Jel mi vjerujete da sam probao sva riješenja na koja sam naišao i koja ja kao prosječni user znam? I secure boot off/on i fast boot off i poredak boot devicea i F9 da uđem u boot order pa mu ručno zadam od kud da boota.... da ne spominjem, opet, da se taj isti USB sa tim istim linuxom gore uredno diže na stolnom računalu ali eto taj laptop nemože bootati. Jednostavno, iscrpio sam sve mogućnosti do trenutka kad mi se više jednostavno nije dalo za*ebavat sa tim. Ja iskreno vjerujem da postoji neki način kako to namjestiti da radi, ali eto više mi se iskreno neda.
Možemo mi nastaviti pričati o tome ako želite, ali za mene je ta priča gotova. Na taj laptop više neću pokušavat dizati linux.
-kad odabereš F9 .. što se nudi? (to je bitno, tj tad znaš kakav medij si napravio i kako je BIOS podešen, upravo zato je boot order sporedan).
-druga računala nisu relevantna, to što radi na drugima isti install više ne spominji (žgaravica me lovi..). Razlika je u BIOSu. Da razlike nema.. ali je ima. Podešavanje BIOSa + pravi install medij su preduvijet. Drugi način je 'ručno'.. jer install je zapravo (ne)običan copy s par extra sitnica.
-ubuntu (kao jedna od 'pravih' distri podržava sve kao i win8) ima kompletan howto na svojim str. od izrade installa i svaki korak.. mora raditi. Ako ne radi bilo bi zanimljivo pratiti moguće tužbe EUa ili konkurencije..
Poštovani kolega, nije uopće stvar u tome dali ćeš ti uspjeti-htjeti instalirati bilo što bilo gdje, nego kako je ovo forum
( znači javno pisana riječ ) potrebno je sve okolnosti razjasniti radi budućih čitatelja koje će google dovesti na ove stranice
( kada će istraživati isti problem ) pa da nepomisle da je stvarno nemoguće nekad instalirati i neki drugi os osim
onog koji je proizvođač predinstalirao na hard disk...
Evo jedna tvrda metoda koja nepita za milost:
kada moram na više računala instalirati ubuntu, onda počupam van diskove i stavim ih u clon mašinu
te ih tamo formatiram, kreiram skrivenu particiju i na nju stavim oem ubuntu iso i doradim grub , i tada takve diskove
vratim u njihova računala. I tada se prilikom prvog paljenja automatizmom odradi generička
instalacija ubunta bez da matično računalo uopće bilo kaj pita ili gnjavi....a biosi su na default...
-jedino što to podrazumijeva drugo računalo i neko znanje.. KISSovski, tad može obaviti install i nakon tog vratiti disk (jer ne treba hrpu PCja).
-ista stvar je pod win, diskpart+dism ili započeti install na drugom računalu i u restartu ugaisti, prebaciti disk, upaliti..
Pozdrav
Imam problem. Kupio sam Xenon NUC 100 - INTEL Celeron N2820, sa Linuxom i Ubuntu. Jednostavno se ne snalazim u tom os-u. Pokušavam instalirat windows 7 na njega već danima ali mi ne uspjeva. Kako ovo čudo ima samo usb portove, windowse sam stavio na usb koji je ranije formatiran kako spada. U biosu je namješteno da formatira sa usb-a.
Uglavnom, sve to lijepo krene, ona prva crna slika kada se windowsi učitavaju do 100% se obavi, i onda se sam od sebe resetira i ne nastavlja instalaciju. Može netko objasnit zbog čega?
-pravi install (modificirani mogu imati svakakve probleme uz malware) možeš snimiti npr MS usb toolom (radi samo s origigi installom), mora raditi. Svi ostali alati mogu imati problema s FSom, OSom na kojem je kreiran itd. Install koji si napravio je očigledno problematičan (može biti i neka postavka/requirements ali tad bi poruka bila konkretna, npr ACPI, EFI, VT.. i nije svejedno na koji HW (ispravan) + BIOS-postavke instaliraš npr 32-ili-64bit.
-ili post iznad.. ili se snađi s ubuntuom, nemoguće da je tako težak..