Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.612
|
čitano: 1.688.721
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
digitall kaže...

https://www.phonearena.com/news/galaxy-s25-ultra-vs-oneplus-13-camera-comparison_id167025

koliko su fotke s oneplusa preprocesirane, preoštrene, nerealne...

nešto što se stalno samsungu pripisuje

OP se nije baš proslavio s kamerama ove godine. OP12 je tu daleko bolje prošao, nema poboljšanja kamera na OP13, probat će to softverski dotjerat i to je to. 

Inače sam mislio nabavit OP13 al radi kamera koje su praktički skoro pa iste kao na OP12, tako da je pomak minimalan, mislim da je Oneplus to mogao puno bolje složit.

Samsung, rekli bi neki, "ni vrit ni mimo", "nit smrdi nit miriši", već viđeno, a pozitivnih impresija po pitanju kamera na samsungu već odavno ne postoje, samsung će isto probat to tvikat i ulijepšat, nafrizirat, što se tiče usporednog dvojca, ovdje samsungu najviše zamjeram i to s razlogom

OP si je mogao dat više truda oko kamera i bit konkurentan na tom polju, prošlogodišnja 12ica se pokazala odlična, a fotić su kroz updejtove poboljšavali. Tek je počela godina i čekamo prave stvari iz Kine Kakav ajfon, kakav šejmsung

Čekamo 26.2

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2025 15:15 (zvonac).
15 godina
Kakve su slike ljudi na Vivo x100/x200? Ljudi u pokretu i lica, ispadnu li lica previše AI popravljena ili realna?
13 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

edit: kriva tema :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 9:31 (mrbean).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Bome ovi vivo smartfoni a pogotovo kamere na njima rasturaju, ovaj X200Pro mi nije bio zanimljiv, vjerojatno radi manjeg senzora spram X100Ultra i 1" senzora, ali, X200Pro radi odlične fotke.

Moj PC  
1 0 hvala 0
19 mjeseci
zvonac kaže...

Bome ovi vivo smartfoni a pogotovo kamere na njima rasturaju, ovaj X200Pro mi nije bio zanimljiv, vjerojatno radi manjeg senzora spram X100Ultra i 1" senzora, ali, X200Pro radi odlične fotke.

Vivo je izvrstan, jedino što treba imati na umu je da fotka koju izbaci je u potpunosti već obrađena, no opet tu je i raw za one koji se žele igrati. kod viva se gubi onog što oko vidi i onog što se dobije jer je to što se dobije idealno i presavršeno.

19 mjeseci

stigao novi Xiaomi 15 Ultra. Meni djeluje odlično, a i dizajn ovog crno bijelog mi se jako sviđa. Mislim da mi je to next buy.

https://innogyan.in/2025/02/27/xiaomi-15-ultra-photography-kit-really-makes-a-difference/

https://innogyan.in/2025/02/27/xiaomi-15-ultra-official-now-check-out-full-unveiling/

čekaju se prve ozbiljnije recenzije

0 0 hvala 0
13 godina

Xiaomi opet ne prati softverski kako treba dobar hardver...

Al dobro, tek je izašao pa se možda iskupe :)

Mene baš zanima što će proizaći iz suradnje Viva s Fuji Filmom, priča se o velikom skoku u video snimanju...

https://www.gizchina.com/2025/02/28/vivo-x200-ultra-will-come-with-fujifilms-co-developed-camera/

Btw. Imamo novu Kinesku Ultru :) Realme Ultra 😀

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.3.2025 2:50 (Chriss).

1 0 hvala 0
11 godina
Chriss kaže...

Xiaomi opet ne prati softverski kako treba dobar hardver...

Al dobro, tek je izašao pa se možda iskupe :)

Mene baš zanima što će proizaći iz suradnje Viva s Fuji Filmom, priča se o velikom skoku u video snimanju...

https://www.gizchina.com/2025/02/28/vivo-x200-ultra-will-come-with-fujifilms-co-developed-camera/

Btw. Imamo novu Kinesku Ultru :) Realme Ultra 😀

Bude li dostojan naslijednik x100u sigurno cu uzet. Vivo je ispunio i nadmasio sva moja ocekivanja.

17 godina

Šaomi 15U nastavlja utabanim putevima prethodnih modela

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2025 19:29 (zvonac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 mjeseca
zvonac kaže...

Tako što miče varijabilni otvor blende što je krasilo prethodnika. Genijalan potez.

11 godina

Pozdravljam suradnju Viva i Fujifilma samo ne znam koliko im Fuji moze pomoci osim da im da svoje predinstalirane profile boja koje isporucuje sa svojim foticima.

Fujifilm fotoaparate uzimaju ljudi zbog filmskih simulacija i recepata a to si svatko sam namjesta prema dostupnim receptima pa eventualno tu vidim potencijalnu razmjenu.

Ja sam se pomalo ohladio od kamera u mobitelima.

Prosle godine sam kupio Fujifilm X100VI i potpuno se "zaljubio" u tu spravicu i kada uzmem Xiaomi 14 Ultra koji koristim zadnjih 6 mjeseci fotic u mobitelu mi je meh, nije ni blizu Fujiu...a imam jedan od mozda 3 najbolje kamere u mobitelu.

Kod fotkanja, mislim na one koji to zaista vole, bitno je i taktilno iskustvo a to kod mobitela ne postoji.

Skrolas postavke po komadu stakla naspram lijepih pravih metalnih kotacica i gumba na Fujiu.

Xiaomi je tu djelomicno doskocio sa camera kit-om pa barem malo priblizio to iskustvo pravog fotica.

0 0 hvala 0
17 godina
ocean77 kaže...

Pozdravljam suradnju Viva i Fujifilma samo ne znam koliko im Fuji moze pomoci osim da im da svoje predinstalirane profile boja koje isporucuje sa svojim foticima.

Fujifilm fotoaparate uzimaju ljudi zbog filmskih simulacija i recepata a to si svatko sam namjesta prema dostupnim receptima pa eventualno tu vidim potencijalnu razmjenu.

Prosle godine sam kupio Fujifilm X100VI i potpuno se "zaljubio" u tu spravicu i kada uzmem Xiaomi 14 Ultra koji koristim zadnjih 6 mjeseci fotic u mobitelu mi je meh, nije ni blizu Fujiu...a imam jedan od mozda 3 najbolje kamere u mobitelu.

Kod fotkanja, mislim na one koji to zaista vole, bitno je i taktilno iskustvo a to kod mobitela ne postoji.

Skrolas postavke po komadu stakla naspram lijepih pravih metalnih kotacica i gumba na Fujiu.

Xiaomi je tu djelomicno doskocio sa camera kit-om pa barem malo priblizio to iskustvo pravog fotica.

Imao sam fuji x100s, brutalni fotic. Al 23mm mi nije bas leglo. 

Opcenito, fuji je odlican i fotici i objektivi.

Cuj, naravno da je fuji bolji od 14U, isto bi tako neki FF fotic bio bolji od tog fujia.

Stvar je jasna, ako je prioritet iskljucivo fotkanje i samo fotkanje i nis drugo osim fotkanja, onda fotic. Za sve ostalo, postoji odlicna alternativa koja se usavrsava iz godine u godinu.

U mom slucaju, da imam fotic, vise bi skupljao prasinu nego sto bih ga koristio, bit neprimjetan kod fotkanja je isto jako bitno.

11 godina
zvonac kaže...
ocean77 kaže...

Imao sam fuji x100s, brutalni fotic. Al 23mm mi nije bas leglo. 

Opcenito, fuji je odlican i fotici i objektivi.

Cuj, naravno da je fuji bolji od 14U, isto bi tako neki FF fotic bio bolji od tog fujia.

Stvar je jasna, ako je prioritet iskljucivo fotkanje i samo fotkanje i nis drugo osim fotkanja, onda fotic. Za sve ostalo, postoji odlicna alternativa koja se usavrsava iz godine u godinu.

U mom slucaju, da imam fotic, vise bi skupljao prasinu nego sto bih ga koristio, bit neprimjetan kod fotkanja je isto jako bitno.

Bilo je i kod mene tako dok nisam poslozio prioritete, shvatio sam da mi postoje bitni i manje bitni dogadjaji pa sam ih klasificirao.

Cesto putujem pa za takve stvari koristim 90% fotic, sada Fuji a imam i Lumix GM5 (imao sam i GM1) a to su fotici koji su nikakvo opterecenje, manji su od mobitela tako da ako je Fuji nekada velik koristim GM.

Rođendani, obiteljski dogadjaji i sl... jednostavno nije mi problem za takve stvari uzeti fotic...a mobitel je ok za svakodnevicu a to su one fotke koje mi nisu nesto bitne za nekakvu foto knjigu, album i sl.

Full frame je overkill i stvarno ne trebam nista bolje od m4/3 i nekog dobrog objektiva a APS-C je jos klasu bolji od toga...Fuji sam uzeo jer je cisti gust, nesto kao Porsche 911 medju autima, spoj retra i modernog, brutalno dobar, uzitak za koristenje, IQ odnosno JPEG koji izadje je melem za oci, ne trazi nikakve dorade i sl...i ono najbitnije, ta fokala koju spominjes nije 23mm vec 35mm u preracunu na full frame.

Meni je stvarnih 23mm presiroko a novi Vivo X200 Ultra navodno dolazi sa defaultnih 35mm glavne kamere.

Ja sam na U14 stavio da mi 35mm bude isto nativna fokala iako se radi o crop-u...dosta dobro izgleda iako nije stvarnih 35mm.

17 godina
ocean77 kaže...

Bilo je i kod mene tako dok nisam poslozio prioritete, shvatio sam da mi postoje bitni i manje bitni dogadjaji pa sam ih klasificirao.

Cesto putujem pa za takve stvari koristim 90% fotic, sada Fuji a imam i Lumix GM5 (imao sam i GM1) a to su fotici koji su nikakvo opterecenje, manji su od mobitela tako da ako je Fuji nekada velik koristim GM.

Rođendani, obiteljski dogadjaji i sl... jednostavno nije mi problem za takve stvari uzeti fotic...a mobitel je ok za svakodnevicu a to su one fotke koje mi nisu nesto bitne za nekakvu foto knjigu, album i sl.

Full frame je overkill i stvarno ne trebam nista bolje od m4/3 i nekog dobrog objektiva a APS-C je jos klasu bolji od toga...Fuji sam uzeo jer je cisti gust, nesto kao Porsche 911 medju autima, spoj retra i modernog, brutalno dobar, uzitak za koristenje, IQ odnosno JPEG koji izadje je melem za oci, ne trazi nikakve dorade i sl...i ono najbitnije, ta fokala koju spominjes nije 23mm vec 35mm u preracunu na full frame.

Meni je stvarnih 23mm presiroko a novi Vivo X200 Ultra navodno dolazi sa defaultnih 35mm glavne kamere.

Ja sam na U14 stavio da mi 35mm bude isto nativna fokala iako se radi o crop-u...dosta dobro izgleda iako nije stvarnih 35mm.

FF nikad nemre bit overkill I dok bih imao priliku, pa zakaj ne onda imat FF.

Ovo je zvijer, 4/3. Nadam se da će ovo bit dostupno u bliskoj budućnosti. A kad ti ne treba, samo skineš objektiv.

https://www.youtube.com/shorts/gqVhaepybIo

11 godina
zvonac kaže...
ocean77 kaže...

FF nikad nemre bit overkill I dok bih imao priliku, pa zakaj ne onda imat FF.

Ovo je zvijer, 4/3. Nadam se da će ovo bit dostupno u bliskoj budućnosti. A kad ti ne treba, samo skineš objektiv.

https://www.youtube.com/shorts/gqVhaepybIo

Ma uzas, ergonomija nikakva, postavke i dalje mijenjas skrolajici po staklu...prodavat ce se kao i slicna rjesenja do sada...za 2 godine se nitko nece ni sjecati ovoga.

FF je overkill jer vuce za sobom puno problema a prvenstveno se to odnosi na dimenzije.

Panasonic (Lumix) je nedavno izbacio kompaktni FF model Lumix S9 i samo tijelo je donekle kompaktno ali na zalost objektivi su ogromni...ima onaj palacinka objektiv ali nema AF...znaci kompromisi.

Nema boljeg sistema od m4/3 tko hoce znacajniji odmak od mobitelske fotografije.

Mala tijela, mali izvrsni objektivi a senzor 2X veci od 1 inch i kamere koje stanu u dlan Ili djep.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2025 15:59 (ocean77).
13 godina

Ludilo za Buduće Xiaomi telefone, objektiv!!!

0 0 hvala 0
11 godina

Rekao sam jednom, reci cu opet - kad budete mogli s tim fotoaparatima telefonirati ili ici na hub javite se 😂. Mjesate kruske i jabuke i tjt. 

Mob je 24h s vama, aparat nije i nikad nece bit. 

Moj PC  
5 1 hvala 0
11 godina
thebatman kaže...

Rekao sam jednom, reci cu opet - kad budete mogli s tim fotoaparatima telefonirati ili ici na hub javite se 😂. Mjesate kruske i jabuke i tjt. 

Mob je 24h s vama, aparat nije i nikad nece bit. 

Iskreno, sretan sam kada imam fotic u ruci da mi ne dolaze notifikacije i da me na njega nitko ne moze zvati.😂

A novi fotici imaju protokole da mogu biti konstantno povezani sa mobitelom, Fuji ima nekakav najnoviji brzi protokol za brzi transfer fotki pa doslovno uslikas i za sec ti je fotka na mobu...neusporedivo bolja od onoga sto bi s njim dobio.

17 godina

Fotić je fotić i s njim samo možeš fotkat, pošto mu je to namjena, za sve ostalo, postoje druge stvari.

Moj PC  
1 0 hvala 0
19 mjeseci
Novice kaže...
zvonac kaže...

Tako što miče varijabilni otvor blende što je krasilo prethodnika. Genijalan potez.

Očito moraju balansirati kako bi trošak proizvodnje bio razuman, a proizvod ostao konkurentan. Isto je napravio i Samsung još davno sa S9.

Uz to AI je jako napredovao i sada se te stvari mogu poprilično kvalitetno riješiti s njim

S druge strane ubacili su vrhunsku telefoto kameru što je po meni bitnije od varijabilne blende.

ocean77 kaže...
Ma uzas, ergonomija nikakva, postavke i dalje mijenjas skrolajici po staklu...prodavat ce se kao i slicna rjesenja do sada...za 2 godine se nitko nece ni sjecati ovoga.

to je koncept, ne finalni proizvod. ergonomija se riješi sa photokitom kao što ga ima Ultra, a s tim se riješi i podešavanje postavki. znači vrlo jednostavno riješenje. vidjeti ćemo, možda zaživi, a možda ne.

Malo 15 Ultra recenzija, ono što sam do sada vidio je jako obećavajuće i već sam poslao svoju narudžbu. Trenutno se kod nas na poklon dobije romobil vrijednosti 350-400 eura, što nije loše, a isti se dobije i za običnu verziju Xiaomi 15.

https://mi.hr/mobiteli-i-tableti/xiaomi/xiaomi-15.html

telekomi isto imaju tu ponudu.

11 godina

Ja se grozim AI-a u svrhu fotografije jer stvara ono sto optika i mali 1 inch senzori ne mogu prikazati.

Kod fotica toga nema, barem ne jos jer imaju neusporedivo bolju optiku i vece senzore.

Ja sam na U14 pogasio sve sto se dalo pogasiti a da pokusava utjecati na fotografiju zaobilaznim putem.

AI je ok za obavljanje mase raznih stvari ali gurajje toga u fotografiju...ne znam, ja sam vise klasicar.

Isto tako nikada nisam prihvatio onaj fake portrait mode.

0 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...

Malo 15 Ultra recenzija, ono što sam do sada vidio je jako obećavajuće i već sam poslao svoju narudžbu. Trenutno se kod nas na poklon dobije romobil vrijednosti 350-400 eura, što nije loše, a isti se dobije i za običnu verziju Xiaomi 15.

Ja nakon 14u sam se zakleo da 3 godine bar xiaomiju necu davati novac. Globalni hyperos je jednostavno tulav softver.

13 godina
thebatman kaže...

Ja nakon 14u sam se zakleo da 3 godine bar xiaomiju necu davati novac. Globalni hyperos je jednostavno tulav softver.

I mene ubija na 13T, imam od Honora tablet i sam rad je 15x bolji i bez greške nego na X, jedino kaj je dobro na X kaj je kamera super - nema umjetnih boja toliko, preterivanja sa AI i ostalih bullshitova ..

11 godina

Nemam nikakvih zamjerki na HyperOS globalni, cak stovise mogu ga ciste savjesti preporuciti svakome.

Smatram da je konacno sazrio kao SW i jedino sto se moze zamjeriti u odnosu na OneUI je da je Samsungov SW jednostavno ljepsi i oku ugodniji.

1 0 hvala 0
17 godina
ocean77 kaže...

Nemam nikakvih zamjerki na HyperOS globalni, cak stovise mogu ga ciste savjesti preporuciti svakome.

Smatram da je konacno sazrio kao SW i jedino sto se moze zamjeriti u odnosu na OneUI je da je Samsungov SW jednostavno ljepsi i oku ugodniji.

Imas ovaj hyper 2.0?

Jel su popravili bateriju?

Znam da mi je 13Pro trosio sumanuto bateriju, bio je gore hyperOS 1.0, zadrzao bih taj smartfon radi vrhunske kamere, al baterija je bila jako losa.

11 godina

Nemam pojma, ne pratim potrosnju od kad postoje 90W punjaci.

Sve mi je upaljeno na max, aod, 120hz, max svjetlina...tokom dana ponekad dopunim 15 min i to je to...nekad ni to ne moram.

Ovo mi je prvi kompletni mob na kojem je sve na nivou nakon Mate 20 PRO i zadrzao bi ga bez problema godinu dvije ali zelim ici na preklopni mob.

Oni imaju losije kamere ali to me vise ne hebe, mob je mob a fotic imam...zelim prostraniji ekran.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 12:17 (ocean77).

0 0 hvala 0
17 godina

Fotic je fotic i uvijek ce bit samo fotic, ali, smartfon nije samo smartfon to je fotosmartfon ili smartfon sa foticem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Fotic je fotic i uvijek ce bit samo fotic, ali, smartfon nije samo smartfon to je fotosmartfon ili smartfon sa foticem.

Dugo godina sam bio slicnog stava ali promijenio sam se, jednostavno me ne privlaci fotic koji je upakiran u pljosnato kuciste mobitela i da fotkam sa spravom na koju primam notifikacije, pozive, gdje imam skromnu optiku, ogranicenje velicinom senzora od 1 inch ili manje, losu ergonomiju, taktilni osjecaj, na telefoto lecama iznimno male senzore i ono najbitnije...fun factor.

Kada tome dodam jos i trikove za postizanje onoga sto se ne moze postici sa malim senzorom i sicusnim lećama splasne mi volja...a jos imam ponajbolji foto mobitel...sta tek da imam neki midrange.

Neka meni dobre kamere u mobitelu ali bitne stvari ostavljam za fotic.

O ovako necemu mozes samo sanjati u mobitelu, ovakav IQ, dubinska ostrina, bokeh, ostrina opcenito, boje...

Ovo je 150mm u preracunu na ogromnom senzoru naspram senzora velicine zrna rize sto imas na U14 ili nekim jos boljim modelima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 14:01 (ocean77).
11 godina

- mobitel

- fotoaparat

- slusanje glazbe

- surfanje

- geldanje videa

- igranje igara

- mailovi

- whatsapp

- smart home

- torrent server

- ebook reader

S mobitelom sve to imam u jednom uredaju koji stane u dzep. 

Svaka cast fotoaparatima, al moje misljenje je da su pali u neku sekundarnu strogoposlovnu ili fanatik sam sferu. 

Da ne govorim k tome da u losijem svjetlu fotoaparat nema sta trazit pored moba bez premium objektiva ili stativa. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
thebatman kaže...

- mobitel

- fotoaparat

- slusanje glazbe

- surfanje

- geldanje videa

- igranje igara

- mailovi

- whatsapp

- smart home

- torrent server

- ebook reader

S mobitelom sve to imam u jednom uredaju koji stane u dzep. 

Svaka cast fotoaparatima, al moje misljenje je da su pali u neku sekundarnu strogoposlovnu ili fanatik sam sferu. 

Da ne govorim k tome da u losijem svjetlu fotoaparat nema sta trazit pored moba bez premium objektiva ili stativa. 

Sve to stoji, mobitel mi je za sve gore navedeno odlican osim u jednoj stvari...nije mi dorastao kao fotic pravom foticu i tu je za mene kraj price.

Koristim ga kao kameru i koristit cu i dalje to uopce nema dileme ali stvari koje drugi uredjaj radi naprosto bolje cu prepustiti drugom uredjaju...

Cak i za igranje igara da ih imam vremena igrati nebi mi mobitel bio prvi izbor...ovo ostalo je ok.

A i ovo za zadnju konstataciju, imam bas usporednu ulicnu fotku sa Fuji X100 vs Xiaomi 14 Ultra, nocna fotka...Fuji ga je deklasirao, mema uopce govora da je mobitel to bolje odradio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 14:59 (ocean77).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice