Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.775
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Je li zna netko kako zaobici lozinku pri dizanju i ulogiravanju na ubuntu? Ali ne pre instalaciji. I bez resetiranja. Je li to moguce uopce?

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
turbojc kaže...

Je li zna netko kako zaobici lozinku pri dizanju i ulogiravanju na ubuntu? Ali ne pre instalaciji. I bez resetiranja. Je li to moguce uopce?

Trebaš omogućiti automatski login (za 13.04 vidi ovdje). Ili si možda mislio na nešto drugo?

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan

Kako vam se čini 13.10 ?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nasao sam sve,i kada odem na unlock zatrazi me za lozinku. 

Problen je taj sto trebam otvoriti podatke s diska i trazi me tu lozinku,pa moram zaobic bez resetiranja. 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
lazy_punk kaže...

Kako vam se čini 13.10 ?

Jedine promjene koje sam do sada promjenio jesu malo ljepsi networking widget i ljepsi window close button (kubuntu).

WordPress ❤
11 godina

Evo jednog kvalitetnog članka o 13.10. Dobar  i detaljan osvrt na neke stvari:

http://arstechnica.com/information-technology/2013/10/ubuntu-13-10-review-the-linux-os-of-the-future-remains-a-year-away/

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Kako vam se čini 13.10 ?

Instalirao sam ga na USB i malo isprobavao. Nemam nekih zamjerki ali ni velikog razloga da prelazim na njega. Uglavnom do daljnjeg (vjerojatno do verzije 14.04) ostajem na 12.04.

15 godina
neaktivan

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Moj PC  
2 0 hvala 2
13 godina
protjeran

jeli mi neko moze objasnit kako instalirat drivere za wireles na ubuntu

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Perceto kaže...

Pogledaj pod System settings i onda pod Additional drivers. Tamo bi trebao aktivirati vlasničke drivere za wireles.

Ako to ne pali onda daj više podataka:

• koji ubuntu je u pitanju
  • koja bežična kartica je u pitanju.
13 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Perceto kaže...

Pogledaj pod System settings i onda pod Additional drivers. Tamo bi trebao aktivirati vlasničke drivere za wireles.

Ako to ne pali onda daj više podataka:

• koji ubuntu je u pitanju
  • koja bežična kartica je u pitanju.

ovaj najnoviji 13.10 nesto tako skino sam s neta... 

a laptop je dell inspiron 2200...

ukratko ja veze neam na taj linux ovo su mi prva iskustva neznam ni di triba otic ni nista ako mozes objasnit ko retardiranom djetetu bio bi ti zahvalan :D

16 godina
neaktivan
Perceto kaže...

google zna sve ;) 

Otvori terminal i izvrši ovu naredbu (moraš biti spojen žicom LAN)

sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer 

17 godina
neaktivan

dobre vijesti

digia, tvrtka koja je otkupila Qt od Nokije, postaje sponzor KDE-a

http://www.muktware.com/2013/10/digia-becomes-kde-patron/15179

*zašto je KDE drugačiji - ono što nemate na drugim DE-ovima

http://www.datamation.com/open-source/seven-things-you-can-do-in-kde-but-not-on-other-linux-desktops-1.html

iPhone:You're holding it wrong. Always!
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.10.2013 12:03 (hrvooje).

5 0 hvala 4
17 godina
hrvooje kaže...

dobre vijesti

http://www.datamation.com/open-source/seven-things-you-can-do-in-kde-but-not-on-other-linux-desktops-1.html

Jedina stvat koja mi fali na kde je mail klijent koji će bit povezan na exchange, bilo putem ews ili mapi. Evolution mi to omogućava, a osim toga sviđa mi se integracija online računa sa sustavom (mislim na google acc, kalendar i talk.) zato silom prilika koristim gnome

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.10.2013 12:31 (redrum781).
16 godina

-možda, ali vidi i probleme (prolistaj, bolje prije nego kasnije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.10.2013 12:35 (ihush).
14 godina
neaktivan
redrum781 kaže...

Jedina stvat koja mi fali na kde je mail klijent koji će bit povezan na exchange, bilo putem ews ili mapi. Evolution mi to omogućava, a osim toga sviđa mi se integracija online računa sa sustavom (mislim na google acc, kalendar i talk.) zato silom prilika koristim gnome

Jesi li probao s Thunderbirdom? Tu je metoda za koju kažu da radi. Ne koristi Exchange pa neznam da li radi.

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

dobre vijesti

I ne samo to, Unity ce biti prebacen na Qt, na mobilnoj platformi se vec koristi, Jolla koristi Qt 5 u svom Sailfishu (fork MeeGoa), a Canonical, Jolla i KDE navodno rade na zajednickom API-ju koji bi trebao omoguciti kompatibilnost aplikacija na Ubuntuu, Sailfishu i KDE-u.

Ne moram posebno napominjati da je Qt fantastican framework (ne samo GUI framework).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
mario.L_hr kaže...
redrum781 kaže...

Jesi li probao s Thunderbirdom? Tu je metoda za koju kažu da radi. Ne koristi Exchange pa neznam da li radi.

Nisam probao, budem, hvala.

EDIT: Ne radi, navodno je problem u zadnoj verziji thunderbirda

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 13:13 (redrum781).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

dobre vijesti

I ne samo to, Unity ce biti prebacen na Qt, na mobilnoj platformi se vec koristi, Jolla koristi Qt 5 u svom Sailfishu (fork MeeGoa), a Canonical, Jolla i KDE navodno rade na zajednickom API-ju koji bi trebao omoguciti kompatibilnost aplikacija na Ubuntuu, Sailfishu i KDE-u.

Ne moram posebno napominjati da je Qt fantastican framework (ne samo GUI framework).

ono što meni nije jasn je zašto canonical nije išao s kde-om ...

16 godina
neaktivan

Odgovor se može naći u ovom postu Jonoa Bacona: Ubuntu In a Nutshell: Unity and Convergence

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

da, šteta što se nisu malo više pozabavili activities-ima http://www.datamation.com/open-source/the-mystery-of-kde-activities-1.html

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

može pomoć, htio bih sebi staviti linux na komp, no pošto sam novi u tome, nisam baš upučen..

za početak ću navest da imam kantu staru 8 godina, amd procesor 1,8ghz, 1gb ram-a, vrti se xp, pa  da li uopće ima smisla stavljati linux na to?

da li da ostavim windowse za dual boot?

koju verziju mi preporučujete između minta i ubuntu-a?

probao sam instalaciju ubuntua preko wubi-a(windows installer)

al nije prošlo dobro, dosta je bio spor i nije htio instalirati chromovu inačicu i drivere za printer, izbacivao je erore, pa sam ga makao..

pa sam doznao da ta instalacija preko wubia i nije baš najbolja..

Ako trebate poklon kupon za Ganggood od 10$: http://www.banggood.com/?zf=265258

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

može pomoć, htio bih sebi staviti linux na komp, no pošto sam novi u tome, nisam baš upučen..

za početak ću navest da imam kantu staru 8 godina, amd procesor 1,8ghz, 1gb ram-a, vrti se xp, pa  da li uopće ima smisla stavljati linux na to?

al nije prošlo dobro, dosta je bio spor i nije htio instalirati chromovu inačicu i drivere za printer, izbacivao je erore, pa sam ga makao..

I dobro si doznao, Wubi i nije najbolja solucija. A na tu kantu? Tesko ces se nesto obradovati s novim distrama na takvom kompu. Eventualno neka lagana distra s laganim suceljima, kao sto su LXDE ili Xfce, u tom slucaju Lubuntu ili Xubuntu ili bilo koja druga, mozda ArtistX s LXDE-om ili cak Openboxom. Isprobaj pa vidi. Jer ako ides stavljati novu distru (iz ove godine ili koje godine prije), to ti je kao da ides stavljati nove Win. Tehnologija ide naprijed, pa ekvivalentno tome i softver (OS u ovom slucaju) koji trazi tu novu tehnologiju da bi radio normalno. Ali neka lagana distra bi mogla relativno ok raditi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.10.2013 17:45 (1domagoj1).
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
xDISORDERx kaže...

I dobro si doznao, Wubi i nije najbolja solucija. A na tu kantu? Tesko ces se nesto obradovati s novim distrama na takvom kompu. Eventualno neka lagana distra s laganim suceljima, kao sto su LXDE ili Xfce, u tom slucaju Lubuntu ili Xubuntu ili bilo koja druga, mozda ArtistX s LXDE-om ili cak Openboxom. Isprobaj pa vidi. Jer ako ides stavljati novu distru (iz ove godine ili koje godine prije), to ti je kao da ides stavljati nove Win. Tehnologija ide naprijed, pa ekvivalentno tome i softver (OS u ovom slucaju) koji trazi tu novu tehnologiju da bi radio normalno. Ali neka lagana distra bi mogla relativno ok raditi.

ok, odlučio sam se probati lubuntu, skidam s ovog linka https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

no sad me zanima instalacija, što kad skinem image, predpostavljam na usb?

kako napraviti dual boot?

17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

ok, odlučio sam se probati lubuntu, skidam s ovog linka https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

Mozes ili na CD ili na USB, pa na toj stranici koju si stavio ti pise pod 4. Burn the CD OR create a bootable USB flash drive - using UNetbootin is highly recommended.

Instalacija je skroz jednostavna, samo zaboravi shemu koju koriste Win za particioniranje. Ovdje nema C:, D:, itd. Imas dvije opcije. Oznaciti u instalaciji da automatski instalira Lubuntu pokraj Win ili da ti rucno particioniras (i montiras) particije i onda instaliras na njih. U svakom slucaju pomoci ce ti ovo.

Ako se odlucis za automatsku instalaciju, samo to izaberi i pricekaj dok zavrsi.

Ako se odlucis za rucno particioniranje, napravi novu particiju (najbolje iz Win, ali mozes i nekim drugim alatima), odokativno 50 GB (ili vise), ali ti ces najbolje znati koliko mozes. Onda iz instalacije Lubuntua odaberes rucno particioniranje i tu particiju od 50 GB (pazi da ju ne zamijenis za particiju gdje su instalirani Win ili gdje su tvoji podaci, u instalaciji ih mozes razlikovati jedino po velicini, ne pise C, D ili kakva vec slova) particioniraj na jednu od 2 GB gdje ce ici swap i montiraj (mount) ju u swap. Swap ti je nesto kao virtualna RAM memorija koju OS koristi kad se pravi RAM pretrpa (ekvivalent na Win je onaj page file, samo je on obican file, a na Linuxu je to particija). Napravi drugu particiju od 20-25 GB gdje ce ici sustav i montiraj ju u / (s kosom crtom se oznacava glavna korijenska particija gdje ide OS, root) te naposlijetku napravi trecu particiju od ostatka i montiraj ju u /home - to je, kao sto joj ime kaze (home - kuca, dom), tvoja particija gdje idu tvoji podaci - muzika, slike, dokumenti, u biti sve tvoje, ukljucujuci i konfiguracijski fajlovi programa koje si ti instalirao (oni su skriveni).

Nadam se da je jasnije. Zapamti, backup je najvaznija stvar u cijeloj prici (ako imas bitne podatke).

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.10.2013 18:55 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...
1domagoj1 kaže...
xDISORDERx kaže...

Preporučam da staviš na dvd-jer je manja vjerojatnost da ćeš se morati zezati sa boot orderom.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Mozes ili na CD ili na USB, pa na toj stranici koju si stavio ti pise pod 4. Burn the CD OR create a bootable USB flash drive - using UNetbootin is highly recommended.

Instalacija je skroz jednostavna, samo zaboravi shemu koju koriste Win za particioniranje. Ovdje nema C:, D:, itd. Imas dvije opcije. Oznaciti u instalaciji da automatski instalira Lubuntu pokraj Win ili da ti rucno particioniras (i montiras) particije i onda instaliras na njih. U svakom slucaju pomoci ce ti ovo.

Ako se odlucis za automatsku instalaciju, samo to izaberi i pricekaj dok zavrsi.

Ako se odlucis za rucno particioniranje, napravi novu particiju (najbolje iz Win, ali mozes i nekim drugim alatima), odokativno 50 GB (ili vise), ali ti ces najbolje znati koliko mozes. Onda iz instalacije Lubuntua odaberes rucno particioniranje i tu particiju od 50 GB (pazi da ju ne zamijenis za particiju gdje su instalirani Win ili gdje su tvoji podaci, u instalaciji ih mozes razlikovati jedino po velicini, ne pise C, D ili kakva vec slova) particioniraj na jednu od 2 GB gdje ce ici swap i montiraj (mount) ju u swap. Swap ti je nesto kao virtualna RAM memorija koju OS koristi kad se pravi RAM pretrpa (ekvivalent na Win je onaj page file, samo je on obican file, a na Linuxu je to particija). Napravi drugu particiju od 20-25 GB gdje ce ici sustav i montiraj ju u / (s kosom crtom se oznacava glavna korijenska particija gdje ide OS, root) te naposlijetku napravi trecu particiju od ostatka i montiraj ju u /home - to je, kao sto joj ime kaze (home - kuca, dom), tvoja particija gdje idu tvoji podaci - muzika, slike, dokumenti, u biti sve tvoje, ukljucujuci i konfiguracijski fajlovi programa koje si ti instalirao (oni su skriveni).

Nadam se da je jasnije. Zapamti, backup je najvaznija stvar u cijeloj prici (ako imas bitne podatke).

ok, eo stavljam ga na usb, budem prvo probao live verziju kako radi, pa ću vidjeti za instalaciju jer nemam baš toliko mjesta na disku..

mislim se čak da obrišem cijele windowse i stavim samo linux radi mjesta na disku, neznam koliko je to pametno..

17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

ok, eo stavljam ga na usb, budem prvo probao live verziju kako radi, pa ću vidjeti za instalaciju jer nemam baš toliko mjesta na disku..

mislim se čak da obrišem cijele windowse i stavim samo linux radi mjesta na disku, neznam koliko je to pametno..

To ti je najpametnije, live CD pa ako ti se svidi, instaliraj, ako ne ostavi XP. Pravo pitanje je da li uopce trebas mijenjati taj XP (krekan je pa zelis imati original OS, zelis isprobati drugaciji OS, ili nesto trece)? Najbolje live CD, da ti zadovolji znatizelju, onda ces znati na cemu si. Inace, ne ocekuj neka cuda i ljepotu od LXDE sucelja (od tud slovo L u Lubuntu) posto je to sucelje za slabija racunala pa se zrtvovalo sve fensi stvari.

14 godina
g12356 kaže...
xDISORDERx kaže...
1domagoj1 kaže...
xDISORDERx kaže...

Preporučam da staviš na dvd-jer je manja vjerojatnost da ćeš se morati zezati sa boot orderom.

To ovisi o njegovoj matičnoj. Na mojoj je jako jednostavno, samo stisneš F9 i boot from usb. Ali opet ovisi o matičnoj, iako većina njih ima mrvicu kompliciraniji sustav.

Say hello to my little friend
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

To ti je najpametnije, live CD pa ako ti se svidi, instaliraj, ako ne ostavi XP. Pravo pitanje je da li uopce trebas mijenjati taj XP (krekan je pa zelis imati original OS, zelis isprobati drugaciji OS, ili nesto trece)? Najbolje live CD, da ti zadovolji znatizelju, onda ces znati na cemu si. Inace, ne ocekuj neka cuda i ljepotu od LXDE sucelja (od tud slovo L u Lubuntu) posto je to sucelje za slabija racunala pa se zrtvovalo sve fensi stvari.

zapravo želim isprobati nešto drugo, a i nadam se nekom normalnijem radu računala jer po nekoj mojoj predpostavci linux ima manje pozadinski procesa počevši od antivursa, firewalla i slično, valjda sam u pravu :D  

a i na faxu sam taman keruno s operativnim sustavima, naročito linuxom, kojeg sam bootao preko vmr-a na vježbama pa mi se svidjelo na prvu ruku.

prošlo je to vrijeme kad sam patio za dizajnom, već duže godina držim win 98 temu :D

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice