Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.191
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Linux - pitanja i odgovori

zanima me Dali postoji mogucnost U VMware playeru da ne instaliram VMware tools kad instaliravam Ubuntu ili kak da preskocim to jel nemam internet pa nemogu instalirati..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
tomislavivic kaže...

zanima me Dali postoji mogucnost U VMware playeru da ne instaliram VMware tools kad instaliravam Ubuntu ili kak da preskocim to jel nemam internet pa nemogu instalirati..??

Pitanje nema bas neke veze s Linuxom, ali da odgovorim: ne znam, vjerojatno da. Te Toolse bi u biti trebao instalirati naknadno, kad je OS (bilo koji, nebitno sto je sad to Ubuntu) vec instaliran u virtualki, bar je tako u VirtualBoxu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 16:16 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Možda, samo si zaboravio na jednu (ustvari više njih) činjenicu a to je da za taj isti ubuntu imaš omanju hrpicu DE-a, koji se vrlo lako implementiraju i koje nije potrebno platiti. Osim defaultnog Unity-a, kao vrlo ozbiljne opcije treba razmotriti GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Cinnamon, MATE,... (ima ih još). Instalacija se svodi (u većini slučajeva) na sudo apt-get install neki_DE. Jednostavnije od ovoga ne ide.

BTW: Ubuntu kao defaultni DE ima Unity a ne Gnome.Smijeh

I jos jedna stvar, Gnome i Unity su (radikalno) izmijenili desktop sucelje prije izlaska Osmice, tj. prije negoli je MS uveo svoju radikalnu promjenu sucelja. Tako da se prije moze reci da Windozi postaju (postali su?) novi Ubuntu/distra_po_zelji nego obrnuto. {#}

@ Mario, da. Ali komentiram gnome 3.1.. i kako kome, meni je još stari ubuntić pod def.gnomeom.. naravno staro je 'bolje'.

@ 1domagoj1, netočno. Kad je izašao npr ubuntu 12? Win8 je već godinu prije bio u previewu, kao i svaki MSov u razvoju od izlaska aktuelnog, kao što se već radi na 9-10...

Kokoš-jaje... zapravo svejdno ako napravimo pohanu piletinu, bitno da je jestivo.

edit: ispravak (picajzlasti){#}, baš sam se zaletio, unity alpha je iz 2010.10. najavljen to ljeto, dok je prva najava win8 u siječnju 2011 nakon čega idu previewi.. Developeri ubuntua su po njihovim riječima žurili (peeknuli su u MSovo dvorište i vidjeli metro..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 18:42 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
@ 1domagoj1, netočno. Kad je izašao npr ubuntu 12? Win8 je već godinu prije bio u previewu, kao i svaki MSov u razvoju od izlaska aktuelnog, kao što se već radi na 9-10...

Kokoš-jaje... zapravo svejdno ako napravimo pohanu piletinu, bitno da je jestivo.

Gnome Shell je sluzbeno izasao 2011., a Unity je sluzbeno izasao 2010. Win 8 je sluzbeno izasao 2012. Ako i uzmemo u obzir da je godinu dana bio u previewu, opet je Unity prije izasao sluzbeno (a ne zaboravimo da je i on bio u previewu), dok je Gnome Shell bio u beti i previewu mozda i dvije godine prije izlaska (ali ovo bubam). Povratak u buducnost ili? {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
protjeran

Gnome shell je bio u preview-u tamo još 2010, čak imam par screenshotova koje sam napravio onda.

Ad astra peronospora

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pretekao me domagoj. Ipak da budemo činjenično dosljedni. Ubuntu je prestao koristiti Gnome kao default DE, to je sada Unity. Ako već raspravljaš o novom Gnomeu, udri po drugoj distri.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
Deus ex machina kaže...

Sat bi se trebao pomaknuti skroz u desno, i cijeli taj estate iskoristiti za app-context-sensitive menu...

Pa to je prvo što si postavim kad instaliram GS, jedino što umjesto menija stavim taskbar. Malo mi je nespretno za svaku sitnicu vući miša gore. Zapravo, općenito mi je nespretna ideja letanja miša stalno - gore/dolje/lijevo/desno. Neka zgusnu malo taj UI!

Gledam te!
15 godina

Jučer sam stavio Ubutnu 13.04 na HTPC i sve je OK, samo što nemam zvuka. Radi se o AsRock ION 330, koji ima nVidia ION 1. gen, a zvuk mi treba preko HDMIa. ION prepozna kao zvučnu i mogu namjestiti na 5.1 zvuk, ali ne radi. Stavio sam neke open drivere koje sam našao u App Storeu, je li to možda greška?

Hvala!

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Probaj slijediti ova uputstva. Drugdje sam našao da korisnici ION-a javljaju da je HDMI audio prestao raditi nakon nadogradnje Nvidijinog drivera 304.x na višu verziju, pa ako uputstva ne pomognu, probaj instalirati taj stariji driver (v304.x)

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
hrx kaže...

Probaj slijediti ova uputstva. Drugdje sam našao da korisnici ION-a javljaju da je HDMI audio prestao raditi nakon nadogradnje Nvidijinog drivera 304.x na višu verziju, pa ako uputstva ne pomognu, probaj instalirati taj stariji driver (v304.x)

SPDIF je bio mutean u alsamixeru, sad radi. Što je najbolje, jučer sam to bio provjeravao i uopće nisam povezao da bi SPDIF i HDMI mogli imati nekakve veze. Hvala!

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
15 godina
protjeran

Zanima me kako podesiti ssd nakon instalacije Ubuntu-a?

B-A-R-C-A
12 godina
neaktivan
iNo_bhf kaže...

izvoli

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
16 godina
iNo_bhf kaže...

-nakon je kasno, treba prije... ili ostaviti kako je. Sve ostalo je na linku.

(nakon, prošlo svršeno vrijeme, nakon instalacije je stvar gotova, disk se priprema prije instalacije, particije, pristup UEFI, secboot, gpt, mbr.. ahci. Kao neke od kombinacija, dok je ahci potreban za alignment i neke optimiziacijske funkcije). BIOS i sl. se podešava prije, ne poslije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 23:04 (ihush).
12 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nakon je kasno, treba prije...

Na što misliš?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
15 godina
protjeran

Ostavit cu kako je onda. Savršeno radi.

B-A-R-C-A
17 godina
iNo_bhf kaže...

Neke stvari možeš i nakon instalacije:

- dodaj opciju noatime u fstab za sve mountane particije sa ssd, za swap ne

- upali trimming: u cron.daily dodaj naredbu fstrim -v za svaku particiju mountanu sa ssda ( npr. fstrim -v /), za swap ne

- promjeni defaultni i/o scheduler u noop ili deadline

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 23:58 (redrum781).
15 godina
protjeran
redrum781 kaže...
iNo_bhf kaže...

Neke stvari možeš i nakon instalacije:

- dodaj opciju noatime u fstab za sve mountane particije sa ssd, za swap ne

- upali trimming: u cron.daily dodaj naredbu fstrim -v za svaku particiju mountanu sa ssda ( npr. fstrim -v /), za swap ne

- promjeni defaultni i/o scheduler u noop ili deadline

Čini mi se komplicirano.

Zanima me kako instalirati Skype? (Riješeno)

B-A-R-C-A
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 0:13 (iNo_bhf).
14 godina
neaktivan

Pozdrav Linuxaši.

Inače ne koristim Linux baš često, ali budući da završni rad radim na Raspberry Pi-u, potrebna mi je mala pomoć.

Neke osnove sam pohvatao, ali još nisam ni počeo s bash skriptama. Problem je što bi mi jedna kratka bash skripta trebala samo da se uvjerim je li jedna metoda ispravna.

Probao bih metodu iz ovog tutoriala pod "Run a Script at Login". Sve što bi skripta trebala poslije logina učiniti je pokrenuti program "pianobar" (tako se baš iz terminala pokreće) i to bez sudo privilegija.

Također, je li moguće kroz tu skriptu pokrenuti drugu skriptu, prije pianobar-a?

Unaprijed hvala.

P.S. Na Pi-u je zadnja verzija Raspbian-a, autologin omogućen, probao sam metodu editiranja rc.local file-a i dobio pokretanje programa prije logina, ali iz nekog razloga onda program ne očitava svoj config file (kao kad ga se pokrene uz sudo)

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 0:21 (Nikola45).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Nikola45 kaže...

Pozdrav Linuxaši.

Inače ne koristim Linux baš često, ali budući da završni rad radim na Raspberry Pi-u, potrebna mi je mala pomoć.

Neke osnove sam pohvatao, ali još nisam ni počeo s bash skriptama. Problem je što bi mi jedna kratka bash skripta trebala samo da se uvjerim je li jedna metoda ispravna.

Probao bih metodu iz ovog tutoriala pod "Run a Script at Login". Sve što bi skripta trebala poslije logina učiniti je pokrenuti program "pianobar" (tako se baš iz terminala pokreće) i to bez sudo privilegija.

Također, je li moguće kroz tu skriptu pokrenuti drugu skriptu, prije pianobar-a?

Unaprijed hvala.

P.S. Na Pi-u je zadnja verzija Raspbian-a, autologin omogućen, probao sam metodu editiranja rc.local file-a i dobio pokretanje programa prije logina, ali iz nekog razloga onda program ne očitava svoj config file (kao kad ga se pokrene uz sudo)

Skripta će se automatski pokrenuti ako je dodaš u /home/tvoj_username/.bashrc ili /home/tvoj_username/.profile ako želiš da se pokreće samo za tvoj login.

U tutorijalu piše /etc/profile, to znači da će se pokrenuti za svakog korisnika koji se ulogira.

Ako želiš da se skripta pokreće bez sudo onda se mora nalaziti u direktoriju dostupnom za sve korisnike koji će je koristiti i mora biti postavljena kao izvršna (jedno i drugo radiš sa chmod)

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
17 godina
neaktivan

Ubuntu 10.04 LTS

Firefox 20

http://www.eurosportplayer.com/

Problem:

za gledanje eurosporta je nužan Silverlight, yep... {#}

Znate li neki korisni savjet kako to riješiti?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 15:23 (Darky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Darky kaže...

Ubuntu 10.04 LTS

Firefox 20

Problem:

http://www.mono-project.com/Moonlight

16 godina

-odlaskom kod susjeda koji ima maxtv.. ili birtiju.

sve ostalo je problem, ne sama emulacija nego drm. VM bi moglo, wine ne... ali možeš pokušati s FFforwin+wine (neće ići sys.update, pa si na početku).. pokušaj pa postaj rezultat (utakmice) :)

14 godina
neaktivan

Ima i Pipelight ako MoonL ne bude šljakao kako treba.

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
redrum781 kaže...
Darky kaže...

Ubuntu 10.04 LTS

Firefox 20

Problem:

http://www.mono-project.com/Moonlight

xhopeon kaže...

Ima i Pipelight ako MoonL ne bude šljakao kako treba.

problem i dalje postoji

moonlight je instaliran u OS, ali ne učitava ga firefox kao dodatak

kad pokušam otvorit eurosport nudi mi dowload silverlight i onda kad klik na njega vodi me na monlight ali na web stranicu na koju nemam pristup

17 godina

Probaj pipelight, navodno bi trebao imati drm.

EDIT: evo, probao sam i uredno radi, vidi sliku

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 16:51 (redrum781).

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
redrum781 kaže...

hm, i dalje je problem

tihomir@ubuntu:~$ sudo apt-get install pipelight
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
E: Couldn't find package pipelight
kad pokrenem eurosport pokaže se slika, i vrti se demo, ali kad pokrenem live TV i kad prođe login, dobijem samo sliku da traži silverlight {#}

14 godina
neaktivan
redrum781 kaže...
Nikola45 kaže...

Pozdrav Linuxaši.

Unaprijed hvala.

Skripta će se automatski pokrenuti ako je dodaš u /home/tvoj_username/.bashrc ili /home/tvoj_username/.profile ako želiš da se pokreće samo za tvoj login.

U tutorijalu piše /etc/profile, to znači da će se pokrenuti za svakog korisnika koji se ulogira.

Ako želiš da se skripta pokreće bez sudo onda se mora nalaziti u direktoriju dostupnom za sve korisnike koji će je koristiti i mora biti postavljena kao izvršna (jedno i drugo radiš sa chmod)

Hvala, još nisam uhvati priliku da probam, ali jesam li na pravoj staz s ovim?

sudo nano /home/pi/.profile/pianobar.sh

#!/bin/bash

echo "pianobar skripta"

pianobar

Spremim u .profile pod imenom pianobar.sh

onda  sudo a+x /home/pi/.profile/pianobar.sh

Je li to to?

17 godina
Darky kaže...
redrum781 kaže...

hm, i dalje je problem

kad pokrenem eurosport pokaže se slika, i vrti se demo, ali kad pokrenem live TV i kad prođe login, dobijem samo sliku da traži silverlight {#}

Jesi li odvrtio najprije ovo:

sudo apt-add-repository ppa:ehoover/compholio

sudo apt-add-repository ppa:mqchael/pipelight

sudo apt-get update

Nikola45 kaže...

Hvala, još nisam uhvati priliku da probam, ali jesam li na pravoj staz s ovim?

sudo nano /home/pi/.profile/pianobar.sh

#!/bin/bash

echo "pianobar skripta"

pianobar

Spremim u .profile pod imenom pianobar.sh

onda  sudo a+x /home/pi/.profile/pianobar.sh

Je li to to?

Ne. /home/pi/.profile je datoteka ne folder. Datoteku pianobar.sh spremi u /home/pi/pianobar.sh, napravi chmod (da datoteka bude izvršna, kako si gore naveo). Onda uredi /home/pi/.profile sa vi, emacs, nano ili nekim drugim tekstualnim editorom i na kraju datoteke dodaj u novoj liniji /home/pi/pianobar.sh

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2013 0:10 (redrum781).
14 godina
neaktivan

@redrum781 Legenda si, pali iz prve i povlači config. 10 stranica googlanja ništa i ti iz prve potrefiš šta mi treba

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
protjeran
iNo_bhf kaže...

Defaultni CFQ scheduler ti nije bas najbolji za SSD, promjeni na deadline scheduler

https://wiki.debian.org/SSDOptimization

(za SSD ja bi osobno rekompajlirao kernel jer bez toga neces postici maksimalno citanje-pisanje po disku jer genericni kerneli imaju veliku latenciju memorije procesora koji je glavni pokretac svega pa tako i schedulera za disk)

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2013 19:16 (layman).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice