Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.911
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Na pocetku instalacije klikni da hoćeš i one multimedijalne kodeke.

Kreiraj  / particiji kao ext4,  /home kao ext4,  swap, i ako je uefi bios onda kreiraj i /boot/efi kao fat32  ..

Odmah nakon instalacije ne dozvoli nadogradnju nego promjeni na glavni poslužitelj i onda update...

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Kak da znam jel uefi bios?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Udji u bios i vidi jel se nigdje spominju secure boot, uefi os, a mozeš i na netu pogledati na stranici proizvođača tvoje matične ploče.  Nadogradi bios ako ima nova verzija.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Bios je uefi
Kolko mjesta da ostavim za koju particiju i koje opcije da odaberem za koju (primary ili logical, beginning ili end of this space
Hdd je 1tb
15 godina
neaktivan
Ok stavio sam ih sve na beginning
/ 20gb
/home 975gb
swap 4.5gb
/boot/efi 700mb
11 godina
protjeran

Hoce na tom disku biti samo ubuntu ili ce biti i drugih operativnih sustava  ?   Za / ti je npr 100 gb, ext4,primarna,početak diska.... Swap duplo od radne memorije, ...  /Boot/efi fat32, 1 gb...  /Home ostatak diska, ext4, primarna,početak... 

Odi na ubuntu 14.04.1.  jer ima podršku do 2019 godine.

Na početku, prije instalacije, sa live ubunta pokreni gparted, obriši sve sa diska i tom disku dodijeli novu particijsku tablicu  GPT formata., i ostavi taj obrisani prostor. Particije kreiraj kroz instalaciju...

1 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Pozdrav marky.

Ja imam istu konfiguraciju kao i ti HP 450 G1, Mint 17.1 sa najnovijim Omega driverima pa slobodno reci ako nisi uspio rijesiti problem da ti pomognem korak po korak.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.12.2014 23:11 (Embargo).
15 godina
neaktivan
A nazalost instaliram ubuntu vec. Ako mi se ne svidi ubuntu i odlucim se vratiti na mint javit cu se!
17 godina
neaktivan

Sto se tice AMD drivera, ovi driveri u deb paketicu za koje ste stavili link, koliko sam skuzio nisu cijeli driveri vec nekakva minimalna instalacija ili sto vec.

Ono sto sam ja uvijek instalirao, pa tako i nedavno su ovi driveri. Razlika u tezini paketa je primjetna. Iznad je link na "installer notes" gdje su stvarno jako dobre "korak po korak" upute i ne bi trebalo biti problema s instalacijom. HD8000M serija je podrzana od strane AMD-a, tako da nije do nekakve nekompatibilnosti drivera s hardverom. Ne mogu se pozaliti na rad samih drivera iako je rijec o AMD/ATI-iju, sto je da je.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Ako nebudes znao, za ubuntu ti je isto, pa pitaj.

Nego kod mene (inace je to problem i kod nekih drugih) svaki puta kad izaberem fglrx nakon restarta se zablokira komp na boot-u pa ga moram ugasiti i onda se pokrene normalno.

To se samo dogada prvi puta kada promijenim xsource-xorg sa fglrx nakon toga se uvjek boota normalno. Isto se dogada kada mjenjam AMD sa Intelovom integriranom u catalyst postavkama ali to rijesim tako da umjesto restart odem shutdown pa ga upalim i normalno se boota.

Preporucam ti instalaciju zadnjih Omega 14.12 ili koji su vec zadnji zato jer ono sto sam vidio kod sebe da su omega drivere puno bolje optimizirali... na linuxu barem. Ono sto dobis ponudeno u driver manageru su 14.09 ili tako nesto. Vjeruj mi razlika je nebo i zemlja. Rekao bi da su 15-20% bolje optimiziraniji.

Razlika izmedu fglrx i fglrx-update u driver manageru je sto bi fglrx-update trebao biti zadnja verzija drivera, a fglrx je verzija koja dolazi sa distribucijom ali u repozitorima nije nista update-ano tako da su oba dvije verzije iste 14.09.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Nesto sam uspio zeznuti u instalaciji ubuntua. Posto ocito embargo ima rjesenje za instalaciju drivera na mint mislim da cu se ipak vratiti na mint. Hvala ti puno bunkermax na svemu i oprosti na gnjavazi
11 godina
protjeran

Ma ni bed..

Svi linuxasi prođu na pocetku takav put.

Linux je linux...

:-)

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ides na stranicu od amd-a i skines drivere za linux x86_64. Imaju 148 MB v14.12.

Nakon toga ih unzipas. Desni klik na fajl pa extract here ili gdje hoces.

(Obavezno imaj open source (xserver-xorg) drivere ili uninstaliraj stare fglrx jer se nebu instaliralo tj doslo bu do konflikta.)

U terminalu odes u folder gdje si ih unzipao. Znaci npr.

$ cd /home/ivan/Documents/fglrx-14.501.1003

nakon toga 

$ sh amd-driver-installer-14.501.1003-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/trusty

nakon toga bu on napravio deb fajlove trebat ce mu malo duze (minutu-dvije)

$ sudo dpkg -i fglrx* .deb

nakon kaj se instalira

$ sudo aticonfig --initial

nakon toga ga resetiras i to bi trebalo biti to. Jednostavno.

Ako ti se zblokira pri boot-anju zagasi ga na gumb pricekaj par sekundi i ponovo upali.

Ako zapnes reci.

edit: jos jedna stvar koju su rijesili sa omega driverima je kad bi laptop stavio u sleep na prijasnjim driverima bi pri budenju se zblokirao. Sada toga nema jedino mi se neki put wallpaper zna ne pojaviti al ga ponovo namjestim ili napravim logout pa login.

edit 2: kad instaliras drivere, a i inace u mintu, odes u settings-general i oznacis Disable compositing for full-screen windows dobit ces 20-30 fps-a u igrama i drugim programima. Recimo u stellariumu cak i kad mi nije full screen imam 30ak fps-a vise.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 0:43 (Embargo).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Javlja mi error. Nakon upisa $ sh komande

sobi@sobi-HP-ProBook-450-G1 ~/Downloads/fglrx-14.501.1003 $ sh amd-driver-installer-14.501.1003-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/trusty

-14.501.1003-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/trusty
Created directory fglrx-install.3ShFjE
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-14.501.1003..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
 AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
Generating package: Ubuntu/trusty
[sudo] password for sobi:
sudo: sh -c '/usr/sbin/synaptic --set-selections --non-interactive --hide-main-window < /tmp/filedeJswg': command not found
Unable to install dpkg-dev.  Please manually install and try again.
Package build failed!
Package build utility output:
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 296: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 302: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
Removing temporary directory: fglrx-install.3ShFjE

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ajd probaj instalirat ove pakete ako ih nemas

libqtgui4 dh-make dh-modaliases execstack libc6-i386 lib32gcc1

ili da vidis jel su ti na najnovijoj verziji.

edit: probaj i build-essential 

edit 2: ustvari nemoj probavati nego instaliraj to sve{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:01 (Embargo).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Resolving build dependencies...
[sudo] password for sobi:
sudo: sh -c '/usr/sbin/synaptic --set-selections --non-interactive --hide-main-window < /tmp/fileiIyR55': command not found
Unable to resolve  build-essential.  Please manually install and try again.

Probat cu taj build-essential instalirat

edit: preduhitrio si me s editom hahah

edit2: sudo: sh -c '/usr/sbin/synaptic --set-selections --non-interactive --hide-main-window < /tmp/filemSe4j1': command not found
Unable to resolve  xserver-xorg-dev (>= 2.  Please manually install and try again.

ovaj ko da bas voli muciti

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:04 (marky55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

sudo apt-get install build-essential cdbs dh-make dkms execstack dh-modaliases libqtgui4 fakeroot libc6-i386
sve ovo stavi sad vidim da i ja to sve imam instalirano

edit: Idem ja probat napravit deb imam te iste drajvere skinute vratim se za dve minute.

edit 2: Jesi napravio update cijelog sustava. Ako nisi updataj sve i resetiraj komp.. to mi je najpametniji savjet jer je meni uredno napravio .deb komada cetri. Fali ti neki dependencies. Vidi u synapticu jel ti kaj fali.

ivan@HP-ProBook-450-G1 ~/Documents/fglrx-14.501.1003 $ sh amd-driver-installer-14.501.1003-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/trusty

Created directory fglrx-install.xEA9ha

Verifying archive integrity... All good.

Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-14.501.1003..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager 

Package /home/ivan/Documents/fglrx-14.501.1003/fglrx-core_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated

Package /home/ivan/Documents/fglrx-14.501.1003/fglrx_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated

Package /home/ivan/Documents/fglrx-14.501.1003/fglrx-dev_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated

Package /home/ivan/Documents/fglrx-14.501.1003/fglrx-amdcccle_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated

Removing temporary directory: fglrx-install.xEA9ha

edit 3: napravi sudo apt-get -f install

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:20 (Embargo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Skinuo sam sve updateove u update manageru. Jel trebam jos nesto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

sudo apt-get -f install

edit 234567: ak nejde skopiraj ovo

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade

i updejtaj i instaliraj sve kaj ti ponudi

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:23 (Embargo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 32 not upgraded.

U sad tek vidim. Di mogu ovih 32 upgradeat

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Gore sam ti napisao zadnji edit kaj da napravis. {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nope opet ovo

Unable to resolve  xserver-xorg-dev (>= 2.  Please manually install and try again.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

instaliraj ga

sudo apt-get install xserver-xorg-dev

edit: instaliraj i ovo

sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases linux-headers-generic xserver-xorg-core libgcc1 ia32-libs lib32gcc1 libc6-i386
Neke vec imas, a ono sta ti ponudi instaliraj/upgrejdaj
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:46 (Embargo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Package /home/sobi/Downloads/fglrx-14.501.1003/fglrx-core_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated
Package /home/sobi/Downloads/fglrx-14.501.1003/fglrx_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated
Package /home/sobi/Downloads/fglrx-14.501.1003/fglrx-dev_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated
Package /home/sobi/Downloads/fglrx-14.501.1003/fglrx-amdcccle_14.501-0ubuntu1_amd64.deb has been successfully generated
Removing temporary directory: fglrx-install.FwsVtQ

ahhhhh napokon. idemo dalje :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

E sad nemogu ic spavat sad je napeto.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja jedva gledam, a evo i novih problemcica :D

dpkg-deb: error: `fglrx-installer_14.501-0ubuntu1_amd64.changes' is not a debian format archive
dpkg: error processing archive fglrx-installer_14.501-0ubuntu1_amd64.changes (--install):
 subprocess dpkg-deb --control returned error exit status 2
dpkg: error processing archive .deb (--install):
 cannot access archive: No such file or directory
dpkg: dependency problems prevent configuration of fglrx:
 fglrx depends on lib64gcc1 (>= 1:4.1.1).
 fglrx depends on libc6-amd64 (>= 2.9).

dpkg: error processing package fglrx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of fglrx-amdcccle:
 fglrx-amdcccle depends on fglrx; however:
  Package fglrx is not configured yet.
 fglrx-amdcccle depends on lib64gcc1 (>= 1:4.1.1); however:
 fglrx-amdcccle depends on libc6-amd64 (>= 2.3); however:

dpkg: error processing package fglrx-amdcccle (--install):
dpkg: dependency problems prevent configuration of fglrx-core:
 fglrx-core depends on lib64gcc1 (>= 1:4.1.1).
 fglrx-core depends on libc6-amd64 (>= 2.3.4).

dpkg: error processing package fglrx-core (--install):
dpkg: dependency problems prevent configuration of fglrx-dev:
 fglrx-dev depends on fglrx-core | fglrx; however:
  Package fglrx-core is not configured yet.
  Package fglrx is not configured yet.

dpkg: error processing package fglrx-dev (--install):
Processing triggers for gnome-menus (3.10.1-0ubuntu2) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Processing triggers for ureadahead (0.100.0-16) ...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Errors were encountered while processing:
 fglrx-installer_14.501-0ubuntu1_amd64.changes
 .deb
 fglrx
 fglrx-amdcccle
 fglrx-core
 fglrx-dev

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

hahaah kak sam znao...ahhhh linux...

sudo apt-get install lib64gcc1 libc6-amd64

i daj instaliraj ono gore kaj sam ti reko prije 3-4 posta

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 1:56 (Embargo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

lib64gcc1:i386 is already the newest version.
libc6-amd64:i386 is already the newest version.
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependencies:
 fglrx : Depends: lib64gcc1 (>= 1:4.1.1) but it is not installable
         Depends: libc6-amd64 (>= 2.9) but it is not installable
 fglrx-amdcccle : Depends: lib64gcc1 (>= 1:4.1.1) but it is not installable
                  Depends: libc6-amd64 (>= 2.3) but it is not installable
 fglrx-core : Depends: lib64gcc1 (>= 1:4.1.1) but it is not installable
              Depends: libc6-amd64 (>= 2.3.4) but it is not installable
E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution).

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

daj napravi sudo apt-get -f install nakon kaj sve instaliras i instaliraj ak ti nekaj ponudi

Ja kad sam instalirao mint, updateao ga i iso instalirat drivere trebalo mi je manje od 5 minuta lol

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne znam u cemu je problem.

sudo apt-get -f install    mi hoce maknuti te instalirane fglrx-eve

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice