Ovaj članak je prestrašan. Blamaža Osobnog Stava.
Kao prvo, gdje su postoci? Istraživanje? Postotak ljudi koji uopce ima HD sposoban TV, DVB-T? Koji uopce znaju što je to DVB-T? Koje je uopce briga što je i kako je??
Drugo, ispada da bi bilo bolje da HTV niti ne emitira HD.
- Prema nedavnom interviewu na hdtelevizija.com, OiV ne rade ništa sa signalom - Dakle signal dolazi MPEG4 / h.264. OiV su, pretpostavljam,to trebali on the fly prebacivati u MPEG2 (!?). Citati:
Mi nemamo ništa s proizvodnjom materijala. Sve se radi i proizvodi u Beču i Švicarskoj u njihovim studijima i s njihovom visoko kvalitetnom opremom i to će ići preko Ljubljane do Zagreba. Sve će ići u rezoluciji 1080i . To će biti 16 puta 150 megabitna veza. Tako ćemo zaprimat signal, a rezervni će ići preko satelita.
...
Program mi ne proizvodimo to rade kolege u Beču i Švicarskoj i mi samo primamo taj signal i distribuiramo ga. Taj program će se producirati, a mi ćemo ga samo distribuirat. U rezoluciji 1080i
- Koliki je uopce postotak ljudi sa HDTV ready/full televizorima? Mizeran, barem za stanje (prosječne) tehnologije u Europi danas, a kamoli za stanje u vrlo bliskoj budućnosti. Samo digitalni signal 01.01.2012? Nemojte me nasmijavati, 80% ce izaci na ulice zato jer ih se tjera da kupe novi tv
- Otkud uopce podatak da svi MPEG2 DVB-T recieveri mogu pustati HD? Za ugradjene u TV ne znam, ali što se tice recievera, tu je stanje katastrofalno. Vecina ljudi ih je ionako pokupovala u Pevecu/Konzumu pored paprika .. mislite da ti recieveri imaju HDMI ili komponenti izlaz? O kojim DVB-T recieverima pricamo?
- Kakav je to argument da je cijel stvar vrlo loše popracena u medijima? A istovremeno kako malo ljudi uopce može primati taj signal? Što onda reći za debelo reklamirani MaxTV HD, kojeg moze dobiti zanemarivi broj ljudi?
- MPEG4 recieveri koštaju od 1500kn naviše (MKE).
Osobno, kad sam dobio odbijenicu za MaxTV HD, kao trenutno tehnicki nemoguce, otisao i kupio DVB-T stick za 300tinjak kuna. Imam HTPC, ali računalo nije previše teško spojiti na LCD TV. Od ukljucenja drugog odasiljaca u Zagrebu, slika mi je savršena.
Ali, pretpostvaljma, umijece kupovine USB sticka od par stotina kuna i spajanja racunala na TV, to je umijece rezervirano samo za, kako to netko gore rece, "inzenjere".
Ispricavam se za eventualne tipfelere, jer pišem ovo nabrzinu na HTPCu, zavaljen u kauc, na mini tipkovnici. Cijeli setup, HTPC sposoban primati i puštati HD sadržaj, složi se za nevelik novac.
Dobrodošli u 21. stoljece, sviđalo vam se to ili ne.