UPS konektori ?

poruka: 9
|
čitano: 2.854
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
UPS konektori ?

Pozdrav.

Evo gledam neke UPS uređaje pa sam prmjetio da su kod većine izlazni konektori IEC ( slika dole)

Sad me zanima na koji se način  to spaja sa računarom jer naponski kabel od napojne jedinice je sa jedne strane IEC a sa druge šuko utikač.

Dali sa UPS uređajem dođu i potrebni kabeli ili se mora nešto dodatno uzimati ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: UPS konektori ?

Piše koliko ih dobiješ u paketu, obično jedan (na malo skupljim modelima 2, radi monitora valjda).

A te kablove nađeš u chipoteci i sl. trgovinama po 20ak kuna max.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
12 godina
neaktivan

Uz neke dolaze kablovi, uz neke ne.... to provjeri kod ponudjača... nema druge.

loš
13 godina

Provjerit ću svakako.

A onda bi treba i za zvučnike tj.mogu li se zvučnici spojiti na UPS bez nekog štetnog djelovanja za zvučnike a i za UPS ?

12 godina
neaktivan

Teoretski... i zvučnike možeš spojiti preko UPS-a,  ako nestane struje, možeš cijelu konfiguraciju koristiti 1-x minuta - sve ovisi o UPS-u.

U normalnim uvjetima - UPS se koristi da (ukoliko nestane struje) sigurno spremiš sve što si radio do nestanka struje i čekaš da struja opet dođe.

Sve ovisi o broju konektora za napajanje...

loš
13 godina

Da,da znam za što služi UPS i ne samo to da spremiš podatke nego i štiti komponente usljed previsokog i oscilacija u naponu.

Još jedno pitanje ?

Jeli preporučljivo UPS uključiti u prenaponski produžni kabel pošto mi  kabel od UPS stići do utičnice u zidu ?

Hvala

16 godina
odjavljen

Pa zašto bi bio problem? Produžni ko' produžni. Ta prenaponska zaštita inače nije baš nešto (i da je, opet nema veze).

UPS nije ništa posebno - par baterija i kontroler. Čeka pad napona i kada se dogodi, upali baterije u vrlo kratkom roku - PC to ni ne shvati jer kondenzatori u napajanju imaju ponekad dovoljno struje u sebi da nastave davati struju i pola sekunde nakon prekida dovoda napajanja (što je u svijetu elektrotehnike skoro čitava vječnost).

13 godina

OK hvala,nisam bio siguran.

Mislim da UPS ne pali bateriju u vrlo kratkom vremenskom intervalu usljed nestanka struje kao što si naveo,već konstantno daje napajanje iz vlastite baterije računaru a obnavlja se strujom iz gradske mreže.

Na taj način trošilo u ovom slučaju računalo uvijek dobija konstantno napajanje bez ikakvih oscilacija.Usljed nestanka struje napajanje se nastavlja dok se ne iscrpi baterija.

16 godina
odjavljen

Postoje dvije glavne vrste UPSova... Ta takozvana "offline" rješenja su daleko češća jer manje troše bateriju.

Pogledaj praktički bilo koju bateriju na laptopu starijem od 3-4 godine - ili ne radi uopće ili drži 20ak minuta max.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice