To je za mene čista glupost. (Mislim za HD rezoluciju).To košta kao surovo zlato polijano najboljim benzinom a za 2-3 godine to če biti normalno.
Neznam za vas, ali da nama u BiH tako uvedu, ja bih bio zadovoljan, zasto? Zato sto neznam koji ce im vrag 720p, 1080i i MPEG2, ako je najbolja verzija 1080p i MPEG4 netreba mi nista nize, a za one koji su htjeli kupiti bilo sta sa HD-om sto prije... bom, ko vam je kriv? :P Ja licno nebih uzimao nesto slabije ako mogu jos malo ustediti para i dobiti ono najbolje, nije to ko kod komp.-a da ce nakon 3 mjeseca izaci nesto bolje i savrsenije.. Zato, neko je spomenuo link, Full HDTV (1920x1080) sa MPEG-4, 32" za 7500 kn, sta ima bolje za manje para? Vazno je da ima ono "osnovno", full hd i mp4... Dakle nemojte se ljutiti i pitati zasto ovo, zasto ono, imate mogucnost koristenja najbolje tehnologije!
Ajde, molim Vas ljepo neka se nađe netko pametan pa malo objasni (dakle neko ko se kuži u tu problematiku), koja je onda trenutno svrha svih tih silnih televizora (LCD-a i Plazmi, te zasebnih recivera DVB-T), a koje smo pokupovali na lopate u svrhu gledanja HD-a, a svi su oni odreda DVB-T dekodiranje MPEG2, dali je to bačen novac, dali je MPEG4 privremen jer se prijenos Eura proizvodi u HD MPEG4 formatu, jer bez obzira na sve postove do sada na tu problematiku, istina je da su naše trgovine zatrpane sa prijemnicima koji dekodiraju MPEG2 kao neki proklamirani Europski standard. Na mojem primjeru situacija je takva da sam LCD 82cm bez ugrađenog DVB-T-a platio 4700Kn plus naknadna kupovina micro scart DVB-T-a MPEG2 oko 750Kn i to je sve skupa blizu 5500Kn, a ništa od "HD" oznake na svome ekranu. Dakle po meni fakat bačen novac. Dali je DVB-T MPEG2 uopče iskoristiv ili ne, pa molim da se to malo pobliže objasni, opet napominjem netko ko je u tome i ko se dobro kuži u problematiku.
Pozdrav forumašima i unaprijed hvala na pametnim odgovorima !!
Ajde, molim Vas ljepo neka se nađe netko pametan pa malo objasni (dakle neko ko se kuži u tu problematiku), koja je onda trenutno svrha svih tih silnih televizora (LCD-a i Plazmi, te zasebnih recivera DVB-T), a koje smo pokupovali na lopate u svrhu gledanja HD-a, a svi su oni odreda DVB-T dekodiranje MPEG2, dali je to bačen novac, dali je MPEG4 privremen jer se prijenos Eura proizvodi u HD MPEG4 formatu, jer bez obzira na sve postove do sada na tu problematiku, istina je da su naše trgovine zatrpane sa prijemnicima koji dekodiraju MPEG2 kao neki proklamirani Europski standard. Na mojem primjeru situacija je takva da sam LCD 82cm bez ugrađenog DVB-T-a platio 4700Kn plus naknadna kupovina micro scart DVB-T-a MPEG2 oko 750Kn i to je sve skupa blizu 5500Kn, a ništa od "HD" oznake na svome ekranu. Dakle po meni fakat bačen novac. Dali je DVB-T MPEG2 uopče iskoristiv ili ne, pa molim da se to malo pobliže objasni, opet napominjem netko ko je u tome i ko se dobro kuži u problematiku.
Sve tu nesto gledam kako je ta MPEG4 bolji od MPEG2, a u stvari koliko sam ja razumio prednost je jedino to što MPEG4 dopušta više kanala. E, sad koliko je to kod nas u hrvatskoj prednost nije mi bas jasno, mi i tako imamo 4 programa koja su kao drzavna, a MPEG2 dopušta 8 kanala, znaci nek nam dodje i jos jedna drzavna televizija i nek u svakom selu imamo po 3 prgrama i dalje sve funkcionira. Mislim da je kod nas to forsanje MPEGa4 samo fosriranje i preseravanje. Nes ti europe!!
Sve tu nesto gledam kako je ta MPEG4 bolji od MPEG2, a u stvari koliko sam ja razumio prednost je jedino to što MPEG4 dopušta više kanala. E, sad koliko je to kod nas u hrvatskoj prednost nije mi bas jasno, mi i tako imamo 4 programa koja su kao drzavna, a MPEG2 dopušta 8 kanala, znaci nek nam dodje i jos jedna drzavna televizija i nek u svakom selu imamo po 3 prgrama i dalje sve funkcionira. Mislim da je kod nas to forsanje MPEGa4 samo fosriranje i preseravanje. Nes ti europe!!
Kako pogodjena tema, 70 poruka!
Evo i jednog koji je odvojio 2.100 kn za HD DVB-T prijemnik i jos 20-tak tisuca za projektor i mogu vam reci da je vrijedilo svake kune!!!
Mislio sam da ce se autor teksta pozaliti na to sto HTV ne emitira u HD-u izmedju utakmica (poluvrijeme i snimke), ali ovo sto imam sad dok traju tekme je ne fenomenalno nego ludnica. Imam osjecaj da sam na terenu.
Ne zanima me tko je zasluzan za HD u Hrvatskoj, ali tko god bio placam mu pivu, zuju.
Je li se osim MPEG4 dobiva i neki drugi signal iz austrije ili se taj MPEG4 kod nas pretvara u analogni i digitalni MPEG2 SD?
Ako se kod nas pretvara u MPEG2 SD je li se moze u MPEG2 HD? Ne vjerujem da se ti strojevi ne mogu toliko konfigurirati da ostane ista rezolucija?
Ako se i dobiva gotov MPEG2 SD zasto se ne bi mogo taj MPEG4 prebaciti u MPEG2 HD?
Sve uz minimalno ulaganje imajuci u vidu da ce to trebati samo za vrijeme EURA i Olimpijade i za manji broj korisnika (u odnosu na sve one koji placaju pretplatu)
I to je zapravo najveci problem, sto sve to nije dostupno na vecem dijelu teritorija nego samo na dijelu kojeg pokriva par odasiljaca a pretpatu placamo svi!
Jako los tekst napisan od jednog informatickog znalca koji uz to radi u jednim novinama kao Bug.
Prvo bi morao znati da telke sa ugradenim dvbt tunerom koje mogu dekodirati mpeg2 signal mogu samo signal dekodirati ako se radi o SD kanalu
ako se radi o HDTV kanalu visoke rezolucije u mpeg2 standardu tv nemogu obraditi takav signal,tako da je svejedno dali oiv koristi mpeg4 ili mpeg2
a drugo oiv trenutno koristi maksimalni bitrate kanala koji se moze koristiti,blizu 19 mbit,tj da koristi mpeg2 trebalo bi mu 40 mbita da dobije istu kvalitetu
a toliko kapaciteta nema tv kanal
uglavnom jako los clanak,tehnicki neupucenog autora
Ako neki HD ready TV ima digitalni DVB-T tuner koji podržava MPEG2 dekodiranje to još uvijek ne znači da taj TV može dekodirati MPEG2 HD signal. Štoviše, većina televizora na tržišu ne može dekodirati HD MPEG2 signal! Prema tome, HRT nije na nijedan način oštetio postojeće vlasnike, nego trgovci koji kupcima nisu objasnili što kupuju.
Sash...
Ono što jako, ali jaaako začuđuje da takovi komentari dolaze od osobe koja bi se u svome poslu svakodnevno trebala susretati sa maasom spororazvijajućih, bugovitih, nedovršenih i nedorečenih proizvoda. No našoj nacionalnoj dalekovidnici smo se odlučili jako zamjerit što je odlučila preskočiti par nepotrebnih koraka. Po meni poriv mora biti iznimno sitan, obična ljutnja sitničavog čovika koji nemre prežaliti što mu telka ne kuži mpg4.
Ma zaboli me amiga, hdtv ću kupiti za jedno par godina kad se bude isplatio. Nemam toliko love da je bacam na stvari koje ne mogu koristiti.
Napokon sam dobio Maxtv HD.
Evo sad gledam češka-Portugal i slika je prekrasna.

imam dvb-t digitalnu usb karticu. koristim je na laptopu lg lw75. taj kanal visoke rezolucije mi se pojavi kao mogucnost odabira, medjutim ima tona nema slike. je li to uopce moguce gledati na kompjuteru, pretpostavljam da bi trebalo imat neki poseban hd monitor il nesto slicno. ja sam sretan i zadovoljan jer mogu pogledat tv kristalno ciste slike, ni doma mi nije ovako dobra. cemu trosit silu novaca na svu tu hd opremu? i ljudi nemojte se zamarat nego pošite vanka u kafić i uzivajte sa ekipom. je...š hdtv!
imam dvb-t digitalnu usb karticu. koristim je na laptopu lg lw75. taj kanal visoke rezolucije mi se pojavi kao mogucnost odabira, medjutim ima tona nema slike. je li to uopce moguce gledati na kompjuteru, pretpostavljam da bi trebalo imat neki poseban hd monitor il nesto slicno. ja sam sretan i zadovoljan jer mogu pogledat tv kristalno ciste slike, ni doma mi nije ovako dobra. cemu trosit silu novaca na svu tu hd opremu? i ljudi nemojte se zamarat nego pošite vanka u kafić i uzivajte sa ekipom. je...š hdtv!
meni svejedno, ja imam mali sony televizor iz devedeset i neke godine, i dobar mi je, netreba mi veća slika kad mi je tv metar il 2 od glave, a to oni koji imaju između naslonjača i tevea 10 metara nek kupe te ogromne televizore, prijatelj ima takvu televiziju od 10000 i neš kuna, te nije me se dojmilo, slika je ružna, a i da je normalna, meni isto jer nisam čorav pa vidim sliku bila ona velika il mala...
valjda...
1. slika je ružna, a i da je normalna, 2. meni isto jer nisam čorav pa vidim sliku bila ona velika il mala...
1. slika je ružna, a i da je normalna, 2. meni isto jer nisam čorav pa vidim sliku bila ona velika il mala...
HDTV slika prijenosa je bila jako fina i nije bila razvučena. Ne znam koji si ti to HDTV gledao?
HRT eksperimentalno prenosi ZOI iz Sočija u HD rezoluciji
Bit će u DVB-T2 mreži u C i E multipleksu.
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
a nakon toga povratak na rezoluciju iz 41 godine