Eto zanima me razlika izmedu ta dva proca...
Razlika izmedu Pentium Dual Core i Core 2 Duo
- poruka: 28
- |
- čitano: 31.568
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
dual core je prva generacija intelovih dvojezgrenih procesora...core2 duo je bolji od dual corea zato sto ima vec takt, bolji proizvodni proces, manju potrosnju te manje zagrijavanje
Pentium Dual Core ima manje priručne memorije (čitaj: L2 Cache) te nesto nizu sabirnicu (FSB)..
Dok Core 2 Duo ima uvijek više cache memorije, i bržu sabirnicu.
E5200 E7200
Količina L2 cache memorije: 2MB 3MB
Brzina prednje sabirnice (FSB) 800Mhz 1066Mhz
Takt 2,53Ghz 2.53Ghz
Eto primjer.
Svi pentium dual coreovi imaju 800MHz FSB, dok C2D ima 1066 ili 1333MHz FSB. Pentiumi imaju manje cache memorije za razliku od C2D
Da li je kod E7200 i veci broj instrukcija...
Da li je kod E7200 i veci broj instrukcija...
Pentiumi su oslabljene verzije C2D. Slično kao Pentium 4 i celeroni prije par godina
Razlika je u arhitekturi - core duo je novija arhitektura koja ima više instrukcija, bolji PPW, veći FSB, bolje performanse, manju potrošnju...
hvala na odgovorima... NAUCENO
Razlika je u arhitekturi - core duo je novija arhitektura koja ima više instrukcija, bolji PPW, veći FSB, bolje performanse, manju potrošnju...
Ali ipak je bitan veći FSB zbog brže komunikacije sa ostatkom hardvera, znači prst gore za C2D
al su zato c2d dosta skuplji od dual core pentiuma
Istina ali vješt overclocker to baš i ne gleda kada natjer E5200 na 4GHz
Ali ipak je bitan veći FSB zbog brže komunikacije sa ostatkom hardvera, znači prst gore za C2D
Razlika u perfomansama između E7200 i E5200 nije ni 10%....Core 2 Duo je samo marketing....
Svi pentium dual coreovi imaju 800MHz FSB, dok C2D ima 1066 ili 1333MHz FSB. Pentiumi imaju manje cache memorije za razliku od C2D
Osobno sam više zadovoljan s E5200,bolje je clockabilan sa stock coolerom.
Njega sam OC@3750 Mhz,dok sam E4300 OC@2700 Mhz(da stabilno rade)
Znači tvoj E5200: 2.5GHz, 800MHz, 2MB, 45nm Pentium Dual Core
Moj: 2.4GHz, 1066MHz, 4MB, 65nm Core 2 Duo
Znači moj C2D koji je stariji jednak je kao noviji PDC
Mogu isto kao i što vi kažete da Pentium dual core ima
manji FSB i manje cashea od C2D
Dečko je pitao koja je razlika između te dvije platforme,
a ne koja je razlika između Conroe-a i Wolfdale-a,
no Vi svejedno pišete da je razlika u FSB-u i količini cashe-a kao da je to pravilo.
Samo sam konstatirao na svoja 2 proca što im je isto unatoč razlikama.
Ja bih volio da se na kraju odluci KOJA JE KONACNA RAZLIKA ?
Stvar da Pentium sa istom jezgrom kao C2D sporiji zbog: nižeg FSB-a, manje količine cachea, frekvenicja je uglavnom ista kao jeftiniji C2D, ali kod E8xxx serija se itekako vidi razlika u stock frekvenciji
Pentium Dual Core je derivat Core 2 Duo arhitekture....eto to je zaključak. Kao nekada celeron i P4.
Cisto me zanima razlika izmedju;
Intel Dual Core E6300 2,8Ghz 1066FSB i
Intel Core2Duo E7400 2,8Ghz 1066FSB
osim cache-a,procentualno npr. u igrama
Cisto me zanima razlika izmedju;
Intel Dual Core E6300 2,8Ghz 1066FSB i
Intel Core2Duo E7400 2,8Ghz 1066FSB
osim cache-a,procentualno npr. u igrama
Maximalnop 5-6fps, al vecinom nema razlike.
Samo bi napomenuo da je release date pentium dual core-ova 31.8.2008 (E5200,5300 itd). Dakle Core2Duo je stariji procesor.
A razlika je cache-u i brzini naravno. Pentiumi imaju 2Mb cache-a dok core2duo više (do 12Mb ako se ne varam). Pentiumi su low cost procesori, koji imaju odlične mogućnosti za overclock.
...dok core2duo više (do 12Mb ako se ne varam)...
Core 2 Duo do 6MB
Core 2 Quad do 12MB