Još malo izlazi novi Android(Nugat?), a oni još podržavaju KitKat.
To je kao da MS još uvijek ima podršku za Windows XP....
Još malo izlazi novi Android(Nugat?), a oni još podržavaju KitKat.
To je kao da MS još uvijek ima podršku za Windows XP....
4.x i 6.x su si kao Vista i npr Win10.
Mene daleko više zanima zašto je MS ubio podršku za WP7 u SDK. WP7 je u osnovi WinCE a aplikacije su se pisale u .Net compact. E sada, compact je srezani "normalni" .Net - skoro sve je isto, samo su neke klase maknute. Dakle, na Win10 je trebalo "samo" malo prepraviti .Net compact/micro (s obzirom da je to ista familija, radilo bi, čak bi i Mono bio podržan) i dobar dio aplikacija koje su radile na WP7 bi radile i na Win10M (pod uvjetom da nisu puno dirale u sistem) - u startu bi odmah bilo daleko više aplikacija.
Performanse baš i ne bi bile u razini nativnih ali recimo, neki mobilni vieweri sigurnosnih kamera bi postojali na mobilnim Windowsima i jedan ogroman problem za podosta kupaca bi bio riješen.
Što znači "ispod 4.x"? Koje su to točno verzije i koliki im je udio?
Ponovno ću te citirati - "verzije ispod 4.x drže preko 80%". Verzije ispod 4.x su: 1.x i 2.x. 1.x se ni ne vidi na statistici a SVE 2.x verzije imaju 2% udjela. Dakle, statistika kaže da verzije ispod 4.x (to si sam napisao, zapamti) drže 2%. Ti kažeš. "ispod 4.x je 80%". Ne, nije. Ispod 4.x je samo 2%. Da li da pišem opet ili ti još uvijek nije jasno?
Da si napisao da je ispod 4.4 80% udjela, opet ne bi bilo točno jer 5.x i 6 drže 48%. Dakle zadnje dvije major verzije drže doslovce pola Storea.
Hoćemo još malo o ovome ili ćeš priznati da si napisao glupost?
Nisam išao u školu nego su me međedi u šumi odgojili.
Jel ti to mene zajebavaš ili mrtav ozbiljan pišeš gluposti?
"80% androida je ispod 4.x" - koje su to verzije, pitam te ponovno????
4.x i 6.x su si kao Vista i npr Win10.
Mene daleko više zanima zašto je MS ubio podršku za WP7 u SDK. WP7 je u osnovi WinCE a aplikacije su se pisale u .Net compact. E sada, compact je srezani "normalni" .Net - skoro sve je isto, samo su neke klase maknute. Dakle, na Win10 je trebalo "samo" malo prepraviti .Net compact/micro (s obzirom da je to ista familija, radilo bi, čak bi i Mono bio podržan) i dobar dio aplikacija koje su radile na WP7 bi radile i na Win10M (pod uvjetom da nisu puno dirale u sistem) - u startu bi odmah bilo daleko više aplikacija.
Performanse baš i ne bi bile u razini nativnih ali recimo, neki mobilni vieweri sigurnosnih kamera bi postojali na mobilnim Windowsima i jedan ogroman problem za podosta kupaca bi bio riješen.
Ne vidim zašto bi stavio Windows 10 s Vistom zajedno u koš.
Vista je priča za sebe, prijelaz između Windowsa XP i Windowsa 7.
Meni Windows 10(na ovoj mojoj konfi) radi bolje nego Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 zajedno. Brzina paljenja je ogromna, metro/start preko cijelog zaslona je odličan, metro/modern/UWP aplikacije rade odlično(barem ove što ja koristim).
Ne znam što misliš s tim ostatkom što si napisao, ne bavim se razvojem aplikacija. Kakvi vieweri kamera, možeš li mi pojasniti?
Ne vidim zašto bi stavio Windows 10 s Vistom zajedno u koš.
Vista je priča za sebe, prijelaz između Windowsa XP i Windowsa 7.
Vista i Win10 imaju više zajedničkog nego WinXP i Vista. XP je 5.x codebase, nasljednik NTa. Vista je 6.0 codebase, napisana od nule i bazirana na nečem što je kasnije postalo Win2008 Server. Na tom 6.0 codebase napisana je Sedmica (6.1), Osmica (6.2) i Desetka (6.4, kasnije "nasilno" preimenovana u 10.0). Na istoj bazi su i Win2012 Server i nasljednici. Postojalo je nešto (Longhorn) načrčkano od 5.1 i Win2003 koda ali to je završilo u smeću jer je radilo lošije nego Millenium. Dio krivice za njen radni učinak je i u neslavnom WinFSu (filesystem baziran na SQLu) koji je bio malo prenapredan za svoje doba. Uglavnom, Vista i 10 imaju jako puno toga zajedničkog ispod haube (kernel, API, UAC, WDM....).
Da jer su ga konačno optimizirali za moderne CPUove
. Lako za UI, on je gimmick nastao u PowerPointu. Bitno je ono ispod haube.
Aplikacije koje ti omogućuju da se spojiš na DVR (snimač) mobitelom i gledaš live ili arhivu snimaka bez web browsera i ostalih gluposti. Naprimjer, ovo.
Koji je problem napraviti UWP aplikaciju za te kamere? Što bi vi, da ništ ne radite, a da pravite aplikacije za sve moguće platforme?
Koji je problem napraviti UWP aplikaciju za te kamere? Što bi vi, da ništ ne radite, a da pravite aplikacije za sve moguće platforme?
Da nije problem, napravili bi odavno. Aplikacije ne radimo mi, radi ih proizvođač a on neće raditi ako nema dovoljno korisnika. SDK nam ne daju jer se boje da bi napravili bolju aplikaciju od njihovog smeća i zarađivali na njoj (tu su u pravu). Dali su nam neki šugavi SDK koji jedva nekako radi na Win7 x86, o x64 ne smijem niti pomišljati. Win10 i Win10M - nikad, a možda niti tad 
Nije sve tako ružičasto kod nas programera, znaš. Lako raditi hipsterske webview aplikacije sa tri gumba i browsere (lol). Ajd napravi nešto što se spaja na kakav čudan hardver....
Onda su si sami krivi što vam ne daju.
Da W10M ima dovoljno korisnika i neku sigurnu budućnost, ne bi uopće bilo rasprave - napravili bi oni aplikaciju.
Kažem ti, ne isplati mi se lupati radne sate u nešto što do kraja godine možda uopće neće postojati. Oni se vode istom logikom...
Vjerujem da će postojati ako netko tko ne gleda samo na novac da da se naprave aplikacije. Lagano je reći - nema korisnika, nema aplikacije... Bolje da su rekli - idemo napravit nešto i privući korisnike.
Pa naravno da gledaju samo novac, ništa ih drugo ne zanima. Btw, oni su uvijek zadnji (ti kinezi i tajvanci), šišaš njih. Veći je problem što nema npr. banaka.
Pa naravno da gledaju samo novac, ništa ih drugo ne zanima. Btw, oni su uvijek zadnji (ti kinezi i tajvanci), šišaš njih. Veći je problem što nema npr. banaka.
Ista stvar i za banke, mada meni nije jasno zašto ljudi rade aplikacije za sve tri platforme umjesto da uzmu Bootstrap i naprave kvalitetnu web aplikaciju. Jednim udarcem su sve riješili.
Drugo je ja Facebook gdje imaš obavijesti i sl. Mada se i to može preko browsera riješiti(nekakve obavijesti dolaze na Edge koliko čujem).
Ista stvar i za banke, mada meni nije jasno zašto ljudi rade aplikacije za sve tri platforme umjesto da uzmu Bootstrap i naprave kvalitetnu web aplikaciju. Jednim udarcem su sve riješili.
Drugo je ja Facebook gdje imaš obavijesti i sl. Mada se i to može preko browsera riješiti(nekakve obavijesti dolaze na Edge koliko čujem).
Web aplikacije nisu rješenje za sve. Interakcija sa hardverom (kamera, NFC, čitač otisaka prstiju, storage, baterija, vibracija...) i OSom (servisi, push notifikacije, IPC...) - neupotrebljivo ili nepostojeće. Izgled nije nativan. Webview je spor i ograničen i ok je za gluposti sa tri gumba i jednom tablicom (neki pregled računa, status nečeg) ali čim ti treba nešto pametnije (kako ćeš iz weba napraviti očitanje barkoda?), nema rješenja nego nativno. Postoje neki ludi mixevi weba i nativnog (Apache Cordova) ali iz osobnog iskustva ti mogu reći da je i to loše, sporo i nezgrapno. Frameworci se pojavljuju i nestaju samo tako a to je noćna mora za održavanje.
Ponekad posluži ali ne, ne možeš riješiti neke stvari. Svašta sam probao i radio na sve tri platforme (Windows, Linux (Android) i iOS (Mac i iPhone/Pad) - ništa na webu ne može zamijeniti nativnu aplikaciju (bilo na desktopu ili na mobu). Ok je za neke jednostavne gluposti ali čim imaš neku interakciju sa hardverom ili ti trebaju performanse, zaboravi. Čak i Java radi problema jer ne možeš dobiti konzistentan izgled i performanse. Ono što sam gore dao kao primjer (pristup snimačima) je primjer stvari koja nije izvediva kroz web aplikaciju. I ne, ONVIF nije rješenje jer se uvijek nađe neka glupa kamera ili još gluplji snimač koji ne zna napraviti ništa drugo nego poslati stream pa ti brate dekodiraj i prikazuj. I RTSP je zlo koje bi trebalo zabraniti.
Osim toga, web pristup (webview, PhoneGap, Cordova, browseri) je zlo koje forsira laganog, glupog klijenta, težak server (koji radi sve procesiranje) i kompliciran middleware koji neizbježno postaje kompliciran za održavanje kako se ovaj view dio (mobilna/web aplikacija) mijenja tehnologije. Jedna jako bitna aplikacija push notifikacije rješava preko SignalR - ima da padnem na dupe ako MS dropa podršku za njega. Zašto sam uzeo baš SignalR - jer ima clienta za Windows, Android i iOS. Niti jedan push/async mehanizam nije dovoljno brz, jednostavan i stabilan kao on. Dok imam support, super. Kad ga nestane, back to square one.
Što znači "ispod 4.x"? Koje su to točno verzije i koliki im je udio?
Ponovno ću te citirati - "verzije ispod 4.x drže preko 80%". Verzije ispod 4.x su: 1.x i 2.x. 1.x se ni ne vidi na statistici a SVE 2.x verzije imaju 2% udjela. Dakle, statistika kaže da verzije ispod 4.x (to si sam napisao, zapamti) drže 2%. Ti kažeš. "ispod 4.x je 80%". Ne, nije. Ispod 4.x je samo 2%. Da li da pišem opet ili ti još uvijek nije jasno?
Da si napisao da je ispod 4.4 80% udjela, opet ne bi bilo točno jer 5.x i 6 drže 48%. Dakle zadnje dvije major verzije drže doslovce pola Storea.
Hoćemo još malo o ovome ili ćeš priznati da si napisao glupost?
Nije da me brine, tko, zašto i gdje drži koliko udjela. Ni na WP ni na iOS ni na Andoroid uređaju. Ali me brine da jedan kolega programer (ako sam dobro skužio) ne zna čitati s razumjevanjem.
Ispod 4.x se, istina, može protumačiti na više načina, može biti ispod 4.9, ispod 4.4 ispod 4.1. Ali svatko tko imalo koristi mozak će zaključiti da se radi o verziji Androida 4.nešto, koji to god broj (zadnji) bio pa na dalje. No očito je tko god iznio tezu ipak nije u pravu jer ako je vjerovati statistici s linka, verzije iznad 5.x drže 48% udjela.
- Lumia 640 DS -
a da preimenujemo temu u "Android rasprave" :D a mi sa WP da se preselimo pod android teme jer izgleda da su svi androidaši ovdje
- Lumia 640 DS -
a da preimenujemo temu u "Android rasprave" :D a mi sa WP da se preselimo pod android teme jer izgleda da su svi androidaši ovdje
Odavno su oni ovdje.
Momci dal tko od vas koristi ovaj novi messenger?otvara ga tri dana,Lumia 550zadnji build je u pitanju
Nažalost trenutno je na svim mobitelima isto tako, dugo se učitaje ali nema većih problema kada jednom učita aplikaciju. Kao i instagram, messenger je port sa iOS-a te će trebati vremena da se ispolira
Mene iskreno hercika opali kad vidim da Messenger, ili Facebook ima ažuriranje. Uvijek se pitam(prije nego što krene s ažuriranjem) što su to Kurcenbergovi sjebali, na dobro, ili pak na loše u aplikaciji.
citao sam (i ovdje u temi između ostalog) da neke sd kartice ne šljakaju na wp10?
mislio sam uzeti danas ovu sandiskovu, pa jel ima netko memoriju ovog proizvođača? da ne kupim, a kasnije kita
Momci dal tko od vas koristi ovaj novi messenger?otvara ga tri dana,Lumia 550zadnji build je u pitanju
Ako misliš na "betu" ja ju koristim na L640 i osim što se otvara desetak sekundi radi savršeno.
Ajme ljudi puka san ka kokica
citao sam (i ovdje u temi između ostalog) da neke sd kartice ne šljakaju na wp10?
mislio sam uzeti danas ovu sandiskovu, pa jel ima netko memoriju ovog proizvođača? da ne kupim, a kasnije kita
MS preporučuje SanDiskove kartice. Rade sve, samo su neke bolje jer je WP više optimiziran za recimo SanDisk nego za Kingstone.
jednostavno za aplikacije koje su portane sa iOS-a fali RAM-a. slični problem je bio i sa android aplikacijama (no one su radile i druge probleme)... mogu reći da na uređaju sa 3 GB RAM-a Instagram, Messenger i Facebook aplikacija lete... za Instagram aplikaciju treba 4 sekundi da se otvori i prikaže početnu stranicu, za Messenger treba kojih 8 sekundi... nakon učitavanja sve leti brzo i nema problema... nema problema ni sa resumingom iz taska to otvori u sekundi. očigledno je 1 GB premalo... aplikacijama očigledno treba optimizacija za uređaje sa manje RAM-a da bi radile onako kako smo navikli