Ovako,imam pitanje. Linux je open-source,sve mora biti besplatno,radi kao zajednica,bit Linuxa je da bude sve free,ništa paid i sve mora biti open-source. E,a da vas pitam,zašto se onda Red Hat plača? to mi nimalo nije jasno...ako koristi Linux kernel i sve,zašto se plača? ....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako,imam pitanje. Linux je open-source,sve mora biti besplatno,radi kao zajednica,bit Linuxa je da bude sve free,ništa paid i sve mora biti open-source. E,a da vas pitam,zašto se onda Red Hat plača? to mi nimalo nije jasno...ako koristi Linux kernel i sve,zašto se plača? ....
Nije ni na ubuntu sve besplatno i open source...Imaš neke programe (i igre) koji se mogu kupovati iz storea...
A i mac os koristi linux pa se ipak prodaje, sve ovisi ko to financira...
Open source ne znaci besplatno. Recimo, GPL dozvoljava da naplatis svoj program, ali si duzan uz binary fajlove dati i source kod.
@netko,netkovic
OS X nema veze s Linuxom.
Nije ni na ubuntu sve besplatno i open source...Imaš neke programe (i igre) koji se mogu kupovati iz storea...
Opa... Malo smo fulali jel da? MAC OS JE KOMBINACIJA "Bogtepitajčega" I UNIXA.
Da,sorry, nisam mislio dok sam to pisao XD...Sad sam ispao budala XD...
XPud je fakat dobar lightweight linux...
Ne, nije stvar u besplatnosti.. tj. GNU predviđa da software kao znanje treba biti besplatan-free-open, dostupno svima. Sasvim nešto drugo je usluga-rad. Matematika (znanje) u školi, voda, zrak.. nasuprot plaće radnika profesora, itd..
Programeri moraju od nečeg živjeti, pa i za besplatne verzije (njih netko plaća.. dali je to find ili mecena, donacije, svejedno).
RH nije stvar prodaje OSa, nego supporta za OS. Za razlliku od Fedore gdje nemaš support (jer ga nisi platio).
Open, free, Copyleft su različite riječi, različitih značenja. Skype je free ali nije open.
Kao što postoji i free soft za osobnu upotrebu ali za komercijalnu se može naplaćivati itd.. To su ukratko razne licence.
Linux kao ubuntu je pod GNU/Linux licencom. To je zapravi i 'pravi naziv' onog što inače nazivamo linux, to je zapravo samo drugi DE i repo...
-spetljano? ma nije. ;-)
Opa... Malo smo fulali jel da? MAC OS JE KOMBINACIJA "Bogtepitajčega" I UNIXA.
Ne mora biti besplatno - open source nema veze s naplatom i bit Linuxa nije da sve bude besplatno i open source. Izvorno je Torvalds napravio Linux zato što mu nije odgovarala licenca MINIXa koja je bila ograničena isključivo na upotrebu u edukativne svrhe (bilo kakva komercijalna upotreba je zabranjena). U to vrijeme MINIX je bio jedini dostupni Unix kompatibilni OS za kojega se nije trebala plaćati licenca ili kupovati skupo mainframe računalo (radio je na x86 računalima, za razliku od ostalih). Da je u to vrijeme (1991. godina) bio dostupan GNU Hurd (tada u dubokom razvoju) ili 386BSD (slobodno dostupan od 1992. godine, iz njega su se razvili FreeBSD i NetBSD, te ostali), Torvalds ne bi krenuo u razvoj Linuxa.
Open source model specificira da je kod otvoren, tj. svatko ga može vidjeti i modificirati prema potrebi, a taj kod korisnik može nabaviti besplatno ili kupiti od nekoga. Zapravo, open source model ne mora biti povezan isključivo s računalima - može se primijeniti na bilo koji proizvod. Npr. zamisli da u restoranu naručiš jelo koje ti se svidi, a usput dobiješ i recept da ga možeš sam pripremiti (ili upitaš konobara možeš li dobiti recept, nakon čega ga dobiješ). U stvarnom svijetu to nije slučaj - recepti (pogotovo poznatih restorana) se ne distribuiraju gostima restorana - oni su strogo zatvoreni (vlasnički) kod i ljubomorno se čuvaju.
Red Hat ne naplaćuje kod - naplaćuje se podrška, osiguranje kvalitete, integracija RHEL-a i trening koje Red Hat pruža kupcima (zapravo pretplatnicima) Red Hat Enterprise Linuxa.
OS X nije baziran na Linuxu - OS X (desktop verzija) je razvijen iz OS X servera, koji je pak razvijen iz NeXTSTEPa i NetBSD-a 1.3, koji su pak razvijeni iz BSDa 4.3, koji je razvijen iz UnixTSSa, koji potječe od izvornog Unicsa. Dakle, OS X je "pravi" Unix i potpuno je kompatibilan s POSIX standardom (Linux je djelomično kompatibilan).
Kao što postoji i free soft za osobnu upotrebu ali za komercijalnu se može naplaćivati itd.. To su ukratko razne licence.
Linux kao ubuntu je pod GNU/Linux licencom. To je zapravi i 'pravi naziv' onog što inače nazivamo linux, to je zapravo samo drugi DE i repo...
-spetljano? ma nije. ;-)
Ne postoji nesto kao GNU/Linux licenca. GNU/Linux je operacijski sustav, a kao takav sadrzi mnoge licence. Sam kernel je pod GPLv2 licencom plus razni non-free tzv. "binary blobs" (pejorativan naziv za objekte loadane u kernel, a koji nemaju otvoren kod). GNOME je na pr., pod LGPL i GPL licencom, KDE je pod LGPL-om itd. Kao sto rekoh u postu na prosloj strani, GPL omogucuje da se za program naplati naknada, ali se source mora isporuciti uz binary-e.
Evo prijedloga novog logoa za Linux 3.1 :) - za sada nema informacija hoće li biti prihvaćen.
Win 3.1, a? Hehehe...
Evo prijedloga novog logoa za Linux 3.1 :) - za sada nema informacija hoće li biti prihvaćen.
Gdje da glasam?
Open source ne znaci besplatno. Recimo, GPL dozvoljava da naplatis svoj program, ali si duzan uz binary fajlove dati i source kod.
@netko,netkovic
OS X nema veze s Linuxom.
True that!OSS znači slbodno a ne besplatno.<nadam se daću jednog dana biti dovoljno dobar programer da pridonesem OSS i Linux zajednici.
p.s. osposobio sam domaći wlan i na Backtracku!
Ne postoji nesto kao GNU/Linux licenca..
- Linux kao ubuntu je OS GNU/linux pod GNU (GPL) licencom.
Nespretna (zbrljana) rečenica, skraćena i sasvim pogrešna.. ipravak.
- Što da sam tek prevodio kraticu GNU, rekurzivno bi se vrtio u unixu.
btw, logo pingvina u prozoru, pomalo perverzno. Barem da je lik Merlinke kad se već koriste te boje... vjerojatno neće proći za 3.1
U vezi novog logoa Linux kernela, za one mlađe, razlog zašto tako izgleda je logo na slici ispod.
Dodatno, promotrite dio Linux 3.1 logoa u kojem je naveden copyleft (u Win 3.1 logou to je copyright) - to je referenca na TinyBasic, jedan od prvih free software projekata. Urednik TinyBasic newslettera, Jim Warren, odgovorio je na pismo Billa Gatesa hobbyistima (u kojem se Gates osvrće na praksu korištenja Altair BASICa bez plaćanja naknade Micro-Softu, tj. piratstvo) putem ACM Programming Language newslettera, a počeo je sa slijedećim:
There is a viable alternative to the problems raised by Bill Gates in his irate letter to computer hobbyists concerning 'ripping off' software. When software is free, or so inexpensive that it's easier to pay for it than to duplicate it, then it won't be 'stolen'.
Način izrade takvog softvera je da iskusni profesionalni programeri dizajniraju program i odrede strategiju implementacije programa, a tada bi sposobni amateri (ne u smislu da su neuki, nego da programiraju iz hobija, tj. programiranje im nije primarni posao) implementiraju program na nizu platformi (tada je bilo puno nekompatibilnih sistema; danas imamo x86 i ARM platforme kao najveće). Nadalje, Warren je predvidio da će takva strategija u budućnosti biti proširena (što se i dogodilo, povećanjem mogućnosti komunikacije između programera, pogotovo putem Interneta).
Nešto više o tome možete pročitati na stranicama Wikipedije o copyleftu.
Na laptopu sada imam Windowse 7,Linux Mandriva 2011 i Backtrack Linux 5.A na Starom novom računalu Windows xp i Salix Linux.
Nakon sto sam maknio stare ATI drivere, instalirao nove Nvidia, sve poslozio i sada mi kada se komp boota pojavi izmedu ostaloga jos jedna opcija kod izbora OS-a, a to je nesto kao "Prosla verzija Linuxa" ili nesto sl., ali na engl. naravno.
Kako da to maknem tj obrisem?
(...) kada se komp boota pojavi izmedu ostaloga jos jedna opcija kod izbora OS-a, a to je nesto kao "Prosla verzija Linuxa" ili nesto sl., ali na engl. naravno.
Kako da to maknem tj obrisem?
Radi se o tome da je preko updatea došla novija verzija kernela - novu verziju pokrećeš na standardni način, dok se pod navedenom stavkom nalazi stariji kernel. Ovako ti je ostavljena mogućnost da pokreneš stariju verziju ukoliko nova pravi probleme.
Stavku možeš ukloniti deinstalacijom starije verzije kernela, putem odgovarajućeg upravitelja paketima (apt-get, yum, Synaptic, Software Center, Add Remove Software, ...).
Imam pitanje, tj. više je riječ o problemu.
Naime, kod pokretanja laptopa javlja mi se sljedeće.
Prvo:
EXT2-fs (sda1): error: ext2_lookup: deleted inode referenced:
Na kraju svake linije su neki brojevi, a linija se ponavlja u nedogled.
Kad to izlistavnje završi (nakon nekih 5 minuta), pojavi se sljedeće:
Linpus Linux LiveCD Edition v9.2 b110329av9
[root@localhost /]#
I sad, što bih ja tu točno trebao napraviti? Želio sam maknuti linux i staviti windowse, ali ne znam točno kako. Zadnje što sam probao bio je boot windowsa s CD-a i nije uspjelo zbog greške "A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer."
Pretpostavljam da bi rješenje bilo u formatiranju diska, ali nemam pojma kako to napraviti.
Imam pitanje, tj. više je riječ o problemu.
Naime, kod pokretanja laptopa javlja mi se sljedeće.
...I sad, što bih ja tu točno trebao napraviti? Želio sam maknuti linux i staviti windowse, ali ne znam točno kako. Zadnje što sam probao bio je boot windowsa s CD-a i nije uspjelo zbog greške "A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer."
Pretpostavljam da bi rješenje bilo u formatiranju diska, ali nemam pojma kako to napraviti.
Hm, pa s obzirom da ovaj problem nema veze s Linuxom - jedina dodirna točka je to što je Linux instaliran, ali tvoje pitanje nije kako ga osposobiti, već kako instalirati Windowse - uputio bih te na jedan link gdje možeš postaviti pitanje o instalaciji Windowsa i zašto ti CD od Windowsa ne radi.
Glede formatiranja ti mogu dati link na GParted. Vrlo dobar alat za formatiranje.
Imam pitanje,kako u Grub-u ja mislim 1.97 promijeniti boot poredak?Ako može bez korištenja terminala?
Evo što bi nas moglo dočekati s dolaskom novog Ubuntu-a 11.10. Znam da je do izdanja stable verzije još oko mjesec dana. Ali eto, zagrebimo malo dubilje ispod površine i vidimo koje promjene su nastupile. Ovo je ustanovljeno kroz Alpha 1 i Alpha 2 verziju.
1. Nadogradnja i promjena Ubunut Software Center-a
Da, dočekano je napokon da je napravljena i promjena na ovom jako važnom dijelu Ubuntu-a. Traženje, reorganiziranje i pregled instaliranih aplikacije je puno brži i učinkovitiji uz malu promjenu sučelja i funkcijsku doradu.
2. Unity sučelje promjenito i nadogradito
Prva promjena koji će uočiti stari i redoviti korisnici Ubuntu-a je nadogradnja i promjena izgleda Unity sučelja. Kada sa strane kliknete na ikonicu Ubunut logo-a, otvara se polupropusni obrub s popisom učestalih i korištenih aplikacija.
3. Nove ikonice
Možda na izgled beznačajno, no na Ubunut su promjenite neke ikone kao što je to za Ubuntu Software Center, Ubuntu ikonica za pokretanje Unity dashborda i ostalo.
4. Brza promjena sesija između korisnika
Prije je to bilo pomalo čudno i nelogično izvedeno, a sada baš jako dobro. Samo kliknite u gornoj traci na svog usera i iz padajućeg izbornika će vam se pojaviti svi korisnici koji su dostupni na sustavu, a stime je olakšan prijelaz s jednog na drugog korisnika.
5. Power button menu je sada bolje nadograđen
Da, je. Istini za volju, ovo je trebalo prije napraviti, a ne sad kasnije no dobro. Sada kada kliknete na ikonicu Powerbutton-a, otvara se padajući izbornik koji nudi neke od mogućnosti koje će vas prebacit na druge operacije sa sustavom kao što je postavljanje sustava, ažuriranje softvera, upravljanje različitim hardverom (primjer web kamere i printeri)
6. Appearance menu je nadograđen
Appearance menu, ili izbornik za podešavanje izgleda sad doista izgleda profesionalno. Kroz jednostavno sučelje se lako može odabrati tema, ali i pozadinska slika, a sve promjene prije nego što potvrdite možete vidjeti na malom monitoru u istom prozoru.
7. Funkcija tipaka Alt+Tab
Kombinacija tipaka Alt+Tab dovodi do lakšeg upravljanja među prozorima i otvorenim aplikacijama. Ne kažem da to u prijašnjim verzija nije bilo dobro, ali sada je puno ljepše.
OSTALE PROMJENE I NADOGRADNJE:
-Nema više Firefox-a?
Čitajući po raznim forumima i stranicama moguće je da u finalnoj verziji se umjesto Mozille Firefox-a (koja je bila vjerna suputnica svake verzije Ubuntu-a) postavi kao defaultni web preglednik Chromium.
-Umjesto Evolution-a dolazi ThunderBird?
Da, i to je moguće govore svi. Razlog tomu je vjerovanje da Thunderbird je mnogo bolji i nadasve nakrcaniji mogučnostima nego što je to Evolution. Kako će stvari ići dalje imat ćemo priliku vidjeti.
-LibreOffice izbačen sa CD-a?
Moguće je da zbog toga zato što je sve više i više prostora potrebno sustavu desi da se sa CD-a izbaci LibreOffice. Kao što jesmo svjedoci gore navedenih promjena, ovo je bilo i sasvim očekivano prvenstveno zbog toga zato što sustav je sve više i više nadograđeniji i optimiziraniji. Isto tako najavljeno je da bi instalacija sustava mogla doći na jednom DVD-u s pripradajučim programima ili na 2 CD-a.
-Dostupan Deja Dup
Da, s ovom verzijom dostupan je ovaj alat koji omogučava lakšu imigraciju i izradu backup-a vaših podataka.
-Updateana verzija GNOME-a i Compiz-a
Da, sa stare verzije 3.1.5 GNOME je ažuriran na verziju 3.2. Što se tiće update-a Compiza, sasvim se jasno može vidjeti promjena kombinacijom funkcijske tipke Alt + neka druga tipka (primjer: Tab).
-Nadograđeni kernel
Kernel sustava je nadograđen prema zadnjem izdanju i poboljšan je na bazi kernela prijašnje verzije (v3.0.3).
I za kraj: Imajte na umu da je ovo pregled obavljen kroz Alpha verzije. Ništa se sa sigurnošću ne može ustvrditi do finalne verzije!
Ali opet nemaju sve navedene pormjene koje sam ja napisao u svom postu... Samo one važnije su tamo navedene!
Imam pitanje,kako u Grub-u ja mislim 1.97 promijeniti boot poredak?Ako može bez korištenja terminala?
Evo link
https://help.ubuntu.com/community/StartUpManager
help.ubuntu.com ti je polažište svega za ubuntu
Zaboravih, sve ti je to bolje napraviti kroz terminal https://help.ubuntu.com/community/Grub2
Evo link
https://help.ubuntu.com/community/StartUpManager
help.ubuntu.com ti je polažište svega za ubuntu
Zaboravih, sve ti je to bolje napraviti kroz terminal https://help.ubuntu.com/community/Grub2
poruka ti je uređivana u 10:04,što me jako podsjeća na neku verziju Ubuntua.
Inače ne radi se o Ubuntu-u nego o Backtracku,ali pošto je on bazirasn na njemu budem i to pokušao.Backtrack i Ubuntu su skoro identični.
Terminal: gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg &
Promijeni poredak tako da staviš dio sa win ispred ili ispod onog što želiš. Save i gotovo.
Terminal: gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg &
Promijeni poredak tako da staviš dio sa win ispred ili ispod onog što želiš. Save i gotovo.
Ne tako raditi to je pogrešan način za editiranje gruba jer svakim updateom kernela moraš opet raditi promjene u /boot/grub/grub.cfg
Sve promjene se vrše u /etc/default/grub datoteci
Ne tako raditi to je pogrešan način za editiranje gruba jer svakim updateom kernela moraš opet raditi promjene u /boot/grub/grub.cfg
Naravno, ali mislim da nema automaskog update kernela u backtracku pa je to čisto dovoljno.
Naravno, ali mislim da nema automaskog update kernela u backtracku pa je to čisto dovoljno.
INstalirao sam si ubuntu software manager tako da mislim da bi se i to moglo dogodit.