Linux – dečko koji obećava zaključana tema

poruka: 647
|
čitano: 99.647
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – dečko koji obećava".
17 godina
neaktivan
Re: Linux – dečko koji obećava
jao1997 kaže...

pozdrav trebam pomoc

kako da instaliram  lol (league of legends) na linuxu. ako mi mozete objasnit uz par koraka

probaj sa ovom kuharicom, možda ti proradi

paradajz kaže...

Problem na Linuxu kojeg nitko ne spominje a mene osobno izrazito živcira je neodvojenost core sistema od aplikacija. Primjer:

Ubuntu 12.04 u svojim repozitorijima ima GIMP verzije 1.1 (ne znam koja je verzija, lupetam). U međuvremenu izađe verzija 1.2 koja popravlja hrpu bugova i donosi neka poboljšanja. Kako će prosječni korisnik nadograditi GIMP? NIKAKO. Svaka gotova verzija Ubuntu-a i ostalih ne-rolling distri ima zamrznute repozitorije čime se aplikacijski dio uopće ne odvaja od sistema. Žešća glupost. Zamislite da kupite Windows 7, skinete Winamp 5.1 (opet lupetam za verzije), izađe Winamp 5.2 i vi ga ne možete više instalirati dok ne izađe Windows 8 ili SP1 za W7 (na Ubuntu derivatima se to rješava ili preko PPA - a sad objasni prosječnom korisisniku što je to - ili preko kompajliranja iz source-a). Također hrpa nadograđenih aplikacija odbija uopće raditi na ne-trenutnim verzijama distre. Što bih trebao svakih 6 mjeseci reinstalirati sustav da bi nadogradio jednu prokletu aplikaciju?

konkretno ubuntu ima GUI tool za nadogradnje u kojem moraš setirati:

• samo sigurne, preporučene i testirane
  • da se ukljuće i bete i neprovjerene verzije
  • da skida sve moguće update, čak i one koje redovno nemaš u repozitoriju

ako to pak ne pomogne

uvijek postoji univerzalno rješenje iz terminala

sudo apt-get update xxx

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 12:53 (Darky).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Linux – dečko koji obećava

E tu sam vas čekao. U windowsima postoji powershell. Tako je. Napravili ga upravo jer im je nedostajalo nešto kao linux terminal, a windows cli je smeće samo takvo. Taj zloglasni linux terminal. 

Čak i emuliraju naredbe iz linuxa u njemu. Windows administratori svršavaju od sreće što ga imaju. Svakodnevno vidim nove github projekte sa powershell skriptama.

Dakle o čemu mi pričamo?

Kao što ekipi iz apple-a ne pada na pamet da izbace terminal (a mogli bi bez problema) jer jako dobro znaju koliko je to vrijedan alat za korisnika, iako OSX slovi kao najjednostavniji, najfluidniji i najelegantniji OS.

To što neke korisnike ne zanima terminal, to ne znači da je zlo i da ga treba izbaciti i oslikavati kao nešto užasno komplicirano. Takvi korisnici hrane servise. Eto.

Dajte prekinite te priče sa grafičkim karticama više. Da, ne rade sve out of the box na linuxu, ali i NE RADE na windowsima isto tako. Pa bokte, skoro niti jednu usb wirless karticu windows ne podržava out of the box, što niti ne trebaju jer će proizvođač odraditi posao za njih u obliku nekog glupog drivera od 20-40 Mb, dok linux podržava hrpetinu čipova out of the box. Sa svakim kernelom sve više.

Pa onda prema autoru, ja bih sad trebao reći da su windowsi jedna cura koja obećava, ali...

Malo čitajte Velikog Brata, dobro vam čovjek govori. A i autoru je dobro rekao - licemjerje.

Kakav narod, takva država.

11 3 hvala 0
13 godina
odjavljen
Re: Perspektiva mladog neiskusnog "juzera"
Bukva kaže...
Arnold Layne kaže..

x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX XOP FMA4 FMA3 SSEMisalign LZCNT BMI1

Pa to su instrukcijski setovi procesora. Proizviđač će uvijek ugurati nešto što nije standard da imejuje proizvod kao "next-gen". Koji set ti koristiš, a da ti ga 7ica ne prepoznaje? Gdje ti koje preformanse i koliko zaostaju? Mislim definitivno je pohvalno što Ubuntu i 8ica podržavaju najnovije setove (što zapravo bi i morali da budemo iskreni), ako ovako nešto u 99,99999...% nije razlog za kupnju novog OSa. Vrlo vjerojatno bi mogao staviti gore i XP i ne osjetiti ikakvu razliku u bilo čemu.

Ista stvar kada se gurao (mislim) DX10.1. Je super, novi DX, koja igra ga iskorištana?

ne sjecam se tocno koje windows 7 ne podrzava ,ali razlika u fps-u je ocita 

odprilike 2.20 naprama 2.90 fps-a

sto je dovoljno velika razlika ,ako je neka veca obrada koja traje preko 48 sati

i ne zanima me DX niti nista drugo samo kolicina obrađenih slika u sekundi

Kad ga vec spominjes 10.1 koristio ga je prvi assassins creed i s 10.1 si dobio fin fps boost 
NO kasnije su ga maknuli zbog toga sto je ta igra .. 

btw .. sada sam na windows 8 i odradio sam jedan test http://pastebin.com/qin8wcap
istu stvar cu napravit kasnije danas ili sutra na linux mint xfce 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 13:11 (Arnold Layne).
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Dajte prekinite te priče sa grafičkim karticama više. Da, ne rade sve out of the box na linuxu, ali i NE RADE na windowsima isto tako. Pa bokte, skoro niti jednu usb wirless karticu windows ne podržava out of the box, što niti ne trebaju jer će proizvođač odraditi posao za njih u obliku nekog glupog drivera od 20-40 Mb, dok linux podržava hrpetinu čipova out of the box. Sa svakim kernelom sve više.

Pa onda prema autoru, ja bih sad trebao reći da su windowsi jedna cura koja obećava, ali...

Malo čitajte Velikog Brata, dobro vam čovjek govori. A i autoru je dobro rekao - licemjerje.

USB (W)LAN kartice su jako zloglasne još od W2000

malo rade, pa prestanu raditi iz samo njima znanog razloga

zoveš MS HR i oni kažu, nije do WIN, kriv je proizvođač

pošaljem mail proizvođaču, nisu oni krivi, kriv je MS i njihova politika oko potpisa drivera

i sad ja imam karticu koja ne radi, a radila je, a ne znam uzrok

(komp u međuvremenu nije pobrao nikakav virus, nije patchiran OS, i nije ništa instalirano novo na računalo)

Jel to onaj famozni Win u kojem sve radi?????

Nadalje, instalacije USB printera obožavam na win

koji sam se genijalaca (od drivera) nagledao, smučilo mi se

• kod jednog proizvođača prvo moraš staviti CD sa driverima i onda na kraju uštekati printer
  • kod drugog modela, prvo moraš uštekati printer u USB pa tek onda instalirati drivere
  • kod trečeg ako nisi printer uštekao u USB1 port uopće ne možeš napraviti instalaciju (trebam li reći da niko nema pojma koji je USB1 kad gledaš komp odozada)

Dakle, nema crno bijele priče win je super, a linux ne valja

jer sam isto tako doživio situaciju da je na ubuntu kad sam uštekao HP (print+skener) sve proradilo u 10 sekundi

printer i skener, sa generičkim driverima, čak je i brže skenirao nego na win

ista stvar sa istim printerom na win mi je oduzela 2 sata, kilu živaca i dvije godine života

13 godina
neaktivan

Ovo je duga verzija komentara, za one kojima se ne čita neka pogledaju idući komentar, ima i slika.

Kada pričamo o desktopima, supruga koristi Win 7, običan korisnik, nema potrebe za kucanjem po konzoli. Vidjela Linux, rekla je "ne". I to je to.

Za kru' za sada zarađujem kucajući kod (zapravo za brašno i kvasac, jer kru' više ne kupujemo, ne dam više pare za onu spužvu što prodaju pod kru'), pa provedem ponešto vremena u konzoli (Win XP i Win 8).

Na poslu, od Linuxa koristio sam kronološkim redom openSUSE (10 i 11), Debian, Ubuntu (desktop i server) od verzije 10.10 naovamo.

Platforme na kojima sam ih koristio su x86, PowerPC, ARM. Radio sam i na mašinama na kojima je OS (distra) skrojen po mjeri (od nule), također sam i napravio takvih par imagea za nekakve embedane mašine.

Nakucah tamo nekakavu aplikaciju (servis) koja se svojedobno u režimu 24/7/365 vrtila u nekakvoj mreži od nekoliko stotina Win XP desktop računala.

Mašine su morale biti desktopi, a OS je definirao naručitelj.

U prvih par mjeseci deploymenta to je bilo blago rečeno vrlo zanimljivo iskustvo. Nakon 8-satnog radnog vremena bilo je dana kada sam tamo oko ponoći morao još po 2-3 sata analizirati logove.

Kasnije kada su admini istjerali mušice iz te svoje mreže i računala i ja iz svog softwarea, od tada sve je bilo OK (nema intervencija niti čitanja logova već godinama).

Prije toga sam radio software koji je išao na nekih sedamdesetak Win XP računala, opet u režimu 24/7/365, a mašine su bile headless.

Iako je to bio loš odabir operativnog sustava i tehnologija (IIS 5 iz Win XP i slično), nakon što se pokrpa software, posloži image s kojeg se instalira i sa projekta izbace sveznadari i filozofi, kasnije se uredno postiže uptime desktop mašine od preko 6 mjeseci.

Bih li to ponovio...baš i ne, jer postoji besplatna alternativa za takve namjene.

Jedan od zadnjih projekata bio je Ubuntu server na nekih par stotina mašina. To također radi OK, jedino je teško priviknuti ove koji to održavaju na novu okolinu. Zato, živjelo podešavanje postavki preko web sučelja.

Ne volim baš cross-compile kada je u igri više programera istovremeno na projektu, pa ako je ciljana mašina dovoljno snažna kompletan razvoj se radi na njoj. Na taj način smo do sada uspjeli na vrijeme detektirati i pokrpati par gadnih problema sa različitim hardverom.

Za to koristim desktop distre.

Dok na serverske namjene nemam nekakvih primjedbi, nakon korištenja desktopa zaključih kako je život prekratak za kopanje po xorg.conf i rješavanje sličnih problema koji povremeno iskaču.

Stvari koje mi padaju na pamet koje imaju predost ispred toga - seks, bicikliranje, ispijanje piva po birtijama, tumaranje po brdima, degustacija rakija nakon silaska s brda.

Zadnji problemčić koji mi je naročito prirastao srcu na Ubuntu 12.04 i sada je već skoro u statusu kućnog ljubimca je onaj u kojem se Compiz nasumično sroka jer koristim nekakvu industrijsku matičnu ploču sa Intel chipsetom koja uz VGA ima i vidi čuda u 21. stoljeću LVDS izlaz za drugi monitor, a taj se trenutno ne koristi.

Drugi ljubimac (par godina prije toga) bio je kada se najprije GRUB, a zatim kernel ukenjaju kada vide BIOS i nekakav Intel RAID kontroler na Dell Precision mašinama. Rješenje je bilo jednostavno - ugasi RAID i stavi drugu distribuciju.

Nisam instalirao zadnju verziju Ubuntua (13.XX), pa ne znam jesu li riješili i one egzotične probleme kao što su npr. postavljanje ispravne rezolucije nakon što uštekaš monitor koji ne podržava onu koja je prethodno postavljena. Neki tamo OS-ovi su to riješili još prije deset godina. Očitavanje parametara iz monitora "iz for pusiz", mi znamo bolje od toga...je, da.

Što se tiče "zajednice", kada bi barem 10% onih koji laprdaju po forumima krenulo raditi produktivno...eh, možda bi za koje desetljeće napokon imali onaj "Year of Linux Desktop" koji su najavljivali prije skoro desetak godina. Eto, samo što nije.

9 0 hvala 3
13 godina
neaktivan

A netko pametan reče ovo:

https://xkcd.com/456/

5 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Djuro von Prekoplotovich kaže...

A netko pametan reče ovo:

https://xkcd.com/456/

A i ovo :D

http://xkcd.com/963/

Ali takve će stvari konačno postati prošlost s Waylandom.

17 godina
kizo2703 kaže...

Znači ,nadogradi hardver ,pa će onda Linux raditi kako treba?! {#} I to je OK za OS kojeg svi vi reklamirate da može radit i na pegli?!

Koji radi na (skoro) svakom PC-u sa Intel procesorom. I to u 99% slučajeva radi bolje od bilo kojeg Linuxa bez ikakvih štelanja i kopanja po config datotekama ...

Mhm. Ako imaš jednu od tri podržane grafičke kartice.

A za ovo prvo - osiguraj podržani hardver. Probaj windowse instalirati na alphu ili powerpc, pa javi kako je prošlo.

Bukva kaže...

Pa MS je partner većini firmi koje proizvode HW, tako da da, korporacije koje stoje iz Linuxa bi morale biti zadužene i za kopatibilnost sa HWom.

Ovo bi bio odličan odgovor, da korporacije imaju interesa u desktopu. Što nemaju. To je nastavno na moj odgovor ihushu oko toga kako je MS patuljak u odnosu na korporacija koje stoje iza linuxa. Je, na serverskom tržištu (gdje linux, vidi čuda, kiks es).

Gledam te!
17 godina
moderator

....

Dok na serverske namjene nemam nekakvih primjedbi, nakon korištenja desktopa zaključih kako je život prekratak za kopanje po xorg.conf i rješavanje sličnih problema koji povremeno iskaču.

Stvari koje mi padaju na pamet koje imaju predost ispred toga - seks, bicikliranje, ispijanje piva po birtijama, tumaranje po brdima, degustacija rakija nakon silaska s brda....

{#}

Dobar post. Ovih 98+% korisnika koji nisu na Linuxu nisu glupi već razumiju da dan ima 24 sata, a ne koliko proizvoljno definiraš u int varijabli i u ta 24 sata trebaš raditi, spavati, jesti, družiti se s familijom i prijateljim i obavljati glupe svakodnevne posliće, a ne posvetiti život "distri"...

This space for rent!
16 godina
Bypass kaže...

E tu sam vas čekao. U windowsima postoji powershell. Tako je. Napravili ga upravo jer im je nedostajalo nešto kao linux terminal, a windows cli je smeće samo takvo. Taj zloglasni linux terminal. 

Čak i emuliraju naredbe iz linuxa u njemu. Windows administratori svršavaju od sreće što ga imaju. Svakodnevno vidim nove github projekte sa powershell skriptama.

Ti shvaćaš da je PowerShell napravljen kao objedinjeni admin panel za sve proizvode, NE za običnog end usera (nešto što linux shell jest).

Ako powershell emulira naredbe iz linuxa, onda linux emulira naredbe iz DOSa, pa taj kompletan shell se bazira na "cli smeću". Snaga Powershella je što može referencirati sve .NET DLLove i zato "admini svršavaju od sreće" i "svakodenvno se vide novi github projekti". Poanta je bila u tome da ono što je shell u linuxu je PS u Winsima i kod obični korisnik uopće ne zna za PS na Winsima, na linuxu mu je shell i te kako poznat.

Shell nije zlo, ali kada ti treba na tjednoj bazi, onda je dizajn OS u banani. To je poanta. 

Inače, wireless kartice se gledaju po čipovima koje imaju u sebi. Na Winsima svi do sada čipovi su radili, na linuxu (iznimka BT) i ne baš. Navedi jedan čip koji ne radi na Windowsima out-of-box.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 13:26 (Bukva).
16 godina
Veliki Brat kaže...

Bukva kaže...

Pa MS je partner većini firmi koje proizvode HW, tako da da, korporacije koje stoje iz Linuxa bi morale biti zadužene i za kopatibilnost sa HWom.

Ovo bi bio odličan odgovor, da korporacije imaju interesa u desktopu. Što nemaju. To je nastavno na moj odgovor ihushu oko toga kako je MS patuljak u odnosu na korporacija koje stoje iza linuxa. Je, na serverskom tržištu (gdje linux, vidi čuda, kiks es).

Kada se gleda lova koja se okreće na serverima, Windowsi su u vodstvu -> http://www.serverwatch.com/server-news/server-market-continues-to-decline-in-2013.html

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
odjavljen
Drago kaže...

....

Stvari koje mi padaju na pamet koje imaju predost ispred toga - seks, bicikliranje, ispijanje piva po birtijama, tumaranje po brdima, degustacija rakija nakon silaska s brda....

{#}

Dobar post. Ovih 98+% korisnika koji nisu na Linuxu nisu glupi već razumiju da dan ima 24 sata, a ne koliko proizvoljno definiraš u int varijabli i u ta 24 sata trebaš raditi, spavati, jesti, družiti se s familijom i prijateljim i obavljati glupe svakodnevne posliće, a ne posvetiti život "distri"...

eh to tebi tak ispada kad ides instalirat linux samo da nađes probleme ,a ne da ga koristis 

nakon instalacije ulozim sat vremena i nakon toga radi ko sat 
i ne usporava niti fragmentira se s vremenom  

16 godina
Bypass kaže...

Dakle o čemu mi pričamo?

Kao što ekipi iz apple-a ne pada na pamet da izbace terminal (a mogli bi bez problema) jer jako dobro znaju koliko je to vrijedan alat za korisnika, iako OSX slovi kao najjednostavniji, najfluidniji i najelegantniji OS.

To što neke korisnike ne zanima terminal, to ne znači da je zlo i da ga treba izbaciti i oslikavati kao nešto užasno komplicirano. Takvi korisnici hrane servise. Eto.

-nisi morao 'čekati'.. (opet, nježno, čekaš pod krivim drvetom).

(subtitle: CLI)

- CLI/Terminal/CMD.. kako bi to rekao, DOS je stvar prošlosti za juzere (legenda: juzer je ono pod Štefica i Perica). Drago je u ovom topicu juzer.

- powershel je ... pa ja ga vidim kao ofarbani cli, ne baš BSODoovski plavo, malo svjetlije. Jel na to misliš? dalje ISKoovom podjelom na ekonomiste statističare i juzere s 1-2a-2b..

1a) što možeš ili ne možeš u bilo kojem CLIu? pa i onom 'crnom' običnom?

2a) cygwin

2b) -nepotrebno.

Za svaki posao je potreban/poželjan pa ponekad i neophodan odgovarajući alat. Alat ne rješava problem nego 'masjtor' tj osoba sa znanjem, koja tad alat koristi, dal je to kamena sjekira ili frenč ključ.. bitno da je mamut na ražnju. Onaj tko zna, zna i snađe se, ostali su juzeri i zovu SZK. (dok to Drago objavi na popularnim stranicama u cilju nabijanja klikova, posjeta i sadističkog naslađivanja). ''Tup pogled-II''.

(priče o grafičkima:)

Opet mala greška, rade sve grafičke, na svim Osevima, ako su 'kompatibilne' odnosno ako su podržane. One koje nisu ... (pitanje?) koja to ne radi pod Win? Evo recimo po sjećanju, MAXX na win2000. Imaš neku kao primjer, pa više ljudi-više zna.. da i to rješimo? Problem (kako ga ja vidim) je timing, kad cura ima mjesečni ciklus, ili ciklusi u HW-OpenDriver sferama, .. jako mali 'window' kad je sve OK, u međuvremenu linux kaska (ili suxa) dok se ne izda driver koji radi, ali opet izađe noviji HW i cuklus se ponavalja (pa se zato i naziva ciklus). Griješim li?

(cura)

-(šeretski osmjeh), ta cura i DAJE... uz to što me dečki ne privlače, kao analogija nije nešto.

Možda opet ona statistika, na toj curi je 90%, na onom guyu, ... pa statistička greška, (možda je to stvarno hir prirode, možda je poremećaj?)

Cura mlati paru, dečko je samo ljepuškasti maneken koji pokušava prodati novi smartphone. Onaj drugi dečko, fizikalac/kamion.. e to je the linux, ali tad nismo u temi potrošačke elektronike nego pravog biza. (možda bi mogao reči da je linux magare?, radna mazga koja radi, radi.. i radi?  da, shvatili ste? Tamo je CLI OK, dok maneken treba GUI za facebook).

i važan BTW: bukvin kvalitetan post, vjerojatno jasniji nego da ga 'pretipkavam', pa ako je netko propusto, pročitati s (ili bez) razumijevanja. Možda 'otvorenijeg' uma kojem nije cilj flame.

Arnold Layne kaže...
...

ne sjecam se tocno koje windows 7 ne podrzava ,ali razlika u fps-u je ocita 

odprilike 2.20 naprama 2.90 fps-a

sto je dovoljno velika razlika ,ako je neka veca obrada koja traje preko 48 sati

i ne zanima me DX niti nista drugo samo kolicina obrađenih slika u sekundi

..

istu stvar cu napravit kasnije danas ili sutra na linux mint xfce 

{#} ..next.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 14:36 (ihush).
16 godina
Veliki Brat kaže...

A za ovo prvo - osiguraj podržani hardver. Probaj windowse instalirati na alphu ili powerpc, pa javi kako je prošlo.

Hm? Tri? {#} Iznenadil bi se koliko je grafičkih kartica ustvari podržano OOB.

Ustvari ,kad sam kupoval hardver ,uopće nisam razmišljal o OS X-u i kompatibilnosti. Jednostavno mi je jedan dan palo na pamet da idem probat stavit OS X (tada još 10.6) i sve je proradilo od prve osim zvuka (yebena VIA 1828S ,koja ne radi OOB ni na Windowsima).

Zbog čega bi x86 OS išel instalirati na PPC? Ili na nešto drugo?

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
17 godina
moderator
kizo2703 kaže...
Veliki Brat kaže...

Ustvari ,kad sam kupoval hardver ,uopće nisam razmišljal o OS X-u i kompatibilnosti. Jednostavno mi je jedan dan palo na pamet da idem probat stavit OS X (tada još 10.6) i sve je proradilo od prve osim zvuka (yebena VIA 1828S ,koja ne radi OOB ni na Windowsima).

Nisam provjeravao, ali meni se isto čini da OOB hackintosh radi bez greške (jer kod njega je to tako - ili radi savršeno ili ne radi) na brojnijem hardveru od pojedinačnih distribucija Linuxa.

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...

Nisam provjeravao, ali meni se isto čini da OOB hackintosh radi bez greške (jer kod njega je to tako - ili radi savršeno ili ne radi) na brojnijem hardveru od pojedinačnih distribucija Linuxa.

Za Hackintosh JESTE najbolje kupiti hardver unaprijed ,ali mnogo je siteova sa dokazima da radi i na hardveru koji inače (službeno) uopće nije podržan.

Tu ne mislim na AMD verzije ,jel to više nisu original kerneli i original OS X.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 13:46 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
paradajz kaže...

A i ovo :D

http://xkcd.com/963/

Ali takve će stvari konačno postati prošlost s Waylandom.

Da, to će se dogoditi otprilike u isto vrijeme kada Microsoft izda WinFS. {#}

Ne možeš ti tu bagru natjerati da nešto odrade zajedno i točka.

Ako ništa drugo zakačiti će se oko boje fonta i forkati projekt.

Jer kada bi to funkcioniralo, ne bi postojao "Linux", nego bi stalmaniti umjesto toga završili onaj svoj Hurd.

To je izgleda jedini OS za koji znam gdje su najprije razvili sve osim kernela. A i taj eto samo što nije, evo tu je iza ugla.

17 godina
ihush kaže...
Veliki Brat kaže...
..

Inače, ovo što juzer s pravom viče na linux kad nije zadovoljan vrijedi za mog starog, koji o računalima nema pojma.

Za Dragu, koji nije računalni analfabeta, kojem su jasne linije uzroka i posljedica, ali se svejedno pravi da nisu, ovakav stav je tek najobičniji poziv na flejm.

nije Drago u tom primjeru odabrao Win2008R2 ili SLES.. nego (naj)popularniju distru koju Canonical gura za masovne juzere, mobiteli, tabletići, PC... home juzeri (Štefice i Perice). Mora raditi. Koji je kretenizam od Canonicala, da nakon tolikih porođajnih muka (s driverima) jednostavno prebrzo proglasi neki HW legacy.. izbačenim?

On je pak, napravio 'test'.... logično za časopis, da vidi kakvo je sad trenutno stanje, ne dali će to možda raditi, nego dali radi, dali radi tako da average joe može klikati next.. odgovor je ne, tj ponekad.

Krivica linuxa? Ne, krivica (teret) najpopularnije distre-Canonicala, da.

Veliki Brat kaže...
..

Možda zato što mu linux ideološki odgovara? Ili jednostavno nema kesu s licencama Viste koja leži na dnu ladice? Tejk jor pik.

..

-- ČE i ''Brada''? Nije to politička, nego softwareovska platforma.

-realno, cijena nije argument. Moralno, trebala bi biti neki faktor...

Pa nije Canonical kriv što AMD izbacuje relativno svježu i sasvim dovoljno snažnu grafiku u legacy!? U tome i je fora, što to ne ovisi o distribuciji, nego o podršci treće strane.

Upravo u tome i je problem, jer Drago s jedne strane piše osobni stav, a s druge radi novinarski posao, kako kada i kome paše... Ali svakako ne radi test - to bi ipak bio malo opširniji posao od obavljenog. No, niti ne mora ga raditi, zašto i bi? Ipak, na kraju vrlo eksplicitno tvrdi da linux nije za desktop - i sve to na bazi svojeg vlastitog iskustva s nepodržanom grafičkom karticom, dok tuđa iskustva nisu bitna, jer, eto, njemu ne radi.

Pa ako nešto i simpatiziraš, onda to nešto može biti samo i jedino otvorenost platforme (najbolje se vidi kroz ono što hrvooje piše o AMD-ovim driverima i vendor lock-in kodu). Simpatiziranje niske cijene je ionako svojstveno svima nama, a Drago to u članku niti ne spominje na taj način. Tako da da, upravo se i radi o političkom problemu.

Bypass kaže...

A i autoru je dobro rekao - licemjerje.

Ma to je zapravo ono što me ovdje najviše smeta. Ne radi ti linux? oK, istina, ne radi baš na svemu... Radi, ali imaš problema? Je, i to je istina, nije sve savršeno. Linux nije za 100% desktop juzera? Istina, nije.

Ali kada ti je problem potruditi se i zamijeniti/prodati/kupiti grafičku i mrežnu karticu, dok ti pet retail licenci za Vistu vrijednosti minimalno 5000 kuna leži okolo, pa onda inzistiraš kako si tipičan korisnik? Ne znam kako drugima, ali meni je to neprocjenjivo!

Gledam te!
13 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Linux (freax) je pokušaj kloniranja funkcionalnosti unixoida (nastao jer se autor nije slagao s autorom Minixa, bla, bla...Minix FTW!), što znači da ovi ne emuliraju "linux" terminal.

Inače, ako pročitaš neku literaturu o dizajnu operativnih sustava gdje su paralelno obrađeni Unix, Linux i Windows (NT kernel, ne ono prije), tada se nemoj čuditi kada naiđeš na poglavlje u kojem je opisan sloj POSIX kompatibilnosti NT kernela. O, da, postojalo je i to. Picajzlasta zanimljivost - niti Linux nije 100% POSIX kompatibilan.

NT je bio dizajniran za različite arhitekture procesora, sve dok ovi nisu ušli u dil sa Intelom. Sada će opet morati se znojiti dok ne dodaju podršku za ARM v8.

Uz to, još od prije postojao je paket za Win servere i desktop mašine (mislim kako je u doba XP-a već dolazio ugrađen, treba ga aktivirati) pomoću kojeg se emulira sintaksa podosta unixoidnih komandi.

Dosta pomaže ako se preko dana šaltam na različite poslove na različitim operativnim sustavima.

Momci, pokušavate dokazati je li Štilova motorka bolja od Huskvarnine ili je obratno.

16 godina
Darky kaže...
..

Dakle, nema crno bijele priče win je super, a linux ne valja

jer sam isto tako doživio situaciju da je na ubuntu kad sam uštekao HP (print+skener) sve proradilo u 10 sekundi

printer i skener, sa generičkim driverima, čak je i brže skenirao nego na win

ista stvar sa istim printerom na win mi je oduzela 2 sata, kilu živaca i dvije godine života

- woouu

- a đesbija91ve? Ili kakav je to USB1 problem?

- naravno da brže skenira, OC scannera je defaultno ukompajliran od 2.71_x86 krenelu. Upravo zato je Balmer svisnuo, jer nije na vrijeme podmazao OEMa koji je tad napravio to na linuxu...

... samo jedan ali, ali Drago ima problem što mu VGA Radeonka 4xxx ne radi zadovoljavajuće, na ubuntuu. Možda je tipfeler, možda je mislio na windowsu? Možda bi trebao iskoristiti spomenuti scanner da sve proradi? Kako bi mu ta anegdota sa skenerom ili USB1 mogla pomoći? Ili da pitam Lastana?

(ok, NHF, na sarkastičnom cimanju, ali spomenuti problemi, onako napamet / statistički, daleko su vjerojatniji na linux nego MS platformi, podrška OEMa)

-i jedna 'sitnica', nažalost (ali stvar OEMa, novca) npr printer-scaner.. driveri za npr novi winx64.. za dosta uređaja jednostavno proizvođač nije izdao driver. Dok CUPS.. e da, prednosti. No to nije stvar OSa, nego interesa. Linux nije ni kriv ni zaslužan za to. Ili-ili, ne može i ovce i novce. (uz još poneku mudrosnicu).

Arnold Layne kaže...
..

eh to tebi tak ispada kad ides instalirat linux samo da nađes probleme ,a ne da ga koristis 

nakon instalacije ulozim sat vremena i nakon toga radi ko sat 
i ne usporava niti fragmentira se s vremenom  

-da. Tako radi manje-više, svaki OS, kad ga složi majstor. U suprotnom ili ne valja HW ili je majstor fušer. (vidi pod pokxxxvitch..)

kao što kaže, život je kratak da bi se slobodno vrijeme pored radnog trošilo na ono što se radi pod radnim vremenom za consumers electronics. Mobitel, upališ i radi, TV, pleyka...

Dok je hobi, može se trošiti vrijeme na podešavanja, kao i volonterski rad.

13 godina
neaktivan
Drago kaže...

....

{#}

u ta 24 sata trebaš raditi, spavati, jesti, družiti se s familijom i prijateljim i obavljati glupe svakodnevne posliće, a ne posvetiti život "distri"...

Kada čovjek sjedi ispred kante i ekrana više od 10 sati dnevno, pa čuje ono od Kleša "A lifetime serving one machine is ten times worse than prison" i ne razmisli o omanjoj promjeni navika, niti ne zaslužuje bolje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 14:18 (Djuro von Prekoplotovich).
17 godina
kizo2703 kaže...
Veliki Brat kaže...

Pa zašto bi išao instalirati linux na AMD radeon 4870? :D

Ovo za broj podržanih grafičkih kartica se sjećam od prije nekoliko godina, kada je OSX tek izašao na intelu. Što je u redu, jer je to i inače način razgovora ljudi koji su linux probali prije nekoliko godina.

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
..

Pa nije Canonical kriv što AMD izbacuje relativno svježu i sasvim dovoljno snažnu grafiku u legacy!? U tome i je fora, što to ne ovisi o distribuciji, nego o podršci treće strane.

,,Drago s jedne strane piše osobni stav, a s druge radi novinarski posao, kako kada i kome paše,,

..

- zašto nebi bio kriv?  (EDIT: - kriv zamijeniti s odgovoran, tad je još konkretnije Canonical ''krivac''). Koliko ''teorija zavjere'' je kad se govori o MSu? npr očigledno postoji interes AMDa da natjera kupce na kupnju novog HWa, ukoliko Steam.. i tad je moguć scenarij, logičan. (izmišljen za sad). Drugi dio, oni mogu/moraju napraviti kvalitetan driver, no (kao što mi se čini) boli ih kifla za juzere (i njihov HW), cilj je masovnost-mobilni... i novac, dok novca nema zato što bi Drago koristio staru VGA...

AMD je godinama u OGLu, koketira s linux zajednicom.. partner? Pa to je stvar planiranja, dogovora, to je u biznisu OBAVEZNO ili se u to ne ide. (kao one anegdote s gumama, proizvođač auta je DUŽAN osigurati rezervne dijelove, pa i gume, ne proizvođač guma).

-ha, čuj, dvojnost - podvojenost.. to je ljudska osobina, kao i dvoličnost. Kad dođe do višeg stadija (božanskog) tad već imaš trojstvo... pa se zamisli. Nije on mali Perica koji se nalazi u jednoumlju.

..

Momci, pokušavate dokazati je li Štilova motorka bolja od Huskvarnine ili je obratno.

i to škarama i papirom pa trigonometrijom i čudima statistike projiciraju u RL... (teoretiziranje, bez konkretizacije). Samo što nije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 14:34 (ihush).

1 0 hvala 0
16 godina
Veliki Brat kaže...

Ma to je zapravo ono što me ovdje najviše smeta. Ne radi ti linux? oK, istina, ne radi baš na svemu... Radi, ali imaš problema? Je, i to je istina, nije sve savršeno. Linux nije za 100% desktop juzera? Istina, nije.

Ali kada ti je problem potruditi se i zamijeniti/prodati/kupiti grafičku i mrežnu karticu, dok ti pet retail licenci za Vistu vrijednosti minimalno 5000 kuna leži okolo, pa onda inzistiraš kako si tipičan korisnik? Ne znam kako drugima, ali meni je to neprocjenjivo!

Opet isto pitanje ponavljam - Čemu onda Linux jer s time de facto anuliraš njegovu najveću prednost (besplatan je)? Win 8 dođe 850kn i siguran sam da će mi sve uvijek raditi na 100%. Trenutna cijena moje mrežne kartice je oko 300 kn (Airlive X.USB), a grafe oko 2000 (760 Phantom).

I sada recimo da imam izbor ili platiti 850kn i biti siguran da će sve raditi ili kockati se s Linuxom (gdje bih, ako ne radi, morao prodavati stvari stare niti pola godine i mjenjati ih za tko zna što). Igre koje imam pre-orderane zamalo koštaju više nego 8ica (CoD i BF). Zašto bih se ja zafrkavao sa Linuxom i njegovim radi- ne radi?

Osim toga, nije istina ako mi leži okolo 5 licenci (jer njih jednostavno samo skinem, odnosno ključeve), dok sa HW imam zafrkancije -> stavi oglas, vidi jel na račun sjeo, kopiraj račun iz trgovine zbog garancije, odi na poštu, jel sve radi, jel sve u redu. Ne baš omanja gnjavaža.

17 godina
moderator

Beskorisno ti je s njim raspravljati - on je od toga napravio ideološko, a ne informatičko pitanje i jedini pravi odgovor za Velikog Brata je "instalirati Linux po svaku cijenu".

Tko pokuša, a ne uspije taj je "licemjer".

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Re: Perspektiva mladog neiskusnog "juzera"
Arnold Layne kaže...

x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX XOP FMA4 FMA3 SSEMisalign LZCNT BMI1

to ti je sa windows 8 
na windows 7 fali toga :) i osjetan je pad u fpsima 

Ne bih se štel mešati u to kako je x264 kompajliran jer source nisam vidio. Ali već sam ti objašnjavao ove instrukcije i svelo se na to da su zapravo podržane na win7.

Windows7 je sa service packom 1 dobio podršku za AVX i sve njegove ekstenzije (dakle i FMA4 i FMA3).

U biti operacijski sustavi ne dobivaju "podršku" za instrukcije, nego podršku za spremanje stanja registara prilikom context switchinga. Instrukcije koje rade sa registrima koji su operacijskom sustavu već poznati će raditi kako treba, one druge neće (odnosno i one bi u teoriji trebale raditi, ali ako imaš više od jednog procesa u sustavu koji koriste iste registre tada će oni jedan drugome mijenjati vrijednosti i loše stvari će se dogoditi).

What Andy giveth, Bill taketh away.
17 godina
Bukva kaže...

Opet isto pitanje ponavljam - Čemu onda Linux jer s time de facto anuliraš njegovu najveću prednost (besplatan je)?

Osim toga, nije istina ako mi leži okolo 5 licenci (jer njih jednostavno samo skinem, odnosno ključeve), ...

Suprotno Draginom besmislenom komentaru (a obojica ste pametni ljudi) - čemu ovako glupo pitanje? Naravno da nećeš koristiti linux u tom slučaju (osim eventualno, ponavljam se opet, iz ideoloških razloga, pa po tko-zna-koji-put se ponavljam: pročitajte postove od hrvooja, na temu foxconna i AMD-a).

EDIT: i da slučajno ne zaboravim se ponoviti (ideološko pitanje; damn, sve više si zvučim kao ihush :) - čemu linux ćeš morati zapravo pitati Dragu za konkretan slučaj, ja sam ti svoj načelni odgovor dao;

dakle, ako je Dragi to bilo ideološko pitanje (ipak je on simpatizer), onda ti je to odgovor. Eh, ali...

Drago sam kaže da sam ja taj koji je od svega napravio ideološko pitanje - dakle, on nije. Dakle, za dragu je to informatičko pitanje. Drago bi samo htio imati linux bez puno muke. Da radi. Besplatno. Drago ne bi da ja čitam BUG besplatno, ali se ljuti kad mu besplatni linux za njegovu konfiguraciju (jednu od pet, btw) ne želi pokretati igre. I LO se raspada kod kompliciranijih headera. I ima problema s mrežnom karticom. I onda mu besplatni linux nije po volji. Nije mu po volji niti besplatan BUG, niti mu je po volji hardver koji košta i vrijeme koje mora uložiti. Ali mu je po volji besplatna licenca za Vistu.

Ovako, bez da sam ga zapravo upoznao, samo na temelju ovog osobnog stava, zaključio bi da je Drago tek jedna obična cicija, koja samo utoliko ne koristi piratske vindovse, koliko su mu besplatni...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 15:31 (Veliki Brat).
16 godina
Veliki Brat kaže...

Ovo za broj podržanih grafičkih kartica se sjećam od prije nekoliko godina, kada je OSX tek izašao na intelu. Što je u redu, jer je to i inače način razgovora ljudi koji su linux probali prije nekoliko godina.

{#}  Kaj ,sad ćemo trollat sve ''licemjere''? 

Za razliku od Linuxa ,koji je izbacio iz podrške AMD 2 ,3 i 4 serije kartica ,ja još uvijek mogu na Hackintosh stavit staru AMD 3x seriju i proradit će OOB.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 15:31 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

Za razliku od Linuxa ,koji je izbacio iz podrške AMD 2 ,3 i 4 serije kartica ,ja još uvijek mogu na Hackintosh stavit staru AMD 3x seriju i proradit će OOB.

Hej, pa to je odlična ideja! Predloži ju sad Dragi...  {#}

Gledam te!
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Jučer. Obrati pozornost na model grafičke kartice.

kizo2703 kaže...

Linux ima OOB podršku za sve AMD kartice od r300 (radeon 9550) nadalje. Tu je i pomalo klimav driver za r100 i r200 grafičke čipove ali to je toliko staro da je beskorisno.

What Andy giveth, Bill taketh away.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice