Trebao bi mi neko ko ima iskustva u ovom polju da mi odgovori na dva (vjerovatno smiješna) pitanja. Naime interesuje me CPM model oglašavanja, tj kako isti funkcioniše. Moje razumjevanje onoga što sam istražio na google-u je da se u CPM modelu oglasa nakon 1000 impressionsa kao naknada dobija određena svota etc 1-4$ u zavisnosti od publike, vrste oglasa itd. Posjedujem blog koji ima u prosjeku 100 impressionsa dnevno (prešao 1k pregleda) ali "profit" u analitici je svega 0.04$. Prvi dan na 60 impressionsa "profit" je bio 0.01$, dok drugi dan na 150 impressionsa nije bilo apsolutno nikakve promjene (dakle profit je bio 0$). Da li se zapravo CPM oglasi ponašaju kao CPC? Da li neko može da mi objasni u čemu je kvaka.
Drugo pitanje se tiče isključivo adsense-a. Pokrenuo sam drugi blog, nakon nekog vremena izvršio prijavu za adsense (nakon čega je i odobrena) ali nakon postavke adsense widgeta za oglas, na blogu se prostor predviđen za oglas pojavljuje samo kao prazan prostor. Čekao sam više od 24h misleći da treba vremena da oglasi "prođu kroz sistem" ali nije bilo promjena. Sve postavke za oglase na blogu su uključene (prikaz na postovima, prikaz na blogu itd), adblock je isključen, te račun odobren. U pitanju je google-ov blogger. Da li neko ima slična iskustva? Svaka pomoć je dobro došla. Unaprijed hvala.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Itko?