 60%! Ovo je tema za razmišljanje. Hrana je gorivo organizma i trebala bi biti što kvalitetnija. Danas je kvalitetna ("bio", netretirana, neprerađena) hrana - luksuz.

17 godina
neaktivan
Pa kad jedeš sendviče jedeš kuhanu hranu... sve salame su več kuhane, a sva peciva pečena...

Ali sami sendviči i ostala smeća NISU UOPĆE ZDRAVI...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
EnlightenedPhoenix kaže...
Ali sami sendviči i ostala smeća NISU UOPĆE ZDRAVI...

Ovisi što staviš u njega.

Domaće meso i povrće iz vrta su zdrav i nadasve ukusan zalogaj...

Nije sve u podriguši i kvaratu bijelog iz Konzuma

Anarchists of the world, unite!
17 godina
neaktivan
Jesti sendviče stalno... NIJE ZDRAVo... i to ti je to... nema nekog prevelikog pametovanja..
15 godina

pa sto god jeo stalno... NIJE ZDRAVo... i to ti je to... nema nekog prevelikog pametovanja..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
15 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

pa sto god jeo stalno... NIJE ZDRAVo... i to ti je to... nema nekog prevelikog pametovanja..

ćevapi s lukom su dokazano zdravi {#}

CTRL X + CTRL V
16 godina
EraserHead kaže...
ivan dragi kaže...

baš kao i burek i sirnica

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
17 godina
neaktivan
moderator
mind_challenge kaže...

baš kao i burek i sirnica

A jogurt? Niste spomenuli jogurt koji nam daje dobre bakterije, jel? :)

Kuvana hrana je zdravija i tacka. Vecina vas je mlada od 20(?) i za sada nece osjetiti nista u stomaku glede gastritisa nadimanja i ostalih bedastoca.

U zivotu sam imao period gdje sam silom prilike bio primoran jesti hranu na brzaka i to mi je postalo navika. Kada na tom nacinu zivota dodate i alkohol+cigarete+kafu ipak zavrsite sa gastritisom...ako imate srece :(

Meso je bolje biti kuhano nego li przeno. Przenjem na visokim temperaturama dogode se (i proizvode) promjene na molekularnoj razini koji ne samo sto granice sa otrovima nego ponekad su upravo to. Przeni krompirici su ukusniji, da! Ali treba jesti i kuhano..garant.

Ribu nemojte izbjegavati. Izbacite suncokretovo i uvedite maslinovo ulje. Ako ste u prilici supa obavezno i salate sa povrcem naravno...

Ne pretjerivati sa fast foodom.

Poslusajte sta vam cika kaze :)) Inace i vi kao mene bit cete zaloznici Ranitidina, Ranisana, Rupurta ....

17 godina
Lazarus Long kaže...

Meso je bolje biti kuhano nego li przeno. Przenjem na visokim temperaturama dogode se (i proizvode) promjene na molekularnoj razini koji ne samo sto granice sa otrovima nego ponekad su upravo to. Przeni krompirici su ukusniji, da! Ali treba jesti i kuhano..garant.

Negdje sam citao da je przena hrana cak kancerogena, pogotovo ova grillana hrana koja malo zagori.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
16 godina
Lazarus Long kaže...

potpisujem

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
15 godina
odjavljen

evo da ti ja nešta napišem.

ja sam djete od 17 godina. obolio sam od kroničnog gastritisa. jedem jako malo raznolike hrane i sve je to suho. doktori su mi preporučili da jedem jedan obrok dnevno kuhan.

počeo sam to nekako i raditi i mogu ti reći da mi je tako bolje. inače me trbuh boli svaki dan, problemi s probavom su užasni! ja misim da ima u tome istine. kuhana hrana je dobra i treba ju jesti pa i ono što ne voliš (užasno rijetko to radim).

ja mislim da meni kuhana hrana pomaže, probava mi se malo smiri a i dižem si moral (ne znam dali sam se još pomirio s time da sam bolestan). budem sretan jer znam da sam napravio nešta dobro za sebe i svoj organizam. također voća puno.

ne kažem da ne jedeš suhu hranu samo ju malo treba smanjit.

http://bfbc2.statsverse.com/getsigs/pc/4one7
17 godina

Mene su kava, duvan i alkohol sredili. Tako da i ja sada imam kronicni gastritis. Iako, primjetio sam, otkad sam prestao pusit, nije me jos pucala kiselina niti me bolio zeludac. 

Inace, sto sam stariji to mi je drze kuhano/peceno nego sendvici i fastfood. Valjda to dodje sa godinama.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.11.2010 10:59 (tnakir).
15 godina
RE: Da li je nužno jesti kuhanu hranu?
K1so kaže...

Također iman 17 godina, ali gotovo sve suprotno. Skoro nikad ne jeden kuhano nego samo suho, prženo, sendviči i slično. Nisan nikad ima problema niti san često bolestan, već 5. godinu da nisan iša u doktora zbog bolesti. 

Redovito jeden povrće (sirovo), voće i pazin na unos vitamina i mislin da je to jedino bitno. Bez obzira na koji se način unosi.

Negdi san čak pročita da većina ove domaće hrane (juhe i slično) ne sadrži dovoljan broj vitamina, minerala itd, zbog toga jer se dugo kuha. 

When you realize why you call Zeus a myth, you'll understand why I don't belive in your god.
15 godina
odjavljen

a super za tebe onda. meni tako nije. svi smo mi drugačiji i imamo različite organizme ali mislim da bi više ljudi smetalo samo i samo suha hrana, kao što ti kažeš.

mene je to pogodilo što sam jeo suho i sad sam malo pametniji. mislim da bi ipak trebao tu i tamo nešta kuhano pojest.

http://bfbc2.statsverse.com/getsigs/pc/4one7
15 godina

Pa da. upravo to. svi smo razliciti i svakome nesto drugo pase. Znam kad dode sezona mandarina da mogu pojest 15 kila odjednom. Mislim da je bitno jest razlicitu hranu. Nikog nece ubit jedan hamburger iz mekdonaldsa ili cevapi kod "trovaca".

Ima onaj film Super Size Me. I svi su se krstili kako je to moguce kao da je lik nesto pametno dokazao? Mislim, sta da je jeo samo krastavce mjesec dana, ili samo bakin razeni kruh.

Ne moze se svako pravilo o hrani primjeniti na sve ljude, ali nekako gledam da je zdravije jesti raznoliku hranu nego stalno jedno te isto. Bar meni tako mama kaze kad skuha kelj, to se isto mora jest.

Mada nemam nista protiv da jedem samo cevape s kajmakom i lukom onak pola godine, u znanstvene svrhe, i da snimim film o tome kako ja jedem cevape s kajmakom i lukom pa da cijeli forum bude ljubomoran jer mene mama ne tjera da jedem čušpajz :)

Kako bi film nazvao?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.11.2010 13:17 (ivan dragi).
17 godina
neaktivan
Slavonska prehrana za vječni život... :)

Tako ja volim reći...

iskreno ne pridržavam se nikakvih smjernica o zdravoj prehrani, imam svoje...

Imunitet mi nikad nije bio jači... ako dobijem upalu grla, ne moram nikakve lijekove piti, niti dobijem neke temperature...

Ali dobro ovaj luksuz si ipak mogu priustiti zbog svoje struke...
17 godina
EraserHead kaže...

Ovo će možda zvučati kao blasfemija ali...

Hamburger iz ćevabdžinice je zdraviji od ćevapa iz istog mjesta.

Zašto?

Pa meso je u principu isto, ali u hamburgeru dobiješ brdo salate.

Naravno samo treba skupit snage i reći ne majonezi :).

Anarchists of the world, unite!
17 godina
neaktivan
moderator

Imam nesto poruciti "junacima" ovog topika koji "jos nisam u zivotu bio kod lekara" (uz to imaju izmedu 17-20 god.)

Mladost je lijepa, sve je lako kad si mlad

ali..tijelo je zlopamtilo i opet ...moze vas nagraditi ako imate bar malo ispravan stil zivota.

Dosad definitivno sam uvidjeo da hrana zivotinskog porjekla (izuzev morske) vrlo lose utjece na moju radnu i mentalnu sposobnost. Nekako mi vise pase da se naklopam salate i ribe neko kada krkam svinjetinu, janjetinu i sto sve ne. Kljuc je u umjerenosti

Posle 33 godine kao da nam netko gasi sklopku koja kontrolira nas metabolizam. Kad sam imao 24 godine nisam bio mamuran nakon 24h tulumarenja i opijanja. Sada sam bukvalno bolestan nakon 3-4 casice zestokog pica i taj dan precrtavam u kalendaru. Ne, ne pomaze aspirin, kafa, kupus i babini recepti. To je tako

Nemojte zlorabiti alkohol jer "ja sam u bedaku" alkohol nije lijek. To je vrlo siguran nacin kako da sprzite centralni zivcani sistem + bonus przite visoko struktuirane stanice (mozak, bubrezi, jetra, testisi, jajnici [zene]

Kljuc je u umjerenosti. Nije fora opijati se cijelo vrijeme i nakon toga pisati macke i jesti staklo uz to i praviti budalu od sebe

Na zalost isto tako sam se uvjerio da se covjek uci samo na vlastite greske. Pamet u glavu {#}

16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Kljuc je u umjerenosti. Nije fora opijati se cijelo vrijeme i nakon toga pisati macke i jesti staklo uz to i praviti budalu od sebe

Ako piješ alkohol umjereno, možeš ga piti u neograničenim količinama.. {#}

17 godina
Lazarus Long kaže...

O.O

Ti si fakat hebeno tulumario "back in the day". {#}{#}

- Psiho246
17 godina
Dans kaže...

Postoji upravo teorija po kojoj se čovjek razvio u homo sapiensa (povećan volumen mozga) upravo jer je počeo termički obrađivati svoju hranu, što je dovelo do toga da probavom takve uspije apsorbirati više hrane (i mikrobiološki ispravne) u manje vremena, što mu je omogućilo da se više posveti razmišljanju i intelektualnom radu :-) Ako ste primijetili, većina divljih životinja stalno jede i gricka hranu ili je u lovu...

Zato su ameri najrazvijenija nacija, jer se uglavnom hrane brzom hranom i imaju jako puno vremena za intelektualni rad... {#}

Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
moderator

Da ali dosad nisam sreo definiciju za "umjerenost" :)))

Za nekog umjereno je piti 50 ml rakije na sat (ozbiljno)

Tako ispada da taj lik, ako pretpostavimo, da pocinje piti negde oko 10 prije podne a zavrsava u 9-10 uvece popije ni manje ni vise oko 500-600 ml zestokog sto nije za potcjeniti.

To je 3,5 l nedeljno sto nije malo.

Alkohol svaki dan ne. Vikendom i nakon toga pauza od min. 3 dana je sasvim okay i onda uistinu mozes piti u neogranicenim kolicinama {#}

17 godina
neaktivan
moderator
Psiho246 kaže...

Ti si fakat hebeno tulumario "back in the day".  {#}{#}

Ooo, da! Inace kako bih sada solio pamet svima ovdje :)))

17 godina
neaktivan
moderator
SupremeCommander kaže...

Zato su ameri najrazvijenija nacija, jer se uglavnom hrane brzom hranom i imaju jako puno vremena za intelektualni rad... {#}

Ameri su fizicki najdeblji i najnezdraviji.

Francuzi vise jedu, prema americkom ukusu, "nezdraviju" hranu ali uz to su slabiji i zdraviji. To je onako od oka paradoks, posto francuzi jedu vise secera, piju ultra jaku kavu, trpaju tjestenine i piju vino ali... kada su ameri istrazivali ( a tko bi drugi?) uvidjeli su da ovi vise zvacu hranu, nikad, ama bas nikad, ne klopaju izmedu dva obroka i vise idu pjesice ..zamislite  :)

I treba razlikovati junk od fast fooda. Ima razlike. Amerijedu junk..mnogo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice