stavio sam sad i FakeSMC i ništa... uz sve ostale drivere i bootloader... kako sam se samo ponadao da je to bio problem.... :(
Mac os x instaliran!
- poruka: 187
- |
- čitano: 81.038
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Isti sam problem i ja imao. Rješenje je tako jednostavno pa ću ti ga odmah napisati.
Potrebno je:
1) boot1h fajl (link http://db.tt/gMZ9cTyr )
2) neki livecd sa linuxima (ja sam koristio partedmagic sa hirens bootcd-a v15)
3) malo vremena
Dakle skopiraj si skinuti fajl negdje na USB (po mogućnosti prazan) pa onda loadaj neki Live Linux (distra po želji). Kad se Live CD podigne prekopiraj taj fajl u home folder (ne desktop, ne root). Sad pokreneš Gparted (ili njegov ekvivalent) te vidiš pod koom je oznakom particija sa OS X-om. E kad to napraviš odeš u terminal (nije bitno jel Gnome, Xfce, Lxde terminal bitno je da je to terminal). Kad uđeš u terminal ukucaj sljedeću naredbu
sudo dd=boot1h if=/dev/hdaX bs=4096
NAPOMENA: ako neće sa hda onda ide sda, X je broj particije kojeg saznaš iz gparteda ili njegove alternative. Ako u terminalu o0dmah imaš # na početku sudo naredbu ne trebaš već kucaš dalje.
Ako bude problema javi se slobodno
Isti sam problem i ja imao. Rješenje je tako jednostavno pa ću ti ga odmah napisati.
Potrebno je:
1) boot1h fajl (link http://db.tt/gMZ9cTyr )
2) neki livecd sa linuxima (ja sam koristio partedmagic sa hirens bootcd-a v15)
3) malo vremena
Dakle skopiraj si skinuti fajl negdje na USB (po mogućnosti prazan) pa onda loadaj neki Live Linux (distra po želji). Kad se Live CD podigne prekopiraj taj fajl u home folder (ne desktop, ne root). Sad pokreneš Gparted (ili njegov ekvivalent) te vidiš pod koom je oznakom particija sa OS X-om. E kad to napraviš odeš u terminal (nije bitno jel Gnome, Xfce, Lxde terminal bitno je da je to terminal). Kad uđeš u terminal ukucaj sljedeću naredbu
sudo dd=boot1h if=/dev/hdaX bs=4096
NAPOMENA: ako neće sa hda onda ide sda, X je broj particije kojeg saznaš iz gparteda ili njegove alternative. Ako u terminalu o0dmah imaš # na početku sudo naredbu ne trebaš već kucaš dalje.
Ako bude problema javi se slobodno
moram li baš napraviti LIVE CD boot ili mogu skinuti win verziju i to sve narpaviti unutar windowsa?
napravio sam i usao u partedmagic preko usba na svom laptopu, dosa u terminal, upisao sa SDA jer je tak pise u tom gpartedu, odnosno partition editoru...
i dalje je bacilo operating system not found...
:(
Kakewalk.
Pa evo moja iskusta s macom. Zanimljiv OS mada kompaktibilnost je malo upitna na hackintosh računalima.
Prvi put sam instalirao Mac OS X (10.7.2) koji je u potpunosti kompaktibilan s mojom pločom i grafikom, prvi par puta sam probao instalirat 10.7.0 pa bi se kernel uspaničio jednostavno nisam mogao dignut računalo.
Najviše me smeta to što tipkovnica kad se podesi na HR-PC nema isti raspored tipaka kao na PC. Manje više sve programe koje inače koristim na windowsima mogu nać i na Macu ako ne isti program onda nekakvu alterativu što je
uredu. Što se konfora tiče za sve treba neko vrijeme za privikavanje svi glavni browseri imaju svoju verziju na macu (e da 'shortcuts on keyboard' (kratice na tipkovnici) nisu istog rasporeda kao i na windowsima ... tako da opet
ponavljam vrijeme privikavanja treba da pi macu ušao pod prste). Filozofija nije ista kao na windowsima sve se uglavnom odvija centralizirano s jednog mjesta (software centara). File menager aka Finder je zadovoljavajuć mada
po meni manjkav opet sve je to filozofija maca. Pošto imam monitor 16:10 rezolucije 1680x1050 i TV 1920x1080 proba sam uparit TV i monitor na rezoluciju 1680x1050 u clone mod jasno nije mi pošlo za rukom (bar ja to neznam jer
mi to izbornik ne nudi).
Da samo nebi pljuvao po macu evo neke stari koje mi se sviđaju. Manje iskusan korisnik neće napravit veću štetu na računalu (jako teško se može desit da izbriše sistemski file). Cloud servisi koji su integrirani u macu su odlični i oni koji
posjeduju više applovih uređaja to fantastično odrađuju, preinstalirane aplikacije koje dolaze s operativcem su dovoljne većini iznimka je jedino odabir browsera i kojeg plagina (flash i java), gotovo sve popularnije aplikacije imaju svoj
verziju na macu. E da treba napomenut da sam operatini sistem osjetno manje košta nego windowsi ... nadogradnje ne koštaju ništa, cijena MacOSX je svega 20 $. Mac je daleko manje izložen zloćudnim aplikacijama tako da je gotovo
nepotrebno istalirat ikakav antivirus program.
Zaključak:
Neko ko voli nešto novo drugačije te pri tome nije zagrižen igrač, mac se dobar OS. Neće bit zakinut za sve osnovnije aplikacije koje postoje na windowsima. Čak i ozbiljniji rad kao video montaža ili obrada fotografije je na macu potpuno
dobro ako ne i bolje odrađena negoli na windowsima. Za one koji su odgojeni na windowsima privakavanje je dugo (star je individualna), igrači su ipak sviše 'windows djeca' iako postoje igre na macu njih je puno manje negoli na
windowsima.
Je li moguće instalirati OS X na sljedeći PC:
Intel C2Q 6600
Gigabyte GeForce 9800GT
Gigabyte GA-EP35-DS3
Aeneon 2 GB DDR2 (dvije pločice)
500GB WD Blue
I na ovaj laptop:
Acer Aspire V3-771G
Intel i5 3210M
GeForce 630m
6GB DDR3
750 GB WD Green
Jel ima neke sanse za mac os x tiger ili snow leopard (moze i leopard)
Intel Celeron 2,00 ghz Podrzava:SSE,SSE2,SSE3,SSSE3,MMX,EM64T
1 GB RAM
256 PS 2.0 INTEL G33\G31 GRAFICKA
160 GB HARD DISK