HRT 2 HD - Blamaža visoke rezolucije

poruka: 107
|
čitano: 50.533
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HRT 2 HD - Blamaža visoke rezolucije".
17 godina
neaktivan

Ovaj članak je prestrašan. Blamaža Osobnog Stava.

Kao prvo, gdje su postoci? Istraživanje? Postotak ljudi koji uopce ima HD sposoban TV, DVB-T? Koji uopce znaju što je to DVB-T? Koje je uopce briga što je i kako je??

Drugo, ispada da bi bilo bolje da HTV niti ne emitira HD.

- Prema nedavnom interviewu na hdtelevizija.com, OiV ne rade ništa sa signalom - Dakle signal dolazi MPEG4 / h.264. OiV su, pretpostavljam,to trebali on the fly prebacivati u MPEG2 (!?). Citati:

Mi nemamo ništa s proizvodnjom materijala. Sve se radi i proizvodi u Beču i Švicarskoj u njihovim studijima i s njihovom visoko kvalitetnom opremom i to će ići preko Ljubljane do Zagreba. Sve će ići u rezoluciji 1080i . To će biti 16 puta 150 megabitna veza. Tako ćemo zaprimat signal, a rezervni će ići preko satelita.

...

Program mi ne proizvodimo to rade kolege u Beču i Švicarskoj i mi samo primamo taj signal i distribuiramo ga. Taj program će se producirati, a mi ćemo ga samo distribuirat. U rezoluciji 1080i

- Koliki je uopce postotak ljudi sa HDTV ready/full televizorima? Mizeran, barem za stanje (prosječne) tehnologije u Europi danas, a kamoli za stanje u vrlo bliskoj budućnosti. Samo digitalni signal 01.01.2012? Nemojte me nasmijavati, 80% ce izaci na ulice zato jer ih se tjera da kupe novi tv

- Otkud uopce podatak da svi MPEG2 DVB-T recieveri mogu pustati HD? Za ugradjene u TV ne znam, ali što se tice recievera, tu je stanje katastrofalno. Vecina ljudi ih je ionako pokupovala u Pevecu/Konzumu pored paprika .. mislite da ti recieveri imaju HDMI ili komponenti izlaz? O kojim DVB-T recieverima pricamo?

- Kakav je to argument da je cijel stvar vrlo loše popracena u medijima? A istovremeno kako malo ljudi uopce može primati taj signal? Što onda reći za debelo reklamirani MaxTV HD, kojeg moze dobiti zanemarivi broj ljudi?

- MPEG4 recieveri koštaju od 1500kn naviše (MKE).

Osobno, kad sam dobio odbijenicu za MaxTV HD, kao trenutno tehnicki nemoguce, otisao i kupio DVB-T stick za 300tinjak kuna. Imam HTPC, ali računalo nije previše teško spojiti na LCD TV. Od ukljucenja drugog odasiljaca u Zagrebu, slika mi je savršena.

Ali, pretpostvaljma, umijece kupovine USB sticka od par stotina kuna i spajanja racunala na TV, to je umijece rezervirano samo za, kako to netko gore rece, "inzenjere".

Ispricavam se za eventualne tipfelere, jer pišem ovo nabrzinu na HTPCu, zavaljen u kauc, na mini tipkovnici. Cijeli setup, HTPC sposoban primati i puštati HD sadržaj, složi se za nevelik novac.

Dobrodošli u 21. stoljece, sviđalo vam se to ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2008 11:50 (post).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: HRT 2 HD - Blamaža visoke rezolucije

2 guzzman i fkb (slicno su pisali) - ono sto je HRT odradio katastrofalno lose jest - pompozna najava, pa onda mukajet sve do dan-dva pred pocetak emitiranja, da bi se na kraju sve svelo na dogadjaj koji je upitno koristan za veliku vecinu ljudi i popularizaciju HD-a u nas..

Vjerujem da bi i nasi trgovci vrlo rado puno ranije ponudili ljudima vise uredjaja s kojima bi se takav, pravovremeno definiran i pravilno predstavljen projekt mogao pratiti - bilo da je rijec o televizorima (poput gore spomenutih Sonyjevih) bilo da su posrijedi set-top boxevi koji mogu dekodirati MPEG-4, pa tko voli, nek' izvoli.

Sasa

you don't have to be crazy to work here, but it helps
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2008 14:23 (sash).
17 godina
neaktivan
post kaže...

Osobno, kad sam dobio odbijenicu za MaxTV HD, kao trenutno tehnicki nemoguce, otisao i kupio DVB-T stick za 300tinjak kuna. Imam HTPC, ali računalo nije previše teško spojiti na LCD TV. Od ukljucenja drugog odasiljaca u Zagrebu, slika mi je savršena.

Ali, pretpostvaljma, umijece kupovine USB sticka od par stotina kuna i spajanja racunala na TV, to je umijece rezervirano samo za, kako to netko gore rece, "inzenjere".

Ispricavam se za eventualne tipfelere, jer pišem ovo nabrzinu na HTPCu, zavaljen u kauc, na mini tipkovnici. Cijeli setup, HTPC sposoban primati i puštati HD sadržaj, složi se za nevelik novac.

Kad se vec pozivas na postotke, koliki je postotak ljudi sa HTPCovima u ukupnom postotku vlasnika HD televizora u nas, ili jos gore, u ukupnom broju vlasnika televizora? Dobro bi bilo razmisliti i o tome...

Sasa
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2008 14:37 (sash).
17 godina
neaktivan
sash kaže...
Kad se vec pozivas na postotke

Sasa

Postoci uopce nisu bitni. Ni najmanje. HDTV je nesto novo. Nesto sta ce tek proradit u sljedecim godinama. Da ama bas nitko u Hrvatskoj nema MPEG4 prijemnik to nije razlog da se HDTV ne uvodi ili emitira u losijem standardu.

Strucni ljudi (ma koliko ovde tupili da je politika umjesana) su odlucili da ce DVB-T ici u mpeg2 a DVB-T HD u mpeg4 sta je i najbolja kombinacija. To nije odluceno za sljedecih par mijeseci nego za sljedecih desetak ako ne i vise godina.
17 godina
neaktivan

Evo počeo je prijenos svečanog otvaranja . Slika je i dalje 4:3. Toliko o HD-u na HTV-u.

17 godina
neaktivan

Utakmica je ipak u 16:9. Smijeh

17 godina
ROADRUNNER kaže...

Utakmica je ipak u 16:9. Smijeh

jer se vidi neka razlika daj slikaj pliz!!
nije sramota pasti,sramota je ne dići se.
17 godina
neaktivan

Razlika je velika. Slika je stvarno čista.

17 godina
jer možeš slikat? imaš digitalni fotić?
17 godina

Nije s fotićem, ali je snapshot sa pc-a.

(Leadtek DTV2000H, DVB-Viewer ...)

Isprika ... trenutno mi forum javlja grešku kad treba prikačit sliku :(

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2008 20:02 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Sash...

I di je problem?

Sanader je obećao čuvati granicu od 8Kn za bengulu pa?

Problem vidim samo u cvilidretama koje kume jer HRT ne troši više love na uzaludne nadogradnje a i ovo emitiranje eura i OI Vam ne znači apsolutno ništa jer kompletna HRT, RTL, NOVA itd proizvodnja programa tek mora biti nadograđena za HD standarde.

Ono što jako, ali jaaako začuđuje da takovi komentari dolaze od osobe koja bi se u svome poslu svakodnevno trebala susretati sa maasom spororazvijajućih, bugovitih, nedovršenih i nedorečenih proizvoda. No našoj nacionalnoj dalekovidnici smo se odlučili jako zamjerit što  je odlučila preskočiti par nepotrebnih koraka.  Po meni poriv mora biti iznimno sitan, obična ljutnja sitničavog čovika koji nemre prežaliti što mu telka ne kuži mpg4.

Tko hoće može imati, samo treba platiti. Sharpovi Aquosi 52" (ili je 56" :confused: ) sa mpg4 dekoderom su odavno na policama naših dućana samo što to treba i platiti.  Nije ne izvedivo, nije ne moguće. Izaberi plati pa imaj ili čekaj pa ces dobiti istu i bolju stvar kroz dve godine za 3 puta manje para. 

Najlakše je pljuvati po nekom trećem jer si kupil novi televizor koji je već sad nepotpuna tehnologija.

17 godina
neaktivan
markal kaže...

HRT HD nije blamaža nego je to pljuska svim stručnjacima. Ljudi koji znaju odraditi ovaj posao kako treba traže posao po burzi dok neki luftrajberi rade na projektu visoke razlučivosti.

...Pomoz Bog.

Pljuska svim normalnim ljudima si ti koji pises budalastine po forumu.
pomoz bog.
17 godina
neaktivan
guzzman kaže...

Sash...

Problem vidim samo u cvilidretama koje kume jer HRT ne troši više love na uzaludne nadogradnje a i ovo emitiranje eura i OI Vam ne znači apsolutno ništa jer kompletna HRT, RTL, NOVA itd proizvodnja programa tek mora biti nadograđena za HD standarde.

Mislim da je Nova TV prije par miseci objavila da ona svoj program radi u HD (vjerovatno se mislilo na emisije iz njihovog studija)
17 godina
neaktivan

Ovo je najbolja slika koju sam uspio napraviti. Fotić mi nije trenutno doma pa sam morao sam mobitelom.

HRT HD HRT HD
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2008 19:16 (ROADRUNNER).
17 godina

Moze li se staviti 1080p? Pise mi da ide 720 kad pritisnem info na daljinskome od tv-a.

17 godina
neaktivan
Aki kaže...

Moze li se staviti 1080p? Pise mi da ide 720 kad pritisnem info na daljinskome od tv-a.

Ne , jer HTV ne emitira u 1080p.
17 godina

A ostali programi? na Eurosport HD pise Full Hd u donjem desnom kutu, ali ipak kad pritisnem info je 720p.

17 godina
neaktivan

HRT HD se emitira u 1080i.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@guzzman

Odlično sročeno! :) Ne leži problematika samo u tehnološkim karakteristikama prijamnika kod krajnjih korisnika, već i u produkciji programa. HRT i koncesionari nacionalnih TV kuća (RTL, NovaTV) u svojim studijima nisu ni "omirisali" HD produkciju i sadržaje (a da ne pričamo o lokanim TV koncesionarima...). Uostalom..., jedna profi produkcijska kamera koja podržava HD standardne rezolucije košta sigurno papreno Eura, te TV kuće moraju duboko posegnuti u kasicu prasicu da bi profesionalno i tehnološki osposobili proizvodnju programa.

17 godina
neaktivan
post kaže...

U potpunosti se slažem.
kokoZG kaže...

@guzzman

Odlično sročeno! :) Ne leži problematika samo u tehnološkim karakteristikama prijamnika kod krajnjih korisnika, već i u produkciji programa. HRT i koncesionari nacionalnih TV kuća (RTL, NovaTV) u svojim studijima nisu ni "omirisali" HD produkciju i sadržaje (a da ne pričamo o lokanim TV koncesionarima...). Uostalom..., jedna profi produkcijska kamera koja podržava HD standardne rezolucije košta sigurno papreno Eura, te TV kuće moraju duboko posegnuti u kasicu prasicu da bi profesionalno i tehnološki osposobili proizvodnju programa.

Ja doma imam HD produkciju na kućnoj kameri. Slika je savršena. Ne vidim zašto nebi jedna TV kuća imala isto to. U najmanju ruku.
If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
guzzman kaže...

Ono što jako, ali jaaako začuđuje da takovi komentari dolaze od osobe koja bi se u svome poslu svakodnevno trebala susretati sa maasom spororazvijajućih, bugovitih, nedovršenih i nedorečenih proizvoda. No našoj nacionalnoj dalekovidnici smo se odlučili jako zamjerit što  je odlučila preskočiti par nepotrebnih koraka.  Po meni poriv mora biti iznimno sitan, obična ljutnja sitničavog čovika koji nemre prežaliti što mu telka ne kuži mpg4.

Ajoj, gdje si ti otisao... Smijeh

Moj televizor ne samo da nema MPEG-4, nego nema niti DVB-T tuner Osmijeh tako da tesko da sam ljut sto ja ne mogu gledati HTV 2 HD Smijeh meni je nogomet dobar i u dobrom starom SD-u Smijeh

Ocito nisi skuzio poantu cijelog teksta, pa da ponovim prije nego sto ovo ode jos dalje u krivom smjeru - mene ne smeta toliko sto je odabran hibridni MPEG-4/MPEG-2 sustav (za tu su se soluciju odlucili u vecini europskih zemalja), vec me vise smeta nacin na koji je sve to izvedeno: pompozna najava pa visemjesecna sutnja, pustanje u pogon doslovno u zadnji tren (opet bez pravovremene informacije), neinformiranje javnosti, silenzio stampa prema novinarima kada smo pisali svibanjsku temu broja o HD nogometu (taman su smjenjivali ravnatelja pa su im se svima tresle gace, ali to nije razlog za onakvo aparatcik-izmotavanje na nase upite) i slicno...

Jesu li mogli o svemu tome pravodobno informirati javnost i zasto nisu?
Kako je rijec o eksperimentalnom emitiranju, da li je bilo moguce pronaci modus da HD ide i u MPEG-2 i MPEG-4 (uz neki prihvatljiv trosak) pa da taj HD zaista napravi neki odjek kod nas?
Ako zele popularizirati HD u nas i konacno ubrzati cijeli taj mucni DVB-T/HD proces koji se vuce godinama, cemu to skrtarenje s informacija? Zasto nismo mogli dobiti pravu informaciju u travnju/svibnju kada smo ju trazili? Gdje su nestale velike najave sa inauguralne pressice sportskog programa o tome kako ce "vec od travnja javnost bit informirana o svim detaljima"?
Sve su ovo pitanja na koja (zasad?) nema odgovora.

Da su izasli u javnost sa svim informacijama kada su i najavljivali - tko zeli platiti tu premiju u odnosu na obicne, kupio bi MPEG-4 prijemnik. Siguran sam da bi nasi trgovci vrlo rado u zadnjih par mjeseci nabavili vise televizora sa MPEG-4 prijemnicima ili CI kartice za postojece televizore ili bi od nekoga u Kini narucili par tisuca relativno jeftinih DVB-T set-top boxova sa MPEG-4 Smijeh

Ovako, nesto u sto su ulozili nemale novce moze gledati samo mizerno malen dio ljudi... da vidimo, MPEG-4 TV karticari, nesto sitno set-top boxova, ljudi koji mogu dobiti MaxTV HD, sve kapi u moru... naravno, investicija im nije propala, ali da su cijeli posao mogli bolje obaviti (barem informirajuci javnost) - mogli su, zar ne?

Sasa
17 godina
neaktivan

Oprosti, nisam bio jasan. SVATKO sa računalom (u kojem je najmanje onaj najslabiji Dual Core) može pratiti HRT2 HD. Za investiciju od 300kn. Ako imaju još i LCD/plazmu sa D-Sub (VGA) ulazom, još bolje.

HTPC nije raširen, ali svako računalo ga zamjenjuje. Ako je išta različito, HTPC zahtjeva manju investiciju, i jedino treba izgledat pristojno. I nikome josš nije kaso zaletjeti se kupiti neki dvb-t stick / karticu.

HRT HD Promo se pušta već jako dugo. Format, sve se znalo.

I onda, umjesto da se na, recimo, Bug OL stavi članak koji pomaže ljudima i objašnjava im najdostupnije opcije za gledanje HDTVa, stavi se nečiji Osobni Stav - koji, kao što sam rekao, za cijelu situaciju krivi nebitnu stranku u svemu ovome- HRT. Kad smo već kod toliko skracenica, evo jos jedna - WTF ?!

Za one koji nisu imali prilike dosad vidjeti - slika je fenomenalna. U zadnji trenutak pri pocetku tekme, slika postane 16:9 i HD, no cak i ono što se pušta prije, upscaleano, ne izgleda loše. F1 jucer je izgledala fenomenalno.

Najveći šok doživite kad usred tekme okrenete na analogni HRT2. Prestrašno, upropasti vas zauvijek.

Proklet smo narod, samo volimo pljuvat, nikad ništa nije dobro. Učinite nešto za sebe i kupite si dvb-t tuner za PC, dok STBovima malo ne padne cijena. (HD DVB-T STB u hgspotu/vemilu košta 899kn).

17 godina
neaktivan
sash kaže...

pompozna najava pa visemjesecna sutnja, pustanje u pogon doslovno u zadnji tren (opet bez pravovremene informacije), neinformiranje javnosti, silenzio stampa prema novinarima kada smo pisali svibanjsku temu broja o HD nogometu (taman su smjenjivali ravnatelja pa su im se svima tresle gace, ali to nije razlog za onakvo aparatcik-izmotavanje na nase upite) i slicno...

Bez obzira na to što ću sa ovih svojih nekoliko poruka biti u službi obrane monopolista, ovo moram reći.

Prvo-ne znam što sam ja pratio, a što ti, ali pompozne najave vidio nisam. Možda se kod nas dvojice razlikuje pojam pompozno.
Drugo-ovo je eksperimentalni program i samo je za odabrane. Kako lokacijski tako i novčano. Tko voli nek izvoli.
Treće-za malo manje odabrane tu je MaxTV

Ako je tehnički ovo najkorektnije rješenje onda razlog protiv njegovog uvođenja ne smije biti trenutno stanje u hrvatskim domaćinstvima. Na taj način se nikad ne bi uveli CD-ovi,DVD-ovi, BluRay, mobiteli ili bilo koja druga užasno nepristupačna tehnologija. Uvijek postoji netko tko si to može priuštiti, a moraju postojati i trendseteri.

Kako je rijec o eksperimentalnom emitiranju, da li je bilo moguce pronaci modus da HD ide i u MPEG-2 i MPEG-4 (uz neki prihvatljiv trosak) pa da taj HD zaista napravi neki odjek kod nas?
Zašto? Ne bi li blio logičnije da se taj tako mali iznos ipak potroši na povečanje pokrivenosti RH? Zašto sve trpati na par odabranih. A oni tako bahati pa bi još i dva tipa signala. Ja nemam ni DVB-T. A ti bi i čokoladu.

Ako zele popularizirati HD u nas i konacno ubrzati cijeli taj mucni DVB-T/HD proces koji se vuce godinama, cemu to skrtarenje s informacija?

A da vam i posude televizije za prvenstvo?

Ma daj molim te, ovo ide tempom kojim ide. Kao i bilo koja eksperimentalna tehnologija. I mislim da je najkorektnije da se napravi kvalitetan start. Za razliku od gomile računalnih tehnologija kod kojih se koliko-toliko može tolerirati izdavanje poluproizvoda jer će korisnici eventualno uz upute to i korigirati na ovako nećemu se ne smiju događati kiksevi. Malo ćemo MPEG-2 pa malo MPEG-4. Kad se standard usvoji on mora trajati.
A ako se ovih dana neko zaj**** sa izborom telke, to je definitivno njegov problem.
J.

17 godina
neaktivan

Pljuvači bez mozga znaju samo pljuvati, pa makar i u zrak pod 90°... Hvala inženjerskom poletu i zauzimanju na HRT da se krenulo sa MPEG4, jer da se krenulo za ozbiljno sa MPEG2 nikada ili barem ne tako skoro se ne bi prešlo na MPEG4. I umjesto da likujemo zbog napretka i naprednosti, pojedinci pljuju jer ne razumiju. I obični DVB-T prijemnici prije par godina su koštali 2000+ kuna pa su pali na par stotina. Isto tako će i DVB-T2 prijemnici za godinu dvije pasti na par sto kuna. A tko ne želi investirati ne mora. Neka gleda utakmice na crno bijelom bakinom televizoru.

Veliki minus za BUG i autora, ovako glup članak i ovako glupi osobni stav autora nije doličan mjesta i vremena. Više mi liči na pećinskog čovjeka i siroče kojem je žao novca što je ulupao u DVB-T televizor :-)

BTW, jeste li ikada uopće vidjeli sliku u FULL HD razlučivosti? Ako niste, mogu vam reći da vrijedi svake kune!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sash kaže...
Ovako, nesto u sto su ulozili nemale novce moze gledati samo mizerno malen dio ljudi... da vidimo, MPEG-4 TV karticari, nesto sitno set-top boxova, ljudi koji mogu dobiti MaxTV HD, sve kapi u moru... naravno, investicija im nije propala, ali da su cijeli posao mogli bolje obaviti (barem informirajuci javnost) - mogli su, zar ne?

Sasa

S tehnicke strane tesko da se moglo ista bolje napraviti. Sve sta su najavili ostvarili su na vrijeme. S obzirom da je sve jos spada pod experimentalno emitiranje to je ogroman uspjeh.

Niti sam ja vidio neke puste najave prije par mjeseci niti obecanja da ce cijela Hrvatska moci pratiti HD. Neznam sto su casopisi dobijali od press sluzbe HRT-a ali velika vecina ljudi jos uvijek nema pojma niti ih interesira da se HRT emitira u HD-u. I mislim da jos nije ni vrijeme da znaju. Onog koga interesira sigurno zna. Vrijeme za popularizaciju HD programa ce doci za par godna kada se ukine analogija i ostane samo dvb-t prijem.
17 godina

Zamislite da u kući imam samo struju i vodu. :) Što bih sve trebao kupiti kako bih mogao pratiti HRT 2 HD u punoj rezoluciji, a da to nije baš najskuplja oprema dostupna na tržištu?

Btw, stvarno je tako impresivno? Još nisam pratio full HD program.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2008 15:11 (Quaresma).
17 godina
neaktivan

Između profesionalnih kamera koje zadovoljavaju profi zahtjeve i tvoje komercijalno kupljene  kamere postoje vrlo signifikatne razlike. Dali tvoja kamera ima ASI ili SDI sučelja koja se koriste u profi produkciji? Sigurno nema! Podržava li tvoja kamera prijenos standardiziranog formata signala na više od nekoliko stotina metara do procesnih uređaja za obradu i prijenos silke i zvuka, sigurno ne.

Potrebno je razlikovati profesionalne zahtjeve i HD kamere koje se prodaju na komercijalnom tržištu za kućnu uporabu.

-- MySelfAndI
17 godina
protjeran
sash kaže...

Jesu li mogli o svemu tome pravodobno informirati javnost i zasto nisu?
Ako zele popularizirati HD u nas i konacno ubrzati cijeli taj mucni DVB-T/HD proces koji se vuce godinama, cemu to skrtarenje s informacija? Zasto nismo mogli dobiti pravu informaciju u travnju/svibnju kada smo ju trazili? Gdje su nestale velike najave sa inauguralne pressice sportskog programa o tome kako ce "vec od travnja javnost bit informirana o svim detaljima"?
Sve su ovo pitanja na koja (zasad?) nema odgovora.

Sasa
Mislim da bi objašnjavanje trajalo predugo jer imam nekakav osjećaj da bih morao objašnjavati do tančina ne bi li prihvatio to što bih napisao. Po ovome što ti pišeš nameće se samo jedan zaključak - debelo neiskustvo.  Topla preporuka da se više družiš sa Zlim Luđakom, ne bi ti škodilo, on kada "sere" bar ima argumente. Prije nisam skužio da Sash je autor ovog "osobnog" stava inače bi ti odmah dao taj savjet :) 
Da bar malo potkrijepim to što tvrdim da si neiskusan navodim:
HD ready televizora u HR ima premali postotak da bi se bilo koje emitiranje HDa u Hrvata moglo nazvati bilo kako drugačije nego experimentalno i za povlaštene.
Hrvata ima premalo da bi im dalekovidnica bila toliko bogata da može uvoditi i isprobavati poluproizvode kao što npr čitatelji BUGa mjenjaju grafičke kartice.
Svi novci koji su uloženi u MPeG4 ostat ce iskorišteni jer ce se dešavati prirodne nadogradnje kompatibilne sa trenutno učinjenima, dočim kemijanje da bi se ugodilo pastvi koja je pohitala kupiti "veliki televizor" bi bilo čisto bacanje novca za taj mali broj kućanstava koji ima HD ready TV.
Ne vidim nikakav problem u tome što netko nema u TVu MPG4 jer postoji dovoljan broj finacijski prihvatljvivih i uredno funkcionirajućih rješenja odmah dobavljivih. Tko je skucao za HD telku, nema pravo reći da mu je skupo kupiti MPEG 4 dekoder u nekom obliku.
Ne vidim nikakvu potrebu za popularizacijom HDa, jer i tak nema materijala za HD, jer i tak premalo ljudi haje za "dobru" sliku. HD će doći sam po sebi.
Na kraju:
HTV ne proizvodi HD program, te stoga HTV nije pompozno najavljivao HD, a u onih par najava spominjan je "prijenos", i to predstavlja veliku razliku za onoga tko razumije reklamu.
Croatel vrti HTVov test vec jako dugo i radi se o MPEG 4. To jako dugo je dosta više od 6 mjeseci. HD emitiranje je opisano kao experimentalno i uredno je na stranicama HRTa uz osnovna objašnjenja oko HD terminologije bilo jasno da će finalno emitiranje biti u MPEG4 standardu kao prevladavajućem i najboljem izboru većine europskih TV kuća. To sam sam čitao još prije 6 mjeseci kada sam se sam informirao o svemu.
Pored toga na tim istim stranicama OiVa ili HRTa, zaboravih, bio je ponuđen i download testa koji se vrti na tome programu da ga se može vidjeti ukoliko još nemate mpeg4 dekoder.
Obzirom da sam kao laik korisnik se bolje informirao o cijeloj problematici nego jedan BUGov novinar, naravno da je bilo logično da ću odreagirati na hrpu nebuloza koje pročitah i oje nisam shvatio u krivom smijeru. Drek je drek, kako god okreneš smrdi :)
Eto, meni se više ne da, jer mi ovo nije životno važna tema.
17 godina
neaktivan
kokoZG kaže...

Između profesionalnih kamera koje zadovoljavaju profi zahtjeve i tvoje komercijalno kupljene  kamere postoje vrlo signifikatne razlike. Dali tvoja kamera ima ASI ili SDI sučelja koja se koriste u profi produkciji? Sigurno nema! Podržava li tvoja kamera prijenos standardiziranog formata signala na više od nekoliko stotina metara do procesnih uređaja za obradu i prijenos silke i zvuka, sigurno ne.

Potrebno je razlikovati profesionalne zahtjeve i HD kamere koje se prodaju na komercijalnom tržištu za kućnu uporabu.

Ja ne kažem da je moja kamera skupa niti da može sve što može i profi oprema, ali daje li HD sliku? Daje. Ta HD slika je isti HD kao i na bilo kojoj drugoj HD kameri. Razlika je u optici i elektronici nakon slike.
Reći da oni nisu "ni vidjeli" HD je smiješno, jer uza sve te novce, sigurno imaju za opremu.

Što se cifri od nekoliko tisuća kuna tiče, to su gluposti. Računalo sa MPEG4 karticom košta ~1500kn max. Onaj tko ima na čemu gledati HD, ima i za duplo skuplje.
Onaj tko jedva spaja kraj s krajem i kupi televiziju od 5000kn na 48 rata... to je budala jer ugrožava svoju egzistenciju, baca se u dugove zbog čistog luksuza.
If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
Nešto govore na teletekstu kako na hrtovoj stranici možete naći popis dvb-t prijamnika.Ali vjerujem da su paprene cijene.Ja nigdje nemogu naći to!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice