Hej, pa to je odlična ideja! Predloži ju sad Dragi...
Treba naći omanju hrpicu licenci za istoga pa je malo vjerojatno da će ju prihvatiti.
Hej, pa to je odlična ideja! Predloži ju sad Dragi...
Treba naći omanju hrpicu licenci za istoga pa je malo vjerojatno da će ju prihvatiti.
ne sjecam se tocno koje windows 7 ne podrzava ,ali razlika u fps-u je ocita
odprilike 2.20 naprama 2.90 fps-a
sto je dovoljno velika razlika ,ako je neka veca obrada koja traje preko 48 sati
i ne zanima me DX niti nista drugo samo kolicina obrađenih slika u sekundi
..
istu stvar cu napravit kasnije danas ili sutra na linux mint xfce
..next.
molim ?
to je 9 sati ustede na 280 000 frejmova
a pazi samo si OS promjenio
Linux ima OOB podršku za sve AMD kartice od r300 (radeon 9550) nadalje.
Tu je i pomalo klimav driver za r100 i r200 grafičke čipove ali to je toliko staro da je beskorisno.
Znam ,ali kakvu? Drago je iznjel svoje iskustvo i sad ''pravovjernici'' kolju sve redom s drugačijim iskustvima i mišljenjima!
I onda reci da to nije fanatizam?!
Znam ,ali kakvu?
Upravo to je poanta ,ali to nije jedino falično na Linuxima.
r100 i r200 driver je AFAIK nastao reverznim inženjeringom, hardver je jako star i nitko to više ne održava.
r300, r600, i radeonsi driveri su top-notch. Vrhunska kvaliteta, puno bolja od službenog fglrx-a.
Nakon 10 stranica možemo zaključiti da je g. Drago opet pokrenuo novi križarski rat Win vs Linux
Taman kad se činilo da trollere možemo držati na dva (ili tri) topika, eto uvaženog člana Bug redakcije da malo dolije ulja na vatru
Da sam ja ovo napravio valjda bi dobio 3 mjeseca crveni karton.
Mislim da bi novinarima Buga bilo puno pametnije biti nepristrani
(novinarska etika traži da budete neutralni)
Ja cijenim mišljenje, čak i stav g. Drage, ali cijela kolumna je bila obično trolanje. IMHO
U kolunmi je samo falilo da se spomene iphone i android i onda imamo topik za cijelo desetljeće.
Zato molim jedan lijepi lokot na ovu temu i da ne doljevamo ulje na vatru tamo gdje ga ne treba
Hvala
Ja cijenim mišljenje, čak i stav g. Drage, ali cijela kolumna je bila obično trolanje. IMHO
U kolunmi je samo falilo da se spomene iphone i android i onda imamo topik za cijelo desetljeće.
Zato molim jedan lijepi lokot na ovu temu i da ne doljevamo ulje na vatru tamo gdje ga ne treba
Hvala
Zbog čega ,jel je iznio osobni stav i iskustvo ,koje je slično mnogima drugima?
I naravno ,nekima je to trollanje ,kad se takne svetinja.
A nije da su baš iznjeli neke argumente!
Opet isto pitanje ponavljam - Čemu onda Linux jer s time de facto anuliraš njegovu najveću prednost (besplatan je)?
Osim toga, nije istina ako mi leži okolo 5 licenci (jer njih jednostavno samo skinem, odnosno ključeve), ...
Suprotno Draginom besmislenom komentaru (a obojica ste pametni ljudi) - čemu ovako glupo pitanje? Naravno da nećeš koristiti linux u tom slučaju (osim eventualno, ponavljam se opet, iz ideoloških razloga, pa po tko-zna-koji-put se ponavljam: pročitajte postove od hrvooja, na temu foxconna i AMD-a).
EDIT: i da slučajno ne zaboravim se ponoviti (ideološko pitanje; damn, sve više si zvučim kao ihush :) - čemu linux ćeš morati zapravo pitati Dragu za konkretan slučaj, ja sam ti svoj načelni odgovor dao;
dakle, ako je Dragi to bilo ideološko pitanje (ipak je on simpatizer), onda ti je to odgovor. Eh, ali...
Drago sam kaže da sam ja taj koji je od svega napravio ideološko pitanje - dakle, on nije. Dakle, za dragu je to informatičko pitanje. Drago bi samo htio imati linux bez puno muke. Da radi. Besplatno. Drago ne bi da ja čitam BUG besplatno, ali se ljuti kad mu besplatni linux za njegovu konfiguraciju (jednu od pet, btw) ne želi pokretati igre. I LO se raspada kod kompliciranijih headera. I ima problema s mrežnom karticom. I onda mu besplatni linux nije po volji. Nije mu po volji niti besplatan BUG, niti mu je po volji hardver koji košta i vrijeme koje mora uložiti. Ali mu je po volji besplatna licenca za Vistu.
Ovako, bez da sam ga zapravo upoznao, samo na temelju ovog osobnog stava, zaključio bi da je Drago tek jedna obična cicija, koja samo utoliko ne koristi piratske vindovse, koliko su mu besplatni...
- da? Zbog Foxccona dakle trebam ili ne koristiti neki OS, što u inat? Tad ću ideološki radije reći ne kupnji robama proizvedenih dječjom radnom snagom i sl...
- Što s AMDom koj je u taboru Opena? Ostaje izbor prstolikog nVidije koji je u svađi s Openom ili intel onboarduše? Kako to logički posložiti? a>b b>c c>a... začaran krug.
(da ne širim na ostale proizvođače, jer tad bi ostali bez HDDa, monitora.. svi imaju neke dealove, ponekad i kezne za to, biznis as južual).
-btw, tvrdnja da su Drago (vidi pogled), bukva (vidi nick), ... pametni, je pretjerana. kontraproduktivna ako ih misliš time navuči na FOSS, možda na floss (konac za zube), lakše na drogu. Također, izuzimam se iz takve kvalifikacije, imam samo mali mozak i dio za respriratorne funkcije (vjetrove), ostalo je neka nedefinirana svinjska mast, želatina... bez funkcije. (kao dokaz da ne vrijedi u tom smjeru aludirati).
Oni su ti tipični 'Tomsonovci', sirovina. Način da ih pridobiješ je ''a di sam tu ja kume'', tj Drago bi da mu ono za ono radi. Ja se zadovoljim običniom mitom koji mi MS doznačuje kao konzumove bonove i slike štrumfova (nema albuma). Pa ako imaš album viška, ... -> kume, dogovorti ćemo se.
(bukva, bi 'ništa'... štoš, bukva).
Sad kad znaš cijenu, jesi li je spreman platiti? Pazi, tko s MSom tikve sadi... ideologija brzo poklekne pred mitom ili jačim.
opa, dodatak...
pogrešno. Drago kao i svaki uspješan mužjak, čeka nekog ideologa koji bi mu ponudio idealnu naknadu za trud odnosno, novčanu naknadu za pozitivno pisanje kako je ubuntu najbolji OS što ga kompiler donese na svijet još od vodenog calculatora i voltinih žabljih krakova... Dakle, broj swifta je na dnu, samo unesi iznos i rješenje je tu. Idealno za njega, idealizam za tebe jer si očuvao svetost kanonsku (Canonicala). Pošto on to ne smije javno iznjeti (hint Sanader) ja sam tu kao Fiolić... pa kume, ima li koja šnicla?
Da, pogodio si Drago, Sanader, ni jedan od njih ne plačaju ručak, there is no such thing as free lunch ... zvuči poznato? FOSS.
Znam ,ali kakvu? Drago je iznjel svoje iskustvo i sad ''pravovjernici'' kolju sve redom s drugačijim iskustvima i mišljenjima!
I onda reci da to nije fanatizam?!
Tko koga kolje? Većina onih koji se ne slažu s člankom upućuje na neke očite stvari i po meni na pregrub start na nekoga tko je slabiji. Jer Linux jest slabiji u ovoj našoj "piratskoj" državi. Drago tupi po svome i prebacuje sve na neku ideološku stranu i fanatizam a mogao se samo informirati prije početka.
Drago sam kaže da sam ja taj koji je od svega napravio ideološko pitanje - dakle, on nije. Dakle, za dragu je to informatičko pitanje. Drago bi samo htio imati linux bez puno muke. Da radi. Besplatno. Drago ne bi da ja čitam BUG besplatno, ali se ljuti kad mu besplatni linux za njegovu konfiguraciju (jednu od pet, btw) ne želi pokretati igre. I LO se raspada kod kompliciranijih headera. I ima problema s mrežnom karticom. I onda mu besplatni linux nije po volji. Nije mu po volji niti besplatan BUG, niti mu je po volji hardver koji košta i vrijeme koje mora uložiti. Ali mu je po volji besplatna licenca za Vistu.
Ovako, bez da sam ga zapravo upoznao, samo na temelju ovog osobnog stava, zaključio bi da je Drago tek jedna obična cicija, koja samo utoliko ne koristi piratske vindovse, koliko su mu besplatni...
A oprosti, ali de facto moto linuxa je - besplatno!
Glavni argument za prelazak na linux ti je to što on, jel, je za badava, dok winsi koštaju (za naše podneblje čak možemo reći i poprilično). Ako se nešto reklamira kao - beplatno i bolje od alternative, onda sorry, ali to i očekujem. Ako ekipa misli da mogu dati jednaki user experience kao i Winsi / OSX, ali da će to onda koštati, bzvz lupetam, 400kn. U redu, neka naplate 400 kn.
Ali ti si sam sebi sada skočio u usta, jer na kraju i sam priznaš da linux ne može parirati winsima kada su u pitanju radnje user-vulgaris.
Sve pogrešno. Pravilno je:
Ne pitaj što Linux može napraviti za tebe, pitaj što ti možeš napraviti za Linux!
Damn right!
Nisam baš siguran da bih se složio s time. To je jako "kapitalistički" pogled na linux, gdje ne vidiš ništa ostalo osim cijene i mogućih ušteda.
Glavni moto linuxa je kontrola. Loptica je vraćena korisnicima, nema velikih kompanija koje kažu to će biti tako a ti tu ništa ne možeš. Naravno potrebna je određena kompetencija da bi korisnici doista i mogli nešto s tom "lopticom".
Nisam baš siguran da bih se složio s time. To je jako "kapitalistički" pogled na linux, gdje ne vidiš ništa ostalo osim cijene i mogućih ušteda.
Glavni moto linuxa je kontrola. Loptica je vraćena korisnicima, nema velikih kompanija koje kažu to će biti tako a ti tu ništa ne možeš. Naravno potrebna je određena kompetencija da bi korisnici doista i mogli nešto s tom "lopticom".
Kada kažemo da je Linux besplatan - to stoji.
Kada kažemo da iza Linuxa ne stoje velike kompanije - onda je to bullsh*t.
Nisam niti rekao da ne stoje.
Ne postoji svetost Canonicala. Ako ćemo ideološki, onda Debian i nemamo problema, kaj ne?
Poanta softvera otvorenog koda je upravo u tome da je sve dostupno i transparentno. Ako je to nekome motiv, može biti vrlo jak motiv. A ako nije? Nikom ništ'! Nemam ja što nekoga navlačiti na FOSS, to je osobna odluka između ostalog uvjetovana zakonima tržišta.
Da je Dragin zaključak bio kako linux godinama obećava nešto za ništa i nije mu to ispunio, to bi bilo to - osobni stav. Kakav, takav, ali njegov... Ovako zvrndati bezveze je, pa - bezveze.
(primjeti još jednom da je upravo Drago taj koji tvrdi kako je naivno očekivati od pojedinca da se svijet prilagodi njemu - a onda to ne vrijedi za njega samog; znači - hoćeš FOSS ili nećeš? Besplatna licenca vrijednosti 850 kn nije argument, to je iznimka)
1) Nisam baš siguran da bih se složio s time. To je jako "kapitalistički" pogled na linux, gdje ne vidiš ništa ostalo osim cijene i mogućih ušteda.
2) Glavni moto linuxa je kontrola. Loptica je vraćena korisnicima, nema velikih kompanija koje kažu to će biti tako a ti tu ništa ne možeš. Naravno potrebna je određena kompetencija da bi korisnici doista i mogli nešto s tom "lopticom".
1) Netko je rekao da ja ideologiziram? :-)
2) Uz sve dužno poštovanje, ovo je parolašenje. Ovako isto možeš dati dvogodišnjem djetetu da upravlja autom i reći mu da "ima kontrolu", premda nikakve kontrole nema. Koliki postotak korisnika može stvarno sudjelovati u razvoju Linuxa? Koliko je na svijetu programera, sistemaša, računalnih stručnjaka koji mogu sudjelovati u razvoju bilo kojeg OS-a?
Ako je stvarno bit Linuxa u "kontroli", onda je to namijenjeno vrlo uskoj niši korisnika, što očito i potvrđuju brojke o tome koliko je korisnika.
Glavni argument za prelazak na linux ti je to što on, jel, je za badava, dok winsi koštaju (za naše podneblje čak možemo reći i poprilično). Ako se nešto reklamira kao - beplatno i bolje od alternative, onda sorry, ali to i očekujem. Ako ekipa misli da mogu dati jednaki user experience kao i Winsi / OSX, ali da će to onda koštati, bzvz lupetam, 400kn. U redu, neka naplate 400 kn.
Ali ti si sam sebi sada skočio u usta, jer na kraju i sam priznaš da linux ne može parirati winsima kada su u pitanju radnje user-vulgaris.
Ali, ali... Linux i je besplatan! Dakle - it delivers. Oh, šoka li... Kao što ti Drago kaže, sve pogrešno.
Dragi je besplatnost linuxa sasvim nebitna, ne zato jer mu treba nešto što linux ne isporučuje, nego zato zato što mu besplatnost linuxa ne znači apsolutno ništa (jer ionako ima besplatnu Vistu). I da, ja nikada nisam tvrdio da linux u svemu može parirati winu, tako da jedino u što skačem je govno (s vremena na vrijeme, i to dok vozim bicikl, umijeće samo pomsebi, moraš priznati). Ali u mnogim stvarima može, a u mnogima je i bolji.
Dragi je besplatnost linuxa sasvim nebitna, ne zato jer mu treba nešto što linux ne isporučuje, nego zato zato što mu besplatnost linuxa ne znači apsolutno ništa (jer ionako ima besplatnu Vistu). I da, ja nikada nisam tvrdio da linux u svemu može parirati winu, tako da jedino u što skačem je govno (s vremena na vrijeme, i to dok vozim bicikl, umijeće samo pomsebi, moraš priznati). Ali u mnogim stvarima može, a u mnogima je i bolji.
Odakle ti da imam besplatnu Vistu? To nigdje nisam napisao, već sam rekao da imam nekoliko licenci Viste koje nisam iskoristio. Radi se o plaćenim licencama uz računala, a koje nisam iskoristio jer sam (još ranije) smatrao da je Vista "smeće" pa sam tako koristio legalni i plaćeni XP. Ako je i bila kad je izašla, sa dva SP-a i tonom zakrpa, više sigurno nije.
Manje konfabuliranja.
2) Uz sve dužno poštovanje, ovo je parolašenje. Ovako isto možeš dati dvogodišnjem djetetu da upravlja autom i reći mu da "ima kontrolu", premda nikakve kontrole nema.
Ovo je istina, barem dok se ne skupi grupica ljudi i organizira, pa nastanu Ubuntu, Mint, Elementary, ...
Ili dok se linux ne prilagodi za NAS uređaje. Ili za francusku policiju, minhensku gradsku upravu, ...
Ali osim toga, ovo gore je istina - nikakve razlike u kontroli nema u odnosu na, npr. MS rješenja.
Odakle ti da imam besplatnu Vistu? To nigdje nisam napisao, već sam rekao da imam nekoliko licenci Viste koje nisam iskoristio. Radi se o plaćenim licencama uz računala, a koje nisam iskoristio jer sam (još ranije) smatrao da je Vista "smeće" ...
Oprosti, ispričavam se, nije mi palo na pamet da bi ti bilo teško dati 500 kuna za karticu koju ćeš koristiti, a 850 za licencu koju nećeš koristiti ne bi.
Opet nisam siguran da li je ovo ozbiljno ili tek šala. I sam kažeš da na Linuxu postoje emulatori čitavih Windowsa, a onda objašnjavaš da bi samo thunkanje drivera bio zahtjevan posao. Da, naravno, ili posve odustati od driverskog modela i paranoje koja je službeno ugrađena u Linux i zahtijeva kompajliranje i linkanje svega s trenutnim kernelom. Microsoft je od Windowsa 3.0 do sada 7 puta mijenjao driverski model, jer tehnologija ne stoji u 80-tima.
Jesi li uopće pročitao što thunkanje? Očito nisi, jer da jesi sigurno nebi izjavio da se tu radi samo thunkanju niti je to uopće jednostavno. Tu se radi o teškome hackanju i teškome reverznome inježenjeringu windowsa. Čak i kada bi to uspjeli, nema sumnje da bi to bilo dosta bugoviti i puno neočekivanoga ponašanja. Točno, wine jest emulator cijelog windowsa, no on je daleko od toga da savršeno funkcionira. U konačnici je puno bolje i jednostavnije napisati nativne drivere. I sve što se od proizvođača traži jest da otvore dokumentaciju svojih proizvoda kako bi neki dobrovoljci sami mogli napisati te drivere.
superusersko rekompajliranje i linkanje drivera
Možeš li, molim te, objasniti što hoćeš s ovime reći? Posebice što ovo superusersko znači jer mi to nikako ne sjeda uz rječi rekompajliranje i linkanje.
2) Uz sve dužno poštovanje, ovo je parolašenje. Ovako isto možeš dati dvogodišnjem djetetu da upravlja autom i reći mu da "ima kontrolu", premda nikakve kontrole nema.
Ovo je istina, barem dok se ne skupi grupica ljudi i organizira, pa nastanu Ubuntu, Mint, Elementary, ...
Ili dok se linux ne prilagodi za NAS uređaje. Ili za francusku policiju, minhensku gradsku upravu, ...
Ali osim toga, ovo gore je istina - nikakve razlike u kontroli nema u odnosu na, npr. MS rješenja.
Oprosti, kakve TI kontrole imaš nad strukturom kernela, primjerice? Reci mi koji je tvoj prijedlog i konkretan kod usvojen?
Priče za malu djecu - dođe Linus i izvrijeđa i popljuca developere ( http://www.tomshardware.com/news/linus-torvalds-linux-kernel,20093.html, http://www.reddit.com/r/linux/comments/1idt79/kernel_developer_sarah_sharp_tells_linus_torvalds/, http://www.reddit.com/r/linux/comments/15j9lt/when_linus_gets_mad_he_gets_really_mad/) koji su oni koji su zapravo jedini koji bi efektivno mogli imati tu famoznu kontrolu, i sve bude po njegovom.
A ti iz svoje perspektive društvenog aktivista insinuiraš da imaš veću kontrolu nad Linuxom nego nad Windowsima.
Nemašnikakvu kontrolu ni nad jednim ni nad drugim.
1) Netko je rekao da ja ideologiziram? :-)
Pa cijela poanta linuxa je oko ideologije. To što su se na tu ideju nakačile brojne kompanije koje tu ideologiju uspijevaju monetizirati je nešto sasvim drugo.
Što su GNU i FSF, mislim o čemu mi pričamo?
Ako je stvarno bit Linuxa u "kontroli", onda je to namijenjeno vrlo uskoj niši korisnika, što očito i potvrđuju brojke o tome koliko je korisnika.
Sve to što si napisao je točno. Moraš imati znanje da bi mogao vršiti izmjene u operacijskom sustavu. Broj ljudi sa takvim znanjem nije baš velik.
Problem je što se ovdje paralelno vodi i jedna druga "bitka". Naime ovi što posjeduju znanje bi rado vidjeli i ove što ga ne posjeduju kako koriste taj isti operacijski sustav. Ono što pri tome ne uspijevaju uvidjeti jest da takvim korisnicima nema previše toga primamljivog na linuxu (ono ako već posjedujem windows i windows me služi dobro, zašto bih ga ičime išao mijenjati?). Odnosno ovaj argument "slobode" nema svima istu težinu.
Odakle ti da imam besplatnu Vistu? To nigdje nisam napisao, već sam rekao da imam nekoliko licenci Viste koje nisam iskoristio. Radi se o plaćenim licencama uz računala, a koje nisam iskoristio jer sam (još ranije) smatrao da je Vista "smeće" ...
Oprosti, ispričavam se, nije mi palo na pamet da bi ti bilo teško dati 500 kuna za karticu koju ćeš koristiti, a 850 za licencu koju nećeš koristiti ne bi.
Nije to baš tako teško za shvatiti, tko se ne želi prenemagati.
Kupiš stroj kojemu je u cijenu standardno uključeno OS (tri licence), a kad ga instaliraš vidiš da radi lošije od prethodnog OS-a i makneš ga i staviš OS na kojem si i do sada radio.
Jeli sada jasnije?
Oprosti, kakve TI kontrole imaš nad strukturom kernela, primjerice? Reci mi koji je tvoj prijedlog i konkretan kod usvojen?
A ne, ne. To tako ne funkcionira. Tvoja sloboda završava tamo gdje počinje sloboda drugog čovjeka. Čuo si to već sigurno.
Ne možeš drugima naturati svoju volju, developerski tim koji razvija kernel je dobro uvježban stroj u kojemu interes imaju i mnoge kompanije. Ono odakle ta kontrola koju sam spominjao proizlazi jest da ne ovisiš o njihovim odlukama (opet, preduvjet je znanje). Skineš source na hard, izmijeniš ga kako god ti odgovara, kompajliraš i eto ga.
Potpuno ću u svrhu argumenta ignorirati koliko je takva radnja egzotična i rijetka pojava kod nekog malog perice doma u podrumu, bitno je jedino sa ideološkog stajališta da to možeš izvesti. MS ti ne daje source windowsa, i ako oni kažu npr. "WinXP nebu vidio DX10" to će biti tako i ti se možeš postaviti na trepavice.
I to je ono što neke ljude čini zadovoljnima, sama ideja da to mogu napraviti kada bi znali kako, odnosno da im nitko osim vlastitog neznanja ne stoji na putu pri tome. Ideologija.
1) Pa cijela poanta linuxa je oko ideologije. To što su se na tu ideju nakačile brojne kompanije koje tu ideologiju uspijevaju monetizirati je nešto sasvim drugo.
Što su GNU i FSF, mislim o čemu mi pričamo?
Točno, ali ja se trudim izbaciti taj dio priče iz Linuxa i govorim kao netko tko ne zavarava sebe da se kuća gradi od krova i da se ideološka borba vodi izborom operativnog sustava.
Mislim, ako ima neki OS koji pozdravlja s "Heil Hitler" sigurno ga neću instalirati, ali sigurno se neću voditi jednim vrlo ntegnutim ideološkim argumentom o slobodnom softveru, kao paradigmi "slobode".
Kupiš stroj kojemu je u cijenu standardno uključeno OS (tri licence), a kad ga instaliraš vidiš da radi lošije od prethodnog OS-a i makneš ga i staviš OS na kojem si i do sada radio.
Jeli sada jasnije?
Ma kakvi, tek sada mi ništa nije jasno...
1) Nikada nisam vidio da se uz jedan stroj daju tri licence, tek jedna, a i ta OEM, tako da nije prenosiva (obično se veže uz matičnu ploču).
2) I ta licenca (odn. njih tri) košta - ako si njih platio, a nisi koristio, zašto si ih platio? Zašto ti tada nije bilo toliko stalo do tih kuna i vlastitog angažmana, koliko ti je sada stalo, kada trebaš prodati staru i kupiti novu grafiku? (sad bi napisao 850 kn, ali nema smisla, jer ne znam koliko koštaju tri licence za jedan stroj)
A ne, ne. To tako ne funkcionira. Tvoja sloboda završava tamo gdje počinje sloboda drugog čovjeka. Čuo si to već sigurno.
Oprosti, to su parole. Ja sam pitao KONKRETNO koji je njegov prijedlog usvojen (a može i neki odbijeni meni isto). Činjenica je da u čak i toj mikrozajednici korisnika linuxa ogromna većina ne samo da nema pravo glasa, nego i ne zna što bi rekla o stvarno stručnim pitanjima.
To je ekvivalent izlaznosti na izbore od 1 promila ili 1%, a vi to zovete "kontrolom". To je iluzija kontrole jer u stvarnosti ogromna većina ne može dati nikakav smisleni prijedlog te ga stoga ogromna većina ni na koji način ne kontrolira.
Ova ideja da se "sloboda" i demokracija ispoljavaju u tehničkim pitanjima je sama po sebi infantilna.
Ja ne želim voziti "slobodan" automobil na kojem je svoj prilog dao inženjer sa 40 godina iskustva u autoindustriji i 50 lajbeka koji su kuglager vidjeli na slici. I ne vozim ga, a ne bi ga vozio ni ti.
Operativni sustav u čijem razvoju "svi sudjeluju" (a laž - ne sudjeluju svi, ni većina, ni značajna manjina nego minorna manjina) je tobože epitom slobode i vlastite kontrole. Naravno da nije.
Točno, ali ja se trudim izbaciti taj dio priče iz Linuxa i govorim kao netko tko ne zavarava sebe da se kuća gradi od krova i da se ideološka borba vodi izborom operativnog sustava.
To je sve ok. I ti kao osoba koju ne zanima ideologija možda budeš pronašao nešto korisno u linuxu, a možda i ne budeš. Kao što je već mnogo puta rečeno u ovoj temi linux se infiltrirao posvuda i u nekim mu područjima stvarno nema premca, dok u nekim drugima (desktop uporaba recimo) situacija nije baš tako bajna.
Članak je realno pogled osobe koju ne zanima previše zašto nešto ne radi, nego jednostavna činjenica da ne radi. To je problem s kojim se linux zajednica mora suočiti. Ljude u velikom broju slučajeva ne zanimaju objašnjenja nego žele rezultate. Prebacivanje krivice je samo to - prebacivanje krivice, ali problem samim time nije nestao.
Oprosti, kakve TI kontrole imaš nad strukturom kernela, primjerice?
Ja nikakvu, ali ja nisam programer. Ako tebi i nije dovoljno da netko nezavisan može imati uvid u kod, meni je. Da ne pričam da mogu platiti programera da mi prilagodi što god želim i ne moram to nikada podijeliti dalje, ako samo koristim za sebe softver kao takav. Probaj to s windowsima...
EDIT: ja pričam o drugom vidu kontrole, odnosu softvera otvorenog/zatvorenog koda, gdje ti MS uvaljuje što god želi, a ti imaš biti kuš. Pa nije li na vašim stranicama nedavno objavljeno kako je Luksemburg pokrenuo istragu protiv MS-a zbog zloupotrebe Skype-a i proslijeđivanja podataka NSA? To je vid kontrole o kojoj pričam, i za koju znam da ju osobno nemam, ali ipak milijun puta više vjerujem softveru kojeg treća strana može provjeriti kad joj se sprdne, nego u kojeg realno osim jedne firme nitko nema uvid.
Oprosti, to su parole.
Jesu, nisam znao kako bih bolje opisao tu situaciju.
Činjenica je da u čak i toj mikrozajednici korisnika linuxa ogromna većina ne samo da nema pravo glasa, nego i ne zna što bi rekla o stvarno stručnim pitanjima.
To je posve točno. Rekao sam već da je ta ideja kontrole prilično nategnuta. Da bi mogao imati pravo glasa drugi te moraju biti voljni poslušati (ili moraš imati oveću količinu love kojom ćeš kupiti pravo glasa).