Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 40.045
|
čitano: 12.527.335
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
Chriss kaže...

Bok ekipa,

Možda ima netko komu je više trenutnih flagshipa prošlo kroz ruke pa može pomoći...?

Uglavnom, najbitnija mi je kamera i gledao sam S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Honor Magic 5 Pro i Sony Xperia 1 V/Xperia 5 IV...

Tu su u pozadini i Oppo X6 Pro i Vivo X90 Pro+ ali nez kakvi su kao komplet uređaji, softver...

Nekako je S23 Ultra općenitno možda najkompletniji uređaj al po usporedbama kamera i ne briljira previše, bar ono što sam ja gledao...

Znam da su svi dobri al za takve novce tražim najbolje :)

Ili možda sada ići na jeftiniji Xiaomi 13 Pro npr. i onda za godinu dvije na S24 Ultru, Huawei Mate 60 Pro ili neki Sony? :)

Meni je u dolasku 13 Ultra a koristim S23 Ultru.

Prije nje sam imao 14 PRO pa ako ti nije dugo cekati mogu nesto napisati kada malo vise isprobam 13 Ultru.😁

Ono sto unaprijed mislim i prema svemu sto sam vidio, 13 Ultra svakako ima bolju kameru od S23 Ultra a losiji SW i podrsku pa po tome se najbolje voditi sto je kome prioritet.

Ako ti nije mrzak iOS gledaj i 14 PRO, pouzdan SW i za moj ukus bolje kamere nego na S23 Ultra.

Nema 10X telefoto, ali ima UW i 3X i ono najbitnije, glavna kamera se meni na iPhoneu pokazala bolja i pouzdanija nego na S23 Ultra.

Ako gledas isključivo kameru kao prioritet broj jedan onda mislim da je 13 Ultra kategorija za sebe.

10 godina
NetkoNegdje kaže...
hardcoree kaže...
Chriss kaže...

Bok ekipa,

Možda ima netko komu je više trenutnih flagshipa prošlo kroz ruke pa može pomoći...?

Uglavnom, najbitnija mi je kamera i gledao sam S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Honor Magic 5 Pro i Sony Xperia 1 V/Xperia 5 IV...

Tu su u pozadini i Oppo X6 Pro i Vivo X90 Pro+ ali nez kakvi su kao komplet uređaji, softver...

Nekako je S23 Ultra općenitno možda najkompletniji uređaj al po usporedbama kamera i ne briljira previše, bar ono što sam ja gledao...

Ili možda sada ići na jeftiniji Xiaomi 13 Pro npr. i onda za godinu dvije na S24 Ultru, Huawei Mate 60 Pro ili neki Sony? :)

Ja bi uzeo s23 ultra zbog najstabilnijeg softvera od navedenih i dugogodišnje podrške. Mislim da su razlike u kamerama u tom rangu telefona nijanse. S24 se IMO ne isplati čekati jer će imati exynos, a s23 ima snapdragon. Čitao sam dobre recenzije za vivo x90 pro+, ali opet, podrška... 

"The Samsung Galaxy S24 Ultra will use only Snapdragon chips, leakster claims"

Je, prije minut sam pročitao i ja. Enivej, ostajem pri preporuci S23 ultre. 

13 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

Pozdrav

Tražim za zenu neki best buy mobitel do 150-200 eura znači njoj je potrebno za internet i slikanje i to je to 😊

Hvala 

0 0 hvala 0
15 godina
Rondo9 kaže...

Pozdrav

Tražim za zenu neki best buy mobitel do 150-200 eura znači njoj je potrebno za internet i slikanje i to je to 😊

Hvala 

Moto G72 213 eura...

https://www.mobileshop.eu/motorola/mobile-phones/moto-g72-dual-sim-128gb-8gb-ram-blue/

7 godina
neaktivan
https://www.dxomark.com/
Većina vas je sigurno upoznata ali možda nekome pomogne.

Ovo je najuvaženija stranica za testiranje mobitela. Na njoj skrolajte malo niže gdje se nalazi ljestvica i bodovanje kamere, zvučnika... svatko zna što mu je najbitnije za pogledati.

3 0 hvala 3
13 godina
ocean77 kaže...
Chriss kaže...

Bok ekipa,

Meni je u dolasku 13 Ultra a koristim S23 Ultru.

Prije nje sam imao 14 PRO pa ako ti nije dugo cekati mogu nesto napisati kada malo vise isprobam 13 Ultru.😁

Ono sto unaprijed mislim i prema svemu sto sam vidio, 13 Ultra svakako ima bolju kameru od S23 Ultra a losiji SW i podrsku pa po tome se najbolje voditi sto je kome prioritet.

Ako ti nije mrzak iOS gledaj i 14 PRO, pouzdan SW i za moj ukus bolje kamere nego na S23 Ultra.

Nema 10X telefoto, ali ima UW i 3X i ono najbitnije, glavna kamera se meni na iPhoneu pokazala bolja i pouzdanija nego na S23 Ultra.

Ako gledas isključivo kameru kao prioritet broj jedan onda mislim da je 13 Ultra kategorija za sebe.

Ma ne žuri mi se, još će i opasti cijene a i nije loš S20FE kojeg trenutno vozim, samo me nemoj zaboraviti za usporedbu :D

Gledajući po yt usporedbe/recenzije, vidim da Xiaomi i dalje ima problema sa šuštanjem mikrofona i pri najmanjem vjetriću, nema wind canceling ili šta li već a to mi nije nebitno jer često snimam videa gdje je kvaliteta zvuka bitna...

Imam ja mikrofone al neću ih uvijek imati uza se.

A što se same Xiaomi 13 Ultre tiče, Mislav Bušić koji je recenzirao i jedan i drugi kaže da bi po pitanju kamera prije išao na Xiaomi 13 Pro, sad koji je točno razlog, nez.

Sony vidim da i dalje nije nešto na automatici, super je na manuali al ponekad mi treba i brzinsko okidanje :)

17 godina

Mnogo je lakše birati mobitel ako se izuzme kamera (fotke i video). Oni koji se pale na te dvije stvari obično plate mobitele i previše. Oni drugi koje boli džon za snimanja mogu proći bagatela.

1 0 hvala 0
11 godina
Korny1603987 kaže...

Mnogo je lakše birati mobitel ako se izuzme kamera (fotke i video). Oni koji se pale na te dvije stvari obično plate mobitele i previše. Oni drugi koje boli džon za snimanja mogu proći bagatela.

90% ljudi kad bira mobitel gleda kameru.

6 godina
ajimerej kaže...
Većina vas je sigurno upoznata ali možda nekome pomogne.

Ovo je najuvaženija stranica za testiranje mobitela. Na njoj skrolajte malo niže gdje se nalazi ljestvica i bodovanje kamere, zvučnika... svatko zna što mu je najbitnije za pogledati.

Na sta se srozao dxomark....

6 godina
thebatman kaže...
Korny1603987 kaže...

90% ljudi kad bira mobitel gleda kameru.

U svijetu ili ovdje?  Ja bi rekao 20% a mozda i manje.... Mozda 90% ako gledas bug forum... Ja ne znam nikoga ko gleda kameru kad kupuje mobitel ukljucujuci i sebe koji sam ljubitelj fotografije....Ali nisam ljubitelj Ai fotografije....

13 godina
Korny1603987 kaže...

Slažem se. Bavim se pomalo fotografijom i za to koristim bolji fotoaparat. OK, telefon je super, malen, okineš fotku u sekundi, a ovdje moraš nosit torbu sa objekrivima, možda i stalak. Danas je sve više borbe kod fotografa da li su senzori i optika na telefonima dostigni kvalitatu SLR fotoaparata. Velim, za široke mase telefon je posve dovoljan, ali ako želiš nešto više, nema tog telefona koji će dati iz senzora veličine 2×4mm kvalitetu kao onaj 36×24mm, nema. Ono što me čudi da su već prešli i 100MP i ne znam čemu, osim što se time samo povećavaju MB. Čisto dovoljno je 8-10MP. O Video da i ne pričam.

Zato mene više kod telelefona zanima ovaj zadnji dio koji su napisao. 

Posmatrač,

U krivu si. Itekeko ljudi gledaju mogućnosti kamere, pogotovo kada pišu brojke 50,100,120MP, kada vide hrpu kamera na poleđini telefona. Pa barem 70% njih niti ne zna što su MP, ali bitno da je ta brojka što veća. A to se plaća. A najviše njih gleda, poglavito mlađe jači modeli radi igrica. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.9.2023 8:43 (Cobra33).
7 godina
neaktivan
@Podmatrač na što se srozao dxo?

Dxo je uvažena referenca, stranica sa reputacijom.
Više ću vjerovati dxo nego nekome tko mi na forumu kaže koji je mobitel bolji ili neki lik na youtubeu
11 godina
ajimerej kaže...

Više ću vjerovati dxo nego nekome tko mi na forumu kaže koji je mobitel bolji ili neki lik na youtubeu

Meni DxO nije nikakva referenca i vodilja kada gledam i biram kameru u mobitelu.

Imao sam masu mobitela koju su recenzirali i ono sto ja trazim i ocekujem nije ono sto oni vrednuju.

Jedino se mogu s njima slioziti oko S23 Ultra koji sada imam i ne smatram da je to kamera u TOP 5, a to je tako slucajno ispalo jer vecinom nemaju rezultati koje oni stave veze sa realnoscu.

11 godina

Koliko je dxo neozbiljan je najbolji dokaz koji mobiteli djele 14. Mjesto. 

Odavno je postalo jasno da ko više plati ide više na ljestvicu. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
2 godine
protjeran
ajimerej kaže...

Kako kome. Nisam ih nikada ni pogledao prije kupovine mobitela niti namjeravam. Svatko se danas proglasi mjerodavnim za sve.

8 godina
neaktivan

Imam XiaMi Play koji je sve gori i gori, i nema ono polje da se moze s njim placat contactless

kupio bih neki nekineski sličnih kvaliteta (CPU, RAM, camera), al i da ima contactless i u okviru je cijene 100€?

0 0 hvala 0
6 godina
Cobra33 kaže...
....

Slažem se. Bavim se pomalo fotografijom i za to koristim bolji fotoaparat. OK, telefon je super, malen, okineš fotku u sekundi, a ovdje moraš nosit torbu sa objekrivima, možda i stalak. Danas je sve više borbe kod fotografa da li su senzori i optika na telefonima dostigni kvalitatu SLR fotoaparata. Velim, za široke mase telefon je posve dovoljan, ali ako želiš nešto više, nema tog telefona koji će dati iz senzora veličine 2×4mm kvalitetu kao onaj 36×24mm, nema. Ono što me čudi da su već prešli i 100MP i ne znam čemu, osim što se time samo povećavaju MB. Čisto dovoljno je 8-10MP. O Video da i ne pričam.

Zato mene više kod telelefona zanima ovaj zadnji dio koji su napisao. 

Posmatrač,

U krivu si. Itekeko ljudi gledaju mogućnosti kamere, pogotovo kada pišu brojke 50,100,120MP, kada vide hrpu kamera na poleđini telefona. Pa barem 70% njih niti ne zna što su MP, ali bitno da je ta brojka što veća. A to se plaća. A najviše njih gleda, poglavito mlađe jači modeli radi igrica. 

Ja i ti pricamo isto samo se ne izrazavamo isto ;) Kad kazem gledaju kvalitet kamere tj kameru ja ne mislim na brojke vec stvarni kvalitet. Oni sto gledaju 100 200 mpx i sl gluposti ne gledaju kvalitet vec marketing. I 1000% se slazem sa tobom a to sam i nekoliko piuta pisao da bih radje 12 mpx nego 200 mpx na istoj velicini senzora a ja i ti znamo zasto....

ajimerej kaže...

DXO je nekad bila referenca za kamere i objektive. Nisam ih posjetio otkako su se uhvatili mobitela. sad je to jad i bijeda.....Evo pogledah i kao sto rekoh jad i bijeda. Uostalom pogledaj review mobitela i nekog objektiva. Nedostaje kategorija zbog kojeg je DXO mark nekad bio respektabilan a to je measurements. Neda mi se objasnjavati zasto je to bilo bitno a vjerovatno ne bi ni razumio sta sve tamo ima.....

15 godina
dankogrg kaže...

Imam XiaMi Play koji je sve gori i gori, i nema ono polje da se moze s njim placat contactless

kupio bih neki nekineski sličnih kvaliteta (CPU, RAM, camera), al i da ima contactless i u okviru je cijene 100€?

Sta ocekujes od tog jeftinog mobitela koji je prije 5 godina bio budget? Kinez ti jedino i moze dat mobitel za tu lovu a da je donekle nesto, ove razvikane marke zaboravi.. 

Ako mobitel ne mora bit novi imas realme 8

7 godina
neaktivan
Hm, OK shvaćam vas profesionalce za kamere, možda je vama nešto bitno što nama prosječnim fotografima nije.

Ali prilično sam siguran da je Dxo objektivan bio što se tiče vrha popisa kamera na mobitelima za nas kežual juzere.

Naime Huawei je vrh bio sa P30 pro i P40 pro u svoje vrijeme i stvarno je bio najbolji. kažem za nas prosječne mobiletaše, imao je tada revolucionarnu analognu teleskopsku kameru, koju su većina ostalih marki imitirala na digitalni način. Plus što je imao općenito u to vrijeme nevjerojatnu kameru, tukao je iPhone za noćno snimanje koje je također bitno nama mobitelašima.

Mislim da malo zbunjujete ljude ovdje, ako netko traži pomoć za odabir nabolje kamere onda ga treba uputiti u pravom smjeru.

Uostalom da se radi o podmićivanju dxo prilično sam siguran da iPhone i Samsung bi držali prva mjesta pošto su daleko, daleko najbogatiji.

0 1 hvala 0
6 godina
ajimerej kaže...
Hm, OK shvaćam vas profesionalce za kamere, možda je vama nešto bitno što nama prosječnim fotografima nije.

Ali prilično sam siguran da je Dxo objektivan bio što se tiče vrha popisa kamera na mobitelima za nas kežual juzere.

Naime Huawei je vrh bio sa P30 pro i P40 pro u svoje vrijeme i stvarno je bio najbolji. kažem za nas prosječne mobiletaše, imao je tada revolucionarnu analognu teleskopsku kameru, koju su većina ostalih marki imitirala na digitalni način. Plus što je imao općenito u to vrijeme nevjerojatnu kameru, tukao je iPhone za noćno snimanje koje je također bitno nama mobitelašima.

Mislim da malo zbunjujete ljude ovdje, ako netko traži pomoć za odabir nabolje kamere onda ga treba uputiti u pravom smjeru.

Uostalom da se radi o podmićivanju dxo prilično sam siguran da iPhone i Samsung bi držali prva mjesta pošto su daleko, daleko najbogatiji.

Nije fora u tome vec u objektivnom mjerenju kojeg nema kod mobitela. I prosjecna ocjena na DXO nije znacila nista...... NE znaci ni sad nista.... Gledas u rezultat ali ne znas u sta gledas....

7 godina
neaktivan
@Posmatrač pa kako onda rangirati mobitele?

https://www.dxomark.com/how-we-test/

Evo kako testiraju, mislim stvarno si daju truda.
Jasno je podijeljeno testiranje kamera, zvučnim, baterija, zaslon... i npr. tko traži mobitel sa najboljom baterijom može si pogeldati ljestvicu i odabrati neki od najboljih. Inače dosta ljudi padne na foru pošto je mobitel cigletina sa baterijom od karikiram 8000mAh misli da će baterija naduže trajati od ponuđenih mobitela. A stvarnost može biti da ima loš procesor i očajan ekran koji pojedu bateriju brže nego neki od 6000mAh koji ima kvalitetniji procesor i ekran.
6 godina
ajimerej kaže...
@Posmatrač pa kako onda rangirati mobitele?

https://www.dxomark.com/how-we-test/

Evo kako testiraju, mislim stvarno si daju truda.
Jasno je podijeljeno testiranje kamera, zvučnim, baterija, zaslon... i npr. tko traži mobitel sa najboljom baterijom može si pogeldati ljestvicu i odabrati neki od najboljih. Inače dosta ljudi padne na foru pošto je mobitel cigletina sa baterijom od karikiram 8000mAh misli da će baterija naduže trajati od ponuđenih mobitela. A stvarnost može biti da ima loš procesor i očajan ekran koji pojedu bateriju brže nego neki od 6000mAh koji ima kvalitetniji procesor i ekran.

Nisi razumio i neces razumjeti o cemu ja pricam tako da eod sto se mene tice....

7 godina
neaktivan
Evo moja misao, ako ja ne mogu razumjeti, onda treba pusti ljude koji još manje razumiju da vide ljestvicu. Većina takvih ljudi hoće npr. the best selfie kameru za što također ima lista najboljih na spomenutoj
U svakom slučaju pametnije je pogledati dxo nego pitati BFF ili susjeda koji mobitel da kupi.

Ne kažem da ima nelogičnosti dxo rangiranje ali struka se trudi, naime to im je posao da čuvaju reputaciju. Niti kažem da je loše na forumu tražiti savjet, što i sam često radim.
2 godine
protjeran
ajimerej kaže...
Evo moja misao, ako ja ne mogu razumjeti, onda treba pusti ljude koji još manje razumiju da vide ljestvicu. Većina takvih ljudi hoće npr. the best selfie kameru za što također ima lista najboljih na spomenutoj
U svakom slučaju pametnije je pogledati dxo nego pitati BFF ili susjeda koji mobitel da kupi.

Kod ovih koje vidiš uživo, možeš zamoliti da ti na koju minutu daju u ruku mobitel i možeš sam neke stvari isprobati. Recimo, mene jako zanima glasnoća slušalice mobitela tijekom razgovora. A to nitko ne testira. Samo nafrlje zvučnik ili zvučnike u mobitelu i puste muziku i onda komentiraju kako se glasno čuje. Neke parametre rada kamere mogu isprobati na taj način najbolje na licu mjesta (ponudiš susjeda kavom ili mu platiš kavu u kafiću) i vidjeti kakva je stvarna situacija. Ne kažem da niti jedan test na internetu ne valja. Valja. Samo je za mene uvijek bilo bolje ako samo nešto mogao probati sam. A s mobitelima to nije teško, jer ljudi dosta često mijenjaju mobitele, pa se povremeno ima koga zamoliti da ti da mobitel u ruke na par minuta.

2 godine
neaktivan

Pozdrav,

nakon godinu i pol koliko imam OnePlus Nord CE 5G, odlučio sam se za kupnju novog mobitela u srednjoj klasi (do 500 EUR) iz 2 glavna razloga: trenutni mobitel ima mono zvucnik (sto me uzasno smeta kad povremeno upalim HBO/Netflix/YouTube na njemu) i poprilično osrednju (necu reci katastrofalna) kameru u uvjetima s manje svijetla + manjak OIS-a na kameri. Pošto imam malu djecu, jako puno slikamo žena i ja (ona ima iPhone srecom) i naravno da bih htio koliko-toliko pristojne slike u uvjetima kada nismo usred dana u parkiću s klincima :).

Razmatrao sam Google Pixel 7a zbog toliko-hvaljene kamere, ali onda sam čuo da u HR ne podržava 5G (ok, nije to sad neki deal-breaker) i da u ostalim segmentima nije baš na razini konkurencije u srednjoj klasi (baterija, brzo punjenje, ekran, dijagonala, procesor). Još sam gledao Samsung A54 i Motorola Edge40, ali tu nisu bas ljudi odusevljeni kamerama, posebice Motorolinom. Mislim, ocito cu ici u kompromis, ali pitanje što mogu dobiti u tom kontekstu. Ne bih nikako ove kineske posvuduše (Xiaomi, Huaweri i slicne), iako je OnePlus Kinez:)

Hvala ;)

0 0 hvala 0
17 godina
Samsung S21 FE?
15 godina
PederusaMirkaFilipovica kaže...

Pozdrav,

nakon godinu i pol koliko imam OnePlus Nord CE 5G, odlučio sam se za kupnju novog mobitela u srednjoj klasi (do 500 EUR) iz 2 glavna razloga: trenutni mobitel ima mono zvucnik (sto me uzasno smeta kad povremeno upalim HBO/Netflix/YouTube na njemu) i poprilično osrednju (necu reci katastrofalna) kameru u uvjetima s manje svijetla + manjak OIS-a na kameri. Pošto imam malu djecu, jako puno slikamo žena i ja (ona ima iPhone srecom) i naravno da bih htio koliko-toliko pristojne slike u uvjetima kada nismo usred dana u parkiću s klincima :).

Razmatrao sam Google Pixel 7a zbog toliko-hvaljene kamere, ali onda sam čuo da u HR ne podržava 5G (ok, nije to sad neki deal-breaker) i da u ostalim segmentima nije baš na razini konkurencije u srednjoj klasi (baterija, brzo punjenje, ekran, dijagonala, procesor). Još sam gledao Samsung A54 i Motorola Edge40, ali tu nisu bas ljudi odusevljeni kamerama, posebice Motorolinom. Mislim, ocito cu ici u kompromis, ali pitanje što mogu dobiti u tom kontekstu. Ne bih nikako ove kineske posvuduše (Xiaomi, Huaweri i slicne), iako je OnePlus Kinez:)

Hvala ;)

A što misliš, čija je motorola??

....i da, ja bi motorolu😁😀

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.9.2023 18:49 (bodija).
10 godina

Oneplus nord 3?

1 0 hvala 0
2 godine
neaktivan

S21! FE je Dobar mobitel, ali me strah da ce brzo ostati bez zakrpa od strane Samsunga poradi starosti. Ili se varam?

Motorola Edge 40 mi se cini jako dobrom, iako nisu bas naj naj sa softverskom posrskom.

Nord 3 , ne znam da li bih opet OnePlusa, ali kuzim logiku.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.9.2023 19:51 (PederusaMirkaFilipovica).
17 godina
S21 FE bi trebao dobiti još 2 verzije Androida...trenutno je na 13
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice