Spajanje UniFi Dream Machine SE na A1

poruka: 5
|
čitano: 2.294
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina

Pozdrav, 

planiram koristiti razne UniFi uredjaje pa bih za pocetak kupio UniFi Dream Machine SE kojim zelim zamijeniti A1 opremu.

Imam A1 internet, koaksijalni 300 Mbit, SDMC NE6037 model/router.

1. Je li imao netko iskustva s navedenim modemom i "migracijom" na UniFi?

2. Koliko sam skuzio, jedna opcija mi je staviti A1 router u bridge mode ili kupiti zaseban modem koji ce primiti koaksijalni kabel.

3. Trebam li nazvati A1 i izvuci neke informacije, tipa PPPoE podatke ili mi to ne treba ako ide preko bridge moda? Ako treba, molim info sto tocno treba i gdje bi te podatke unosio - u UniFi ili?

4. Generalno, koliko je komplicirano dobiti pomoc od A1 ako negdje zapne? Ne zelim kupiti hrpu opreme da bi se ispostavilo da ju ne mogu koristiti normalno.

Hvala puno!

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Spajanje UniFi Dream Machine SE na A1
dolanduk kaže...

..

4. Generalno, koliko je komplicirano dobiti pomoc od A1 ako negdje zapne? Ne zelim kupiti hrpu opreme da bi se ispostavilo da ju ne mogu koristiti normalno.

..

-operater daje podršku za svoju opremu, za ostalo ništa.. tj ima amatera-dobronamjernih.. no ako znaju posao tad znaju i pravila, zabranjeno, a tad je bolje da ne pomažu.. :)

-tako da za support možeš pitati samo za modem, liniju ili prijaviti kvar tog dijela. ostalo nije njihvo, to moraš sam, a treba krenuti od tog da bi trebao znati što ekšli trebaš-želiš jer ovo je ipak jača-skuplja oprema, pa ako misliš da je bolja zbog cijene, tako se to ne kupuje.. no inače je to izvrstan mrežni komad, pa ako znaš što radiš, nastavi.. ili pribavi mrežaša koji zna i koji će prikupiti potrebnu opremu za tvoje potrebe-želje, manje boli nego imati hrpu uređaja koji nisu jeftini a ne rade ono što si mislio-poželio.. itd.

-tako da, ova 4.ta točka je možda najvažnija i najbolje pitanje.. odgovor više ovisi o tebi, preporuka, odustani.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Kao što je kolega rekao, moraš znati prvo što želiš i očekuješ od mreže.
Brzina, zaštita, kolko ap-ova, switcheva, mesh, alarm, brave....

Udm se je odličan komad hw-a ali ga velik dio ekipe kupuje zbog samog udm-a, a ustvari bi im i više nego dovoljan bio novi unify cloud gateway ultra, a puno puno jeftiniji, isto vrti network application. Jedino ako misliš imati kamere, onda nastavi s udm-om.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

da, treba mi izmedju ostalog zbog kamera (+snimanja), AP-ova, door accessa, jednostavnost VPN-a te zelim imati punu kontrolu opcenito.

Proslo je dosta bezbolno. A1 je "otkljucao" bridge opciju u routeru koju sam onda samostalno enableao u adminu i UDM je povukao WAN adresu. Sve stima, nije trebalo nista konfigurirati dodatno nakon prelaska u bridge. Prije toga dok je njihov uredjaj bio u Router modu sam spojio UDM u jedan od LAN portova i sredio inicijalni setup, firmware update, postavio sve sto sam htio te imao sve u drugoj mrezi i tu je isto sve radilo normalno samo sto je tad WAN adresa u UDM-u bila lokalna adresa iz A1 routera tako da sad je sve rijeseno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2024 19:20 (dolanduk).

1 0 hvala 0
14 godina
dolanduk kaže...

da, treba mi izmedju ostalog zbog kamera (+snimanja), AP-ova, door accessa, jednostavnost VPN-a te zelim imati punu kontrolu opcenito.

Proslo je dosta bezbolno. A1 je "otkljucao" bridge opciju u routeru koju sam onda samostalno enableao u adminu i UDM je povukao WAN adresu. Sve stima, nije trebalo nista konfigurirati dodatno nakon prelaska u bridge. Prije toga dok je njihov uredjaj bio u Router modu sam spojio UDM u jedan od LAN portova i sredio inicijalni setup, firmware update, postavio sve sto sam htio te imao sve u drugoj mrezi i tu je isto sve radilo normalno samo sto je tad WAN adresa u UDM-u bila lokalna adresa iz A1 routera tako da sad je sve rijeseno.

Pitanje. Konačno se dešava da mi pored kuće prolazi optika od prije par dana pa sam automatski, čim sam vidio da se kabel diže na stupove, posegnuo za kupnjom novijeg gatewaya jer USG ne podržava brzine veće od 300Mbps u najboljem slučaju. U najgorem, sa uključenim zaštitama, to bude oko 70/80Mbps, što mi je trenutno i dovoljno jer mi isp isporučuje 70/15. 

Obzirom da već neko vrijeme na lageru nema UCG max-a a ne mislim koristi kamere i brave kad već imam HA server, naručio sam UCG Ultra. Za nekoliko godina će poslužiti i više nego dobro. Samo ću Network app s HA preselit na njega. 

Sumnjam da će isp u skorije vrijeme pustiti više od 1G kroz optiku. Očekujem 500/250 da bi mogli nuditi kod uključenja uzimajući u obzir okolna područja i to mi je i više nego dosta za sve.

Kako kažeš, samo si bridgao ispov router. Imaš optiku ili je bakar u dolazu? Pitam jer nailazim na pričice da prek optike nema briđanja. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice