Bsd prednosti nad linuxom da konačno razbijemo mit

poruka: 7
|
čitano: 3.685
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

budući da nema bsd sekcije onda ovu temu moram otvoriti ovdje... pošto je bsd ipak bliži mac osxu negoli linuxu.... nadam se da nisam fulnio.

naime.. htio sam podjeliti neka svoja novo otkrivena zapažanja a vezana su za bsd tj. prednosti bsd-a naspram linuxa toliko hvaljenog u zadnje vrijeme ali koliko sam vidio prilično nabacanog. i nedorečenog.. često se javljaju vjerski ratovi između bsd i linux.. pa mislim da bi možda vrijedilo vidjeti prave razlike između tih sustava. konačno malo razjasniti ljudima kakve su razlike, koliko velike i možda reći jednu najvažniju stvar.

ovdje se ne radi nužno o razlikama koje su kvalitativne... to treba posebno imati na umu... ovdje se prije svega radi o filozofskim razlikama

koje su prije svega došle od strane komercijalnog linuxa koji se grčevito pokušava prilagoditi aplikacijama koje su primarno pisane ili za

windows ili za velike unix platforme kao osx.

Naime, sto sam ja otkrio zadnjih dana. kada u Debianu izlistam /etc, imam osjecaj kao da se nalazim na razbacanoj pijaci. Tu se nalazi sve i svasta. Svaki konfiguraciski fajl koji postoji smjesten je u ovom jadnom i nepreglednom direktoriju. Vazni sistemski fajlovi pomijesani su sa manje vaznim i trivijalnim za rad sistema. Tu se po defaultu nalaze i mozilla i gnome i pine.conf i opera i xpdf ... Pravi horor, medjutim, nastaje kada se izlista /usr/bin. Tu se nalazi trenutno 1515 fajlova. Takvu neurednost vidio sam i u drugim distribucijama.

nadalje:

Recimo ja volim sistemsku konzolu kako je odrađena u FreeBSD-u (modularna, a syscons drajver je super), dok ona u Linux-u ne valja ništa. Ports sistem je takođe nešto što nije imala nijedna Linux distribucija do skoro (doduše sad ih ima). Takođe i mogućnost da se citav osnovni sistem ažurira potpuno automatski. Suštinski, BSD sistemi su "upgradeable", što se ne može reći za većinu Linux distribucija. Takođe, razvojem sistema se upravlja tako da se kernel i userland razmatraju zajedno, a ne odvojeno jedno od drugog, za razliku od Linuxa, gde Linus i Alan rade na kernelu a GNU osigurava aplikacije.

Na FreeBSD-u sistem je uredno organiziran. Odvaja se temelj od opcionalnog, i odvajaju se graficke od konzolnih aplikacija. Vrlo jednostavno je prenapucen sistem ocistiti od svega instaliranog i dovesti ga u pocetno, osnovno stanje.

koliko vidim fajl sistem u linuxu zahtjeva obziljno preuređenje.

recite vi svoje uočene razlike i prednosti ili nedostatke jednog i drugog.

najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost --- http://www.svijetkulture.com
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2008 23:10 (hondo).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

/etc - To je datoteka namjenjena *.conf fileovima, nekuzim sto tu nevalja? Po tebi bi svaki program trebao imati svoje mjesto na sistemu kao na W!nu? Ako mislis nekako drugacije poslagati reci pa da prodiskutiramo. Istina i ja se nekad izgubim u njemu kad koristim GUI alate(Konqureror, Dolphin...), ali ako sam u konzoli jednostavno se nemogu izgubiti.

/usr/bin - Ovu datoteku otvorim svakih godinu dana, jer jednostavno nemam razloga otvarati. Ima puno fileova, ali to netreba nikoga zabrinjavati jer nema potrebe otvarati tu datoteku. Istina u neredu je, ali na koji drugi nacin ju posloziti.

Da se Linux grcevito bori da postane kompatibilan sa W!n-om i Unixoidim platformama(Mac) nije istina. To se bori par timova kao Wine. Drugo je kad se tim grcevito bori, a drugo je kad se cijela Linux zajednica bori da postane kompatibilna.

Takođe, razvojem sistema se upravlja tako da se kernel i userland razmatraju zajedno, a ne odvojeno jedno od drugog, za razliku od Linuxa, gde Linus i Alan rade na kernelu a GNU osigurava aplikacije.

To sto kernel radi jedan tim, a aplikacije drugi tim nemora znaciti nista lose. Na Linuxu rade tisuce dobrovoljaca - nije kao na W!n-u gdje radi odredjeni broj ljudi. Linux je odlican sistem jer svi sudjeluju u njegovom razvoju, svi mogu napisati dio koda, svi mogu dati svoj doprinos. Takvo sto je moguce samo na open source sistemima. Na sistemima zatvorenog koda je to skoro pa nemoguce. Probaj poslati mail M$-u da nesto naprave sto bi ti zelio - neces dobiti ni "z" od zelje. Pak na Linuxu ako imas prijedlog on se lijepo saslusa prodiskutira da bi se naslo rijesenje koje ce najvise doprinjeti zajednici.

Na FreeBSD-u sistem je uredno organiziran.

Ako zelis reci da je Linux neuredno organiziran grdno se varas. Sve ima svoje mjesto u sistemu, svaki file je postavljen tamo gdje pripada. /etc nam sluzi za *.conf file-ove, /var nam sluzi za varijabile fileove(log, inbox...).... - ovo je sve lijepo organizirano. Sad sto u tim datotekama ima puno fileova nije zbog neurednosti sistema vec je zbog broja aplikacija koji se stalno penje. Mozda da se za svaku aplikaciju napravi po jednu datoteku - mozda bi to sredilo tvoj problem.(Tvoj problem jer nijedan Linux korisnik nece reci da se nemoze snaci jer je to nemoguce sa konzolom)

Vrlo jednostavno je prenapucen sistem ocistiti od svega instaliranog i dovesti ga u pocetno, osnovno stanje.

Ovo me je nasmijalo. Pa na Linuxu mi treba dvije sekunde da obrisem aplikaciju. - pacman -R [ime_aplikacije] - samo to upisem i rijesen problem.

Da dovedem sistem u pocetno stanje imam "pkghistory" od svih instaliranih aplikacije te jednostavno uz pomoc pacman-a povucem imena i oni se obrisu.

Ako imas neku predodzbu kako bi po tebi to trebalo izgledati postaj ovdje pa cemo prodiskutirati. I sam si rekao da Linux nepripada Unixoidnim platformama stoga je on potpuno novi sistem koji je samo slican Unixoidnim sistemima.

EDIT:

Zaboravio sam reci da file sistem u Linux netreba preuredjenje. On je sredjen dobro. Nesto zbog cega svi misle da je los je zbog toga sto dosta distribucija odstupa od official file sistem hijerarhije.

Arch user, Don't Panic!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2008 0:28 (Tux Slave).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

tko god dodje sa System V sustava na linux sve mu izgleda ko cuspajz

po specifikaciji System V sustava po /usr smije pisati samo proizvodjac distribucije

software ostalih proizvodjaca ide u /opt

linux se ne pridrzava UNIX standarda i to je osnovna razlika jer BSD je Unix-like

to kaj se linux ne pridrzava ni svojih LSB specifikacija  problem je proizvodjaca softwarea i distribucija koje to dozvoljavaju

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E sad... hondo nisi rekao koja te to linux distra posebno razočarala svojim kupus-rasporedom fileova. Pošto ima više od 500 distri, svatko se trudi po nečemu biti drugačiji od ostalih. E tu dolazi do kupusarenja i nepregledne hierarhije fileova.

...code your life...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Bsd prednosti nad linuxom da konačno razbijemo
PC-BSD 1.4.1 "da Vinci" me oduševio jer je prepoznao uredno sav moj HWare na staroj mašini (čak i AWE64 zvučnu što ni jednoj GNU/Linux distri nije uspjelo). Još kad bi smeče od Savage4 kartice imalo bolju podršku na BSDu ili GNU/Linuxu, nebi trebao imati XP na njemu.

NNJ kaže...

po specifikaciji System V sustava po /usr smije pisati samo proizvodjac distribucije

linux se ne pridrzava UNIX standarda i to je osnovna razlika jer BSD je Unix-like

to kaj se linux ne pridrzava ni svojih LSB specifikacija  problem je proizvodjaca softwarea i distribucija koje to dozvoljavaju

Zar se Slackware ne pridržava tog standarda? Mislim da i Arch Linux ima takve karakteristike?

Tux Slave kaže...
Ovo me je nasmijalo. Pa na Linuxu mi treba dvije sekunde da obrisem aplikaciju. - pacman -R [ime_aplikacije] - samo to upisem i rijesen problem.

Da dovedem sistem u pocetno stanje imam "pkghistory" od svih instaliranih aplikacije te jednostavno uz pomoc pacman-a povucem imena i oni se obrisu.

Pacman je specifićan za Arch Linux, također ga koristi i FrugalWare samo pacman-g2 (fork pacmana) sa bzip2 kompresijom umjesto gzip.

Ima jedna distra koja nema kupus raspored i prekida sa tradicijom, zove se Gobolinux.Smijeh Thats the spirit.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.4.2008 0:42 (the_tux).
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
PC-BSD 1.4.1 "da Vinci" me oduševio jer je prepoznao uredno sav moj HWare na staroj mašini (čak i AWE64 zvučnu što ni jednoj GNU/Linux distri nije uspjelo). Još kad bi smeče od Savage4 kartice imalo bolju podršku na BSDu ili GNU/Linuxu, nebi trebao imati XP na njemu.

NNJ kaže...

Zar se Slackware ne pridržava tog standarda? Mislim da i Arch Linux ima takve karakteristike?

Tux Slave kaže...

Pacman je specifićan za Arch Linux, također ga koristi i FrugalWare samo pacman-g2 (fork pacmana) sa bzip2 kompresijom umjesto gzip.

Ima jedna distra koja nema kupus raspored i prekida sa tradicijom, zove se Gobolinux.Smijeh Thats the spirit.

Slackware se pridrzava. Ipak je on legenda od distribucije - 1992 :). Arch je dosta drugacija distra od drugih, bar kod mene nema kupusa i persina. Ima nekih karakteristika kao Slackware, ali opet je dosta daleko od samog Slackware-a.

Treba dignuti sve najpopularnije distre u VirtualBox, popisati kako rasporedjuju file-ove, gdje bjeze od standarda, sto treba premjestit... I da to napravim, kome da posaljem ako neka distra odlazi daleko od kupusa prema kelju? Pa da i kazem developerima distri koje odskacu nebih me poslusali. Ipak meni nista nesmeta na mojoj distri. Niti na distrama po kojima cesto secem. Vecinom Slack-like distre na mom kompu. Iznimka je Arch.

Pacman je meni stvarno jedan od najboljih package manager-a, pogotovo volim Arch repozitorij koji je podjeljen na vise dijelova: Core, Extra, Unstable, Testing, Community. Postoji i AUR gdje svatko moze stavljati svoje package, ali nema automatskog skidanja dependency-a. Da to rijesim ima jedna mala skripta za skinut pod imenom yogurt.

U svakom slucaju kupusa ima na veliko, a to rijesiti bi bilo gotovo nemoguce, nitko od developera to nebi htio mjenjati. :(

Arch user, Don't Panic!!!
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

ajme pa kaj je ovo?
netko se nasalioIznenađen

http://www.gobolinux.org/?page=older_docs/differences
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice