Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.351
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ekipa oprostite kaj se ubacujem u raspravu o Canonicalu, ali imam problem.
U VirtualBoxu sam probao podići Linux Mint, Xubuntu i DamnSmallLinux.
Linux Mint dođe do boot ekrana gdje odaberem instalaciju i onda ispiše neki random problem s BIOSom, ako uopće dođe do toga.
Xubuntu dođe do grafičkog sučelja, ali na drugom koraku, onom nakon odabira jezika, samo stoji tako satima.
A DSL ne pronalazi ni jedan disk kad ga probam instalirat.
Ima li netko prijedlog za low-end distru koja bi mogla radit?
Hvala unaprijed!

Potpisah se!

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
BenjamiX kaže...

Ekipa oprostite kaj se ubacujem u raspravu o Canonicalu, ali imam problem.
U VirtualBoxu sam probao podići Linux Mint, Xubuntu i DamnSmallLinux.
Linux Mint dođe do boot ekrana gdje odaberem instalaciju i onda ispiše neki random problem s BIOSom, ako uopće dođe do toga.
Xubuntu dođe do grafičkog sučelja, ali na drugom koraku, onom nakon odabira jezika, samo stoji tako satima.
A DSL ne pronalazi ni jedan disk kad ga probam instalirat.
Ima li netko prijedlog za low-end distru koja bi mogla radit?
Hvala unaprijed!

Probaj sa apdejtom virtualbox-a. Popravili brdo toga u zadnjoj verziji.

Evo kako:

http://www.webupd8.org/2013/10/virtualbox-43-released-with-multi-touch.html

Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Probaj sa apdejtom virtualbox-a. Popravili brdo toga u zadnjoj verziji.

Evo kako:

http://www.webupd8.org/2013/10/virtualbox-43-released-with-multi-touch.html

Jesam već na najnovijoj, zato mi je čudno bilo.

Potpisah se!
16 godina

@ BenjamiX,

-... opcije u BIOSu, VTx, NXbit.. moraju biti uključene. Možda neki stariji Vbox (4.x) ili updateovi..

- DSL, svaki OS mora imati driver, HW ne radi po duhu svetom. Postavi neki stariji kontroler, IDE... ili noviji krenel od 2.6 nadalje. (za starije nisam siguran..)

ali, koji je smisao instalacije (baš takvih 'minijaturnih') DSL u VB? Takve distre postoje da bi se instalirale na npr USB-Pen drive ili CD.. (disketu), ne za normalno korištenje kao kalsična distra.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ BenjamiX,

-... opcije u BIOSu, VTx, NXbit.. moraju biti uključene. Možda neki stariji Vbox (4.x) ili updateovi..

- DSL, svaki OS mora imati driver, HW ne radi po duhu svetom. Postavi neki stariji kontroler, IDE... ili noviji krenel od 2.6 nadalje. (za starije nisam siguran..)

ali, koji je smisao instalacije (baš takvih 'minijaturnih') DSL u VB? Takve distre postoje da bi se instalirale na npr USB-Pen drive ili CD.. (disketu), ne za normalno korištenje kao kalsična distra.

Nešto tu?
Di mogu doć do BIOSa u virtualnoj mašini?

A DSL sam stavio u očajničkom pokušaju, pošto Mint i Xubuntu nisu radili. :)

Potpisah se!
16 godina
BenjamiX kaže...
..

Nešto tu?
Di mogu doć do BIOSa u virtualnoj mašini?

A DSL sam stavio u očajničkom pokušaju, pošto Mint i Xubuntu nisu radili. :)

-u VMu je već odabran (prastri) PIIX kontroler (iz doba Pent.2-3/BXchipset). To bi značilo da ako koristiš noviji kernel, nije više podržan (izbačen support), rješenje je tad promjena na SATA ili stariji kernel.

-BIOS treba podesiti na računalu, ne VMu (ima i to u nekim VMovim, kod boota ulaz u BIOS jednako kao na pravom PCu). Svi noviji VMovi traže VTx support.

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-u VMu je već odabran (prastri) PIIX kontroler (iz doba Pent.2-3/BXchipset). To bi značilo da ako koristiš noviji kernel, nije više podržan (izbačen support), rješenje je tad promjena na SATA ili stariji kernel.

-BIOS treba podesiti na računalu, ne VMu (ima i to u nekim VMovim, kod boota ulaz u BIOS jednako kao na pravom PCu). Svi noviji VMovi traže VTx support.

Shvaćam, idem restartam pa potražim VTx i nxbit u BIOSu, brb

Potpisah se!
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

Kao i uvijek, u pravu si bio, trebalo je u BIOSu uključiti 'Virtualization Technology'.
Hvala puno, radi sada!

Potpisah se!
14 godina

Eto mene opet s problemima.

Već par dana pokušavam osposobit Dotu 2 na Linux Mint-u 15, i bome me ne ide.

Napravio sam dodatnu logičku particiju za Dotu 2 {#} smanjenjem druge u GPartedu.

I eto, lijepo ja skinem tih 7.2 giga, i probam pokrenut Dotu, kad ono šipak. 

Onaj kvadratić oko imena mi na tren postane zelen i vrati se u sivu boju.

I onda zašto postam u ovoj temi, a ne u githubu za Dotu ili dev.dota?

Zato što sam zaboravio montirati particiju pri ulasku u Steam, i library se naravno izbrisao. Pokušao sam ga dodati ali piše "New Steam Library needs to have execute permissions". Iako sam uredno postavio ovlasti za čitanje i brisanje na svakoga (pogledati sliku). Unaprijed hvala svima koji su voljni pomoći.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Eto mene opet s problemima.

Već par dana pokušavam osposobit Dotu 2 na Linux Mint-u 15, i bome me ne ide.

Napravio sam dodatnu logičku particiju za Dotu 2 {#} smanjenjem druge u GPartedu.

I eto, lijepo ja skinem tih 7.2 giga, i probam pokrenut Dotu, kad ono šipak. 

Onaj kvadratić oko imena mi na tren postane zelen i vrati se u sivu boju.

I onda zašto postam u ovoj temi, a ne u githubu za Dotu ili dev.dota?

Zato što sam zaboravio montirati particiju pri ulasku u Steam, i library se naravno izbrisao. Pokušao sam ga dodati ali piše "New Steam Library needs to have execute permissions". Iako sam uredno postavio ovlasti za čitanje i brisanje na svakoga (pogledati sliku). Unaprijed hvala svima koji su voljni pomoći.

označi "dozvoli pokretanje datoteke kao programa" ili na engleskom "executable"

iPhone:You're holding it wrong. Always!
14 godina

Jesam, ali izgleda da je problem bio u tome što sam stavio da je vlasnik root, a ne ja. Eto kad sam to promijenio, nađe mi par loših datoteka koje sam samo kopirao s windowsa, što prije nije radilo.

Say hello to my little friend
16 godina
BenjamiX kaže...
..

trebalo je u BIOSu uključiti 'Virtualization Technology'.
..

-btw, VBox do ver.3.x (i ostali VMovi te generacije, VMware, VPC..) nije tražio VTx, ako nekome zatreba.. Naravno, ako je podržano od HWa svakako uključiti.

-SLES-SUSE XEN je dobra platforma za VMove.

Krunoo7 kaže...

Jesam, ali izgleda da je problem bio u tome što sam stavio da je vlasnik root, a ne ja. Eto kad sam to promijenio, nađe mi par loših datoteka koje sam samo kopirao s windowsa, što prije nije radilo.

-već si shvatio... samo 'ponavljanje', kao root (ili sudo) kreiraš permisione, ali postavljaš na konkretnog usera ili grupu, ne na roota, jer je to tad isključivo rootovo vlasništvo. Uobičajeno je kreirati grupu (u stilu user-admin, može za pojedinu aplikaciju npr 'gamer'... jer pojedine app imaju svog juzera/grupu, npr baze informix i sl... i tad je lakše održavanje, jednom podešeno samo se svodi na to da juzera dodaš u grupu umjesto da sve potrebne foldere/permisione prilagođavaš..). To je nepraktično za ovaj primjer, ali tako se treba učiti, jer ćeš 'sutra' možda tako održavati neku poslovnu mrežu...

11 godina
neaktivan

veče,pomoć !

može li se na puppy instalirati npr pinnacle expression ili nešto slično.preporuku i pomoć molim!hvala

0 0 hvala 0
16 godina
espltd kaže...

veče,pomoć !

može li se na puppy instalirati npr pinnacle expression ili nešto slično.preporuku i pomoć molim!hvala

-ne. Može na XP-Seven.. (MSov OS).

-pogledaj Ubuntu Studio, Myth, još bolje, skini ArtistX (liveDVD) i probaj... ili se prebaci na win temu.

- puppyju (i ostalim light distrama) nije namjena video editiranje, ali svaka distra teoretski može iste stvari. Ako nemaš dovoljno resursa (današnji minimum 512MB+), pokušaj s softwareom od prije par godina.

16 godina

Imam problem. Instalirao sam Xubuntu na HP Compaq nx6110 i sve je uredu ali imam dosta bugova.
- Nekad prilikom gasenja se ne zeli ugasiti nego izbaci gresku za neki mismatch pipe
- Nekad se vrti da se gasi ( onaj krug ) i nikako
- Hocu ga restartat i vrti se krug
- Zvuk ne radi ( osposobio sam ga nekako sa onim komandama sudo ali hocu kliknut na ikonu i da namjestavam na taj nacin )
- WIFI ne radi
- Internet wired ne radi ( radio je no isao sam glumit majstora sa komandama da wifi osposobim i sada niti to ).

- Ne zeli u suspended mode  ( GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.NoReply:Did not receive a reply...

Totalni sam pocetnik u linuxu i trenutno ga testiram na laptopu kako bih kasnije ukoliko mi se svidi stavio na PC.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Fake_Alert kaže...

Imam problem. Instalirao sam Xubuntu na HP Compaq nx6110 i sve je uredu ali imam dosta bugova.
..

- ... i sve je u redu? OK (malo neobičan kriterij 'u redu'

-svaki OS (soft) radi na računalu (hard) uz pomoć drivera, suprotno vjerovanjima, ne po duhu svetom.

-računalo staro par tisuća godina, nije više supportano u novijim verzijama (kernel).

-za HP (i još neke) iz tog doba, bilo je prljavih igara, npr potreban je bio noviji BIOS koji je (ne slučajno) blokirao npr lan-waln... ako je nije MS-OS. HP inače (možda) radi na SUSEu.

-svaki soft (i OS je soft), ima određene requrementse. Tvoje računalo je na granici današnjeg minimuma. Za probu, možeš npr Ubuntu 9.10.. vjerojatnije da će raditi outofbox, dok je sam DE kao Xfice sporedan, jer nije DE problem (mada ti je i grafika iz doba deakceleratora, nema osnovu npr za AERO, to danas više ne radi ni na mobitelu..).

-linux nije čudotvorac, instaliraj XP ili neki OS koji je prilagođen konkretnom hardwareu (iz istog stoljeća).

-ili pokušaj s ArtistXom, možda radi (nisu izbacivali support kao ubuntu), jer ono što Canonical radi s novijim ubuntuom nije za tvoje potrebe. .. ili SUSE, Deb.. naravno, ne očekuj čuda, nemaš requirementse...

14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

- Nekad prilikom gasenja se ne zeli ugasiti nego izbaci gresku za neki mismatch pipe
- Nekad se vrti da se gasi ( onaj krug ) i nikako
- Hocu ga restartat i vrti se krug
- Zvuk ne radi ( osposobio sam ga nekako sa onim komandama sudo ali hocu kliknut na ikonu i da namjestavam na taj nacin )
- WIFI ne radi
- Internet wired ne radi ( radio je no isao sam glumit majstora sa komandama da wifi osposobim i sada niti to ).

- Ne zeli u suspended mode  ( GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.NoReply:Did not receive a reply...

Totalni sam pocetnik u linuxu i trenutno ga testiram na laptopu kako bih kasnije ukoliko mi se svidi stavio na PC.

Kao što je ihush rekao nema čudotvornog napitka koji rješava sve probleme. Ja ti mogu predložiti recept a ti vidi da li ćeš ga primjeniti.

• skini nekoliko različitih distribucija (Distrowatch ti je dobra stranica za linkove od kuda ih skinuti), uz ono što je predložio ihush mislim da ne trebaš zanemariti Puppy Linux ili možda pogledati neku od starijih distribucija
  • pokreni ih u Live okruženju i pogledaj da li sve radi kako treba
  • nakon toga instaliraj i koristi.
Stručnjak za odmaganje...
16 godina

Hvala. No hocu izvuci maximum iz laptopa pošto je XP dosta spor. Jedno vrijeme sam vrtio i Win 7 aero i radio je malo losije od XP-a no relativno sporo zatvaranje prozora itd.

Na internetu za ovakve konfiguracije preporucuju Lubuntu i Xubuntu. Instalirao sam Xubuntu iz razloga sto je u nekim stvarima blize ubuntu-u koji planiram na PC instalirati ukoliko mi se svidi.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2013 12:50 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ima li tko ovdje da koristi nvidia proprietary drivere i karticu generacije 6xx ili 7xx. Naime imam gtx 770 i nakon instalacije drivera imam "tearing" u 2d-u u prakticki svim distribucijama (3d je uredan). Jedino sam sa compizom u ubuntu-u postigao približno rješenje ili pak sa iskljucivanjem billo kakvog compositinga. Probao sam recomended/tested drivere 319, te ove zadnje 331. Ikakav savjet ?

P.S. Sync to VBlank je naravno ukljucen.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 1:11 (josipva).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

da li mi možda netko može objasniti, kako aktivirati da funkcioniraju obije grafičke kartice(laptop lenovo g500) vać se jedno 10 sati zaje.... s time i svaki puta system ode u low graphics mode, a bez dodavanja nomodeset umjesto quite splash u komandama pri bootanju ekran se pokazuej sliku sve dok ne dođe do login screena onda se samo zgasi totalno, probao sam sam amdovim beta driverima, sa stabilnim driverima, svim mogućim metodama koje sam mogao naći i ništa :/, ako itko išta zna o ovakvome problemu cijenio bih pomoć :)

laptop lenovo g500(i3-3120m, intel3000/ati hd8750m konfiguracija, pretpostavljam da je muxless, iako nisam niti to potpuno siguran :/) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

instalirati bubmlebee ako ne nvidia optimus. al to je u beti. 

*sorry, sad vdim da je ati u igri. imaš mogućnost switchero s open driverom ili sa zatvorenim driverom

https://launchpad.net/~hybrid-graphics-linux

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.11.2013 20:21 (hrvooje).

0 0 hvala 1
17 godina

Nije nvidia graficka.

Archov wiki ima par stvari pa pogledaj jel se da kaj korisnog iz toga izvuc.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Ati#Hybrid_graphics.2FAMD_Dynamic_Switchable_Graphics

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
13 godina
neaktivan

obriši me

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2013 15:55 (bruno_123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
kako se ubuntu lagano prije par mjeseci poceo raspadat tako sve odlazi,kde vise nece imat posla s njima a niti ja jer stvarno su me iznevjerili,stalno problema s ubuntuom a linux koristim vec 6god tak da nisam tooootalni noob
debian i open suse! ;-))
woodkid
17 godina

baterija ti ode jer nije ugasena ati grafa

jesi probao acpi_call? Mene je to sluzilo prije bbswitcha i bumblebee-a

koja distra?

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.11.2013 0:34 (Ante).
13 godina
neaktivan

obriši me

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2013 15:55 (bruno_123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
slick405 kaže...
kako se ubuntu lagano prije par mjeseci poceo raspadat tako sve odlazi,kde vise nece imat posla s njima a niti ja jer stvarno su me iznevjerili,stalno problema s ubuntuom a linux koristim vec 6god tak da nisam tooootalni noob
debian i open suse! ;-))

Daj ti nama objasni kako se to Ubuntu počeo raspadati? 

Jači su nego ikad prije. {#}

15 godina
neaktivan

Ubuntu wireless driver problem

Poštovanje

jučer sam instalirao Ubuntu 13.10 i pokušavao instakirati drivere za wireless ali nešto nonstop šteka.

Pratim po uputama kako instalirati, odpakiram ga iz arhive, odem u direktorij za drivere, make, make install, i onda stane pa piše ‘8712u.ko’: No such file or directory.

Čitam po forumima svima radi ali nema nigdje napisano kako to riješiti.

Driveri su http://www.airlive.com/support/firmware/WN-370USB.

Trebam još reći da sam početnik korištenja linux-a

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mindfreak kaže...

Ubuntu wireless driver problem

Poštovanje

jučer sam instalirao Ubuntu 13.10 i pokušavao instakirati drivere za wireless ali nešto nonstop šteka.

Pratim po uputama kako instalirati, odpakiram ga iz arhive, odem u direktorij za drivere, make, make install, i onda stane pa piše ‘8712u.ko’: No such file or directory.

Čitam po forumima svima radi ali nema nigdje napisano kako to riješiti.

Driveri su http://www.airlive.com/support/firmware/WN-370USB.

Trebam još reći da sam početnik korištenja linux-a

Nadam se da si koristio sudo naredbu za sve?

Inaće,spoji ga žicom na net, i nek ti sam instalira drivere,kaj buš se mučil s tim glupostima?

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 14:32 (zerocool12).
15 godina
neaktivan

Spojio sam ga žicom da tokom instalacije odmah updeta i instalira, a pod aditional drivers ne može ga naći,

pokušavao sam instalirat kad je spojen žicom ali opet mu fali onaj file: 8712u.ko’: No such file or directory.

Kako sad dalje?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice