Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.241
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Veliki Brat kaže...
Rocker747 kaže...

Zašto je bolje koristiti akceleraciju prek gpu pored fx8320?

Zato jer video ne trza kad se reproducira uz GPU akceleraciju.  

Očekivao sam stručnije objašnjenje.

Pravedni Osvetnik Zorro
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Danas u toku veceri stavljan nove videe s windows 8.1 te sa Linuxa (Ubuntu ili mint) Na windowsima ću probat sljedeće playere MPC-HC, pot,  SMPlayer te VLC dok na linuxu VLC, SMPlayer,Totem i napravit ću test HDD

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Samo pazi da na windowsima isključiš hw akceleraciju... 

Gledam te!
11 godina
neaktivan

Stvar je u koracima, kada je uključena HW akceleracija, zahvaljujuć DMA, grafička zaobiđe procesor u dijelu obrade, dok procesor mora to učitat, pa dekodirat, pa javit grafičkoj šta da radi s time (piši u vram i prikaži) gpu samo dobije nalog dekodiraj ovo, pa gpu odradi to kraće: učitaj, dekodiraj u vram, prikaži. Osim toga, gpu ima puno naprednije hardverske algoritme za obavljanje takvih poslova, to joj je posao.

10 godina
neaktivan
Dali je sve uredu na ovim videima (windows 8.1)

Evo napravio sam video-e kad reproduciram na Windows 8.1.  Video-i se reproduciraju u sljedećim playerima- MPC-HC default postavke (po defaultu koristi GPU akceleraciju), Potplayer (po defaultu isključena akceleracija), SMPlayer (podefaultu isključena akceleracija, te drugi video je uključena) te VLC (po defaultu isključena, te drugi video sa uklučenom) Video se reproducira na djelu gdje se na Ubuntuu primjetilo trzanje u Totemu.

MPC HC default s akceleracijom

Potplayer s isključenom akceleracijom

SMplayer bez akceleracije

SMplayer s akceleracijom

VLC bez akceleracije

VLC s akceleracijom

Evo u toku većeri stavljam video-e s Ubuntua (Totem/VLC/SMplayer)

Znam da sam vam 100% dosadio ali molim vas pomognite mi.

Dali vidite gdje trzanje na Windows 8.1?

0 Da
1 Ne
Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2015 20:44 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako na GNOME dodati printer na npr. paralelnom, serijskom portu, sambi ili nekom drugom protokolu?

Dodaj+printer+na+GNOME Dodaj+printer+na+GNOME

Dodaj+printer+na+KDE-u Dodaj+printer+na+KDE-u

*Doduše, može se preko CUPS web sučelja localhost:631

**Netko nam koristi Ubuntu server jutros. E sad ću i češće kupovati tu čim poprave ;)

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 9:55 (hrvooje).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam elementary os freya i nikako ne uspijevam instalirati popcorn times na laptopu....probao i preko terminala a i preko fajla u terminalu mi izbaci nepostojeci ppa a preko fajla ama bas nista se ne događa :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
TD people now you are on my Death Note
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Imam elementary os freya i nikako ne uspijevam instalirati popcorn times na laptopu....probao i preko terminala a i preko fajla u terminalu mi izbaci nepostojeci ppa a preko fajla ama bas nista se ne događa :(

Može biti da ppa više ne postoji. Ako je preko filea, možda je do zavisnosti. Probaj otvoriti tu mapu u terminalu i onda probaj sa sudo gdebi imepaketa.deb . Gdebi radi kao i apt-get, ali s lokalnim fileovima. Naravno budi na internetu za to vrijeme. Tako ćeš i vidjeti kad ti koju grešku baci. Ako nemaš gdebi, instaliraš ga sudo apt-get install gdebi 

9 godina
neaktivan
Planiram instalirati Elementary OS na usb stick, pa me zanima dali ću moći kad ga instaliram bootati s usb-a preko biosa, ili će trebati još neke stvari napraviti. Pitam jer nisam do sada imao iskustvo sa Linuxima, pa bi mi dobro došao pokoji savjet ako je netko imao iskustva sa stavljanjem neke distribucije Linuxa na usb.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Da li ćeš moci pc bootati sa usb-a ovisi o pc-u u koji upiknes taj usb. Znaci bios mora imati tu opciju da bi mogao usb biti prvi za boot.

Kada ces instalirati linux na usb tada pazi da i root i home i swap i grub stavis na taj usb...

E i svakako ostavi free video drajvere jer nikad neznas koja grafa ce biti u kojem stroju...

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 20:51 (bunkermax).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Zar mu nece biti spor od ssd i hdd. Znam da linux prakticki radi samo u ramu ali ipak read write na usb i jos durancija usb-a
Ili ipak mislim previse.
17 godina
wizwag kaže...
Planiram instalirati Elementary OS na usb stick, pa me zanima dali ću moći kad ga instaliram bootati s usb-a preko biosa, ili će trebati još neke stvari napraviti. Pitam jer nisam do sada imao iskustvo sa Linuxima, pa bi mi dobro došao pokoji savjet ako je netko imao iskustva sa stavljanjem neke distribucije Linuxa na usb.

Obzirom da kažeš kako dosad nisi imao iskustva s linuxima, prvo da raščistimo jednu stvar: zanima li te napraviti standardni live USB (tako da s njega možeš instalirati linux dalje ili ga takvog koristiti s USB-a, bez instaliranja dodatnih programa, nadogradnje sustava itd.) ili baš želiš kod instalacije odabrati USB kao instalacijski medij (tako da dobiješ sustav koji ćeš kasnije moći nadograđivati, instalirati dodatne alate i sve ostalo)?

Stvar je u tome da instalacija na USB ima svoje (realne) probleme u korištenju. Prije svega moraš biti svjestan da čip na USB-u nije isti kao i onaj na SSD-u, tako da ćeš prije 'potrošiti' sve cikluse zapisivanja, odn. uništiti medij. That being said, sve se to može zaobići i napraviti puna instalacija s nekim opcijama zbog kojih će USB trajati dulje, a OS raditi prilično brzo (ovisno naravno o tome što misliš s njime raditi).

EDIT: sve što ti je bunkermax napisao vrijedi, osim dijela o swap particiji - nju ne želiš na USB sticku...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 22:05 (Veliki Brat).
13 godina
neaktivan
wizwag kaže...

Ako radiš iz Windowsa, pokušaj s ovime:
http://www.linuxliveusb.com/

Na Ubuntuu se to radi preko "Startup disk creator" alata.

12 godina
neaktivan
Eh kada profici to objassne izgleda bolje nego moje jadikovanje

0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam po uputstvima s ovog videa instalirao Mint na USB.

How to Create Persistent Bootable Linux USB Pen Drive

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Napokon rješen problem.

Evo napokon sam rješio problem s trzanjem i sad sve radi. Ispada da na 15.04 valjda ima neki bug u Totemu ili što. Isti video sam reproducirao u VLC s nouveau i nvidia driverima i nikakav problem prilikom reprodukcije. Osim u VLC kadsu se koristili Nvidia driveri onda ako sam kursor miša vukao lijevo desno je bilo trzanje ali reprodukcija je išla u redu dok s Nouveau driverima toga nije bilo.

Zatim sam se vratio na verziju 14.04.03 (jer su mi smetale velike i pomiješane ikone u software centru- to je potvrđen bug za 15.04 dobio sam odovor na askubuntu.) Prilikom instalacije nisam označavao nikakve kodeke. Nakon što je instalacija završila instalirao sam Ubuntu restricted extras, Zatim sam updejtao firmware pomoću sljedeće komande u terminalu (sudo apt-get install linux-firmware-nonfree) nakon restarta preko synaptica sam instalirao CPU microcode. Te sam se nakrahu prebacio na Vlasničke drivere (Nvidia).

Rezultati su sljedeći: Nema trzanja u Totemu, u VLC se sve reproducira bez problema kao i na 15.04. U SMplayeru isto tak je reprodukcija išla bez problema ali s xv output je bio image tearing dok s VDPAU ide sve u redu jedina je mana u smplayeru dok se koristi VDPAU da je neko zeleno blinkanje kad se prebaci u full screen ili desni klik pritrsne je to normalno? Vidite video.

Još jednom ja se ispričavam na dosađivanju vjerojatno ste me svi stavili na ignore.

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
5 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ovo inače radim ako pogonim OS sa SD, CF ili drugih tipova flash medija:

- U /etc/fstab za tu particiju postavim noatime opciju. To će reći OS-u da ne mijenja "access time" za svaku fajlu koju netko otvori bez modificiranja.
Tu treba biti oprezan, jer neki alati mogu ovisiti o tome.

- /var/log i /tmp direktorije definiram kao tmpfs fajlsistem. Dakle, njihov sadržaj neće preživjeti restart mašine (i to znači da nema logova)

- swap isključen

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Gledam ovaj video i pitam, dali je stvarno ovako jednostavan file sharing linuxa i windowsa??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo instaliraš samba paket. Preko SMB protokola to radi oduvijek. Samo treba paziti na slash '/' (unix, linux, OSX) i backslash '\' (Windows). Npr. imam mrežne skenere i putanju za Windows unosim ovako scan\folder a za Linux i OSX scan/folder. Također, ako želiš u file manageru s Linuxa, OSX-a pristupiti Windows shareu onda u file path file managera uneseš smb://hostname_ili_ip_adresa/shared/folder , dok na Windowsima to ide \\hostname_ili_ip_adresa\shared\folder . SMB koristi portove 137, 138, 139 i 445.

Zamislimo da je prošla ona godina dana od kad sam rekao da ću sljedeći put probati KDE5. Na 5.4 su napravili zanimljivi novi fullscreen menu launcher imena Application Dashboard.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 1:28 (hrvooje).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ma dignem si na virtualki i exxperimentiram share..
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Samo instaliraš samba paket. Preko SMB protokola to radi oduvijek. Samo treba paziti na slash '/' (unix, linux, OSX) i backslash '\' (Windows). Npr. imam mrežne skenere i putanju za Windows unosim ovako scan\folder a za Linux i OSX scan/folder. Također, ako želiš u file manageru s Linuxa, OSX-a pristupiti Windows shareu onda u file path file managera uneseš smb://hostname_ili_ip_adresa/shared/folder , dok na Windowsima to ide \\hostname_ili_ip_adresa\shared\folder . SMB koristi portove 137, 138, 139 i 445.

Nikad mi nije bila jasna ta idiotarija s "\" na Windowsima/DOS-u. Jedino gdje se "\" jos koristi je u matematici (recimo oduzimanje skupova).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Nikad mi nije bila jasna ta idiotarija s "\" na Windowsima/DOS-u. Jedino gdje se "\" jos koristi je u matematici (recimo oduzimanje skupova).

Bilo bi zanimljivo čuti tu priču kako je to nastalo, da li je tvorac DOS-a odgovoran ili netko u MS-u? 

*I evo odgovora, opet IBM, kao i za ctrl-alt-del. IBM je koristio / za switch za svoje programe, pa je onda DOS i MS to usvojio i kad se pojavila podrška za foldere u DOS 2.0 slash je već bio zauzet pa su morali uzeti nešto drugo. I uzeli su \

http://www.howtogeek.com/181774/why-windows-uses-backslashes-and-everything-else-uses-forward-slashes/

9 godina
neaktivan
Imao sam nekih internetskih problema ovih dana, pa nisam mogao pročitati poruku do sada, ali sam u međuvremenu stavio elementary na usb, i mogu ga bootati sa usb-a, a brzina sustava čak i nije toliko loša s obzirom da ide s usb-a, nema nekih većih zastajkivanja, a i boota se dosta brzo, sad ne znam možda se svi linuxi brzo bootaju, ali uglavnom sam zadovoljan.
Mislim malo eksperimentirati sa linuxima, da nađem neku distribuciju koja mi najviše odgovara pa da je možda stavim na hdd, pa sam onda uzeo usb kao pokusnog kunića, a čitao sam da se tako može uništiti usb, rekao si da se može napraviti puna instalacija a da usb traje dulje, pa možeš to malo pojasniti ako imaš volje jer bih volio sačuvati usb što je dulje moguće, a što se tiče te swap particije, kod nje nisam ništa označio, iskreno ne znam ni što je to, a pošto to nije bilo obavezno kod instalacije onda sam samo preskočio...
12 godina
neaktivan
Ubunt i derivati , mint, zorin os, elementary os ima ih dosta koji su dobriza neiskusne a za pocetak najbolje u virtualci petljati
12 godina
neaktivan
Ubunt i derivati , mint, zorin os, elementary os ima ih dosta koji su dobriza neiskusne a za pocetak najbolje u virtualci petljati
17 godina
neaktivan
wizwag kaže...
Imao sam nekih internetskih problema ovih dana, pa nisam mogao pročitati poruku do sada, ali sam u međuvremenu stavio elementary na usb, i mogu ga bootati sa usb-a, a brzina sustava čak i nije toliko loša s obzirom da ide s usb-a, nema nekih većih zastajkivanja, a i boota se dosta brzo, sad ne znam možda se svi linuxi brzo bootaju, ali uglavnom sam zadovoljan.
Mislim malo eksperimentirati sa linuxima, da nađem neku distribuciju koja mi najviše odgovara pa da je možda stavim na hdd, pa sam onda uzeo usb kao pokusnog kunića, a čitao sam da se tako može uništiti usb, rekao si da se može napraviti puna instalacija a da usb traje dulje, pa možeš to malo pojasniti ako imaš volje jer bih volio sačuvati usb što je dulje moguće, a što se tiče te swap particije, kod nje nisam ništa označio, iskreno ne znam ni što je to, a pošto to nije bilo obavezno kod instalacije onda sam samo preskočio...

najjednostavnije ti je uzeti Live *buntu, snimiš na 8GB SD ili USB

enable user da ti snima promjene i desktop seting postavke

lako se radi backup na ubuntuone servis

ubaciš u bilo koji komp live USB, logiraš se na njega i radiš, kad si gotov, spremiš u džep.

isprobano i radi sve 5

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 22:18 (Darky).
15 godina
neaktivan
wizwag kaže...

Ako si tek počeo,najbolje bi bilo da naučiš neke stvari što se tiče linuxa,tipa što je to zapravo Linux,što je linux distribucija,što je desktop environment,Window menager,itd. Neke osnovne stvari,nemoraš ići baš u dubiozu. 

Dalje,pošto si početnik,treba ti neka jednostavna i user-friendly distribucija. Iako nevolim Ubuntu,on je dosta jednostavan za korištenje i instalaciju pa probaj njega. 

Još bolje,instaliraj si Linux Mint,on je po meni puno bolja i puno više user-friendly distra od Ubuntua. Ako želiš eksperimentirati i isprobati puno distribucija,odi na distrowatch.com i tamo imaš sve distribucije i kratak opis njih,što sadržavaju itd. 

Što se tiče elementary-ja,čuo sam da iako je izašla nova verzija,da i dalje ima neke bugove,nesjećam se di sam čuo informaciju ali ako neko ima vremena neka provjeri. 

Ukratko,koju god distribuciju da odabereš,i ako naiđeš na probleme,nemoj odmah odustati i reći "linux sucks"...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
wizwag kaže...
što se tiče te swap particije, kod nje nisam ništa označio, iskreno ne znam ni što je to, a pošto to nije bilo obavezno kod instalacije onda sam samo preskočio...

OK, onda idemo redom - swap particija ti je isto što i datoteka Pagefile.sys na Windowsima - virtualna memorija. U radu s računalom svi podaci idu kroz RAM i ako imaš neki loše napisan program ili otvaraš hrpu zahtjevnih programa paralelno može ti se dogoditi da se popuni sav kapacitet RAM-a. U tom trenutku se u virtualnu memoriju se zapisuju podaci iz RAM-a koji nisu nužno potrebni, kako bi se napravilo mjesta za nove podatke. Bez virtualne memorije bi ti se srušio sustav.

U praksi, ako imaš 4 GB RAM-a swap ti praktično nije potreban, iako to jako ovisi o načinu korištenja - ne mora to biti nikakav profesionalan program, dovoljan je web preglednik s Flash plugin-om :)

To znači da će ti računalo u svakodnevnom radu stalno nešto zapisivati po swap particiji, a (kao što sam u prethodnom postu napisao) USB stick nije medij dizajniran s takvom namjenom na umu (HDD nema problema s time, SSD se bolje nosi, ali čak se i za SSD preporuča isključiti swap particija - ja ju npr. imam isključenu, upravo zbog SSD-a).

Osim toga, swap particija se na linuxu koristi i kod hibernacije, tako da u slučaju da ju nemaš, ne možeš hibernirati sustav, jer hibernacija traži zapisivanje kompletnog sadržaja RAM-a u virtualnu memoriju pri gašenju računala i učitavanju tih podataka pri sljedećem podizanju. OK, nije velika drama, a i postoje načini da se i to zaobiđe (da se prije hibernacije napravi swap datoteka i prijavi ju se OS-u za korištenje), no zasad samo da znaš što isključivanje swapa nosi sa sobom...

Problem koji ti trenutno imaš je taj da nemaš iskustva s radom u linux sustavima. Zato ti neću dati niz koraka koje trebaš napraviti (jer bi ili nešto zeznuo ili bi se natezali oko nekih detalja što mi se iskreno ne da), nego ću ti dati linkove na dvije stranice za koje mislim da ti mogu biti od velike koristi (kao i bilo kome drugome tko želi smanjiti zapisivanje po disku, iz kojeg god razloga).

Drugi problem je taj da su te stranice na engleskom. Nemam pojma kako stojiš s engleskim, ali ako želiš naučiti kvalitetno koristiti linux i snalaziti se unutar sustava, trebat će ti znanje engleskog. Ako ti bilo što s linkova neće biti jasno, reci, pa ću pojasniti koliko znam i mogu.

Treći problem je zapravo opet prvi - za provođenje naredbi s tih linkova ti treba neko predznanje, pa prvo pročitaj i probaj shvatiti što su root korisnik (ovdje sam te linkao na dio o root korisniku, ali zapravo kompletna prva četiri poglavlja solidan uvod za linux općenito), sudo, fstab. Vjerojatno bi trebalo još toga, ali trenutno mi ne pada na pamet, a do bash-a i apt-a ćeš ionako stići sam  :)

Četvrti problem opet vraća na prvi, a to je da i nakon što nešto zezneš (a prije ili kasnije ćeš zeznuti) - naučit ćeš. Nemoj da te bude strah upropastiti instalaciju na USB-u koju si napravio, lako se može popraviti, a ako i ne budeš mogao popraviti, lako ponovo instaliraš OS na isti USB. Sljedeća instalacija će biti bolja (osim ako slučajno nepažnjom ne uništiš instalaciju Windowsa, onda neće :).

Prije samih linkova još samo moraš znati da se prvi od njih (taj koji je zeznut i za prolazak kojeg ti zapravo treba određeno predznanje) odnosi na korisnike Debian/Ubuntu sustava i samo na njih se može u potpunosti primijeniti. EDIT: Ubuntu je baziran na Debianu, a Elementary i Mint su oboje bazirani na Ubuntu-u, tako da bi sve trebalo raditi i na njima.

Drugi link je za Firefox (kojeg možda i ne koristiš), tako da bi najvjerojatnije koristio i na nekom drugom sustavu. Pretpostavljam da bi se nešto slično dalo naći i za Chrome/Chromium, ali nisam imao potrebe za tim, pa ne znam...

Link prvi: Debian - install server on a compact flash memory

Link drugi: Ubuntu - Tweak Firefox for speed and SSD disk (ovaj dio je jako izmijenjen i pojednostavljen otkad sam zadnji put bio tu - jur in lak!)

A ako si se prepao da bi ti se mogao rušiti sustav bez virtualne memorije, postoji i "virtualna" virtualna memorija - iz repozitorija instaliraj program zram. Zram je servis (program koji je stalno pokrenut u pozadini) koji za sebe uzme dio RAM-a i onda, kad se zapuni onaj prvi dio, komprimira podatke i sprema ih u ovaj dio koji je uzeo za sebe. Na taj način efektivno povećava količinu ukupnog RAM-a na računalu, po cijenu jačeg korištenja procesora (za što bi bilo koji procesor u posljednje vrijeme trebao biti dovoljno snažan). Dobra kombinacija je recimo koristiti zram i vmswappiness=0, ali sad već žurim...

Sretno!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2015 0:16 (Veliki Brat).
16 godina
Killua kaže...
..
 Gledam ovaj video i pitam, dali je stvarno ovako jednostavan file sharing linuxa i windowsa??

-naravno, sve je mreža (sve je file), *nix, kao internet. Naravno da je jednostavno, praktički jednako na svim osevima oduvijek (osim sitnih backslash UNC razlika u baratanju pathom, npr \\ ili \\\). Novell IPX... nadalje -> TCP ..

-uvijek je user-pass + permision, neki od standarda kao samba i to je to. Defalutne postavke na većini (live) distri su dovoljne za share.

-VM nije 100% ista situacija zbog host-guesta, ali u nedostatku par fizičkih PCja može. Svaki OS u terminalu ping i sl. .. 99% je identično, dok win dolazi s najmanje alata u odnosu na nixe, većih razlika nema. Kad bi bila veća (problematičnija) razlika, (the) mreža nebi ni postojala.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice