Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.270
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

a da probaš izaći iz gruba. nešto tipa exit, tipka q, ctrl+c ili slično. možeš probati i help u grubu

Probao sve navedeno, ili restarta ili ništa

Super Secret Secret Squirrel
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

Nakon reinstalacije opet isti problem, probati ću instalirati mint 10.

1 0 hvala 0
17 godina
Exploder kaže...
hrvooje kaže...

a da probaš izaći iz gruba. nešto tipa exit, tipka q, ctrl+c ili slično. možeš probati i help u grubu

Ono što tebi treba je dio iz prvog linka koji sam ti gore stavio - odi do sekcije 'Rescue Mode' i kompletnu ju pročitaj. Uglavnom, rescue mode je taj prompt u koji te grub bacio, jer ne može naći konfiguraciju koju će bootati. Ukratko, moraš saznati nakojoj particiji ti se nalazi /boot/grub mapa, reći grubu da ju koristi, učitati modul za bootanje linux kernela, reći grubu gdje se taj kernel nalazi i na kraju bootati kompletnu konfiguraciju.

Ako nemaš pojma o čemu pričam (a niti meni nije sve baš najjasnije, jer nikada nisam imao potrebe za tako nečim), onda zaboravi i potraži neku distribuciju. Bez nekog prethodnog iskustva s linuxom ne možeš puno napraviti, jer ne znaš što i gdje trebaš tražiti, pa ti je svaka pretpostavka rješenja praktično nemoguća. U tom slučaju, najbolje bi ti bilo skinuti nešto live, pa da instaliraš iz grafičkog sučelja.

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
Exploder kaže...
hrvooje kaže...

Ono što tebi treba je dio iz prvog linka koji sam ti gore stavio - odi do sekcije 'Rescue Mode' i kompletnu ju pročitaj. Uglavnom, rescue mode je taj prompt u koji te grub bacio, jer ne može naći konfiguraciju koju će bootati. Ukratko, moraš saznati nakojoj particiji ti se nalazi /boot/grub mapa, reći grubu da ju koristi, učitati modul za bootanje linux kernela, reći grubu gdje se taj kernel nalazi i na kraju bootati kompletnu konfiguraciju.

Ako nemaš pojma o čemu pričam (a niti meni nije sve baš najjasnije, jer nikada nisam imao potrebe za tako nečim), onda zaboravi i potraži neku distribuciju. Bez nekog prethodnog iskustva s linuxom ne možeš puno napraviti, jer ne znaš što i gdje trebaš tražiti, pa ti je svaka pretpostavka rješenja praktično nemoguća. U tom slučaju, najbolje bi ti bilo skinuti nešto live, pa da instaliraš iz grafičkog sučelja.

To trenutno sad i radim, skinuo sam Linux mint 10 i pokušavam ga instalirati sa DVD-a.

Ako ni to ne uspije javim

Inače shvaćam o čemu govoriš ali mi se neda zezati, izgubiti ću brdo vremena, lakše mi je reinstalirati drugu distru..

Problem je u tome što su gore već WIndowsi XP koji se vuku ko krepana kokoš a ne želim ih brisati za sada pošto će ženi sigurno nešto iz njega trebati.

17 godina

Nažalost ista stvar je i sa mintom, tako da izgleda nije do netbook editiona nego do boota.

EDIT:

Može onda pomoć, trebao bi instalirati ubuntu ili mint na treću particiju pošto je na prvoj WinXp, na drugoj PODACI a treća mi je prazna u ntfs-u trenutno, sve tri su Primary particije.

Kako da to napravim kada mi neće install alongsite other operating systems?

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.1.2011 12:50 (Exploder).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ovako... Treba mi preporuka distre za sljedeći PC - Intel Celeron 850mhz, 192mb RAMa, Radeon 9550 128mb, 60gb diskova. Komp služi za surfanje netom, office rad (moram u wineu osposobit office 2007 jer sestri treba radi škole). Nešto jednostavno i sa sučeljem na hrvatskom, prema mogućnosti.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
na 192 rama osposobiti office 2007...

Good Luck...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
odjavljen

Vjerovao ili ne, radi prilično ok pod Win XPom. Sami windowsi su već dotrajali a za njezine potrebe ovo je sasvim dovoljno brzo. Radi u njemu zadatke i vježbe sa informatike u srednjoj školi, nikakve ogromne tablice niti dokumenti od 500+ stranica.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
neaktivan

Probaj bilo koju verziju sa XFCE ili LXDE jer su laganiji i samim time troše manje resursa.

Moja preporuka Lubuntu ili Xubuntu.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

unity 2D (Qt port) - nije potrebna akceleracija upute za 10.10 ovdje 

"Novac sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio beveze." - George Best

0 0 hvala 0
15 godina

e dečki koji bi linux meni preporučili za komp? A koji za lap? konfa pdod moj pc.

who does the army trust the most? airborne! who do the ladies love the most? airborne! who do the nazis fear the most? airborne! yaaargh!!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
luxxxfromhell kaže...

e dečki koji bi linux meni preporučili za komp? A koji za lap? konfa pdod moj pc.

Mato si to ti?

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
15 godina
bobica257 kaže...
luxxxfromhell kaže...

Mato si to ti?

Nije Mato... xD.... Koliko sam ja saznao od Mate preko xf-a(u istom smo klanu(njegovom)) on više neće korititi bug xD..

EDIT: On topivc: koji mi linux preporučate za komp, a koji za laptop?

who does the army trust the most? airborne! who do the ladies love the most? airborne! who do the nazis fear the most? airborne! yaaargh!!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 10:01 (luxxxfromhell).
15 godina
odjavljen

Ma vidim ovo luxxx pa mi je poznato

Pa najbolje bi ti bilo staviti ubuntu 10.10 ili debian na oba.

Ptičica mi je rekla da ja mato uspijo hakirati MaxTv STB(tema na bugu) i da ih sad prodaje okolo...Tako da mislim da je on još svuda oko nas....

1 0 hvala 0
15 godina
bobica257 kaže...

Ma vidim ovo luxxx pa mi je poznato

Pa najbolje bi ti bilo staviti ubuntu 10.10 ili debian na oba.

Ptičica mi je rekla da ja mato uspijo hakirati MaxTv STB(tema na bugu) i da ih sad prodaje okolo...Tako da mislim da je on još svuda oko nas....

a neznam možda on to radi zbog toga što su ga modovi potjerali..... :S

15 godina

Imam mint na usb sticku. Sada na njega mislim staviti apache xampp. To će mi služiti za igranje sa joolmom i php-om. No negdje sam pročitao o sigurnosnim propustima u xampp-u. Pa može li mi netko iskusan reći našto bihtrebao obratiti pažnju pri instalaciji xamppa.

Ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Imam mint na usb sticku. Sada na njega mislim staviti apache xampp. To će mi služiti za igranje sa joolmom i php-om. No negdje sam pročitao o sigurnosnim propustima u xampp-u. Pa može li mi netko iskusan reći našto bihtrebao obratiti pažnju pri instalaciji xamppa.

a zasto ne jednostavno lamp?

sudo apt-get install lamp-server^

sve dobijes ovom procedurom..

17 godina
neaktivan

Za sve koje zanima i koji žele naučiti terminal:

http://linuxcommand.org/index.php

Evo te knjige i u pdfu za lakše čitanje:

http://sourceforge.net/projects/linuxcommand/

Kratak isječak:

This book is for new Linux users who have migrated from other platforms. Most likely you are a “power user” of some version of Microsoft Windows. Perhaps your boss has told you to administer a Linux server, or maybe you're just a desktop user who is tired of all the security problems and want to give Linux a try. That's fine. All are welcome here.

That being said, there is no shortcut to Linux enlightenment. Learning the command line is challenging and takes real effort. It's not that it's so hard, but rather it's so vast. The average Linux system has literally thousands of programs you can employ on the command line. Consider yourself warned; learning the command line is not a casual endeavor.

On the other hand, learning the Linux command line is extremely rewarding. If you think you're a “power user” now, just wait. You don't know what real power is — yet. And, unlike many other computer skills, knowledge of the command line is long lasting. The skills learned today will still be useful ten years from now. The command line has survived the test of time.

It is also assumed that you have no programming  experience, but not to worry, we'll start you down that path as well.

tl;dr >> terminal owna :D

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

8 1 hvala 8
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

ne treba ti paket xampp da se igras sa joomlom na kompu. instaliras Apache2 web server, mySql 5.0 i phpMyAdmin. ovo ce ti povuci sve dodatne dependancye koje trebas. takodjer ces dobit najnovije verzije dostupne (u xamppu toga nema). sto se tice same sigurnosti, ne moras se brinuti oko toga. vrtis lokalni web server, sto znaci da nitko izvana ne moze tim stranicama pristupiti ako ti on forwardas portove na samom routeru.

17 godina
neaktivan

Pozdrav, jedno pitanje.

Pretpostavite da je aplikacija "Exaile" instalirana na vašem računalu i na udaljenom poslužitelju. Kako na klijentu dobiti grafički prikaz aplikacije pokrenute na udaljenom poslužitelju?

Ništa mi ne pada na pamet. Stvar ide preko ssh-a? Možda X11 forwarding? Kak bi to izgledalo?

EDIT: Nema veze, skužio samo. Dodam samo -X zastavicu ili -Y za X11 forwarding.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 17:52 (1domagoj1).

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran

Ima li nešto tipa YouTube downloader za linux.

Točnije Ubuntu 10.10.

Hvala!

Isprogramirat ću igricu na kojoj ću zaraditi milione. Ali ne znam programirati.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
beno101 kaže...

Točnije Ubuntu 10.10.

Hvala!

U FireFoxu instaliraj VideoDownload Helper

On je meni najbolji...

15 godina

Probaj http://mediadownloader.cz.cc/    ili  Firefox addon = flashgot

Ubuntu Ultimate Edition 2.8 AMD 64 bit
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Točnije Ubuntu 10.10.

Hvala!

Clipgrab i nemoraš imati fajerfox

42
15 godina
protjeran

Pozdrav!

Mogu li na linuxu kompajlati virus u .exe datoteku?

Jer napisem kod i onda ga nemogu pokrenut na Prozorima...

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Pozdrav!

Hvala!

Cross-compiler. A kakav je to virus, ak se smije znat?

17 godina
neaktivan
Na koju foru mislis executable file windowsa (posve drugog OS-a) kompajlirati na Linuxu...

baš me zanima...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
beno101 kaže...

Pozdrav!

Hvala!

Cross-compiler. A kakav je to virus, ak se smije znat?

Tenks!

Ma možda sam se krivo izrazio..

Radi se o programu kojeg kad pokreneš, obriše run32.dll datoteku, ali ga nemogu stestirati kad sam na linuxu...

Ima li kakva virtualna mašina za linux?

17 godina
neaktivan

Svaki Ubuntu dođe sa VirtualBox-om, brisanje rundll-a? Sretno s tim.

2 1 hvala 1
16 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Na koju foru mislis executable file windowsa (posve drugog OS-a) kompajlirati na Linuxu...

baš me zanima...

MinGW projekt na Fedori: http://fedoraproject.org/wiki/SIGs/MinGW

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice