Krimska medijska početnica (1)

poruka: 67
|
čitano: 23.903
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Krimska medijska početnica (1)".
17 godina
protjeran
Re: Krimska medijska početnica (1)
mario.L_hr kaže...

Mene to ne čudi. Kod nas su svi Instant stručnjaci za bilo što. 5 minuta na netu i već si baja koji zna više od nekoga tko se "temom" bavi cijeli život i priznati je stručnjak.

Pogledaj samo streloviti uspon raznih "stručnjaka" za pojedina područja nakon "stručnih" mišljenja u tiskovinam ili drugim medijima.

Pratim par military foruma i vojna tehnologija mi je pomalo hobi.

Oprosti što nemam diplomu iz obrane&zaštite, pa da ti mogu stručno reć da s****.

Ne znam zašto se ti priznati 'stručnjaci' bave glupostima, a bitni im detalji uvijek promaknu ili ih iznenade.

Glory Glory Man United
16 godina
odjavljen
memulica kaže...
mario.L_hr kaže...

Mene to ne čudi. Kod nas su svi Instant stručnjaci za bilo što. 5 minuta na netu i već si baja koji zna više od nekoga tko se "temom" bavi cijeli život i priznati je stručnjak.

Pogledaj samo streloviti uspon raznih "stručnjaka" za pojedina područja nakon "stručnih" mišljenja u tiskovinam ili drugim medijima.

Oprosti što nemam diplomu iz obrane&zaštite, pa da ti mogu stručno reć da s****.

Ne znam zašto se ti priznati 'stručnjaci' bave glupostima, a bitni im detalji uvijek promaknu ili ih iznenade.

Još je gore kad misle da su u pravu i da stručnjacima promiče ono što je njima očito. :)

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
protjeran
BlueMax kaže...
zbuzanic kaže...
BlueMax kaže...
abraham kaže...

malo se preseravas bez veze osnovnim pojmovima

no nije ti za zamjerit, doima se da ljudska inteligencija opada brojem pametnih urađaja koje posjeduje

, a i fulao si poantu

kad dalmatinac u zagrebu (a ima ih dosta) kaze da ide kući umjesto ča,

onda će i zagrebački jahtaš usidrit jahtu, umjesto parkirat

naprosto quid pro quo

vecu glupost odavno ne procitah :)

nije bitno odakle je netko. brod se ne parkira. 

osim toga, "idem ca" ne znaci "idem kuci".

Naravno da ne znaci "idem kuci", ali radim sa x dalamtinaca koji su x vremena u Zagrebu i taj "iden ča" se koristi u svakoj drugoj rečenici, u pocetku je simpaticno, poslije iritantno pa se najcesce sprdamo kad počnu zavijat kao da su doma. Al to je totalno offtopic. Novinari su takvi kakvi su kad nam školstvo pada iz godine u godinu, krivi su ravnatelji i ministarstvo koji voze svoje vlak i ignoriraju što se događa. Silne diplome, a ne zna se niti osnove hrvatskog jezika i kulture.

Stvar je u tome da ni taj famozni "zagrebacki jahtas" nece reci da je parkirao jahtu. To ce reci samo netko ko nema pojma o brodovima, sto i nije neki problem dok se taj netko ne nadje pisati clanke o tim brodovima.

Kao da ja sad idem pisati clanak o americkom nogometu o kojem blage veze nemam, cak ni najosnovnija pravila. Kako bi bilo procitati clanak u kojem pise kako je Cibona pobijedila Cedevitu sa 6 golova razlike? To rusi ugled medija u kojem je clanak izasao i samog novinarstva. Nimalo ne cudi da se netko ko je u tom poslu, a razumije tematiku, dobro izivcira kad to procita.

Mislim da to nema puno veze s ministarstvom i obrazovanjem nego drustvom u kojem novine kao Vjesnik propadaju a one kao 24 sata su najprodavanije.

ja imam 2x godina vozacku pa nekad znam uploviti sa autom u garazu,

znam "dignuti rucnu" kad sam na nebu u simulatoru letenja, makar zracna kocnica nema veze sa rucnom,

a i kad je puhao jak vjetar znao sam baciti sidro da me ne odnese

pa sta onda.

to su sve netocni ali smisleno ispravni izrazi koji se namjerno, a ne iz neznanja tako koriste

15 godina
memulica kaže...

Šta si se osjetio prozvanim? Imam i ja nekoliko hobija pa opet ne govorim da sam dovoljno stručan po tom pitanju. Hobi je upravo to što mu ime kaže. Ne ovisiš o tome što kažeš i napraviš dok s druge strane, netko tko živi od toga čim se bavi je u sasvim drugoj poziciji. Ako taj posao ne radi dobro u najmanju ruku će se trebati prekvalificirati.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
abraham kaže...

znam "dignuti rucnu" kad sam na nebu u simulatoru letenja, makar zracna kocnica nema veze sa rucnom,

pa sta onda.

to su sve netocni ali smisleno ispravni izrazi koji se namjerno, a ne iz neznanja tako koriste

upravo tako. ili "krstarenje" autom recimo. trebaš biti vrlo čangrizava osoba da ti takve stvari smetaju.

Potpis!
16 godina
odjavljen

"krstarenje autom" ne spada u tu skupinu; jednostavno nije isto. I ne, ništa tu nije namjerno, već iz neznanja.

14 godina
neaktivan
abraham kaže...

pa sta onda.

Sto ces ti koristiti u govoru je nebitno, tvoja stvar. Smisleno je gol (goal - cilj, zgoditak) blizi kosarci nego parking brodu. Ako tebi ne smeta citati kako je LeBron sinoc postigao 35 golova, takodjer tvoja stvar ali idiotski je drugima tupiti kako je to u redu.

15 godina

što konkretno je toliko loše u "parkiranju" jahte? zašto se u pjesničkoj slobodi izraz koji se koristi za ostavljanje vozila na jednom mjestu ne može koristiti za ostavljanje plovila na jednom mjestu? hoće li se parkirano plovilo samozapaliti i eksplodirati?

Potpis!
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
Ezio kaže...

što konkretno je toliko loše u "parkiranju" jahte? zašto se u pjesničkoj slobodi izraz koji se koristi za ostavljanje vozila na jednom mjestu ne može koristiti za ostavljanje plovila na jednom mjestu? hoće li se parkirano plovilo samozapaliti i eksplodirati?

Sve ovisi tko i na kojem mjestu piše, odnosno govori.

Nije isto raspravljati na forumu, blogu, među prijateljima ili obitelji, gdje je dozvoljena "ležernija" komunikacija.

Voditelj dnevnika na HTV-u mora govoriti književnim hrvatskim.

Od pisaca u Bugu ili Mreži očekujem ispravan stručni tekst koji je lektoriran od stručne osobe.

Isto očekujem od "ozbiljnih" novina (jutarnji, većernji...) i drugih tiskovnih i internet portala koji se predstavljaju za "ozbiljne" i stručne publikacije.

14 godina
neaktivan
Ezio kaže...

Sto je loše u golovima u košarci? Hoće li lopta izaći iz obruča ili eksplodirati ako koš nazovemo golom?

Ne komentiraju se pjesme nego novinski članci. Nema tu mjesta pjesničkoj slobodi.

Zamisli ovakav članak:

Danas je u luci za automobile u Osijeku došlo do nezgode kad je kamion prilikom uplovljavanja udario krmenim pajetom u usidrenog BMW-a.

Ako je to tebi normalno, uzivaj :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.3.2014 13:18 (BlueMax).
17 godina

Uobicajeno odlican clanak Olegutina, morat cu zapamtiti cuveni "Joza-test".

Steta je samo sto je ultimativno beskorisan publici kojoj je namijenjen (novinari) - puno je lakse ne truditi se oko tekstova i baljezgati budalastine (ipak je Google Translate pametniji), nego se potruditi i nauciti sto se kada koristi.

U svakom slucaju, palac gore za clanak - ocekujem(o?) jos!

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

e onda ako ćemo "pilat", nije niti američki brod jer amerika je kontinent, južna ili sjeverna, već brod sjedinjenih američkih država u pravilnom prijevodu (gdje bi jedan profesor zemljopisa mogao reć da netko piše za ozbiljni časopis treba pokazati bar minimum znanja iz tog predmeta kojeg smo svi učili u osnovnoj školi)...no sve to pokazuje, nemoj se ljutit oleže, da svatko može pokazati nenamjerno neznanje ili jednostavno - ljudski pogriješiti

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Ovaj famozni "novinar" Oleg je stao peglati pitaj Boga koga sto je podijelio brodove na civilne i vojne. Kakva teska greska da ne kazem smrtni grijeh, trebao je igrati vojne igrice kao oleg pa bi se educirao malo o divizijama americke vojske.

1 4 hvala 0
16 godina
desh kaže...
seelo kaže...

hmm. baš me zanima kako će to amerikanci uploviti sa nosačem aviona u Crno more, s obzirom da su nosači klase Nimitz visoki 240ft (73m), a mostovi u Istanbulu 65m. Možda se istanbulski mostovi mogu podizati?

Toliko o vojnoj točnosti.

hmm, bas me zanima koliko je od tih 240 stopa pod morem, ili su nosaci klase Nimitz zapravo howercrafts pa onda jedva doticu povrsinu mora.

evo ga jos jedan koji parkira, slepa i kotvi brod da pametuje.

Ako trgovacki brod moze imati ugradjenu hidrauliku da spusti antenski jarbol pri prolasku ispod nizih mostova, zasto to nebi imao i mocni nosac klase Nimitz! 

Na kraju krajeva gaz im je oko 11-12 metara (vjerovatno ih u posebnim uvjetima balastom mogu uroniti jos metar-dva) pa to pretvori u stope i oduzmi! meni odokativno izgleda da mogu proci ispod mostova u Bosporu.  

Napise nam Oleg clanak da neke od nas malo educira, a onda se panjevi najdu pametovat!

ne budi neurotičan momak. odi leći. znaš šta kažu, jutro je pametnije od noći.
seelo
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2014 20:24 (seelo).
17 godina
kraja222 kaže...

Britanci više nemaju operativnih nosača aviona. Grade dva nova, ali ti neće biti operativni prije 2020.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_of_the_Royal_Navy

baš sam krenuo pisat, kad evo vidim, več si ti ;)

Plamene zore bude me iz sna Fabrička jutra, dim iz dimnjaka Pesma se ori, mladi radnici Čelicna jutra, hitam fabrici.
16 godina
neaktivan
seelo kaže...

hmm. baš me zanima kako će to amerikanci uploviti sa nosačem aviona u Crno more, s obzirom da su nosači klase Nimitz visoki 240ft (73m), a mostovi u Istanbulu 65m. Možda se istanbulski mostovi mogu podizati?

Toliko o vojnoj točnosti.

Nikako - sporazum iz Montreauxa ograničava broj vojnih brodova koji u datom trenutku prolaze kroz Bospor na 9 i njihovu ukupnu istisninu na 15 000 tona. Koliko mi je poznato, u svijetu ne postoji nosač aviona lakši od 15 000 tona, koliko je ograničenje za prolaz. Nadalje, ukupna tonaža vojnih brodova u Crnom moru svih zemalja koje ne omeđuju Crno more (stranih zemalja) ograničena je na 45 000 tona, a maksimalna ukupna tonaža vojnih brodova pojedine strane zemlje ograničena je na 30 000 tona (unutar prethodno navedenih 45 000 tona). Dodatno, na stranicama turskog ministarstva vanjskih poslova navedeno je da je zabranjen prolaz nosačima aviona bilo koje zemlje, bila ona crnomorska ili ne. Sa druge strane, Rusi klasificiraju Admirala Kuznetsova kao tešku raketnu krstaricu s avionima, te se ta odredba ne odnosi na njega, a prema članku 11 sporazuma, crnomorskim zemljama se dozvoljava tranzit kapitalnih brodova bilo koje tonaže i Kuznetsov može prolaziti kroz Bospor.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.3.2014 23:30 (hrx).
16 godina
odjavljen

U slučaju da netko želi proći, najmanje će biti bitna dozvoljena tonaža, a žalbe će se rješavati po principu taktičkih bojnih glava... male tonaže. :)

16 godina
neaktivan

To je sasvim drugi slučaj ...

Što se tiče visine, od kobilice do vrha najvišeg jarbola, nosači klase Nimitz su visoki oko 74 metra, a maksimalni gaz (pri kojem mogu ploviti) je 11,3 metara.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.3.2014 23:37 (hrx).
17 godina
protjeran

A zašto bi uopće (i kad bi mogao) tamo dolazio nosač aviona?

Po meni im je dosta zračna baza Incirlik za sve operacije oko Crnog mora.

Glory Glory Man United
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Sve ok s vojnim i mornaričkim pojmovima, ali zašto Oleg koristi riječi (kičma, artiljerija, točkaš) koje baš i nisu iz hrvatskog jezika {#}

1 1 hvala 0
15 godina
Marac101 kaže...

Sve ok s vojnim i mornaričkim pojmovima, ali zašto Oleg koristi riječi (kičma, artiljerija, točkaš) koje baš i nisu iz hrvatskog jezika {#}

Vjerujem da je to zbog dramaturgije.{#}

17 godina
Tonči kaže...

zbuzanicu, u praksi "zavijanje" je daleko više prisutno u kajkavskom narječju zbog često posve pogrešnih naglasaka, a pogotovo kod ekavice u dijalektu.

Odakle sad ideja o "pogrešnom" naglasku? Jest idiotska ona izjava o dalmatinskom "zavijanju i idenju ća" ali
ne postoji u hrvatskoj koliko ja znam, manje vrijedan ili pogrešan jezik.
To što je zbog praktične funkcionalnosti i jednoznačnosti u tumačenju i razumijevanju zakona i izvještavanju dogovoren "književni-standardni stil hrvatskoga jezika", ne znači da je to sad vredniji izgovor. Štokavska osnovica je u doba ilirskog preporoda odabrana jer je u to doba bila ideja zajedničkog razumijevanja među južnoslavenskim narodima, iako je vrlo mali broj Hrvata govorio štokavski. Kompromis. 
Mada je i sam pokretač preporoda, Ljudevit Gaj, govorio kajkavski. Dakle, po tebi posve pogrešan naglasak.
:::::::::::::::::
Šteta što u komentarima osobnog stava nema mjesta za sličice. Baš bi lijepo bilo vidjeti sve te krstarice, razarače, bojne brodove, fregate, topovnjače, teglenice i luft madrace jedne pored drugih:)
Baš si mislim, kad gledamo američke filmove gdje nas napada neka vanzemaljska rasa koja je u stanju prenijeti među zvjezdama udaljenim svjetlosnim godinama milijune tona teške svemirske brodove, kako je naivno očekivati da ih ameri srede svojom krstaricom iz 2. svjetskog rata. Naravno na ovo mislim: http://www.imdb.com/title/tt1440129/
Pa zamislite, samo današnju ratnu mašineriju da jedna jača vojna sila vrati PIŠLJIVIH 80 godina u prošlost, u poprište prvog svjetskog rata,
tko bi mogao išta protiv tenka, raketne krstarice, mlaznih lovaca i kaćuša? Nisu imali radar, rakete, kazetne bombe, poštene avione ni gusjeničare.
A Svemir, kažu star 13,8 milijardi godina. Kolika je vjerojatnost da je neki međuzvjezdani osvajač u ratnoj tehnici na nivou ili ispod, današnje
ratne (i bilo koje druge) tehnologije? 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
16 godina
odjavljen

Overhaul, mislim u odnosu na standardni hrvatski.

17 godina

Zahvala Olegu na vrlo edukativnom članku.

Dodao bih samo da je nekompetentnost današnjih novinara vidljiva na svakom polju, ne samo na ovom,

a razlog tome je po meni što se veći prioritet daje brzini objave vijesti od kvalitete iste.

Došlo je čak do toga da vijesti pišu roboti (http://www.bbc.com/news/technology-26614051).

Za veliku većinu nas sve te vijesti nisu nimalo hitne, ako pročitam jučerašnje novine ne osjećam kao da sam nešto propustio.

Druga stvar bi bila kad bi se te vijesti malo kvalitetnije odrađivale i kad bi se nešto moglo i naučiti iz njih.

Šta meni znači ako za potres u Los Angelesu saznam već za 3 minute poslije potresa!?

Čak i da živim tamo ne bi mi značilo jer bi osjetio to real-time, pa i ako je za 3 minute objavljena, za mene to više nije vijest {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 8:41 (PaleRider).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Petar Krešimir IV kada prolazi pod punim gasom relativno blizu moje pasare ne djeluje nimalo sitan, skoro sam se prevrnuo od valova i izgledao je onako bas jebacki. Čisto je dovoljan za uplašiti Slovence ;)

1 0 hvala 0
15 godina

Mislim da se ova slikica uklapa u temu (evo i linka):

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.3.2014 22:06 (mario.L_hr).

0 0 hvala 0
16 godina
mario.L_hr kaže...

Mislim da se ova slikica uklapa u temu (evo i linka):

Pfff ako cemo tako, onda ne mozemo proci bez "common knowledga" svakog geeka koji drzi do sebe!

Slika je ogromna, pa vam evo link:

http://www.chartgeek.com/wp-content/uploads/2013/09/size_comparison___science_fiction_spaceships_by_dirkloechel-d6lfgdf.jpg

Size chart Size chart
Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
odjavljen

Lijep članak, vrlo informativan. Ali kakve veze ovo ima sa BUG-om, tj. informatikom. Ovo je članak za nekakve dnevne novine, koje se bave politikom i sličnim sranjima. Kada otvorim BUG online želim se informirati vijestima iz područja informatike, a za moguću rat Ukraine i Rusije me zaboli uvce isto kao i za nepismene novinare tipa 24 sata i sl. Bug-ovci, držite se informatike, a politiku ostavite sa strane. LP

Moj PC  
1 7 hvala 1
17 godina
protjeran

grammar nazi.. sada si ti...

nije lako, da. biti prosječno inteligentan i pokušavati nešto doznati iz medija općenarodnih

svi sve znaju, nitko ništa.

glupi, pametni ne.

jako dobar potez Oleže!

razmišljaš o podučavanju širih masa?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
BlueMax kaže...

Kao da ja sad idem pisati clanak o americkom nogometu o kojem blage veze nemam, cak ni najosnovnija pravila. Kako bi bilo procitati clanak u kojem pise kako je Cibona pobijedila Cedevitu sa 6 golova razlike? To rusi ugled medija u kojem je clanak izasao i samog novinarstva. Nimalo ne cudi da se netko ko je u tom poslu, a razumije tematiku, dobro izivcira kad to procita.

Nije samo struka u pitanju. Bilo koji članak o bilo čemu u bilo kojem dnevnom mediju gomila je slučajno generiranog teksta. Uključujući, molim bez ljutnje, rubriku vijesti na bug.onlineu. Toliko puta poludim na večernji koji se srozao ispod svake razine a onda se sjetim Buga, tiskana izdanja iz ranih 90-tih u odnosu na ovaj forum... Uglavnom, u zadnje vrijeme čitam NYT, AT i još ponešto od ovih općenamjenskih... Kvaliteta članaka je neusporediva a komentari koji su kod nas čista seljačija (me to) tamo imaju izgled, boju i miris argumentirane rasprave inteligentnih ljudi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice