Pbz stambeni krediti

poruka: 28
|
čitano: 2.596
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Pbz stambeni kredit

Dobar dan. Imam pitanje u vezi stambenog krediza u PBZ banci. Znaci zena i ja smo se prijavili za POS stanove i sada cekamo da vidimo dali cemo upasti. Za to vrijeme odlucio sam otici u banku da ih pitam dali sam sposoban dignuti stambeni kredit. Rekli su mi da mogu, ali do 30 000eura,sto nije dovoljno. Pa sam ih pitao dali mi moze zena biti suduznik. Sa time da je ona iz Bosne,na sklapanju porodice i ima paušalni obrt. I ono sto me iznerviralo je to sto mi nisu konkretno mogli reci dali ce mi moci biti jednog dana suduznik ili ne.Znam da mora mi imati obrt zena minimano godinu dana da bi mogla bito bilo kakav jamac, ali nisu mi mogli reci dali ce mi moci biti suduznik. I sada se pitam, sto ako za godinu dvije budu za POS stanove trazili kreditnu sposobnost i budem isao to rijesavati i onda mi kazu da ne moze mi zena biti suduznik, jednostavno cu popušiti priliku. Jel mozda netko se nasao u takvoj situaciji? 

15 godina
Re: Pbz stambeni kredit

Samo 30000€? Na koliko je to godina?

Visina primanja i ostali krediti koje imas također utječu na maksimalni iznos koji možeš dobiti, pa ako ti nije problem možeš ovdje napisati te info kako bi bila jasnija situacija.

12 godina

Placa mi je 1300/400eura,ali nas šef nam daje na racun 920eura.Tako da znam zasto je mali kredit. To jr na 30 godina ako se ne varam. Kredita drugih nemam niti dugovanja

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 17:10 (Endymon).
15 godina

Eh da, teško onda da ćeš dobiti išta više. Banke se moraju držati zakona u kojemu je naveden minimalni iznos koji mora ostati za život, a kad se radi o plaći ispod prosječne (što u ovom slučaju je jer je na računu samo 920€), za kredit možeš iskoristiti samo jednu četvrtinu plaće mjesečno, što je 230€. Uz razna davanja i kamate dobiješ taj iznos koji su ti ponudili.

Što se tiče žene, ne znam kako točno to funkcionira jer je izvan HR. Možda da se javiš nekome od kreditnih savjetnika za par savjeta u vezi toga (ne naplaćuju ništa za to), imam iskustva s optimum-grupa.hr preko kojih sam rješavao stambeni kredit prije godinu dana. Pošalji mail ili nazovi i objasni cijelu situaciju, vjerujem da će ti oni znati reći više.

12 godina

E hvala. Budem probao onda sa njima

16 godina
Pbz stambeni krediti

Baš sam nedavno čitao članak o kreditnoj sposobnosti građana i problemima s podizanjem stambenih kredita. Nažalost, situacija je takva da je mnogima s prosječnim ili nižim primanjima (kao što je tvoja plaća koju šef prijavljuje na 920 eura) gotovo nemoguće dobiti kredit dovoljan za neki pristojan stan. Banke uz to što računaju kreditnu sposobnost na temelju prijavljenih primanja, još uzimaju u obzir i životni minimum, koji se svake godine povećava zbog inflacije.

Na primjer, osoba s plaćom od 1.200 eura "može" podići oko 80.000 eura kredita, ali uz uvjet da nema drugih obveza i da je mlađa od 40 godina. S nižim prijavljenim primanjima, poput tvojih, taj iznos je još manji. Problem je u tome što stanova za 80.000 eura skoro pa i nema. Za te novce se možda može naći malo veća garaža ili manji stan u nekoj ruralnoj sredini, ali za stan u većem gradu, poput Zagreba, Rijeke ili Splita, te cijene jednostavno nisu dovoljne. Prosječne cijene kvadrata u tim gradovima sada su oko 2.800 eura, što znači da bi za 80.000 eura mogao dobiti samo nekih 28-30 kvadrata, ako uopće. Sve to dodatno otežava situaciju za ljude s prosječnim primanjima, a kamoli za one s medijalnim ili minimalnim plaćama.

Sretno i nadam se da ćete naći rješenje za POS stan! 

12 godina
Pbz stambeni krediti

Hvala vam. A nadam se eto. Opet gledam to sto POS kvadrat ce biti povoljniji. Ali eto, vidit cemo. 

11 godina
Re: Pbz stambeni krediti
Za početak zaobiđite PBZ. Da ne duljim koga zanima neka ukuca Reddit PBZ i čita. PBZ se raspada.
13 godina
Pbz stambeni krediti

Gledao sam u okolici Zapresica prije 2-3 godine novogradnja 105 000e nesto sitno ispod 50 kvadrata je da je skucano , krletka ali za jednu osobu ili par bez djece dosta.Mislim da je bilo 2100e/m2.

Danas ne bi ulazio u kredit, ratovi propadaju velikani kao VW svašta je jos moguce.

Edit: Sa hrvatskom plaćom na listi od 800-900e uspjeh je kupit i poludovršenu ciglenu kucu u Lipiku.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 18:36 (MGloc).
17 mjeseci
Endymon kaže...

Placa mi je 1300/400eura,ali nas šef nam daje na racun 920eura.Tako da znam zasto je mali kredit. To jr na 30 godina ako se ne varam. Kredita drugih nemam niti dugovanja

kada saznaš da si upao dogovoriš sa šefom da ti digne prijavu na 3 mjeseca na plaću koja ti je potrebna, ako treba plati mu razliku. onda odeš u banku i kreditno si sposoban, kada dobiješ kredit javiš šefu da ti vrati plaću na staru prijavu.

16 godina
Ivan M. kaže...

Baš sam nedavno čitao članak o kreditnoj sposobnosti građana i problemima s podizanjem stambenih kredita. Nažalost, situacija je takva da je mnogima s prosječnim ili nižim primanjima (kao što je tvoja plaća koju šef prijavljuje na 920 eura) gotovo nemoguće dobiti kredit dovoljan za neki pristojan stan. Banke uz to što računaju kreditnu sposobnost na temelju prijavljenih primanja, još uzimaju u obzir i životni minimum, koji se svake godine povećava zbog inflacije.

Na primjer, osoba s plaćom od 1.200 eura "može" podići oko 80.000 eura kredita, ali uz uvjet da nema drugih obveza i da je mlađa od 40 godina. S nižim prijavljenim primanjima, poput tvojih, taj iznos je još manji. Problem je u tome što stanova za 80.000 eura skoro pa i nema. Za te novce se možda može naći malo veća garaža ili manji stan u nekoj ruralnoj sredini, ali za stan u većem gradu, poput Zagreba, Rijeke ili Splita, te cijene jednostavno nisu dovoljne. Prosječne cijene kvadrata u tim gradovima sada su oko 2.800 eura, što znači da bi za 80.000 eura mogao dobiti samo nekih 28-30 kvadrata, ako uopće. Sve to dodatno otežava situaciju za ljude s prosječnim primanjima, a kamoli za one s medijalnim ili minimalnim plaćama.

Sretno i nadam se da ćete naći rješenje za POS stan! 

Jes, banke se drže zakona kako je netko gore već napisao. I onda ti za neku plaću od recimo tih 920 eura zaračunaju da možeš izdvajati 230 eura mjesečno za ratu kredita... E sad nek netko iz banke ili još bolje zakonodavac koji je napisao takav zakon pronađu stan/prostor za najam za do 230e jer je očito to limit ispod kojeg ne bi smio ići sa ostatkom plaće obzirom na troškove života.

A u današnje vrijeme za tih pišljivih 230e dobiješ ili šupu na selu ili rupu u podrumu u gradu. Ispada da u gradovima i na obali žive samo ljudi sa par soma eura plaće. 

Ovo inače progovara frustracija iz mene jer sam i sam bio u sličnom razgovoru sa bankom (sa sličnom prijavljenom plaćom) prije koju godinu pa sam kao tad mladi inženjer psovao i skidao sve svece za odabir struke i stanje države.

16 godina
Bichanich kaže... 

Jes, banke se drže zakona kako je netko gore već napisao. I onda ti za neku plaću od recimo tih 920 eura zaračunaju da možeš izdvajati 230 eura mjesečno za ratu kredita... E sad nek netko iz banke ili još bolje zakonodavac koji je napisao takav zakon pronađu stan/prostor za najam za do 230e jer je očito to limit ispod kojeg ne bi smio ići sa ostatkom plaće obzirom na troškove života.

A u današnje vrijeme za tih pišljivih 230e dobiješ ili šupu na selu ili rupu u podrumu u gradu. Ispada da u gradovima i na obali žive samo ljudi sa par soma eura plaće. 

Ovo inače progovara frustracija iz mene jer sam i sam bio u sličnom razgovoru sa bankom (sa sličnom prijavljenom plaćom) prije koju godinu pa sam kao tad mladi inženjer psovao i skidao sve svece za odabir struke i stanje države.

Iz kojeg razloga bi itko normalan nekome dao šestocifreni iznos stambenog kredita nekome s 9xx eura plaće?

16 godina
Old Iggy kaže...
Bichanich kaže... 

Iz kojeg razloga bi itko normalan nekome dao šestocifreni iznos stambenog kredita nekome s 9xx eura plaće?

Pa ako npr živiš u Zg gdje je najjeftinija garsonjera 300e, i sa plaćom od 900e uspjevaš podmiriti taj trošak uredno nekoliko godina, zar to samo po sebi ne bi trebalo biti dovoljno da ti netko da kredit sa ratom od minimalno tih 300e.

Ne razumijem logiku sustava u kojoj daješ mjesečno na stanarinu 300 (u prosjeku 400 i više) eura sa tom istom plaćom, a onda od te iste plaće ne smiješ dići kredit gdje ti rata prelazi 250e. Sustav te prisiljava da ne možeš riješiti stambeno pitanje.

16 godina
Bichanich kaže...
Old Iggy kaže...

Pa ako npr živiš u Zg gdje je najjeftinija garsonjera 300e, i sa plaćom od 900e uspjevaš podmiriti taj trošak uredno nekoliko godina, zar to samo po sebi ne bi trebalo biti dovoljno da ti netko da kredit sa ratom od minimalno tih 300e.

Ne razumijem logiku sustava u kojoj daješ mjesečno na stanarinu 300 (u prosjeku 400 i više) eura sa tom istom plaćom, a onda od te iste plaće ne smiješ dići kredit gdje ti rata prelazi 250e. Sustav te prisiljava da ne možeš riješiti stambeno pitanje.

300 € stambenog kredita na 36 godina je oko 60k€ kredita. To je u Zagrebu jako nategnuta garsonijera, sad na Njuškalu ima par garsonijera ispod 20 kvadrata i par stanova na 20+ km (jaska, Ivanić itd.).

Ti se iz najma uvijek možeš izvući, iz stambenog kredita ipak ne. Za banku je to preveliki rizik (zato država i je odredila neke limite).

17 mjeseci
Old Iggy kaže...
Bichanich kaže...
Old Iggy kaže...

300 € stambenog kredita na 36 godina je oko 60k€ kredita. To je u Zagrebu jako nategnuta garsonijera, sad na Njuškalu ima par garsonijera ispod 20 kvadrata i par stanova na 20+ km (jaska, Ivanić itd.).

Ti se iz najma uvijek možeš izvući, iz stambenog kredita ipak ne. Za banku je to preveliki rizik (zato država i je odredila neke limite).

jak rizik 

banka:

- hipoteka na nekretninu

- osiguranje nekretnine

- životno osiguranje dužnika u korist banke

- kreditna sposobnost dužnika

...

13 godina
Pbz stambeni krediti

Moj bratic radi u drvnoj industriji i ima placu oko 900e, banka mu je ponudila isto kredit oko 30k max digao je samo 10k a zaručnica je digla nešto više jer ima bolju plaću da bi promijenili krovište i dovršili gornji kat na kući iako meni ovo zvuci suludo na 10 godina ja bi radije otišao van i zaradio tih 30k kredita kroz godinu dvije nego radio deal sa bankom i da oni uberu jos 5k na meni sa kamatama.

Kupovao sam auto prije 2 godine kada sam čuo uvjete kreditiranja okrenuo sam se na peti, posudio još 6k jer sam 14k imao i kupio auto za keš 20k audi a4 b9 bez kamata, loš sam klijent za banke.

16 godina
millennial kaže...
Old Iggy kaže...

jak rizik 

banka:

- hipoteka na nekretninu

- osiguranje nekretnine

...

Da je to tako jednostavno banka bi mogla dati kredit bez ijednog pitanja. "Koliko ti treba, 200k€? Nema frke, evo. Hoćeš na račun ili u cashu?"

Kreditna sposobnost i je jedino pitanje. Netko tko ima tisuću eura plaću nema kreditnu sposobnost ni plaćati romobil na rate, kamoli stan.

12 godina
MGloc kaže...

Moj bratic radi u drvnoj industriji i ima placu oko 900e, banka mu je ponudila isto kredit oko 30k max digao je samo 10k a zaručnica je digla nešto više jer ima bolju plaću da bi promijenili krovište i dovršili gornji kat na kući iako meni ovo zvuci suludo na 10 godina ja bi radije otišao van i zaradio tih 30k kredita kroz godinu dvije nego radio deal sa bankom i da oni uberu jos 5k na meni sa kamatama.

Kupovao sam auto prije 2 godine kada sam čuo uvjete kreditiranja okrenuo sam se na peti, posudio još 6k jer sam 14k imao i kupio auto za keš 20k audi a4 b9 bez kamata, loš sam klijent za banke.

30k na godinu ili dvije. To bi znacilo placa 3k i stavljanje na stranu 1500-2000e. 

E sad pitanje, da li ti tih 5k eura kaj bi dao u banku vrijedi 2g bez obitelji? 

Takoder imas opciju da dignes kredit za auto, stavljas u glavnicu vise pa ti kamata ne bude 5k, nego smanjis.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
13 godina

2 godine bez obitelji si svaki pojedinac mora sam odlučiti.Da tako otprilike stavljanje po 1500-1800-2000 eura sa strane tako sam ja radio.

Ovo drugo nekako mi se cini da ne leasing jos najisplativiji naravno kako ti kazes uz nekakvo racionalno učešće.Jesam ja kupio auto za keš i nemam dugovanja prema banci ali kada gledam aa druge strane zaključao sam 20k a cijena automobila iz godine u godinu pada mogao sam na primjer još pametnije pokrenut neki posao.

17 mjeseci
Old Iggy kaže...
millennial kaže...
Old Iggy kaže...

jak rizik 

banka:

- hipoteka na nekretninu

- osiguranje nekretnine

...

Da je to tako jednostavno banka bi mogla dati kredit bez ijednog pitanja. "Koliko ti treba, 200k€? Nema frke, evo. Hoćeš na račun ili u cashu?"

Kreditna sposobnost i je jedino pitanje. Netko tko ima tisuću eura plaću nema kreditnu sposobnost ni plaćati romobil na rate, kamoli stan.

način na koji utvrđuju kreditnu sposobnost je primitivan i zaostao i tu je najveći problem.

nemaju sve banke identičan način izračuna pa tako u jednoj nisi kreditno sposoban dok u drugoj bez problema dobiješ kredit.

nadalje, često ti banka čiji si komitent 20 godina kaže da nisi kreditno sposoban, a onda odeš u banku s kojom u životu nisi poslovao i odjednom si kreditno sposoban.

itd...

malo kome je plaća jedini izvor prihoda, a banke su tu i dalje izrazito konzervativne.

16 godina
millennial kaže...
Old Iggy kaže...
millennial kaže...
Old Iggy kaže...

jak rizik 

banka:

- hipoteka na nekretninu

- osiguranje nekretnine

...

način na koji utvrđuju kreditnu sposobnost je primitivan i zaostao i tu je najveći problem.

nemaju sve banke identičan način izračuna pa tako u jednoj nisi kreditno sposoban dok u drugoj bez problema dobiješ kredit.

nadalje, često ti banka čiji si komitent 20 godina kaže da nisi kreditno sposoban, a onda odeš u banku s kojom u životu nisi poslovao i odjednom si kreditno sposoban.

itd...

malo kome je plaća jedini izvor prihoda, a banke su tu i dalje izrazito konzervativne.

Ne samo to, nego u jednoj poslovnici nisi kreditno sposoban, odeš u drugu (sve ista banka) i tamo dobiješ ne samo kreditnu sposobnost nego i povlašteni kredit jer to tvoja tvrka ima...pa ti reci...a vlasniku teme, preporučam Optimum Grupu...nit brige nit pameti, sve odrade za tebe...

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 14:05 (Srednji).
12 godina
Pbz stambeni krediti

Evo mali update u vezi one grupe Optimum grupe.Nazvao sam ih ali niti oni mi nemogu reci zasto mi PBZ ne zeli dati informaciju dali bi mi zena mogla biti suduznik.Nego,da to vidim sa svojom bankom.A oni mi nesto muljaju,Ugl,netko gore je napisao tko bi normalan dao stambeni kredit nekome tko ima 900 eura placu?Slazem se,ja prvi nebi.Ali problem nije u tome sto meni oni nece dati 60 000+eura.nego ne zele mi dati konkretnije info o tome,dali mi zena moze biti suduznik.Dok kada smo bili zena i ja u njezinoj banci,tocnije Zaba.Tamo su nam odmah izracunali ako bi bio kod njih,koliko bi mi mogli dati kredita i ako bi mi zena bila suduznik.I izracunali su mi skoro 100 000eura da mozemo dignuti.I ako mi nebi toliki kredit.Mi bi max 80 000.Znaci,da podsjetim.Prijavili smo se za POS stanove (povoljniji m/2).I mene samo brine da ne dodje dan ak oupadnemo u sljedeci krug i budu trazili kreditnu sposobnost i vide da mi treba suduznik,mene moja banka bude samo odjednom odhebala i rekla da nemoze mi biti zena suduznik.E tek onda sam izvisio.E sada,moja zena ima paušalni obrt i u mojoj banci su rekli da oni rade sa paušalcima samo u IT sektoru,no kasnije mi je pocela govoriti kako bi oni uzeli od moje zene godisnju zaradu i po njoj vidjeli koliko bi kao suduznik ona mogla dignuti.Tako da mi nisu jasni.Jel moze ili nemoze biti?Ili me vuku za nos,samo da ne odem iz banke.Pitaj dragog Boga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 22:19 (Endymon).
15 godina
Pbz stambeni krediti

Ja sam korisnik od samog pocetka Pbz banke (svog poslovnog pocetka), i mogu reći da ta banka ima samo dobru online bankarstvo. Mobilno bankarstvo koje ima je super, a sve ostalo je jako loše. Prije 6 godina uzimali kredit preko poticaja(ono za mlade i prva nekretnina) i jako loše iskustvo. Prvo su bili najsporiji od svih banaka po pitanju rješavanja poticaja, pa me svako malo zvali fali ovo, fali ono (a odmah sam na početku pitao nabrojite mi SVE što trebate da nema poslije još ovo, još ono) i pali su ko kruške na testu. Druge banke su imale čak malo bolje kamate, ali ja nisam htio mijenjati kad sam od početka kod njih. Što se tiće poslovnice iz mjesta kojeg dolazim isto jako loše radno vrijeme (za ljudi koji rade!), navodno imaju male plaće i sve svemu jako loše. Ostale kredite koje sam trebao nisam dizao kod njih namjerno jer su ispali jako loši. Još malo imam kredita kod njih pa čim završim odlazim kod druge banke. Čuo sam da je Raif i Erste ok banke pa ću vjerovatno tamo. Za Zabu sam isto čuo da su ok. Evo to je samo moje iskustvo, možda je netko imao pozitivno iskustvo, ali kod mene je jedino pozitivno jednostavnost mobilnog bankarstva koje funkcionira jako dobro. Samo to. Pozz i sretno s kreditom 

6 godina
Pbz stambeni krediti

Ja sam kod njih imao zanimljvih iskustava sa promjenom mobitela. Odjednom su odlucili da kao vise ne mogu osposobiti mobilno bankarstvo na novom mobitelu pinom, vec kao moram doci u poslovnicu.

Na sto sam popizdio i samo sam rekao, ja kada dodjem u poslovnicu (opet u Hrvatsku) samo cu prebaciti sve novce i zatvoriti racun, a vi se se jel'te - ne trebate mi vise uopce... Na kraju su mi poslali na njihov trosak fizicki token/citac u Irsku koji je dosao iduci dan i sa njime sam sve sredio.

16 godina
Srednji kaže...

Ne samo to, nego u jednoj poslovnici nisi kreditno sposoban, odeš u drugu (sve ista banka) i tamo dobiješ ne samo kreditnu sposobnost nego i povlašteni kredit jer to tvoja tvrka ima...pa ti reci...a vlasniku teme, preporučam Optimum Grupu...nit brige nit pameti, sve odrade za tebe...

To je nekompetentnost djelatnika i sustava. Ako firma ima neki specijalan odnos s bankom (a svako malo veća ima), to moraju imati u sustavu.

Na stranu što djelatnici stvarno moraju bii educirani, a tu je stanje sve gore.

Endymon kaže...

Evo mali update u vezi one grupe Optimum grupe.Nazvao sam ih ali niti oni mi nemogu reci zasto mi PBZ ne zeli dati informaciju dali bi mi zena mogla biti suduznik.

Što znači točno "žena mi je iz BiH"?

Isto tako, biti komitent neke banke nije uklesano u kamenu.

.

12 godina

Naveo sam da je iz BiH i da je na spajanju porodice. Znaci nrma papire još uvijek za stalno. Ali ima svoji obrt paušalni. Trazio sam samo malo konkretnije informacije dali mi pored toga ona moze biti suduznik. Znaci da mi podignr kreditnu sposobnost. Zato aam sve te info naveo. Ali ocito nista mi nisu konkretno rekli. 

9 godina
Pbz stambeni krediti

Kad sam ja isel pitat za stambeni kredit u pbz pital sam kolko mogu dobit, a zena mene pita kolko mi treba pa ja opet pital kolko mogu dobit haha

Uglavnom nisam nist obavil i odusto sam

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
Endymon kaže...

Naveo sam da je iz BiH i da je na spajanju porodice. Znaci nrma papire još uvijek za stalno. Ali ima svoji obrt paušalni. Trazio sam samo malo konkretnije informacije dali mi pored toga ona moze biti suduznik. Znaci da mi podignr kreditnu sposobnost. Zato aam sve te info naveo. Ali ocito nista mi nisu konkretno rekli. 

Mislim da ne može, ali prođi po svim bankama pa pitaj.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice