Održavanje mreža i računala - cijene?

poruka: 26
|
čitano: 25.340
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Proširujemo poslovanje na održavanje mreža i mrežne infrastukture, računala i računalne opreme pa me zanimaju okvirne cijene na tržištu.

Konkretno u jednom slučaju se radi se o Windows SBS 2003 (file, exchange, domain server), 23 računala i hrpa printera, wireless routera itd.

Dakle koja bi bila mjesečna cijena po računalu ako je usluga tipa 24/7

Tj. druga opcija ako je u mjesečno održavanje uljkučeno samo 10 ili 20 radnih sati a nakon toga se naplaćuje po satu rada.

Također napominjem da tu ulaze i Remote Desktop support.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.12.2010 23:02 (Exploder).

0 0 hvala 0
17 godina

Ajmo netko?!

Ziher netko radi u održavanju Informacijskih Sustava.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Održavanje mreža i računala - cijene?

-onaj tko radi ne želi konkurenciju, onaj tko ne radi nema ti što savjetovati..

-s jedne strane je dobro raspitati se... ali (naravno 'ali') neozbiljno je ako ti sam neznaš koliko vrijedi tvoj rad, koliko je to posla-obaveza...

ovisno o kvaliteti usluge i sl. svaka cijena ima odgovarajuću robu, što netko radi za 100kn, netko drugi možda za 1.000, kreni s prostitucijom kao primjer davanja kvalitetne usluge ;-)

-koju god cijenu uzmeš, stavi na papir, poreze itd... ako je u pitanju 'mjesečarenje' onda bubni cijenu koja ti padne napamet.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

@ihush

Taman sam mislio napisati gotovo identican odgovor. Sva sreca da sam kliknuo na refresh.

@Exploder

Iz iskustva ti govorim, dobro promisli da li ce ti se isplatiti pausal. To je dvosjekli mac.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
17 godina

Hvala na odgovoru.

Imamo dosta znanja i iskustva i bavimo se time već duže, došli smo do trenutka kada reorganiziramo firmu pošto je bilo dosta kako se kaže loose ends.

Tako da me čisto informativno zanima cijena koju drugi naplaćuju da mogu uvrstiti u statistiku i prezentirati klijentu.

Možda onaj koji ne želi konkurenciju ne radi dobro.

Ne želimo nikome uzeti posao, već imamo par klijenata, željeli bi samo upgradeati cijene na daanšnje standarde.

17 godina
syncmaster245b kaže...

@ihush

Taman sam mislio napisati gotovo identican odgovor. Sva sreca da sam kliknuo na refresh.

@Exploder

Iz iskustva ti govorim, dobro promisli da li ce ti se isplatiti pausal. To je dvosjekli mac.

Jasno zato i pitam.

koja je vaša preporuka.

Po potrebi ili mjesečno i koje cijene bi vi naveli.

16 godina
neaktivan

Neznam, šta znači usluga 24/7? Jel to znači stalni posao?

Zašto ne naplaćivate po broju dolazaka u mj? Ili satnice? To je najpoštenije, jer će nekad biti manje, nekada više posla.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

1 0 hvala 1
16 godina

-nema 'standarda' ili standardne cijene.. isti posao rade ameri i indijci, razlika je u cijeni.

Svaka cijena je podložna cjenkanju. Ugovor, pušal itd... -sve ovisi o kvaliteti, hitnosti, up-down timeu itd.

-najviše ovisi o kaputu (o džepu), pa koliko se da uzeti.

Jedino što možeš imati cijenu sata recimo servisa ili nečega... recimo 150-200kn. Ali bez ugovora (masnijeg) i dobrog pušala kojeg naplaćuješ i kad si na moru.. i to bez isprike kao 'pa znaš, kriza je ...' .. jer, recimo po ovakvom vremenu sjest u auto i obaviti neki posao, nije vrijedno par sto kuna.

Ako od tog živiš, radi to kvalitetno i tako naplati, nema cijene, u pravilu viša cijena ti garantira kvalitetu... to klijenti više cijene od 'jeftikanera'.

Sad ću bubnuti: spomenuti server, 20tak PCa.. recimo mjesećno 4.000-10.000, uz ugovor na barem godinu unaprijed. ali ti si admin i svaki problem rješavaš odmah. Zašto do 10.000? Pa ako je klijent takav da može... :)

Većina firmica, nema takvu potrebu, pa ni želju platiti toliko. Njih odereš jednom godišnje opet koliko god možeš.

Matematika? Ako imaju 20tak PCa, server .. licence? kolika je cijena samo za win+office godišnje a prosječan PC je 2-3 godine bez kvarova, s 5 godina je već prastaro. Pa koliko to košta, toliko košta i posao (tako deru mehaničari, stolari.. pa i IT0vci).

Tad možeš biti i galantan, tj recimo za Božić im podijeliti olovke i USB-diskove... :) (tad si im OK).

Realno će ti platiti ovisno o tome koliko im taj jedan (teoretski neispravan) PC radi gubitka dok je van funkcije... u nekim firmama je to za siću, u drugima ravno otkupnini u vrijeme turaka. (treba zaraditi za noivi auto...najbolje s jednim poslom)

-naravno, ovo je samo jedan karikiran primjer, trenutno u takvom raspoloženju dok bi sutra možda dao sasvim drugačije cifre.

17 godina
Smooth Operator kaže...

Neznam, šta znači usluga 24/7? Jel to znači stalni posao?

Zašto ne naplaćivate po broju dolazaka u mj? Ili satnice? To je najpoštenije, jer će nekad biti manje, nekada više posla.

To znaći da im se ne naplačuje po satu rada nego je kao neka mjesečna pretplata u kojoj možeš raditi 100 sati ali isto tako nemoraš ni jedan sat ali cijena je ista.

Usporedimo to sa FLAT prometom, platiš jednu cijenu koja je malo viša, pa možeš skidati terabajte a nemoraš skinuti ni megabyte.

Zato što ne možemo po tom principu napraviti popis stalnih mjesečnih prihoda za održavanje te firme.

14 godina

Malo oftopic ali će potvrditi ovo što ihush piše.

U bivšoj firmi kupili smo novi ploter uz ploter su nam nudili i paušalno godišnje održavanje. Šef rekao može ali uključite i održavanje postojećeg plotera. Lik došao i pogledao te poslao novu cjenu cca 25% više. Nakon mjesec dana su napravili generalku na starom ploteru (u dijelovima cca 20.000 kn). Catch je u tome da je lik ofrlje pogledao ploter koji je vizualno bio u dobrom stanju ali je isplotao kilometre i na temelju toga dao ponudu? Zeznuo se generalno jer je do kraja ugovora praktično badava održavao plotere.

1 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

-nema 'standarda' ili standardne cijene.. isti posao rade ameri i indijci, razlika je u cijeni.

Svaka cijena je podložna cjenkanju. Ugovor, pušal itd... -sve ovisi o kvaliteti, hitnosti, up-down timeu itd.

-najviše ovisi o kaputu (o džepu), pa koliko se da uzeti.

Jedino što možeš imati cijenu sata recimo servisa ili nečega... recimo 150-200kn. Ali bez ugovora (masnijeg) i dobrog pušala kojeg naplaćuješ i kad si na moru.. i to bez isprike kao 'pa znaš, kriza je ...' .. jer, recimo po ovakvom vremenu sjest u auto i obaviti neki posao, nije vrijedno par sto kuna.

Ako od tog živiš, radi to kvalitetno i tako naplati, nema cijene, u pravilu viša cijena ti garantira kvalitetu... to klijenti više cijene od 'jeftikanera'.

Sad ću bubnuti: spomenuti server, 20tak PCa.. recimo mjesećno 4.000-10.000, uz ugovor na barem godinu unaprijed. ali ti si admin i svaki problem rješavaš odmah. Zašto do 10.000? Pa ako je klijent takav da može... :)

Većina firmica, nema takvu potrebu, pa ni želju platiti toliko. Njih odereš jednom godišnje opet koliko god možeš.

Matematika? Ako imaju 20tak PCa, server .. licence? kolika je cijena samo za win+office godišnje a prosječan PC je 2-3 godine bez kvarova, s 5 godina je već prastaro. Pa koliko to košta, toliko košta i posao (tako deru mehaničari, stolari.. pa i IT0vci).

Tad možeš biti i galantan, tj recimo za Božić im podijeliti olovke i USB-diskove... :) (tad si im OK).

Realno će ti platiti ovisno o tome koliko im taj jedan (teoretski neispravan) PC radi gubitka dok je van funkcije... u nekim firmama je to za siću, u drugima ravno otkupnini u vrijeme turaka. (treba zaraditi za noivi auto...najbolje s jednim poslom)

-naravno, ovo je samo jedan karikiran primjer, trenutno u takvom raspoloženju dok bi sutra možda dao sasvim drugačije cifre.

Napomenuo sam da većinu stvari riješavamo RDP-om, ja bi reko nekih 95-98%

Ako se treba doći onda je to uglavnom hardware ili neka rekonfiguracija mreže, server itd.

Razgovarao sam nedavno sa kolegom iz slovenije koji mi je naveo cijenu od 400 € za srednje firme od 10 rač pa na više, što te ispadne oko 2900 Kn mjesečno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 15:11 (Exploder).
16 godina
Exploder kaže...
..Napomenuo sam da većinu stvari riješavamo RDP-om, ja bi reko nekih 95-98%

Ako se treba doći onda je to uglavnom hardware ili neka rekonfiguracija mreže, server itd.

Razgovarao sam nedavno sa kolegom iz slovenije koji mi je naveo cijenu od 400 € za srednje firme od 10 rač pa na više, što te ispadne oko 2900 Kn mjesečno.

naravno. Ali, kao D.Copperfield, trikove, znanje itd su tvoji, ako ti njima kažeš 'ma to ću ja hamačijem...' očekuj 100kn 'za klikanje mišem'.

-prevedi cifru za 10tak PCa, s mojom 'ofrlje' na spomenutih 23PCa i dobijš ono što sam rekao.. (cca duplo od ovog iznad).

btw. cijene takvih usluga su svugdje (i kod nas) iste. Ja sam u posljednji mjesec dva puta išao u Skopje (karata 1.800), zbog testa printera. Pa sad računaj koliko je održavanje. (btw, nije održavanje u pitanju).

Naravno da ćeš sve raditi RDCjem, ali treba to sve znati napraviti. Trenutno podižem par računala u Dusseldofru, zbog blagdana odgođeno, RDCjem (VPN). Morali su friško kupiti windoze, pro umjesto home.. (dakle, kupili su windoze dva puta), zašto bi moj posao bio jeftiniji? Naravno, ne naplaćujem ja nego firma. O tomu i govorimo (za razliku od kvartovskih majstora).

Isto tako, postoji i odgovornost, koja u ovim slučajevima nosi policu s milijunskim iznosima.

Kao i recimo cijena pojedinog ISO atesta da bi se uopće bavio time. (tako da se fušeri ne čude ciframa).

btw, njemaški 'majstor' koji mi je prošli mjesec 'pomagao', košta 80€ po satu (specifičan posao, vezan uz njihovu nabavu nekog poslovnog rješenja..). Potrošio je cca tjedan. Njemački klijent te to platio s malo gorkastim osmjehom. To je za instalaciju prodanog softwarea (što je obično uračunato u cijenu..).

Nema cijene, nego koliko god možeš, ako klijent može platiti...

Prije koje godine, nudio se job održavanja (pokušaj rušenja cijene) 100tinjak ljekarni oko ZGa, za 100tinjak tisućica, za jednu osobu OK, za firmu nije prošlo, dignuta cijena (uz druge ugovore).

jedan stari vic, skraćeno (kraj), RUS lupi čekićem i kaže 10.000€ ... specifikacija, 100€ za lupanje čekićem, 9.900 za to znati.

17 godina

Moram napomenuti da je firmi od iznimne važnosti da svatko ima svoje računalo koje radi jer su gubitci veliki ako isto ne radi.

1 0 hvala 0
15 godina
Exploder kaže...

Proširujemo poslovanje na održavanje mreža i mrežne infrastukture, računala i računalne opreme pa me zanimaju okvirne cijene na tržištu.

Konkretno u jednom slučaju se radi se o Windows SBS 2003 (file, exchange, domain server), 23 računala i hrpa printera, wireless routera itd.

Dakle koja bi bila mjesečna cijena po računalu ako je usluga tipa 24/7

Tj. druga opcija ako je u mjesečno održavanje uljkučeno samo 10 ili 20 radnih sati a nakon toga se naplaćuje po satu rada.

Također napominjem da tu ulaze i Remote Desktop support.

Recimo da su mi mreze neka struka i da sam radio sve i svasta, a bogme i svagdje no opet to ne znaci da ti mogu dati odgovor na tvoje pitanje.

Vjerujem da cijenu znas samo ti sam, a i opet nije isto dali je support 24/7 ili neko mjesecno odrzavanje (makar znas i sam kada slozis mrezu kako treba, da sve radi bez greske dugo vremena....ostalo je iskreno prodavanje magle).

Ovo govorim za mrezu, dok sam hardverajem naravno moze biti problema....tipa printeri i sl. Opet ne znam sta bi svaki mj. radio cca 10 h na samoj mrezi!?

Tesko je tu definirati cijenu....pogotovo ces tesko dobiti odgovor na forumu. Ako si u poslu, onda znas vec nekoga tko to radi pa bolje njega pitaj.....vjeruj mi dobit ces bolji savjet nego ovdje (pogotovo ako ti o tome ovisi posao).

Sretno!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina

Možda sam se krivo izrazio.

Tražim cijenu održavnja cjelokupnog IT sustava.

Tu spadaju serveri, računala, službeni mobiteli, printeri, skeneri, routeri, switchevi i razni servisi/software koje koriste, naravno one u mojoj domeni a software od treće strane nije moja briga ako sam poštivao sve preduvjete za postavljanje istog.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Održavanje mreža i računala - cijene?

ja bih isto trebao poceti odrzavati takvo nesto, IT, plotere, neke managment softvere i autodesk platformu. Najvise ce ipak biti odrzavanja mreze, racunala, azuriranja, servera, time servera....

dogovor je jednom tjedno obavezno navratiti, a ostalo po potrebi popodne,,, jer radim vec na jednom mjestu.. za vrijeme radnog vremena necu biti dostupan, nego tek iza 3:30 i to su prihvatili..

koju cijenu mi preporucujete ?  hvala

15 godina
neaktivan

A gle ,ja radim ono sto ti mislis sada raditi - barem dio toga .Znači održavanje računala (klijent/server) ,mreže,servis računala ,dozvole po korisnicima i sl...

Ne radim 24/7  ,nego 8-16 ,remote desktop je 8-16 , a za stalne klijente i redovne podmiritelje mjesečnih računa i fleksibilnije.

Radim u državnoj firmi za stalno a ovo mi je dodatni rad sa strane (registrirana firma) .Pružam IT podršku za male i srednje velike firme u kontekstu broja računala to bi bilo 3-30,wgroup i domena.

Koliko češ naplatiti ovisi najprije o tebi i tvome znanju te cijeni radnog sata koju sam odrediš.

No ja ispod 100kn ne izlazim iz kuće, sastavljanje računala i instalacija os + osnovne aplikacije oko 450kn -normalno ne radim sa piratskim verzijama bilo čega....

Dozvole za pojedine korisnike na mreži i sl naplačujem ovisno o zahtjevnosti istoga kao i dizanje/podešavanje domene....

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

jedan stari vic, skraćeno (kraj), RUS lupi čekićem i kaže 10.000€ ... specifikacija, 100€ za lupanje čekićem, 9.900 za to znati.

Samo bi malo doradio vic:

100€ za lupanje, 9.900 za znati GDJE treba lupiti!

Pozdrav

davor07
14 godina
neaktivan

danas sam razgovarao sa firmom. Imaju 15 racunala + 1 server. nude 1000 kuna mjesecno uz jednu obaveznu  posjetu tjedno. a za odrzvanja softvera cemo se dogovoriti s vremenom i prosiriti ugovor,, mene zanima (ako mogu odgovorit oni s iskustvom) da li je bolje traziti vise recimo 2000 kuna pausal bez naplate instalacija itd,, ili uzet 1000 i naplacivat sve dolaske i popravke recimo,,

takodjer radim u drzavnoj firmi i ovo bih radio iza 3:30

hvala

17 godina

Mislim da ti se više isplati paušalno, dakle 200 Kn po računalu, i 400 za server ispada 3400 Kn.

Dostupan si uvijek, tj. poslije radnog vremena.

Sve ono što ne spada u održavanje naplaćuješ dodatno po nekom cjeniku koji sam definiraš, naravno u skladu sa cijenama na tržištu.

Većinu posla možeš obaviti remote, barem je tako kod mene slučaj.

Dolaziti moram ubiti samo u slučaju kvara hardware-a, instalacije novog  ili konzultacija/sastanaka

Super Secret Secret Squirrel

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

je li to puno ? 200 po racunalu plus sve intervencije naplacivati ?  naplacuje li se inace odrzavanje printera recimo i plotera ?

hvala

17 godina

Nisam rekao sve intervencije.

Samo one teže i naravno hardware i software koji kupuju.

To bi bilo npr. instalacija/reinstalacija win (klijent, server) + software, migracije sustava, diskova, baza itd.

Naplaćuje se i printeri ploteri kao 20-25% računala pogotovo ako su mrežni ili shareani ali mi osobno ne naplačujemo, to je gratis uz ovu cijenu po računalu.

Ako sve dobro postaviš u početku samo te hardware-ski problemi i glupost korisnika mogu napraviti veće probleme koje bi onda eventualno naplatio.

Ja ih imam vrlo rijetko, par u godini dana.

Uglavnom sve riješavam remote.

E da zavisi ustvari i koje sve role server obavlja, jeli virtualka ili fizički samo, da li trebaju DC, AD, VPN, TS, Exchange itd.

U tom slučaju možeš i povisit cijenu server-a a smanjit za računala recimo 150 Kn.

Samo da ti kažem da samu instalaciju win server software-a firme poput InfoSistema naplaćuju 6000 Kn

Super Secret Secret Squirrel
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.8.2011 13:47 (Exploder).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Exploder kaže...

Nisam rekao sve intervencije.

Samo one teže i naravno hardware i software koji kupuju.

To bi bilo npr. instalacija/reinstalacija win (klijent, server) + software, migracije sustava, diskova, baza itd.

Naplaćuje se i printeri ploteri kao 20-25% računala pogotovo ako su mrežni ili shareani ali mi osobno ne naplačujemo, to je gratis uz ovu cijenu po računalu.

Ako sve dobro postaviš u početku samo te hardware-ski problemi i glupost korisnika mogu napraviti veće probleme koje bi onda eventualno naplatio.

Ja ih imam vrlo rijetko, par u godini dana.

Uglavnom sve riješavam remote.

E da zavisi ustvari i koje sve role server obavlja, jeli virtualka ili fizički samo, da li trebaju DC, AD, VPN, TS, Exchange itd.

U tom slučaju možeš i povisit cijenu server-a a smanjit za računala recimo 150 Kn.

Samo da ti kažem da samu instalaciju win server software-a firme poput InfoSistema naplaćuju 6000 Kn

teoretski te mogu smatrat konkurencijom al bmk ionak je petak a i neke druge prioritete imam trenutno pa evo ti par primjera iz prakse:

- uzmi noramalnu satnicu za pc + normalnu satnicu za server + normalnu satnicu za xy pomonoži sa nekim realnim brojem sati i daj 20-30% popusta. sve što ide preko navedenog broja sati se plaća ekstra al opet uz neki popust ta ugovorene korisnike

- dobro analiziraj okolinu prije ugovora da ne bi bilo nismo znali (slučaj ploter par postova prije)

- korisnici često potpisivanjem ugovora naglo dobe želje za sve i svašta

- segmenti ugovora ti obuhvaćaju neki odaziv (tipa 4 sata) kao i što u slučaju pada nečega ili pada svega

- kao što si rekao, ako sve dobro postaviš onda jedino HW kvar ili dodavanje novih funkcionalnosti može bit razlog za intervencije ili u jednom mojem slučaj jednom mjesečno odeš, popiš kavu, neke kliktaš, napišeš radni nalog, podružiš se se Marinom i Marinom i lagano ukručen odeš doma{#}

edit: instalacija servera u iznosu od 6000kn i da i ne, ovisi o mnogo faktora i ako ne znaš cijelu pozadinu može ti se činit i puno i malo

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.8.2011 14:57 (cekpi).
17 godina
cekpi kaže...
 podružiš se se Marinom i Marinom i lagano ukručen odeš doma{#}

Decki, ovo vam je primjer kako sysadmini provode svoje dane :)

Ovaj forumaš je tolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti slobodna od ugnjetavanja zbog svojih liberalnih mišljenja
14 godina
neaktivan

Da li postoji i neka cijena za odzavanje switcheva, modema.. da li se server gleda kao jedan uredaj, ili se zasebno gledaju file, DHCP,time serveri iako su na istom uredaju ?

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kraic kaže...

Da li postoji i neka cijena za odzavanje switcheva, modema.. da li se server gleda kao jedan uredaj, ili se zasebno gledaju file, DHCP,time serveri iako su na istom uredaju ?

hvala

mrežna oprema se na održava, barem ne u klasičnom smislu, za nju možeš imati lager (rezervnih dijelova ili zamjenskih uređaja) i onda se kroz paušal naplatit

server je server, hw održavanje je jedna stvar a sw održavanje je druga stvar, kod sw održavanja najčešće jedna osoba(firma) održava cijeli sw tj grupu sw (znači neće firma a održavati dhcp a firma b dns na istom serveru)

kod mene normalno radi.....
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice