4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.332
|
čitano: 2.010.605
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Ja imam 2 Spitza oko pola godine, jedan je na T-comu, drugi na Telemachu. U početku je bilo problema sa T-comom ali nakon ažuriranja unazad par mjeseci oba rade besprijekorno tako da imaju moju preporuku.
Starlink is Skynet!
14 godina
Ivanjino96 kaže...
zabbax21 kaže...
Ivanjino96 kaže...

Jel zna netko koji ruter HT daje uz 5G kucni internet. Koliko sam cuo dobije se vanjska jedinica koja se spaja sa UTP kabelom na unutarnju (pretpostavljam da se vanjska napaja putem PoE)?

5G Internet Gateway WNC FWA AF62 - ODU
Arcadyan xDSL AX modem FRA2C9518000J - IDU
da vanjska jedinica radi putem POE splitera jedan utp iz splitera ide u vanjsku jedinicu drugi u wan port u arcadiyana

A gdje ide sim kartica? 

Pa SIM kartica ide u vanjsku jedinicu...

13 godina
Adoon kaže...
Ja imam 2 Spitza oko pola godine, jedan je na T-comu, drugi na Telemachu. U početku je bilo problema sa T-comom ali nakon ažuriranja unazad par mjeseci oba rade besprijekorno tako da imaju moju preporuku.

Jel imaš cell lock u sučelju routera gdje upisuješ PCI i EARFCN?

17 godina
Evo ga, taj bi trebal dati prave brzine al je od Tcoma, od A1 nije jer sam jučer išel provjeriti s cellmaperom.
A ko zna, možda gore još nema ćelija, iako mi se čini da je gore prošireno bijelo...
17 godina
Nisam tražio po sučelju jer mi nije bilo potrebno, Tcom i Telemach tornjevi su na cca kilometar od kuće, oba odašilju 5G i brzine i stabilnost su odlični čak i sada kad je opterećenje zbog turista. Ako koga zanima cell lock možda je najbolje poslati mail korisničkoj podršci, jako su susretljivi i brzi u odgovorima.
Starlink is Skynet!
17 godina
Okrenul sam jučer Iskre prema gore slikanom novom tornju i nema interneta!

Jel moguće da je još bez ćelija?
Kolko operaterima inače treba za postavljanje?
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Armor kaže...
Evo ga, taj bi trebal dati prave brzine al je od Tcoma, od A1 nije jer sam jučer išel provjeriti s cellmaperom.
A ko zna, možda gore još nema ćelija, iako mi se čini da je gore prošireno bijelo...

Ništ tu čovjek nemre vidjeti čiji je to toranj 

Armor kaže...
Okrenul sam jučer Iskre prema gore slikanom novom tornju i nema interneta!

Jel moguće da je još bez ćelija?
Kolko operaterima inače treba za postavljanje?

Jesi maknuo cell lock da se spoji na bilo što dok su okrenute Iskre?

Kada se digne novi toranj može proći par mjeseci dok ga puste u pogon.

Ako i nije HT na tom novom tornju, svi novi tornjevi moraju imati mjesta i za ostale operatore pa će se kroz godinu-dvije možda popuniti i ostalim telekomima.

Strpljen - spašen 

15 godina

Nabavio NR5103 i ne radi. Kako god da stavim SIM, ne prihvaća ga. Probao Xiaomi, odmah radio i čuo se klik. Zyxel ni ne prihvaća karticu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Si provjerio koja veličina SIM-ice ide u slot?

Ako je SIM ispravne veličine i ubačen u router, ostaje još da treba ručno upisati APN postavku u routeru i radit će

15 godina
Tirkiz kaže...

Si provjerio koja veličina SIM-ice ide u slot?

Ako je SIM ispravne veličine i ubačen u router, ostaje još da treba ručno upisati APN postavku u routeru i radit će

Micro SIM. Piše i micro sim guram, ali (fizički) ne ide. Znam da pravilno guram, velim, nit je prvi ruter, nit je prva kartica, kao da je slot oštećen. Kupljeno na Njušci.

APN nije problem, pristup ruteru imam.

17 godina
Maknul sam cell lock i brzine su bile po 1-5mbps.

Na tehničkoj službi nećeju niš reći, a nemam više broj od tehničara koji je početkom '00 bil zadužen za mene.
4 godine
softwaremaniac kaže...

Micro SIM. Piše i micro sim guram, ali (fizički) ne ide. Znam da pravilno guram, velim, nit je prvi ruter, nit je prva kartica, kao da je slot oštećen. Kupljeno na Njušci.

APN nije problem, pristup ruteru imam.

Onda si kupio defektni router.

Eventualno da pod svjetlom pogledaš u sami slot da nema šta i iglom pažljivo izvadiš, inače piši propalo.

Žali se bivšem vlasniku...

Zadnja solucija može biti eSIM ako ga podržava i ako ga uspiješ nabaviti u telekoma.

Armor kaže...
Maknul sam cell lock i brzine su bile po 1-5mbps.

Na tehničkoj službi nećeju niš reći, a nemam više broj od tehničara koji je početkom '00 bil zadužen za mene.

Ok, pa naučio si valjda na temi da se ne gledaju samo brzine kod okretanja antene nego i eNB ID i signal :D

Al čim su ti tako niske brzine, antene su se sigurno spojile na neki daleki toranj u tom smjeru sa koma signalom pa zato i takve brzine.

Ili su se spojile na stari toranj iz starog smjera di su bile okrenute al kako nisu okrenute prema njemu tako i loš signal i brzina al nekako ide komunikacija.

Uglavnom od tog novog tornja nemaš koristi za sada.

Tehnička ne pokriva cell lock dio a ni inače ne govore podatke di dižu nove tornjeve (ili ih ne znaju), bar mislim

9 godina

XIAOMI 5G Mobilni router-Nedavno sam nosio na popravak xiaomi 5G router u Agramservis- tamam mu je isicala garancija 1.7.
Dva dana kasnije sam morao dostaviti kopiju orginalnog računa i javili su mi da dođem po novi  u servis.
Kvar je bio upravo taj slot za SIM.
Kada sam kupio prošle godine taj uređaj, sljedeći dan sam morao zamijeniti,uređaj  u poslovnici, jer nije radio- Novi uređaj!!!
Zamijenjeni je radio OK, sve dok nisam morao zamijeniti SIM.

Vađenje nije funkcioniralo- nekako je zaglavila kartica, pa sam malo pomogao pincetom - ali to je bio kraj života rutera!Novi sim nije htio ostati u položaju unutar, niti je router htio raditi sa uglavljenim SIMom.
Otvaranje uređajai pregled stanja- nemoguće, jer je čini se sljepljen da nebi išli ljudi popravljat.
Na kada radi - radi. Sadašnji uređaj opet odrađuje svoje, za što služi. SIM bay je očito Ahilova peta routera.
Kvaliteta 5G mreže u Hrvata,...to je pak druga (bolna) tema.

17 godina
Catch_Me kaže...
Slučajno znaš napamet koji npr. ima 2.5 priključak, i da je 5g SA ?

TCL HH515L koji se dobije sa HT-ovom Gigabox uslugom
Podržava dual‑mode 5G (NSA/SA) i do 11 5G pojasa

Uzeo jučer, brzina:

https://www.speedtest.net/result/a/10998024082

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 9:32 (segregator).
14 godina
segregator kaže...
Catch_Me kaže...

Uzeo jučer, brzina:

Gledam sad na net-u i za taj model uređaja izbacuje mi totalno drugačiji router nego kakav je prikazan na HT stranicama :/

PS. jel ima možda priključak i za telefon? ili klasika, samo LAN utore...?

17 godina
the chosen one07 kaže...
segregator kaže...
Catch_Me kaže...

Uzeo jučer, brzina:

Gledam sad na net-u i za taj model uređaja izbacuje mi totalno drugačiji router nego kakav je prikazan na HT stranicama :/

PS. jel ima možda priključak i za telefon? ili klasika, samo LAN utore...?

Nema, samo jedan 2.5G utor koji može poslužiti i kao WAN, i jedan 1G
Inače ima neka zabuna oko HH515L i HH515LM, jedan je "uglati", kojeg sam ja dobio,

a drugi je "valjak"...čak i na TCL stranicama nisu konzistentni koji je koji...a ima još

i model bez slova na kraju, te model "V"

9 godina

Da li je tko detaljno testirao tcl linkhub hh515lm 5g koji je u HT ponudi?

Rad na 4G i 5G.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 14:16 (sl2).

0 0 hvala 0
17 godina
sl2 kaže...

Da li je tko testirao tcl linkhub hh515lm 5g koji je u HT ponudi?

Pa pričamo samo o njemu u par postova prije tvog

13 godina
segregator kaže...
sl2 kaže...

I šta si napisao o njemu? Kojih to 11 5G pojasa NSa SA podržava? Jel podržava 4G? Koje brzine imaju lan portovi? Jel možeš zadavati agregacije u sučelju routera? Jeli ima Cell lock? Dali se vidi koliko frekvencija agregira i koja je main? 

17 godina
DDavorin kaže...
segregator kaže...
sl2 kaže...

I šta si napisao o njemu? Kojih to 11 5G pojasa NSa SA podržava? Jel podržava 4G? Koje brzine imaju lan portovi? Jel možeš zadavati agregacije u sučelju routera? Jeli ima Cell lock? Dali se vidi koliko frekvencija agregira i koja je main? 

Brzine LAN portova sam naveo, ne znam nijedan 5G router da ne podržava i 4G, a sve ostalo se vidi u priručniku:

https://www.tcl-move.com/um/HH515L/EM/USER_Manual_en.pdf?project=HH515L&custom=EM&version=undefined&theme=&lang=en&newProject=1

Testiranje nekakvo u mom slučaju nema previše smisla jer mi je antena 10 metara od routera

Navodno koristi Qualcomm Snapdragon X55 chipset

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 18:54 (segregator).
13 godina

Ma taj TCL HH515L je nešto slično kao i Xiaomi kojeg su dosad davali i koji je bio pun bugova. Klasika samo  plug and play i dok radi radi još ako ima Tcom FW ufff.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
DDavorin kaže...

Ma taj TCL HH515L je nešto slično kao i Xiaomi kojeg su dosad davali i koji je bio pun bugova. Klasika samo  plug and play i dok radi radi još ako ima Tcom FW ufff.....

A meni taj Xiaomi radi perfektno kod frenda na viksi... Već dvije godine skoro ako se ne varam.. Bez i jedne greške...

Spojeni televizori na njega, svi mobiteli (a ima ih kad su oni tamo), IPTV 3kom i nadzorne kamere, laptop, tablet.. Nit jednom se nije požalio da nešto ne radi, doslovno 0-24h/365 dana u godini...

14 godina

ima li netko info za HT ODU imaju neki custom FW na sebi? Jel se mogu staviti u bridge mod pa na vlasitit ruter?

0 0 hvala 0
6 tjedana

Pozdrav,

napokon sam ulovio više vremena pa sam odlučio malo ozbiljnije monitorirati moj problem s Homeboxom.

Jučer u predvečernjim satima, popeo sam se na krov i provjerio usmjerenost antena.

Podigao sam ih na stup što sam više mogao, zakrenuo vrh prema repetitoru koji je udaljen prema Google Earth podacima 1,1 km i postavio ih na međusobnu udaljenost 37,5 cm.

Odmah ću reći da nemam direktnu optičku vidljivost.

Između repetitora i antena su šuma, a zatim udolina prema kući.

Nakon toga, pristupio sam 24h monitoriranju i rezultati su ukratko sljedeći (napomena: podatke sam iščitavao iz konfiguratora routera, ne iz skripte):

1. odmah nakon podešavanja antena i reseta routera (jučer cca. u 21h):

- veza: B20+B3

- razina snage: -88 dBm

- DL: 34,5 Mbit/s

- UL: 14,1 Mbit/s

- ID ćelije: 4265076

2. danas u 6h:

- veza: B3+B28

- razina snage: -110 dBm

- DL: 63,1 Mbit/s

- UL: 8,48 Mbit/s

- ID ćelije: 4264852

3. danas u 17h:

- veza: B1+B3

- razina snage: -112 dBm

- DL: 25,4 Mbit/s

- UL: 1,31 Mbit/s

- ID ćelije: 4264980

4. danas u 20h:

- veza: B1+B3

- razina snage: -111 dBm

- DL: 29,2 Mbit/s

- UL: 0,93 Mbit/s

- ID ćelije: 4264980

Tu sam napravio ponovni reset i trenutno je situacija sljedeća:

- veza: B20+B3

- razina snage: -88 dBm

- DL: 34,1 Mbit/s

- UL: 8,41 Mbit/s

- ID ćelije: 4265076

Testiranja sam radio preko mobitela (WI-FI) pa rezultati možda nisu idealni, ali vidi se neki trend.

Ja mislim da su mi se otvorile okice po pitanju mog problema.

Kod moje kuće, kolebaju se signali tri različite ćelije:

4265076, 4264980 i 4264852.

Na ćeliji 4264852 na kombinaciji B3+B28 dobio sam najbolje brzine downloada.

Na ćeliji 4264980 na kombinaciji B1+B3 dobio sam najgore brzine downloada.

Ćelija 4265076 pojavljuje se svaki put kada resetiram router i za nju bih rekao da je zapravo repetitor u Lipnici.

Za preostala dva ne znam koje repetitore označavaju.

Očito iz nekog razloga, router mi se prebacuje između ćelija.

Što mi je sada činiti?

Napraviti Cell Lock na ćeliju 4265076 pa onda uistinu imati -88 dBm na kombinaciji B20+B3 ili ganjati ćeliju 4264852 na kojoj sam imao najbolje rezultate, uz zakretanje antena?

Sad igra postaje zanimljivija...

4 godine

Slikaj nam sučelje routera sa skriptom, jer nemremo naći te ćelije niti njihove eNB-ove da bi mogli dalje pomoći :)

4 godine

Ako ovdje ima ekipe koja je čekala optiku koju je trebao graditi Optix Infrastructure u sklopu NPOO, HAKOM je izdao važnu obavijest da su raskinuti svi ugovori :(

https://nop.hakom.hr/aktualnosti/vazna-obavijest-raskinuti-ugovori-s-korisnikom-optix-infrastructure-u-okviru-npoo-a-1547/1547

Tako da mi na selima koja su trebala dobiti optiku budemo još dugo živjeli na mobilnom netu...

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Tirkiz kaže...

Ako ovdje ima ekipe koja je čekala optiku koju je trebao graditi Optix Infrastructure u sklopu NPOO, HAKOM je izdao važnu obavijest da su raskinuti svi ugovori :(

https://nop.hakom.hr/aktualnosti/vazna-obavijest-raskinuti-ugovori-s-korisnikom-optix-infrastructure-u-okviru-npoo-a-1547/1547

Tako da mi na selima koja su trebala dobiti optiku budemo još dugo živjeli na mobilnom netu...

Čekaj, a ako mi je sprovedeno u kuću (Karlovac vikendica) i ovi su me iz T-com zvali hoću li uzeti optiku od  njih onda sam na konju?

4 godine

Ako su te već zvali da uzmeš optiku, onda je ta optika gotova i to je to, uzimaj i budi sretan :D

Ova obavijest se odnosi na optiku koja se trebala sada početi graditi u ruralnim krajevima EU lovom te iduće godine biti završena te tko zna što će sada biti od toga.

14 godina
Tirkiz kaže...

Kaj je EPPO došao malo do njih istraživati di su pare? :D :D

14 mjeseci

Vrlo vjerovatno.. svi su se povampirili za EU-novcima, a ne rade ništa.

Misle da je isto kao i sa našom lovom da ih nitko neće kontrolirati, no vidi se sa svih strana da EU strogo kontrolira novce koje daje.

Vrlo vjerovatno kod nas rade i double/triple-check novaca koji daju.

Moja pretpostavka je i da ovi veliki igrači dobivaju novce za ruralna područja, no oni ih preusmjere u velike gradove, a mrvicu bace ruralcima.

Najvjerovatnije ih ne brine da će morati vratiti novce, budući će se namiriti na tim novoizgrađenim u gradovima, samo su kupili vrijeme da nešto odrade prije drugih.

Nažalost, na kraju cijele priče ispašta samo ovaj siromašni i izgladnjeli puk..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2025 10:38 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice