Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.877
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
quickr kaže...

Jel mi vjerujete da sam probao sva riješenja na koja sam naišao i koja ja kao prosječni user znam? I secure boot off/on i fast boot off i poredak boot devicea i F9 da uđem u boot order pa mu ručno zadam od kud da boota.... da ne spominjem, opet, da se taj isti USB sa tim istim linuxom gore uredno diže na stolnom računalu ali eto taj laptop nemože bootati. Jednostavno, iscrpio sam sve mogućnosti do trenutka kad mi se više jednostavno nije dalo za*ebavat sa tim. Ja iskreno vjerujem da postoji neki način kako to namjestiti da radi, ali eto više mi se iskreno neda. 

Možemo mi nastaviti pričati o tome ako želite, ali za mene je ta priča gotova. Na taj laptop više neću pokušavat dizati linux. 

-kad odabereš F9 .. što se nudi? (to je bitno, tj tad znaš kakav medij si napravio i kako je BIOS podešen, upravo zato je boot order sporedan).

-druga računala nisu relevantna, to što radi na drugima isti install više ne spominji (žgaravica me lovi..). Razlika je u BIOSu. Da razlike nema.. ali je ima. Podešavanje BIOSa + pravi install medij su preduvijet. Drugi način je 'ručno'.. jer install je zapravo (ne)običan copy s par extra sitnica.

-ubuntu (kao jedna od 'pravih' distri podržava sve kao i win8) ima kompletan howto na svojim str. od izrade installa i svaki korak.. mora raditi. Ako ne radi bilo bi zanimljivo pratiti moguće tužbe EUa ili konkurencije..

bunkermax kaže...

Poštovani kolega, nije uopće stvar u tome dali ćeš ti uspjeti-htjeti instalirati bilo što bilo gdje, nego kako je ovo forum

( znači javno pisana riječ )  potrebno je sve okolnosti razjasniti radi budućih čitatelja koje će google dovesti na ove stranice

( kada će istraživati isti problem )  pa da nepomisle da je stvarno nemoguće nekad instalirati i neki drugi os osim

onog koji je proizvođač predinstalirao na hard disk...

Evo jedna tvrda metoda koja nepita za milost: 

kada moram na više računala instalirati ubuntu, onda počupam van diskove i stavim ih u clon mašinu

te ih tamo formatiram, kreiram skrivenu particiju i na nju stavim oem ubuntu iso i doradim grub , i tada takve diskove

vratim u njihova računala.  I tada se prilikom prvog paljenja automatizmom odradi generička

instalacija ubunta bez da matično računalo uopće bilo kaj pita ili gnjavi....a biosi su na default...

-jedino što to podrazumijeva drugo računalo i neko znanje.. KISSovski, tad može obaviti install i nakon tog vratiti disk (jer ne treba hrpu PCja).

-ista stvar je pod win, diskpart+dism ili započeti install na drugom računalu i u restartu ugaisti, prebaciti disk, upaliti..

pfrigm kaže...

Pozdrav

Imam problem. Kupio sam Xenon NUC 100 - INTEL Celeron N2820, sa Linuxom i Ubuntu. Jednostavno se ne snalazim u tom os-u. Pokušavam instalirat windows 7 na njega već danima ali mi ne uspjeva. Kako ovo čudo ima samo usb portove, windowse sam stavio na usb koji je ranije formatiran kako spada. U biosu je namješteno da formatira sa usb-a.

Uglavnom, sve to lijepo krene, ona prva crna slika kada se windowsi učitavaju do 100% se obavi, i onda se sam od sebe resetira i ne nastavlja instalaciju. Može netko objasnit zbog čega?

-pravi install (modificirani mogu imati svakakve probleme uz malware) možeš snimiti npr MS usb toolom (radi samo s origigi installom), mora raditi. Svi ostali alati mogu imati problema s FSom, OSom na kojem je kreiran itd. Install koji si napravio je očigledno problematičan (može biti i neka postavka/requirements ali tad bi poruka bila konkretna, npr ACPI, EFI, VT.. i nije svejedno na koji HW (ispravan) + BIOS-postavke instaliraš npr 32-ili-64bit.

-ili post iznad.. ili se snađi s ubuntuom, nemoguće da je tako težak..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2015 19:27 (ihush).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Imao sam i ja hp prije par godina koji se nije htio igrati s novijim Ubuntuom. Starija verzija je uredno radila, tako da probaš s 14.04 LTS. Ili obrnuto, probaj najnoviji kernel s opensuse tumbleweed ili slične rolling release distribucije. 

Ove novije hibridne ISO slike najbolje je radit s dd. Kasnije od ostatka sticka uz pomoć gparteda možeš dodat particije za pohranu. 

A bilo je i vremena kada je Foxconn stavljao if petlje kad pronađe riječ Linux da ne radi dobro ploča. 

Izrada UEFI-samo medija

Instalacija s USB sticka - općenito 

Kako bootati s USB-sticka iako MBO ne podržava tu opciju

*edit: Ma je li ovo moguće:

Imagine being able to install an application on any Linux distribution without worrying about different package formats.

http://www.pcworld.com/article/2886746/fully-sandboxed-cross-distro-linux-apps-are-almost-here.html#chrishoffman

Al Ubuntu će biti isključen, jer gura Mir kontra Waylanda 

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 0:14 (hrvooje).

3 0 hvala 0
14 godina

Evo, ako nekog zanima i želi se malo više pozabaviti mojom problematikom bootanja linuxa sa USB-a. Okinuo sam par slika biosa i boot opcija pa ću zaljepiti ovdje. Bit ću online neko vrijeme, laptop je pored mene, pa pucajte prijedloge i ideje kako što napraviti. 

Znači radi se o laptopu HP envy X2, na bootabilnom USB sticku se nalazi trenutno ubuntu (14.04.2). Na samom laptopu je win8 OS. Problem koji imam je da laptop ne prepoznaje USB tj nemože bootati sa istoga. Nažalost, nisam u prilici doći do prijenosnog cd/dvd roma ali pretpostavljam da bi problem bio isti. 

Ako ne želite da spammamo temu šibnite mi privatnu poruku. 

ovo je boot meni u koji se uđe sa F9 tipkom, ne nudi USB ovo je boot meni u koji se uđe sa F9 tipkom, ne nudi USB
Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 11:35 (quickr).
16 godina

ubuntu... ispravak 14LTS... s USBa..

..

-u primjeru je Acer s F12, na HPu je F9 itd..

btw, enablaj VT mada nije bitno za boot.

edit: uf, evo dedoimedovog .. (ima ubuntuow pravi howto.. ali ga je teže izgooglati u kojem su bili baš svi koraci od izrade USBa, s uključenim EFI/SecB/GPT..)

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 11:56 (ihush).
11 godina

edit...

Ah vidjeh da je win8 na laptopu. To je problem jer već postoji uefi boot particija i ne možeš pokrenuti ništa dok ne formatiraš disk do kraja i onda možeš sa clean instalacijom x64 Ubuntu.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 11:46 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Entry Point kaže...

edit...

Jesu li na laptopu win?

Jesu, predinstalirani win8 x86

@ihush ... pogledat ću malo ovo kaj si stavio, javim

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 11:48 (quickr).
11 godina
quickr kaže...

Jesu, predinstalirani win8 x86

Vidi gore.

Možda ovo pomogne:

http://www.linux.org/threads/cant-get-linux-to-boot-on-hp-envy.5464/

Samomrzeći hrvat
14 godina

Super mi je kako pola ovih stvari koja ekipa spominje prilikom instalacije ja nemam u opcijama  I kaj sada da napravim, da formatiram disk, ubijem EFI particiju i windowse pa onda probam sa linuxom? Što ako više ne uspijem dići gore ni win ni linux? 

jbmti i win8 i HP! 

16 godina
quickr kaže...

..

jbmti i win8 i HP! 

- kraće, EFI! (koji postoji zbog njihovih interesa, ponajmanje zbog koristi korisnika).

- ako pronađem konkretan howto linknem ga. Mora raditi (ubuntu, ostali ne plaćaju licencu...). Svodi se na ručno dodavanje GUIDa i naknadno dodavanje iz win u winbootmanager meni (nisam siguran kako se ponaša OEM-key-w8 ako se promijeni npr GRUB +sve ostale GPT particije itd.).

11 godina
protjeran

Joj kaj ste ga zakomplicirali...heheheheheh

Ubuntu tijekom instalacije nudi mogućnost da se instalira uz postojeći os , i nikakva prepreka nije

kaj je gore već formirana efi-boot particijica....  Ako čovjek dođe do tog koraka, dalje se instalacijska procedura brine

no valja napomenuti da ništa nije savršeno pa je nužna doza znanja i opreza..... 

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Koliko smo daleko od trenutka da će upotreba antivirusa biti uobičajena na linuxu ?

http://www.gfi.com/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/

http://www.pcworld.com/article/2859122/your-linux-pc-isnt-as-secure-as-you-think-it-is.html

( nisam htio spajati sa gornjim komentarem jer nemaju veze jedan sa drugim )

1 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Joj kaj ste ga zakomplicirali...heheheheheh

Ubuntu tijekom instalacije nudi mogućnost da se instalira uz postojeći os , i nikakva prepreka nije

kaj je gore već formirana efi-boot particijica....  Ako čovjek dođe do tog koraka, dalje se instalacijska procedura brine

no valja napomenuti da ništa nije savršeno pa je nužna doza znanja i opreza..... 

Baš jesu! Ako se ne dira EFI particija i Windows bootmanager tijekom instalacije, uopće nije problem.

Ali problem će nastat ako se netko napravi pametan i instalira GRUB na EFI ili Windows particiju.

Čovjek je napravil jako dobar i opširan tutorijal o ovome. Samo ga slijedite.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 15:36 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

Ono što bih ja prvo napravio jeste na neki drugi način napravio USB boot image.

Možda na drugom računalu uz Startup Disk Creator ili dd (sudo dd if=ulazniFile.img of=/dev/sdX gdje je X oznaka usb diska, većinom b ili c..) . Ovo što kažeš da se bojiš da na kraju ne budeš mogao instalirati ništa je skoro pa 0% šanse, al naravno, ti radiš na svoju odgovornost. 

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Ovo što kažeš da se bojiš da na kraju ne budeš mogao instalirati ništa je skoro pa 0% šanse, al naravno, ti radiš na svoju odgovornost. 

Družeeeeeeee....  pa ti bar znaš da bilo kakva greškica ( stick,iso,hdd ,soft ) može taj čas dovesti do toga da čovjek nakon tih radnji

više nebu imal nijedan os upotrebljiv na tom disku....  Na tisuće je kuknjave na tu temu po ubuntu-mint forumima....

Nije nigdje dosad niti naveo da je napravio recovery windows disk na kojega je spasio sadašnju win recovery particiju

pa kako i sam kažeš, sve kaj dela dela na svoju odgovornost.....

http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows-8/create-usb-recovery-drive

Ako sam dobro shvatio čovjeka,on još nije našao način da odredi boot order na tom laptopu...   A sad, dal je napravio dobar usb

sa bootabilnim os-om je opet problem za sebe....

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 15:38 (bunkermax).
11 godina
protjeran
ihush kaže...
 Mora raditi (ubuntu, ostali ne plaćaju licencu...).

Opensuse je čak i ispred ubunta u tim pitanjima bliskosti sa microsoftom.

Secureboot integracija im je  i kvalitetnije izvedena nego na ubuntu,

ms fontovi idu automatikom kroz update ( osim ako baš ručno to ne onemogućiš )

a i sav vlasnički softver se automatizmom nudi kroz update ...

Bila  nekad jedna pjesma  :  Ima neka tajna veza.... hehehehhe

14 godina
kizo2703 kaže...

Čovjek je napravil jako dobar i opširan tutorijal o ovome. Samo ga slijedite.

Ovaj tutorijal mi nije dobar. Napravim sve do 6. koraka i onda lap ne boota USB. Plus kaj u postavkama nemam legacy support off/on opciju. 

bunkermax kaže...

Nije nigdje dosad niti naveo da je napravio recovery windows disk na kojega je spasio sadašnju win recovery particiju

pa kako i sam kažeš, sve kaj dela dela na svoju odgovornost.....

Ako sam dobro shvatio čovjeka,on još nije našao način da odredi boot order na tom laptopu...   A sad, dal je napravio dobar usb

sa bootabilnim os-om je opet problem za sebe....

Recovery image imam, na externom hardu. ali kako je moj osnovni problem ne mogućnost bootanja sa ičega, osim predinstaliranog OS-a, onda se bojim ako nekaj zeznem da neću moći ni image vratiti natrag na laptop. 

Da li sam napravio dobar (bootabilni) USB? Tko će ga znat. Samo znam da sam sa tog istog USB sa tim istim imageom bootao bez problema na drugom PC, uspio instalirati linux i radi k'o beba.  (sad će opet netko dobiti žgaravicu jer to nije dokaz ičega!?  ) 

Ono kaj sam u međuvremenu probao je drugi USB stick na kojem je image od win8 i također nemogu bootati sa njega. Ponavljam, moj problem nije nemogućnost određivanja boot ordera. Mogu laptopu zadati da mi boota sa USB sticka, ali kad to napravim desi se sljedeće:

11 godina
protjeran
quickr kaže...

Ovaj tutorijal mi nije dobar.  

Nijedan tutorijal nije uvjek i svugdje univerzalno primjenjiv

tako da se uvjek može desiti da je kod tebe neka sitnica drugačija i da taj manual više ne vrijedi za tvoj slučaj.

Samo nagađam, ali vjerojatno je neka sitna postavka u biosu odgovorna za ovo kaj tebe muči.

Ok, stavio si slike, no to je tek početak istraživanja.  Moja osobna iskustva govore da su neke od tih postavki

povezane u smislu :  na nekim računalima nisam mogao mijenjati secure boot opcije (  uopće nisu bile vidljive nigdje )

dok nisam prije toga onemogućio fast boot,  pa onda npr u opciji select os sam morao staviti na other i maknuti win loader

i tek tada su mi se pod boot opcijama pojavio usb-hdd ....

na nekim lenovo modelima su se dodatne opcije u biosu pojavljivale tek ako sam ga upalio pomoću one dodatne tipke a ne pomoću on-off tipke......

i općenito je tu na desetke raznih kombinacija koje mogu ometati

ovo kaj ti hoćeš napraviti....  Pomalo bih sumnjao i na usb stick ( kombinacija iso plus stik ) jer to kaj si ga uspio pokrenuti na drugom pc-u

negovori puno ako ta dva računala nisu identična hardverski i softverski....

Vjeruj da bi meni bilo drago da riješiš zavrzlamu ( a vjerujem i ostalim linuxašima na ovoj temi ) jer bi svi skupa nešto novo naučili

i skratili muke slijedećima koji će naići na isti problem da je proizvođač računala zakomplicirao stvar

( mogu naići na klijenta koji bu baš takav lap imao i ode moja pinka ako to nebum znao riješiti  )   .....

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 16:08 (bunkermax).
16 godina
quickr kaže...
..drugom PC, uspio instalirati linux i radi k'o beba.  (sad će opet netko dobiti žgaravicu jer to nije dokaz ičega!?  ) 

Ono kaj sam u međuvremenu probao je drugi USB stick na kojem je image od win8 i također nemogu bootati sa njega. Ponavljam, moj problem nije nemogućnost određivanja boot ordera. Mogu laptopu zadati da mi boota sa USB sticka, ali kad to napravim desi se sljedeće:

.. to je onako, pjesnička sloboda.

-ne boota jer nije 'pravi' tj EFI tj postavke BIOSa. Svejedno koji od tih razloga i kako ga riješiš, dok druga računala zbog BIOSa ne pomažu. (kao što mi ne pomaže što neka šveđanka dobila jackpot, ja nisam). Taj argument (radi na drugom..) korisnici nikako odbaciti... tj bio bi OK kad bi na tom drugom željeli instalirati.

edit.. primjer ne-bootanja i rješenja (objašnjenje zašto nema univerzalnog odgovora, različite-MBO/BIOSi). Upravo danas, nova MSIjeva MBO/81 nije bootala s USB sticka (miniPE) dok nisam isključio i Serial.port (ostalo je podešeno). Kakve to veze ima? Ne znam (a znam 'sve') no nakon tog boota.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 16:15 (ihush).
14 godina
bunkermax kaže...

........

Neznam kaj da ti kažem. Opcije biosa su toliko škrte (stavio sam slike jutros) da tamo jednostavno nemožeš ništa značajno promjeniti. A i kad čitam i tražim po tutorijalima, ovo kaj ekipa spominje kao neke mogućnosti i opcije koje se trebaju uključiti/isključiti, ja pola tih stvari nemam. 

Lenovo ima hardware-ski ulazak u bios, to sam morao pogledati na jubito filmić da bih skužio  HP, ovaj koji ja imam, nema ništa k tome slično. 

Kaj se tiče sticka, neznam. Moguće da je tu neka greška. Pokušao sam sa dva USB-a, oba neće bootat  Nemam više stickova  Probat ću se nekako dokopati externog optičkog pa preko njega. 

Uglavnom, frustrira da nešto tako jednostavno, kao što je instalacija nobog OS-a, nemogu napraviti. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 16:15 (quickr).
11 godina
protjeran

A možeš li na tom računalu pokrenuti i koristiti live os  ?

(  ubuntu, mint, debian, opensuse,,,bilo koji  samo da je live,,,znači ne instaler nego live os  )

0 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

A možeš li na tom računalu pokrenuti i koristiti live os  ?

(  ubuntu, mint, debian, opensuse,,,bilo koji  samo da je live,,,znači ne instaler nego live os  )

To bi opet značilo da ga moram nekako bootati sa USB-a? A kao što znamo, to je problem. 

11 godina
protjeran

Ok, logično,,,znači bez obzira dali hoćeš pokrenuti live os ili instalciju tebi dođe ona greška...?

A da li, kada upikneš taj usb, imaš ovakav prikaz u biosu  ?

( ako nemaš, onda znači da ti uopće nije usb kvalitetno pripremljen

za računalo sa uefi opcijama, jer ti uz stik mora pisati da je uefi )

1 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

Ok, logično,,,znači bez obzira dali hoćeš pokrenuti live os ili instalciju tebi dođe ona greška...?

http://linux.about.com/od/howtos/ss/How-To-Create-A-UEFI-Bootable-Ubuntu-USB-Drive-Using-Windows.htm#step-heading

Ovaj tutorijal mi je izgledao obećavajuće. Sljedio sam ga korak po korak i nisam ništa dobio.

ALI!! Vidim pomak  Naime, iskopao sam treći USB stick i njega, za razliku od prethodna dva laptop vidi u biosu. Sad ako je stvarno greška bila sa prva dva USB sticka i ako sam zbog toga potrošio 3 dana ranit ću se 

16 godina
quickr kaže...
bunkermax kaže...

http://linux.about.com/od/howtos/ss/How-To-Create-A-UEFI-Bootable-Ubuntu-USB-Drive-Using-Windows.htm#step-heading

Ovaj tutorijal mi je izgledao obećavajuće. Sljedio sam ga korak po korak i nisam ništa dobio.

ALI!! Vidim pomak  Naime, iskopao sam treći USB stick i njega, za razliku od prethodna dva laptop vidi u biosu. Sad ako je stvarno greška bila sa prva dva USB sticka i ako sam zbog toga potrošio 3 dana ranit ću se 

- medij vidljiv u BIOSu ne znači da je bootabilan (može biti prazan, bez FSa..). To je samo dokaz da radi USB.. (+problemi na USB3.0)

- zato tupim o lovljenju QBM/BBM umjesto boot ordera (bluemaxova slika prikazuje..) tad vidiš dali je medij (nevažno koji) bootabilan i u kojem modu, legacy-EFI ili oba. I tad znaš dali je problem (mora biti, jer radi na drugima) upravo u tom dijelu i napraviš novi medij, drugim toolsom, na drugi način...

btw, razni flash diskovi podržavaju razne FSove, najpouzdaniji za boot/install je FAT/FAT32 (time ograničenje na manje od 4GB, removable ne dozvoljava particije u standardu ali i to se može zaobići itd.) dok svaki OS ima svoj kao NTFS ili ext.. ali korištenje raznih alata i OSeva daje različite rezultate, jer mada je disk formatiran, ne mora raditi-bootati, jer ima svoje ograničenje firmware-kontroler (zato je CD-DVD sigurniji jer je stariji standard). Različito emuliraju stariji BIOSi npr kao FDD dok novij emuliraju HDD itd.. Tools to sve može zaobići, ali možda ne boota.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 16:57 (ihush).
11 godina
protjeran

Pa stikovi su komponente od pedesetak kuna tako da.....

Uglavnom, kada i ako pravilno snimiš odgovarajući iso na taj usb stik, 

u biosu ti se moraju pojaviti dva pokretača uz taj stik, uefi i onaj bez ikakvog prefiksa,

i pokrećeš naravno uefi tj njega stavljaš kao prvog u redoslijedu pokretanja....

Iso kada skineš, prečekiraj mds5sum metodom,

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes

i prije pokretanja usb-a neka odradi i ovu opciju check disc:

0 0 hvala 1
11 godina
protjeran
ihush kaže...
 (bluemaxova slika prikazuje..)

Pa mislim kompaaaaaaaa......

16 godina
bunkermax kaže...
ihush kaže...
 (bluemaxova slika prikazuje..)

Pa mislim kompaaaaaaaa......

-tvoja su autorska prava, dakle tvoje vlasništvo bez obzira na sadržaj! (a i nekako mi ne liči na tebe.. font).

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 16:59 (ihush).
14 godina

Skužio sam da me samo bedirate. Ja se baš poveselim da sam na tragu nećega a vi me poklopite 

Uglavnom, trpam image na ovaj usb koji je vidljiv, nadam se uspjehu  Javim za par minuta 

EDIT:

Uglavnom.... javlja se ista greška (slika 1) , što pak može značiti da je image loš ili da je način na koji radim bootabilni stick loš. 

Ali, sad kad odem na opciju boot from EFI file (slika 2) mogu vidjeti USB stick (slika 3, ovo označeno je usb stick, ovo iznad je recovery particija, barem mislim da je). Prije mi se tu nije pojavljivao USB. Kad pak uđem u usb, dobijem sljedeće (slika 4). E sada, da li sam na tragu nečega ili sam omašio ceo fudbal? Trebam vašu pomoć 

slika 1 slika 1
slika 2 slika 2
slika 3 slika 3
slika 4 slika 4
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 17:20 (quickr).
16 godina
quickr kaže...

Uglavnom.... javlja se ista greška (slika 1) , što pak može značiti da je image loš ili da je način na koji radim bootabilni stick loš. 

Ali, sad kad odem na opciju boot from EFI file (slika 2) mogu vidjeti USB stick (slika 3, ovo označeno je usb stick, ovo iznad je recovery particija, barem mislim da je). Prije mi se tu nije pojavljivao USB. Kad pak uđem u usb, dobijem sljedeće (slika 4). E sada, da li sam na tragu nečega ili sam omašio ceo fudbal? Trebam vašu pomoć 

Boot from EFI file je ''ništa'', krivi put. To je interni EFI meni s kojim ti ne možeš ništa pokrenuti.

Pošto se radi o HP-u, klikom na F9 bi ti se trebao prikazati boot meni i tu bi onda, između ostalog morao imati i:

''USB disk''

''UEFI USB disk''

To bi značilo da imaš ispravno napravljen usb za UEFI instalaciju.

Pošto njega nema nigdje, pa ni u BIOSu, znači da nije dobro napravljen.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
17 godina
neaktivan

Nemoj biti frustriran, meni bi ovo bio izazov, a pitanje rješenja je pitanje vremena. 

Današnje ISO slike ubuntu su hibridne, a razni GUI alati za snimanje istih su se mijenjali tijekom vremena. Jedno vrijeme unetbootin nije radio, pa onda opet je itd. Čitao sam da je nekima s jednim alatom radilo s drugim nije.  Skini ponovo sliku, provjeri da je ok, snimi je drugim alatom pa da krenemo dalje ;)

5 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice