4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.121
|
čitano: 1.753.146
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
4G 5G routeri,m.hotspot,antene,operateri,FW

Moze pomoc,

Dosao mi je mc7010 sa satshopa i nikako da ga nastelam da mi radi bolje od moba.

Samsung A34(tcom simica) mjeri cca 550 - 600 mega, a mc7010 sa simpom mjeri 300-350 mega.

Ruter je montiran na krov od kuce i u radijusu od 500 metara imam opticku vidljivost na 3 tornja.

Prema cellmapperu mob i ruter se spajaju na istu ćeliju, pa ne kuzim zasto takva razlika u brzinama.

Svasta sam probavao i nece.

Jedino sta mi je cudno u cijeloj prici je kad pokusavam samo lockat 5g bandove, poglavito N78 band, pukne mi veza.

Znaci bas mora biti lockan barem jedan 4G band i onda sljaka, u suprotnom gubi net.

Ovo su mi parametri, mislim da su ok, jedino sta ne mogu odjebat taj 4g band.

0 0 hvala 0
4 godine
Re: 4G 5G routeri,m.hotspot,antene,operateri,FW
dlibreman kaže...

Moze pomoc,

Dosao mi je mc7010 sa satshopa i nikako da ga nastelam da mi radi bolje od moba.

Samsung A34(tcom simica) mjeri cca 550 - 600 mega, a mc7010 sa simpom mjeri 300-350 mega.

Ruter je montiran na krov od kuce i u radijusu od 500 metara imam opticku vidljivost na 3 tornja.

Prema cellmapperu mob i ruter se spajaju na istu ćeliju, pa ne kuzim zasto takva razlika u brzinama.

Svasta sam probavao i nece.

Jedino sta mi je cudno u cijeloj prici je kad pokusavam samo lockat 5g bandove, poglavito N78 band, pukne mi veza.

Znaci bas mora biti lockan barem jedan 4G band i onda sljaka, u suprotnom gubi net.

Ovo su mi parametri, mislim da su ok, jedino sta ne mogu odjebat taj 4g band.

Nemreš lockat N78 jer je to još uvijek NSA mreža, kada bude puštena prava SA mreža (krajem iduće godine navodno...) onda ćeš moći lockati samo N bandove.

Do tada moraš lockati neki 4G B band preko kojeg će on dalje ući na N78 i agregirat ga.

Provjeri na mobu koje sve agregacije radi NetMonsterom i probaj slično natjerati na MC7010

Mob ti je sigurno radio dosta agregacija pošto taj toranj ima i B3, vjerojatno B3+B3+B7+N78 pa su brzine veće.

Jedino sad ne znam jel taj MC7010 radi i agregaciju B3+B3, to će DDavorin znati.

A moreš i HT SIM iz moba ubaciti u router, čisto za provu ima li razlike (iako ne bi trebalo biti).

Ili ga ostavi na automatski pa prati par dana dok ne vidiš dal pogodi koju kombinaciju agregacija i ćelija koja daje najveće brzine.

Probaj i druge tornjeve.

To su stvari s kojima se moraš baviti dulje vrijeme dok ne pogodiš najbolju kombinaciju...

EDIT: sad vidim da taj toranj ustvari nema B3, jer je zadnji put mapiran 2020. god.

Znači da ti je mob agregirao sa nekog drugog tornja ostale B3 ćelije i bandove plus B7 sa tog i N78.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.10.2023 19:26 (Tirkiz).
13 godina
dlibreman kaže...

Jel ti se mob spaja na isti toranj kao i router?

4 godine

Po mapi na cellmapperu mob mi je na 750507 tornju koji je cca 1100 m zracne linije.

7010 je na 750053 koji je nekih 300 tinjak metara udaljen. Usmjerio sam ga prema 750508, znaci dijamteralno je suprotno ovom 053 tornju, ali opet se kaci na njega.

Restartao sam ruter u nadi da ce se otkacit od njega ali nista.

Odabrao sam mu sve bandove kako ste mi predlozili, uglavnom sve sam stavio na automatiku.

Trenutna situacija na slici. mislim da mi je u jednom trenutku radio 1+3+3 agregaciju 4G. Mozda da izbacim taj B20, jer nemam dobra iskustva s tim bandom.

Inace nije mi problem igrati se s time i s vremenom naci najbolju kombinaciju bandova, nego malo panicarim jer mislim da sam dobio faulty uređaj, a ako jesam, zelim to dokazat unutar dva tjedna da ga mogu vratit bez nekih dodatnih komplikacija

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.10.2023 22:48 (dlibreman).

0 0 hvala 0
9 godina

Uzeo sam u četvrtak poslijepodne u ht-u gigabox+ i ZTE MC801A 5G, rekao mi je djelatnik da bi kroz pola sata-sat trebalo biti aktivirano i da mogu koristiti.. ja sam cca 2 sata nakon toga stavio karticu u spomenuti ZTE i ništa, dioda za network svijetli crveno a trebala bi bijelo kad ima internet konekcije, i nijedna od tri diode za signal ne svijetli... nakon par sati sam restartao ruter ali i dalje je još uvijek isto... da li još što moram napraviti, nekakvu aktivaciju ili nešto u Device manager website(192...) ? iako mi djelatnik nije ništa spomenuo, osim da stavim karticu u ruter i priključim ga na napon... što učiniti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
dtdtdt - Najprije pitaj SZK HT dali ti je pušten signal /08009000/ ako je, jesi unio APN /internet.ht.hr/ ako jesi možemo dalje. Ako nije pušten signal sa HT strane, đabe sve.
Imaju rok za pustiti signal 24 h danas je početak vikenda dali rade??? Spoji kabelom ruter i PC, podatke za ulaz u ruter imaš sa donje strane rutera. /ovog rutera unutra/.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.10.2023 8:40 (Rocki).
13 godina
dlibreman kaže...

Po mapi na cellmapperu mob mi je na 750507 tornju koji je cca 1100 m zracne linije.

7010 je na 750053 koji je nekih 300 tinjak metara udaljen. Usmjerio sam ga prema 750508, znaci dijamteralno je suprotno ovom 053 tornju, ali opet se kaci na njega.

Odabrao sam mu sve bandove kako ste mi predlozili, uglavnom sve sam stavio na automatiku.

Trenutna situacija na slici. mislim da mi je u jednom trenutku radio 1+3+3 agregaciju 4G. Mozda da izbacim taj B20, jer nemam dobra iskustva s tim bandom.

Inace nije mi problem igrati se s time i s vremenom naci najbolju kombinaciju bandova, nego malo panicarim jer mislim da sam dobio faulty uređaj, a ako jesam, zelim to dokazat unutar dva tjedna da ga mogu vratit bez nekih dodatnih komplikacija

Zato ti je razlika u brzini pošto se mob i router ne spajaju na isto toranj. 7010 sa DNA FW ima problem sa agregacijama tj kad je u pitanju 3+3 na HT može odraditi 3CA 3+3+20 ili 3+3+1 ili 3+3+7 4CA na tri frekvencije ne može. sam hardwer može odraditi 4CA na tri frekvencije. Možda su šta napravili po tom pitanju sa novim ažuriranjem znam da je zadnji FW bio B14. Pa što ne pitaš prije kupnje?

9 godina

kontaktirao sam SZK i odgovor je da je aktivacija u tijeku i da mole za strpljenje... svaka čast na brzini 

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
DDavorin kaže...
dlibreman kaže...

Zato ti je razlika u brzini pošto se mob i router ne spajaju na isto toranj. 7010 sa DNA FW ima problem sa agregacijama tj kad je u pitanju 3+3 na HT može odraditi 3CA 3+3+20 ili 3+3+1 ili 3+3+7 4CA na tri frekvencije ne može. sam hardwer može odraditi 4CA na tri frekvencije. Možda su šta napravili po tom pitanju sa novim ažuriranjem znam da je zadnji FW bio B14. Pa što ne pitaš prije kupnje?

Trenutna verzija je MC7010_DNA5_B14, je moguce flashat neki drugi FW?

13 godina

dlibreman   Znači nema ništa novih ažuriranja. Da može se promijeniti FW osobno ga nisam mijenjao ali može se pravim postupkom treba guglati nije mi trebalo i nisam se interesirao.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine

Vidim da svi preporučuju B818, a ja kod kuće imam MF286R i želio bih znati vaše mišljenje da li mi se isplati ići na B818 ili da ostanem na trenutačnom uređaju? Do najbližeg tornja imam udaljenost od otprilike 3.5 km zračno, pa me zanima da li mi treba dodatna antena za jačanje signala.

Evo i rezultata sa speedtest-a.

https://www.speedtest.net/result/15441949447

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Pozz. Ako se odlucis za B818 javi se.

Router je stvarno top, a od tvog routera je puno bolji, jer je CAT19, a tvoj je CAT6.

Meni su brzine kad nije velika zagusenost 200DL / 60UL, a kad je odnosno kad su svi doma je uvijek preko 100 DL, a UL varira od 10 do 30.

Presao sam na Netgear M2 jer bi trebao raditi bolje nego B818 na HTu, ali posto na tornju ne rade frekvencije kak treba onda mi radi isto dobro kao i B818. Ako si na A1 onda su realno "isti" ruteri.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2023 21:30 (chorba69).
5 godina
neaktivan
Koristi li itko od vas mozda mesh sustav sa 4G routerom? Vec mjesecima se borim sa vjetrenjacama i prekidima wifi signala i nemogucnosti ponovnog spajanja uredjaja na wifi, do gresaka da je lozinka netocna iako nije, itd… Imam B818 i mesh spojen na njega “, sada je huawei “ glavni” a prije je bio mesh ali slicni su problemi. Da nije problem mozda do double NAT, ili da pokusam Huawei staviti u bridge mode??! Neke ideje, savjeti. Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
tomy92 kaže...
Koristi li itko od vas mozda mesh sustav sa 4G routerom? Vec mjesecima se borim sa vjetrenjacama i prekidima wifi signala i nemogucnosti ponovnog spajanja uredjaja na wifi, do gresaka da je lozinka netocna iako nije, itd… Imam B818 i mesh spojen na njega “, sada je huawei “ glavni” a prije je bio mesh ali slicni su problemi. Da nije problem mozda do double NAT, ili da pokusam Huawei staviti u bridge mode??! Neke ideje, savjeti. Hvala

Kod mene je Huawei B715 i Nokia Beacon 2 mesh. Ne znam baš što savjetovati. Nemam nikakvih problema sa njim. Na Huaweiu je ugašen Wifi i to je to. Ne pamtim da sam išta drugo prčkao.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
12 godina

ja imam  cpe pro 3 i mesh tplink 3 komada i radi uredno preko god dana.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
tomy92 kaže...

Huawei b715 u bridge modu i na njega Asus RT-AC-68U s Aimesh nodovima. Nema nikakvih problema.

nemam za potpis
5 godina
neaktivan
Tek jucer sam skuzio da mi B818 uopce nema opciju za bridge mode. Cini mi se da je to jos jedan razlog vise da prevagnem na Stralink i Unifi Dream machine, jer do sada sam se uvik uspio odgovorit od toga

0 0 hvala 0
4 godine
tomy92 kaže...
Tek jucer sam skuzio da mi B818 uopce nema opciju za bridge mode. Cini mi se da je to jos jedan razlog vise da prevagnem na Stralink i Unifi Dream machine, jer do sada sam se uvik uspio odgovorit od toga

4G/5G routeri rijetko imaju bridge mode, staviš svoj router, na 4G/5G routeru upališ DMZ prema tvom routeru, stavi različite IP opsege na oba i dalje voila, sve upravljaš na svom routeru.

Osobno tako koristio godinama, rade i port forward, DDNS, itd. ako se dobro sklepa i isključen CGNAT

16 godina

Imam A1 Homebox sa modemom Huawei B310-6148 i sad mi za produljenje za 1e nude modem ZTE MF297D.Odašiljač na koji se spajam ima band 3,20 koliko vidim.Odašiljač je od mene 3km bez nekih prepreka.Dal bi mi s tim modemom bila brža veza?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

skrba   Da imao bi bolje brzine

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pozdrav,

Koristim zadnje 3 godine na T-com mreži Huawei B715s-23c CAT9 sa vanjskom antenom, brzina DL i nije loša ( trenutno 148/7), zanima me da li bi sa nekim novijim routerom znatno dobio na brzini ili šteta novaca?

Ako bi, molim prijedlog koji da uzmem a da mogu koristiti istu vanjsku antenu.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.11.2023 14:24 (ksurbek).

0 0 hvala 0
4 godine
ksurbek kaže...

Pozdrav,

Koristim zadnje 3 godine na T-com mreži Huawei B715s-23c CAT9 sa vanjskom antenom, brzina DL i nije loša ( trenutno 148/7), zanima me da li bi sa nekim novijim routerom znatno dobio na brzini ili šteta novaca?

Ako bi, molim prijedlog koji da uzmem a da mogu koristiti istu vanjsku antenu.

Hvala

Koje vanjske antene koristiš?

Upload ti je koma za vanjske antene.

Jesi li koristio skriptu za mijenjanje bandova i na koji toranj se spajaš?

10 godina
neaktivan

14.10. uzeo sam Max2 5G uslugu, medutim tehnicaru ni traga ni glasa do sada.... ima li neko slican slucaj?

Battlenet - TheProdigy#2234

0 0 hvala 0
8 godina

@Zemljanin  I kod mene bila ista situacija, 2 mjeseca sam ih čekao, ali ja sam je uzeo u začetku usluge prošle godine, pa je možda zbog toga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.11.2023 22:40 (dimax).
14 godina
neaktivan

Jel to Telemach sprema 5G pokućni? Na stranici se nalaze uvjeti korištenja za uslugu HOME 5G, EON DUO START 5G, EON DUO FULL 5G i EON DUO PREMIUM 5G.

Najzanimljivije stavke uvjeta:

4. Paketi su dostupni isključivo na području RH na kojem je dostupna 5G tehnologija na frekvencijskom području od 3.5 GHz (band n78) u pokretnoj elektroničkoj mreži Telemach Hrvatska i to na lokacijama gdje izračunati parametri pokazuju na zadovoljavjući prijem signala.

7. Korisnik u paketima ima na raspolaganju 2 TB podatkovnog prometa po maksimalnoj mogućoj brzini pristupa internetu: u paketima HOME 5G i EON DUO START 5G do 200/100 Mbps, u paketu EON DUO FULL 5G do 300/100 Mbps i u paketu EON DUO PREMIUM 5G do 400/100 Mbps. Korisniku koji dosegne 2TB mjesečnog prometa, Telemach će smanjiti brzinu pristupa internetu do 20/10 Mbps kod preuzimanja i slanja podataka do kraja kalendarskog mjeseca.

12. Paketi EON DUO START 5G, EON DUO FULL 5G i EON DUO PREMIUM 5G uključuju EON TV uslugu. EON usluga u smislu ovih Uvjeta korištenja podrazumijeva uslugu omogućavanja korisnicima pristupa videosadržajima, audiosadržajima, interaktivnim te multimedijskim uslugama i sadržajima.

https://cdn.telemach.hr/public/upload/pdf/Uvjeti_koristenja_HOME_5G_i_EON_DUO_START_5G_EON_DUO_FULL_5G_i_EON_DUO_PREMIUM_5G_paketa.pdf

1 0 hvala 1
5 godina
neaktivan

Bitno da idu nove ponude,još da stave samo net u ovoj 400/100 varijanti ali dobro je kaj će A1 i Ht morati isto staviti nešto slično sa većim brzinama od trenutnih 200/100.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.11.2023 20:35 (JohnMatrix).

1 0 hvala 1
14 godina

Danas sam naručio ZTE MC801a 5G u "Ronisu" za 338€, doći će mi kroz par dana, pa ćemo malo testirati i njega, trebalo bi biti ok.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Trenutno imam Huawei B535 ruter, produljio sam ugovor na A1 i dobit ću ZTE MF297D. Koji da ostavim, po specifikacijiama bi ZTE trebao biti nešto bolji jer je Cat12 ruter? Općenito me zanima i sam rad rutera, koji je stabilniji, bolji?

0 0 hvala 0
12 godina
Marko :D kaže...

Jel to Telemach sprema 5G pokućni? Na stranici se nalaze uvjeti korištenja za uslugu HOME 5G, EON DUO START 5G, EON DUO FULL 5G i EON DUO PREMIUM 5G.

Najzanimljivije stavke uvjeta:

4. Paketi su dostupni isključivo na području RH na kojem je dostupna 5G tehnologija na frekvencijskom području od 3.5 GHz (band n78) u pokretnoj elektroničkoj mreži Telemach Hrvatska i to na lokacijama gdje izračunati parametri pokazuju na zadovoljavjući prijem signala.

7. Korisnik u paketima ima na raspolaganju 2 TB podatkovnog prometa po maksimalnoj mogućoj brzini pristupa internetu: u paketima HOME 5G i EON DUO START 5G do 200/100 Mbps, u paketu EON DUO FULL 5G do 300/100 Mbps i u paketu EON DUO PREMIUM 5G do 400/100 Mbps. Korisniku koji dosegne 2TB mjesečnog prometa, Telemach će smanjiti brzinu pristupa internetu do 20/10 Mbps kod preuzimanja i slanja podataka do kraja kalendarskog mjeseca.

12. Paketi EON DUO START 5G, EON DUO FULL 5G i EON DUO PREMIUM 5G uključuju EON TV uslugu. EON usluga u smislu ovih Uvjeta korištenja podrazumijeva uslugu omogućavanja korisnicima pristupa videosadržajima, audiosadržajima, interaktivnim te multimedijskim uslugama i sadržajima.

https://cdn.telemach.hr/public/upload/pdf/Uvjeti_koristenja_HOME_5G_i_EON_DUO_START_5G_EON_DUO_FULL_5G_i_EON_DUO_PREMIUM_5G_paketa.pdf

pitao u telemach, kazu da jedino fizicki se moze to uzeti. bez UO je 29€

13 godina
vlatko kaže...

Trenutno imam Huawei B535 ruter, produljio sam ugovor na A1 i dobit ću ZTE MF297D. Koji da ostavim, po specifikacijiama bi ZTE trebao biti nešto bolji jer je Cat12 ruter? Općenito me zanima i sam rad rutera, koji je stabilniji, bolji?

Ja sam napravio istu tranziciju i B535 je bolji za upravljanje, ali ZTE daje puno bolje rezultate u vidu brzina s obzirom da radi agregaciju više frekvencija. Naravno, pod uvjetom da imaš više od 2 frekvencije na području na kojem je ruter.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice