Pozdrav,
Sinoć/noćas mi sve normalno radilo, danas palim komp i nema slike.
Vrlo brzo sam krivnju svalio na monitor (nema slike ni kad je spojen na laptop a drugi rezervni monitor ima i na kompu).
Monitor je Samsung SyncMaster 2253BW 22" 1680x1050 60Hz (verzija s CMO panelom) star nešto malo preko 4 godine.
Slike u potpunosti nema (ni kada ga jako osvijetlim s led baterlampom), dakle ne bih rekao da je pozadinsko osvjetljenje.
Plava led lampica koja signalizira je li monitor uključen svijetli i računala detektiraju monitor kao spojen.
Jedino malo čudno je - čuje se jako tih zvuk kao nekakvo cvrčanje ili bolje rečeno piskutavo zujanje. Onako tupo/tiho.
Nije bilo niti zvuka pucanja niti dima niti nekakvih mirisa. Pucanje ili miris bi značilo da je neki kondenzator procurio.
Razlike nema spojeno putem DVI-ja ili VGA, samo je crn zaslon. Na zamjenskom 17" CRT sve radi ok.
E sad, na osnovu opisa kvara. što mislite o čemu bi se moglo raditi, što je u kvaru?
Naime nemam novaca za novi i upitno je kada ću imati, pa me zanima popravak postojećeg.
Ako je otišlo pozadinsko osvjetljenje - nema popravka bar mislim (ili ima a da ne dođe kao novi monitor?).
Ako je otišao trafo tj njegov ugrađeni adapter (nije LED pa da ima odvojen adapter na kabelu), kako to stoji s popravkom?
Ako je otišao neki kondenzator ili nešto - to znam da se lako popravi (ako nije monitoru nanešena trajna šteta).
Što mislite, koliko bi me mogao doći popravak?
Nemam lemilicu niti kondenzatore (i ostalo) pa da idem sam iako bih vjerojatno znao.
Hvala na pomoći.