Linux UBUNTU - problem

poruka: 69
|
čitano: 17.520
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Linux UBUNTU - problem

Evo decki uspio sam instalirat nakon mnogo pokusaja i ovo zadnje je upalilo. Hvala kaj ste bili strpljivi i voljni pomoc. Hvala jos jednom .

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 20:03 (Batista).
17 godina
Linux UBUNTU - problem

Sad sam dosao do drugog problema. Prilikom instalacije Ubuntu-a odabrao sam malen kapacitet memorije na hardu za njega. Particija ima oko 75 GB, a njemu sam stavio cini mi se 3, mislio sam da je to velicina u koju ce on instalirat sa kasnijim updateovima. Mene zanima kako prosiriti njegovu particiju (logicku) na stvarnu na kojoj se nalazi. Nadam se da me razumijete. Kod svega toga me zbunjuje jedna stvar. Kada pogledam pod propertisom kolko zauzima mjesta pise preko 80 GB, no to nema logike jer je ta particija ogranicena na 75 GB kako sam prije naveo.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

postoji jedan program gparted. instaliraš ga "sudo apt-get install gparted" i nakon toga uneseš root pass.

u gpartedu možeš promijenit veličinu particije bez problema, ali se treba znati šta se radi. prije toga bi te particije trebale biti unmountane.

dakle, trebao bi unmountat particiju koju želiš mijenjat bilo naredbom "sudo umount /dev/xxxx ili desni klik pa unmoount partition. zatim kao root pokreneš gparted "sudo gparted" i promijeniš veličinu particije. preporučam da nađeš nekog u blizini tko se razumije pa da ti malo pokaže, jer pokreške mogu biti kobne (na osobnu odgovornost bi mogao ostati bez svih podataka, ako nešto krivo napraviš)

*"/dev/xxxx" - xxxx može biti sda1 ili hda1 itd ... sve ovisi o tvojoj konfiguraciji

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
17 godina
Linux UBUNTU - problem

gparted je instaliran i kako ga sad pokrenut ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Batista kaže...

gparted je instaliran i kako ga sad pokrenut ?

sudo gparted

17 godina
Linux UBUNTU - problem

Da evo problema o kojem sam govorio, on meni prikazuje kao da imam 2 particije od 170 i nesto GB sto je nemoguce. Particija na kojoj je strelica je prava particija na kojoj se nalazi linux. Netko od vas mi je rekao da ju prvo trebam unmountati ali to ne zeli jer se ta particija koristi, a ja ju moram prosirit inace ne mogu updatetat

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ajde pejstaj sliku ovamo. mislim da si ti to samo krivo intepretirao. kao recimo na ovoj slici ovdje. vidiš kako dva puta piše 19.62    ... nisu to dvije particije, samo prvi red kaže da je extended i onda tu logičku prikaže pod extended pa ti se čini da imaš dvije, a nemaš

ako kaže da se particija koristi, onda zatvori file manager i eventualno terminal tj. sve programe koje koriste tu particiju prije nego je unmountaš

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 10:07 (hrvooje).
17 godina
Linux UBUNTU - problem

uopce sam zaboravio uploadat, evo :

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 10:21 (Batista).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

tu uopće nema problema. imaš tri particije i to je to. nemaš dvije od 170, to se tebi samo "meščini"

0 0 hvala 0
17 godina
Linux UBUNTU - problem

da, ali mene muci to kad zelim updatetat onda mi kaze da nemam dovoljno mjesta, neznam zasto

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

ja ovdje nigdje ne vidim niti jednu linux particiju. da li ti koristiš live cd (samo si ubacio cd u cd drive) ili si ga baš instalirao na disk?  sve particije su ti ntfs, ne vidim nigdje ext2,ext3,ext4, swap

0 0 hvala 0
17 godina

skinuo sam ubunut s njegove stranice i instalirao ga, nisam koristio cd

17 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

vjerovatno si onda koristio wubi. pošto o wubiju ne znam ništa, netko drugi će ti pomoć. koliko vidim ovdje wubi ne zahtjeva mijenjanje particija, i instalira se iz win kao svaki drugi program. sve svoje fileove drži u jednom folderu.

0 0 hvala 0
17 godina
Kad instaliram Ubuntu dodje do onog prvog prozora gdje se konfigurira Install size, mene zanima da li je to velicina paricije koju ce on za sebe napravit ili velicina koju ce popunit kad se instalira ? I koji datotecni sistem odabrat pri njegovoj instalaciji ? Sta moram imat 2 particije da mu odredim swap prostor ? RIJESIO SAM PROBLEM
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2009 11:31 (Batista).
17 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

ne znam kako ide instalacija preko wubija, da li je to simulacija ubuntu kad ide na ntfs, u samo jedan folder pod windowsima ili nešto drugo .... uglavnom , kad instaliraš preko cd-a, ubaciš cd, bootaš komp sa cd-a, podigne se live ubuntu, pokreneš instalaciju. za njega moraš imat dvije particije. jedna mora biti swap i velika otprilike koliko imaš RAM-a, druga je ext3 većinom, u novom ubuntu 9.10 biti će ext4. to je particija koju će on napraviti, i ona jeste tolika bez obzira da li je puna ili prazna

ako instaliraš ubuntu preko virtualboxa onda možeš napravit virtualni disk koji će se povećavavati kako se OS povećava raznoraznim instalacijama, tvz. dinamički disk

0 0 hvala 0
17 godina
Linux UBUNTU - problem

Zasto mi Ubuntu - nova verzija zdere puno procesorske snage ? Slusam muziku - u playlisti su 2 pjesme i zauzece proca mi je 1. jezgre 70 i nesto % , 2. vise od 20%. Kada ugasim player, tada su obje jezgre na nesto vise od 10% ? Mene sad zanima dal je to uopce normalno ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

player ti pretražuje diskove i indeksira ih u bazu? beagle ti indeksira diskove radi lakše pretrage kasnije, pokrenio si neki flash video sa open source pluginom, nisi instalirao vlasničke grafičke drivere ?? može biti dosta toga

16 godina
neaktivan
Po meni, ubuntu je u zajdne vrijeme postao lošija distra, hmm probaj fedoru meni lijepo leži :)   i troši minimalno resurse .

Fedora 11 Leonidas Kde 4.2
16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Po meni, ubuntu je u zajdne vrijeme postao lošija distra, hmm probaj fedoru meni lijepo leži :)   i troši minimalno resurse .

Ubunu je sve gori i gori, ali mi je Linux Mint svakom verzijom sve bolji, bez obzira

kaj se temelji na Ubuntuu.

Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo proz ore. Statistika: 3 žuta , 3 crvena- zasad
15 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

eeeeeeeee.......................mene zanima kako se instalira oni BIN. file (npr.realplayer) cita san po drugim forumima i stalno se spominje terminal al meni uvik izbaci neku gresku, a ta greska je : "no such file or directory"  sad nezznam jel ga treba spremit negdi posebno il' nessta drugo................inace koristim Ubuntu 9.10 instalira san ga neki dan..........tako da se bas i ne kuzim njabolje u to....pa bi zamolia ako more iko da mi detaljno objasni...bio bih mu zahvalan..................................pozz od aky...xD

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

odi u terminal, i dođi do mjesta gdje ti se nalazi bin file

recimo da se moj zove igra.bin prije moras dati ovlasti tome. 

sudo chmod +x igra.bin

nakon toga

sudo ./igra.bin 

i pokrenut će ti se prozor (installer) dalje budes samo morao klikati. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
16 godina
neaktivan
Koja_pila kaže...
linuxuser kaže...

Ubunu je sve gori i gori, ali mi je Linux Mint svakom verzijom sve bolji, bez obzira

Ova karmic koala je definitivno najbolji ubuntu dosada, Canonical je počeo pažlivije raditi novije verzije. Idući lucid lynx je LTS i bit će najtestiraniji ubuntu jer će imati samo 3 alphe i samo dvije bete verzije. Toga dosada nije bilo ako se ne varam. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
protjeran
Koja_pila kaže...

Ne možeš više griješiti. Osmijeh

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Koja_pila kaže...
linuxuser kaže...

Ova karmic koala je definitivno najbolji ubuntu dosada, Canonical je počeo pažlivije raditi novije verzije. Idući lucid lynx je LTS i bit će najtestiraniji ubuntu jer će imati samo 3 alphe i samo dvije bete verzije. Toga dosada nije bilo ako se ne varam. 

Istina, stalna poboljsanja su i razlog sve vece popularnosti ove distribucije, jedan je od najlakših za korištenje. Jedna od boljki je ta da je šestomjesecni ciklus izdanja verzija Ubuntu-a nekako unistio čari iščekivanja nove verzije a ja vjerujem da bi time samo bila poboljšana kvaliteta jer bi se imalo više vremena za testiranje na raznim platformama i rješilo nekih potencijalnih bugova. Toliko od mene

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
15 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

kad idem na facebook pojavljuje mi se aborted operation što znači rad je prekinut i nedozvoljava mi pristup facebooku šta da radim

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
suza kaže...

kad idem na facebook pojavljuje mi se aborted operation što znači rad je prekinut i nedozvoljava mi pristup facebooku šta da radim

17 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2010 22:58 (trublestarter).
15 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

POZDRAV....

imam problem sa ulaskom u ubunto sinoc sam ga instalirao na particiju d koja mi je bila prazna instalacija je bila ok ali kad sam restartovao comp pojavio se onaj crni prozor gdje mogu birati koji os da koristim ali mi tu tastatura nema reakcije i uvjek se bootuje u windows xp posto je on prvi ..pa ako neko zna nesto da mi pomogne... hvala svima

amir sivac

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Linux UBUNTU - problem

ljudi pomozite ....

amir sivac

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ami25 kaže...

POZDRAV....

imam problem sa ulaskom u ubunto sinoc sam ga instalirao na particiju d koja mi je bila prazna instalacija je bila ok ali kad sam restartovao comp pojavio se onaj crni prozor gdje mogu birati koji os da koristim ali mi tu tastatura nema reakcije i uvjek se bootuje u windows xp posto je on prvi ..pa ako neko zna nesto da mi pomogne... hvala svima

probaj prebacit tipkovnicu sa usb na ps/2 utor i obrnuto. ili ako si vičan/a prćkanju po BIOS-u (pri dizanju OS-a se stisne tipka delete ili neka druga) mora negdje postojati nekakva opcija sa enable ps/2 usb keyboard ili tako nešto. a ako ne možeš do BIOS-a bez tipkovnice, onda ćeš prvo morat naći ps/2 tipkovnicu (ili adapter) pa otići u BIOS, tamo namjestiti da radi i usb tipkovnica.

ne znam, igraj se

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice