Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.877
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Moje misljenje nakon svega procitanog je da je problem u programu za pravljenje bootabilnog usba.

Jesi probao neki drugi?

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Embargo kaže...

Moje misljenje nakon svega procitanog je da je problem u programu za pravljenje bootabilnog usba.

Jesi probao neki drugi?

Probao sam sa:

UNetbootin

Rufus

universal usb instaler

Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
16 godina
neaktivan

Jesi probao unutar winza pokrenut instaler (znam da wubi ne valja ali čisto da se pokuša. Sorry ak si već spomenuo,ne pratim baš redovito temu)?

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Od svih alata za przenje .iso filea na usb, jedino dd me nikad nije zezao.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Jesi snimio 32bitnu ili 64bitnu verziju linuxa. Neznam jel 32 bitna radi sa uefijem? Vidim da ti je bios F 07 verzija. Jel postoji neka novija?

I kolko ja znam kaj se nebi sjebala win 8 instalacija da promjeni uefi u bios legacy? Nisam to nikad radio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 20:03 (Embargo).

0 0 hvala 0
14 godina
zerocool12 kaže...

Jesi probao unutar winza pokrenut instaler (znam da wubi ne valja ali čisto da se pokuša. Sorry ak si već spomenuo,ne pratim baš redovito temu)?

Jesam, ništa se ne dešava. 

lazy_punk kaže...

Od svih alata za przenje .iso filea na usb, jedino dd me nikad nije zezao.

dd? 

Embargo kaže...

Jesi snimio 32bitnu ili 64bitnu verziju linuxa. Neznam jel 32 bitna radi sa uefijem? Vidim da ti je bios F 07 verzija. Jel postoji neka novija?

I kolko ja znam kaj se nebi sjebala win 8 instalacija da promjeni uefi u bios legacy? Nisam to nikad radio.

64-bitna verzija. sa 32 bitnom nisam ni pokušavao. da, trebao bi flashat bios na noviju verziju  nemam legacy opcija u biosu. 

11 godina
protjeran

E to to...flash biosa....sad bu veselje   :-)

3 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Kolko sam skuzio na jednom forumu zadnja verzija biosa za envy x2 je f.12 al nemogu pronac sluzbeni download link da ga hebes i da se vide promjene koje donosi.

Kod mene je bila verzija L74 1.05, a zadnja je bila 1.20 koja donosi costumized boot opciju u biosu i jos neke stvari. Inace hp je katastrofa sto se tice supporta kolko se sjecam jedva sam naso tu verziju na onim njihovim stranicama.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Zasto?

14 godina
neaktivan
quickr kaže...

Probao sam sa:

UNetbootin

Rufus

universal usb instaler

Mene Lili nikad nije razočarao.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
Embargo kaže...
bunkermax kaže...

Zasto?

A vidi dosadasnju konverzaciju pa bu ti jasno  :-)

Jedan krivi potez ili nesretna okolnost i može hitit laptop... A dosad ga baš sreća nije pratila ....

Nadogradnju biosa bih ostavio kao dead line rješenje ali bih prije toga sve drugo probao...

14 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Jedan krivi potez ili nesretna okolnost i može hitit laptop... A dosad ga baš sreća nije pratila ....

Nadogradnju biosa bih ostavio kao dead line rješenje ali bih prije toga sve drugo probao...

Tako je. Nema nikakvog jamstva da će nakon što flasha BIOS išta biti drugačije.

11 godina
protjeran

Linux je vrlo žilav i prilagodljiv. Znao sam naletiti na stariji pc koji nema opciju boota sa usb a cd neispravan. Jednostavno sam izvadio hdd, stavio ga u drugi pc u kojem sam odspojio sve druge diskove i onda instalirao linux. Nakon toga sam hdd vratio u stari pc, linux se butnul najnormalnije  , odradio nadogradnje i sve pet...  Jedino kaj tim načinom gubi sadašnje windowse pa otpada dual boot tom metodom...

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Linux je vrlo žilav i prilagodljiv. Znao sam naletiti na stariji pc koji nema opciju boota sa usb a cd neispravan. Jednostavno sam izvadio hdd, stavio ga u drugi pc u kojem sam odspojio sve druge diskove i onda instalirao linux. Nakon toga sam hdd vratio u stari pc, linux se butnul najnormalnije  , odradio nadogradnje i sve pet...  Jedino kaj tim načinom gubi sadašnje windowse pa otpada dual boot tom metodom...

Ne mora uopće izgubiti Windowse. Bitno je samo da je i taj drugi PC ''UEFI capable'', i da se GRUB ne instalira na EFI ili Windows particiju.

Iako, ako dosada nije uopće uspjel pokrenuti Linux sa usb-a, to ipak nije nešto što bih preporučil.

Najidealnije bi bilo da prvo proba instalaciju na nekom drugom PC-u, malo se ipraksira, pa tek onda proba na ''pravom''.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 23:46 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

Pa da, to je onda ova situacija koju je ihush već postao od dedeimede. Al evo kakve se stvari događaju, kad sam s gpartedom otvorio stick na kojem je CentOS, pita me da li je to GPT disk i kako to da nema fakeDOS i zašto nije na kraju diska ... 

There is no job like cron job!

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Embargo kaže...
bunkermax kaže...

Zasto?

Ups da sad sam skuzio da je malo preopasno...s obzirom na "okolnosti"...  lol

14 godina

Dobro jutro 

Malo sam čitao po forumima sinoć i moram reći fascinantna je količina nezadovoljnih ljudi sa upravo ovim modelom HP laptopa. A svi navode isti problem, nemogućnost bootanja sa USB-a. Ljudi pišu da su kontaktirali HP support i da im ni oni nisu mogli pomoći (!?) Tako da ću si uštedjeti živce i vrijeme i odustati od svega ovoga 

Hvala svima na savjetima i prijedlozima  i sorry ako sam zaspammao temu 

17 godina

Ima koji forumas da koristi vfio passthrough?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

..pita me da li je to GPT disk i kako to da nema fakeDOS i zašto nije na kraju diska ... 

- jer su OEMi (blagoslovljeni MSom) iskemijali custom standarde (nestandardne) s MSovom specijalnom particijom, hidden, ... npr (re)install pokrećeš posebnim buttončićem ili obrišeš trenutne win (boot+sys) particije i tad boot automatski skeepne na prvu bootabilnu koja pokrene installer. Tim stručnjaka (vrlo dobrih) je napravio sve kako bi onemogućio alternativu + BIOS (tako da juzerski problemi s formatiranjem i izradom bootabilnog medija dolaze kao bonus problem, kao što je spomenuto neće bootati  s USBa, ne vjerujem da stvarno neće... nego ove sitnice i njihov kumulativni učinak).

- koliko je stvar nestandardna, da npr ne možeš drugim alatima kemijati po particijama, mada je smisao kompatibilnosti upravo to. Sve je samo file, ali zakukuljen... zato bježim od OEMovskih win8 i 'popravaka'. Ili ne možeš do particije (kopirati..) ili ne boota, ili .. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...

- koliko je stvar nestandardna, da npr ne možeš drugim alatima kemijati po particijama, mada je smisao kompatibilnosti upravo to. Sve je samo file, ali zakukuljen... zato bježim od OEMovskih win8 i 'popravaka'. Ili ne možeš do particije (kopirati..) ili ne boota, ili .. itd.

Dodaj tome i nestandardne i većini ljudi nepoznate formate - recimo, ''rezanje'' recovery imagea na (uz to) skrivenoj particiji i uvođenje nekoliko .swm fileova umjesto jednog .wim filea koji se može spojiti natrag i napraviti restore samo uz dodatne .xml-ove koji se vrlo lako ''pogube''. (ASUSova praksa)

And so on, and so on.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
15 godina
neaktivan

Ispricavam se na upadu ... 

Ucim se raditi u linuxima, vec ko zna kolko puta sam pokusavao i svasta isprobavao, zadnji pokusaji su bili oko Linux Archa. Uspio sam ih instalirati i radili su donekle, sa grafickim suceljem, ali mi je znalo izbacivat gresku kod paljenja kako se sustav ne moze podic jer je nesto poslo po krivu i jedina opcija je bilo log out. Pokusao sam sa distribucijama temeljenim na Arch-u, Manjaro i Antergos, preko live usb-a. Tu mi je opet problem bilo smrzavanje, i na jednom i na drugom u random trenucima, neovisno o tome sto sam pokrenuo i sto se odvijalo, nekoliko puta sam pokusavao i uvijek bi zapelo. Nakon smrzavanja sam mogao doc do tekstualnog sucelja koji je funkcionirao, ali ne znam sto dalje, u cemu bi mogao biti problem? Rijec je o laptopu Lenovo 3000 N200, intelov dual core T2370, 2 GB RAM-a, graficka NVIDIA GeForce Go 7300 - 256 MB, hard disk SSD adata SX900 128 GB
http://www.backoffice.be/prod_uk/Lenovo/ty2e9mb_lenovo_3000_n200_0769_pentium_dual_core_t2370_1..asp

Alexandar-II
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Alexandar-II kaže...

Ispricavam se na upadu ... 

Ucim se raditi u linuxima, vec ko zna kolko puta sam pokusavao i svasta isprobavao, zadnji pokusaji su bili oko Linux Archa. Uspio sam ih instalirati i radili su donekle, sa grafickim suceljem, ali mi je znalo izbacivat gresku kod paljenja kako se sustav ne moze podic jer je nesto poslo po krivu i jedina opcija je bilo log out. Pokusao sam sa distribucijama temeljenim na Arch-u, Manjaro i Antergos, preko live usb-a. Tu mi je opet problem bilo smrzavanje, i na jednom i na drugom u random trenucima, neovisno o tome sto sam pokrenuo i sto se odvijalo, nekoliko puta sam pokusavao i uvijek bi zapelo. Nakon smrzavanja sam mogao doc do tekstualnog sucelja koji je funkcionirao, ali ne znam sto dalje, u cemu bi mogao biti problem? Rijec je o laptopu Lenovo 3000 N200, intelov dual core T2370, 2 GB RAM-a, graficka NVIDIA GeForce Go 7300 - 256 MB, hard disk SSD adata SX900 128 GB
http://www.backoffice.be/prod_uk/Lenovo/ty2e9mb_lenovo_3000_n200_0769_pentium_dual_core_t2370_1..asp

Trebaš pomoć oko instalacije Archa ili nešto drugo?

15 godina
neaktivan

Trebam savjet oko toga sto bi mogao biti problem s time, dakle s tim smrzavanjem ekrana u grafickom sucelju, a i kod archa s bootanjem. Jel kod Archa problem s bootanjem se javlja nakon nepravilnog gasenja?

Alexandar-II
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Prvi korak bi trebao biti da imaš nekakvu početničku distribuciju koja potpuno ispravno radi, tek onda kreni na arch. Ako samo copy/pasteas komande iz tutorijala, a da neznas sto svaka znaci nece ispasti dobro. Predložio bi da napraviš običnu instalaciju ubuntua ili minta i instaliraš službeni nvidia driver iz njihovog "additional drivers". Tada provjeri da li sve ispravno radi par dana pa kreni na teži korak. Kod Arch-a si vjerojatno zeznuo instalaciju bootloader-a...

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.2.2015 13:43 (josipva).
15 godina
neaktivan

Ali to se nije stalno desavalo, jednom u pet paljenja mozda. Instalaciju Archa sam dobro proucio prvo, iako sam tokom instalacije pratio kako treba ici informacije sam uzimao sa vise izvora jer se nije sve poklapalo. Driveri mi iz prvog tutorijala nisu stimali, da bi kasnije nasao sluzbeno objasnjenje zasto ne valja i koji bi trebali valjat. Da li je moguce da do tih nepravilnosti dolazi zbog nekompatibilnosti adata ssd-a sa linuxima? 

Alexandar-II
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Js bi prije upro prstom na grafičku karticu tj. njen driver. Nemam iskustva s tim SSD-om pa ti ne mogu potvrditi da li je on problem ili nije.

Isprobaj neku drugu distribuciju Ubuntu, openSUSE, Fedora,... da eliminiraš hardverski problem.

13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Imam T-mobileov stick na kojem ponekad uzmem internet dan opciju na windowsu. E sad, probao sam tu istu uslugu pokrenuti na Mintu putem winea, ali mi internet manager ne prepoznaje stick iako sam usb mountao pod drives u wineu. Kako bi riješio ovaj problem?

Hvala :)

pic related pic related
Tito is my drug...
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 11:47 (14_centurion_11).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ako ga mountaš pod drive, onda ti nije dostupan modem nego storage od sticka, zato ti ga ono smeće od T-mobile ne prepoznaje. Imaš uputa kako konfigurirati network pod mintom da radi direktno sa stickom, bez tih smećastih aplikacija.

My name is Legion... For we are many!
11 godina
protjeran
14_centurion_11 kaže...

Pozdrav!

Imam T-mobileov stick na kojem ponekad uzmem internet dan opciju 

Za mint neznam, ali za ubuntu i opensuse ( nove verzije ) radi stvar od prve jer je tvornički instaliran onaj usb-modeswitch.

Znači, čim piknem, odem u network manager i samo dodam novu mrežnu konekciju kroz gui unutar kojeg treba

izabrati državu i operatera i nakon toga sve radi uobičajeno kao i da si lan kablom povezan....

U opcijama podesiš automatic conect i ubuduće bu se sam spajal čim stick pikneš u pc.

17 godina

Kratki video o napretku Unity 8 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 17:30 (josipva).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice