Ima li razlike u količini pločica rama...

poruka: 25
|
čitano: 3.728
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Dobro vece svima.. zanima me dali ima razlike ako stavim 2 plocice od 1 Gb rama ili 1 pločicu od 2 Gb rama..

Cuo sam da dvije pločice od 1 Gb rama bolje rade nego 1 pločica od 2gb rama... :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

A od koga? :) teoretski, bolje radi ako ti sustav podržava Dual Channel. Testovi pokazuju da je brže. No u svakodnevnom radu, osim ako ne radiš sa aplikacijama koje jako brzo prebacuju ogromne količine podataka u memoriji, nećeš osjetiti puno razlike... osobno radije imam jedan keks nego dva :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

i mislio sam... koristio bi ga samo za igre.. imam 4 kanala.. koristim jedan i u tom je jedna pločica od 2 gb.. radi solidno.. ali sad planiram jos pojacati komp pa se zato raspitujem.. hvala!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ima li razlike u količini pločica rama...
Gamer94 kaže...

i mislio sam... koristio bi ga samo za igre.. imam 4 kanala.. koristim jedan i u tom je jedna pločica od 2 gb.. radi solidno.. ali sad planiram jos pojacati komp pa se zato raspitujem.. hvala!!!

Imaš dva kanala i četri utora, znači pojašnoeno: Kanal A1 sa A2 i kanal B1 sa B2. Prva dva utora su najčešće A1 i B1, a druga dva A2 i B2.

Ako misliš kupovati jo jedan keks onda kupi jedan od 2Gb i stavi ga u A2 kako bi zajedno radili u dual chanel modu

I'll be back
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

A od koga? :) teoretski, bolje radi ako ti sustav podržava Dual Channel. Testovi pokazuju da je brže. No u svakodnevnom radu, osim ako ne radiš sa aplikacijama koje jako brzo prebacuju ogromne količine podataka u memoriji, nećeš osjetiti puno razlike... osobno radije imam jedan keks nego dva :)

Ne vidim neki opravdani razlog zašto misliš da je jedan keks bolji od dva? Cool

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan

ok... I mislio sam tako napraviti.... samo mi je jedan kolega to nabacio.. pa reko da vidim ima li razlike.....:))

15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
Father_Dougal kaže...

jel bi ti imo jedan veliki k... ili dva mala? :)   salim se

preferiram dve pločice od po 1 zbog vec spomeuntog dual channela (i ja osobno tako imam)

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.10.2010 20:42 (CRT).
18 godina
vlad0 kaže...

Stvar praktičnosti s moje strane. Osobno ne vidim u radu nikakvu korist od Dual Channel moda rada, i ne brinem se previše o tome. Radije imam masu memorije nego da brinem o tome da li radi u Dual Channel modu :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
vlad0 kaže...

Stvar praktičnosti s moje strane. Osobno ne vidim u radu nikakvu korist od Dual Channel moda rada, i ne brinem se previše o tome. Radije imam masu memorije nego da brinem o tome da li radi u Dual Channel modu :)

Pa nisam mislio samo na D/C, već i npr. na ublažavanje posljedica mogućih kvarova (kolike su šanse da krepaju obja keksa istovremeno?), ali i cijenu - dual pack keksi su jeftiniji od ekvivalentno velike memorije strpane na samo jedan keks.

18 godina

Meni je isto draže jedan modul od 2GB nego 2 od 1GB.

Jednostavno-više prostora za buduće nadogradnje, nikad previše RAM-a!Namigiva

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Šta vi nikad niste čuli za 2x2Gb kitove ?

I'll be back
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jesam samo nije mi potrebno toliko..:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Gamer94 kaže...

Jesam samo nije mi potrebno toliko..:D

Vjeruj mi, možda ne u ovom trenutku, ali u svakom slučaju ti je bolje odmah uzet 4 GB nego nakon pola godine nadogradit i misliti se oćeš li naći iste module i ako ne, da li će se klati. Uz to ćeš još napuniti sve utore pa će ti sljedeća nadogradnja (ako se ukaže potreba) znaćit i bacanje starih modula.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
15 godina
neaktivan
Planirao sam sasaviti novu konfiguraciju,, pa ce vjerovatno tako i biti 2*2gb... inace planiram ljepu svotu novca uloziti u to..:))
18 godina
neaktivan
Gamer94 kaže...

Po pojacanje kompa podrazumijevas razmijenuti 1x2 GB u 2x1 GB? Kako vje to pojacanje? Uzmi jos 2 GB i to ti je pojacanje.

:)
15 godina
neaktivan
logic kaže...
Gamer94 kaže...

Po pojacanje kompa podrazumijevas razmijenuti 1x2 GB u 2x1 GB? Kako vje to pojacanje? Uzmi jos 2 GB i to ti je pojacanje.

ne.... mislio sam uzeti 2x1 GB...  Od 1GB nemam nikakve koristi...Osmijeh

18 godina
neaktivan

Pa rece da imas 1x2 GB? Ti bi stavio 1x2 GB+2x1 GB? To je najgluplja moguca kombinacija. Stavi jos 1x2 GB i imas dua chanel vjerovatno a i ako nemas nisi mnogo na gubitku. AKo si ista na gubitku.

:)
15 godina
neaktivan
logic kaže...

Pa rece da imas 1x2 GB? Ti bi stavio 1x2 GB+2x1 GB? To je najgluplja moguca kombinacija. Stavi jos 1x2 GB i imas dua chanel vjerovatno a i ako nemas nisi mnogo na gubitku. AKo si ista na gubitku.

hmmm.. vidis.. brzi mi je jezik od pameti...

17 godina

-malo teh. podataka u vezi Single/Dual i popunjenosti svih staza (DIMM utora).

Dual je teoretski dvostruki BW. U praksi samo RAM testovi daju takav rezultat, realno 5% pa se može ignororati. Ali ipak 'bolje' je Dual.

Važan podatak je za svaki model MBO u opisu proizvođača (koji je malo skriven...) vezano uz samu izvedbu ploče, opet, povezano s cijenom...

U nekim slučajevima je potrebno popuniti sve staze za max. iskorištenje, na MBO s 4xDIMM bi to bilo 4x1GB umjesto 2x2GB. Dok u jeftinijoj varijanti je obično suprotno, tj postoje ograničenja da u tom slučaju RAM ne radi na max. clockovima nego nižima.

Tako da ne postoji univerzalni odgovor, jer ovisi o chipsetu i klasi MBO tj izvedbi. Sve te rezlike su skoro neprimjetne. Čak u slučaju da se RAM ručno downclocka (lakše nego OC) razlike su neprimjetne. Primjer za DDR2-800-CAS5 down na 400 omogućuje bolji CAS (3 ili 2.5) 2.5 bi dao ukupno identičnu brzinu-rezultat, ali obično nije u JDECu pa se RAM postavlja na CAS-3. itd. itd.

Ostaje samo količina koja je ispod requred-recommended, optimal ili iznad...

Sve što je ispod je sporo, iznad je manje-više sporedno. Od Viste-sedmice se jedan dio (0.7-1.5GB) koristi za prefetch, keširanje. To je jedina razlika u odnosu na XP i druge OSeve (gledajući samo RAM).

Ono što većinu 'ljuti' je to 'trošenje RAMa', zapravo to je pametno korištenje viška, upravo zato može sistem brže raditi (jer je keširao nešto što bi morao učitati s HDDa, u teoriji... ).

Za usporedbu, podignite XP s 256MB ili manje ili sedmicu (može i s 512/256) pa ćete vidjeti sporost... s 512 je XP već zadovoljan 1-2GB i više nema razlike. Sedmica radi zadovoljavajuće na 1GB, s 2GB radi normalno, više (očekivano 4GB) nema većeg utjecaja.

Ispada da je samo količina (veličina) bitna, bez obzira što ostali (teh. podatci) govore... Namigiva 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 2
18 godina
ihush kaže...

Ispada da je samo količina (veličina) bitna, bez obzira što ostali (teh. podatci) govore... Namigiva 

...što je meni potvrdilo dugogodišnje iskustvo... Cool

15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
ihush kaže...

...što je meni potvrdilo dugogodišnje iskustvo... Cool

Znaci,,, 2*2 GB bi se najvise isplatilo uzeti... :))

17 godina

@ Gamer94, - pokušat ću biti slikovit u opistu:

RAM je samo teretni prostor, kao kamion. Što je veći teretni prostor, toliko više tereta se može strpati, ali to traži i jači motor, gume, više goriva itd. U suprotnom se kamion nebi mogao pomaknuti ili bi se raspao.

Isto pravilo vrijedi za PC/RAM kao i na VGA. Potrebna je snaga koja to može iskoristiti.

- 2GB je dosta (prije koju kodinu je to bilo puna, danas je malo..) ali to je relativno. Ako imaš potrebe za više u pravilu treba i ostatak sistema to pratiti.

Ipak, danas ako se može ide se na 2-4, radije na 4GB. Primjer kojeg se sjećam GTA-4 traži 1.5GB. Ostatak do 2GB je na raspolaganju sistemu (to nije puno). U tom slučaju dobro dođe malo više.

Da sad imaš 1GB nebi mogao igrati GTA, vidio bi osjetniju razliku, tj prelaskom na 2GB bi mogao igrati GTA, ali s 2 na 4 tako bitne razlike nema. (to ne znači da sutra neće biti..)

Pošto RAM nije pretjerano skup, lako ga se može dodati.. nema posebnog razloga da neideš na 4GB. Stvar izbora.

Ostale kombinacije ''što bi bilo bolje'', kao 4x1 ili 2x2 su već opisane. Zanemariva razlika.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

RAM je samo teretni prostor, kao kamion. Što je veći teretni prostor, toliko više tereta se može strpati, ali to traži i jači motor, gume, više goriva itd. U suprotnom se kamion nebi mogao pomaknuti ili bi se raspao.

Isto pravilo vrijedi za PC/RAM kao i na VGA. Potrebna je snaga koja to može iskoristiti.

- 2GB je dosta (prije koju kodinu je to bilo puna, danas je malo..) ali to je relativno. Ako imaš potrebe za više u pravilu treba i ostatak sistema to pratiti.

Ipak, danas ako se može ide se na 2-4, radije na 4GB. Primjer kojeg se sjećam GTA-4 traži 1.5GB. Ostatak do 2GB je na raspolaganju sistemu (to nije puno). U tom slučaju dobro dođe malo više.

Da sad imaš 1GB nebi mogao igrati GTA, vidio bi osjetniju razliku, tj prelaskom na 2GB bi mogao igrati GTA, ali s 2 na 4 tako bitne razlike nema. (to ne znači da sutra neće biti..)

Pošto RAM nije pretjerano skup, lako ga se može dodati.. nema posebnog razloga da neideš na 4GB. Stvar izbora.

Ostale kombinacije ''što bi bilo bolje'', kao 4x1 ili 2x2 su već opisane. Zanemariva razlika.

Planiram sastavljati novu konfiguraciju,, i u nju bi išlo 4 GB rama..

15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Ili nešto što ja jako koristim, a to su VM-ovi... Kako svakoj VM moraš dati malo kolača, imati dosta RAMa je lijepa stvar. Namigiva

18 godina
Gamer94 kaže...

Znaci,,, 2*2 GB bi se najvise isplatilo uzeti... :))

"Isplativost" nije baš pojam koji sam imao na umu, ali da, recimo da je (barem) 4 GB memorije nešto što je poželjno imati u računalu - zajedno sa 64bitnim OSom..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice