Draga, izumio sam softver!

poruka: 323
|
čitano: 122.751
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Draga, izumio sam softver!".
17 godina

I drage moje mainstream novinarske dame, daleko je manja razlika
(ako uopće postoji) između jednog BUG-a i jednog PC PRO-a ili jednog
MAXIMUMPC-a nego što je to između hrvatskih top mainstream novina i jednog
The Washington Post-a ili NYT-a
Ako ne vjerujete, provjerite
Zato i mi imamo pravo nešto reći, bez da se toliko ljutite
Ništa osobno

4 0 hvala 0
17 godina
RE: Draga, izumio sam softver!
Zli Luđak kaže...

Od informatike, s druge strane, nisam nikad živio niti zarađivao. Pisanje o informatici nije informatika, nego novinarstvo.

Pa nije valjda da čak ni Vlada mile nam Republike nije platila za sajt onih davnih dana :D

17 godina
moderator
segregator kaže...
Zli Luđak kaže...

Od informatike, s druge strane, nisam nikad živio niti zarađivao. Pisanje o informatici nije informatika, nego novinarstvo.

Pa nije valjda da čak ni Vlada mile nam Republike nije platila za sajt onih davnih dana :D

Je, platila je, i u pravu si, jedna od rijetkih zarada od informatike...

Heroj a ne zločinac
17 godina

Iskreno rečeno, začuđuje me ova količina ljutnje na kritiku ljudi koji od kritike drugih žive 

tako smo se mogli nagledati "divota" tipa zabrane komentara pod kolumne koje komentiraju druge

sad smo se nagledali ljutnje na kritiku od osobe koja u svojim tekstovma inače kritizira druge

da mi je znati što još slijedi od te ekipe . . .

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Toliko teksta (JL, osobni stav, 6 stranica forumske diskusije...), a i dalje zapravo ne znamo nista: je li "izumitelj" nudio softver pravim odgovornim osobama ili ne? Je li se sam prozvao "izumiteljem"? Zasto je izraelska firma koja nije njegova ikome ista poklanjala? Je li poklonjeni softver zbilja besplatan, ili postoje skriveni troskovi? Zasto se Bentley i avioni spominju u proslom vremenu?

OK, "osobni stav" je osobni stav, a ne istrazivanje, i Olegove tekstove dozivljavam kao kvalitetnije, ali opet, nekako sam ocekivao da ce ispraznu formu originalnog clanka pobiti cinjenicama, a ne samo drugom formom...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
DigiMagic kaže...

Toliko teksta (JL, osobni stav, 6 stranica forumske diskusije...), a i dalje zapravo ne znamo nista: je li "izumitelj" nudio softver pravim odgovornim osobama ili ne? Je li se sam prozvao "izumiteljem"? Zasto je izraelska firma koja nije njegova ikome ista poklanjala? Je li poklonjeni softver zbilja besplatan, ili postoje skriveni troskovi? Zasto se Bentley i avioni spominju u proslom vremenu?

OK, "osobni stav" je osobni stav, a ne istrazivanje, i Olegove tekstove dozivljavam kao kvalitetnije, ali opet, nekako sam ocekivao da ce ispraznu formu originalnog clanka pobiti cinjenicama, a ne samo drugom formom...

Pa ništa ni ne možeš saznati dok ne pitaš nekog iz IT odjela Vinogradske, tko tu zna o čemu je riječ, software proizvođača uređaja, software treće strane, treba li i kad obnavljati licencu za software, što je skuplje, a što jeftinije, taj što ga imaju ili ovaj "besplatni", što je bolje i funkcionalnije

Ma bit i jest u tome,  kritika se i odnosi na to, nešto pročitaš i skužiš da ti nisu ništa rekli

i još se ljute

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 19:53 (Floki).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
naxeem kaže...

IT populacija statistički u prosjeku ima nešto viši IQ od čitateljstva (i uredništva) Jutarnjeg.

Još kad bi IQ bio garancija ičega...

tnakir kaže...

IT casopisi imaju inteligentnije citatelje nego nasi famozni dnevni listovi (u prosjeku, naravno...)

Kakve su ovo gluposti, baš dokazujete (ti i naxeem) svoj intelekt ovakvim postovima, jao jao.

Odgovorit ću (i Olegu i vama) kad dođem doma, sad sam na faksu pa ne mogu, a što se Psychotic Baklavinog posta tiče ne želi mda me se krivo shvati, ja sam apsolutno za ukazivanje na tuđe greške ali zna se kako se i zbog čega tako nešto radi, opširnije kad dođem doma :)

Naravno da nije garancija, više je rezultat nečeg drugog. I da, dokazuje - vraćanje loptice za neosnovano vrijeđanje. A što se tiče IQ-a i toga tko je moron, po dragoj LindiL, više se radi o tome što ona dokazuje svojim komentarima. Ma koliko mi šutjeli o tome, prosjeci se znaju, a statistika ne laže.

Ne moraš odgovarati, znam da ćeš krenuti u relativiziranje znanosti, statistike, IQ mjerenja (koje po nekima ne može biti izmjeren uopće) i sl., ali to uopće nije predmet ove rasprave.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
blackalbum kaže...
tnakir kaže...

Bravo Naxeeem!!!

Bug ne citaju kvaziinteligentni seljaci koji nisu sposobni zavrsiti ni osnovnu skolu. Bug citatelji su bar informaticki pismeni, sto znaci da bar marginalno poznaju i engleski jezik, medju ostalim...

Jutarnji i slobodnu citaju oni gore spomenuti, kvaziblabla, bez poznavanja HR jezika, a kamoli engleskog. Citaju sto ima na programu, citaju o Sanaderu, citaju tko je umra jucer!

Dakle slazem se sa Naxeemom. IT casopisi imaju inteligentnije citatelje nego nasi famozni dnevni listovi (u prosjeku, naravno...)

ha ha evo danas sam prolistao vodeće hrvatske ćasopise za kompjutore,kao da ih je pisalo malo dijete,tj,kao da su ćasopisi za dijecu,nisam našao ni jedan ozbiljni test nekog hardvera ili softvera,a ovaj novi bug je nešto napravljeno preko volje samo da se izda

Ej, ti si otvorio na forumu jednu temu pitanjem duljine trajanja baterije kod windowsa 7 u odnosu na Xp

U novom BUG-u imaš sve o tomeNamigiva

1 0 hvala 0
16 godina

Evo Zli ludjace, jos malo materijala!

LINK

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U principu je novinarka laičkim rječnikom sve objasnila, na 3. stranici 1. paragraf, a ako pogledate Viztekov web vidjeti ćete da lijepo piše "Telemedicine PACS", dakle software u kojem je povezano remote diagnostics i software za upravljanje fotografijama. Uostalom kako to radi opisao je čovjek iz Banja Luke na 4. stranici teksta. Ili niste čitali ostale stranice ili ste površni. Josip poznajem i on je inače simpatičan i zaigran čovjek dobrih namjera a kako se vidi poklonio je i hardware i software tako da nikakvih zlih namjera nema kako je to "mudro" pomislio retardirani informatički znalac Oleg Maštruko ili kako se već zove. Josipu ne treba novci iz Hrvatske (koji novac, zapravo) jer ga ima dovoljno. Prije nekoliko godina ušao u vlasništvo lokalne tuning garaže i tunirao svoj Ford Gt sa 2 turba na 800 KS (

), da uživa, jer voli automobile. Tako zaigran čovjek nema zle namjere već, nažalost, samo voli svoju zemlju. Samo je zaboravio da ovdje vlada korupcija i bezumlje... "jer tko će platiti carinu... na donaciju!?"

I naravno, frustrirani informatički "znalci"...

1 1 hvala 0
15 godina
MarineCorps kaže...

U principu je novinarka laičkim rječnikom sve objasnila, na 3. stranici 1. paragraf, a ako pogledate Viztekov web vidjeti ćete da lijepo piše "Telemedicine PACS", dakle software u kojem je povezano remote diagnostics i software za upravljanje fotografijama. Uostalom kako to radi opisao je čovjek iz Banja Luke na 4. stranici teksta. Ili niste čitali ostale stranice ili ste površni. Josip poznajem i on je inače simpatičan i zaigran čovjek dobrih namjera a kako se vidi poklonio je i hardware i software tako da nikakvih zlih namjera nema kako je to "mudro" pomislio retardirani informatički znalac Oleg Maštruko ili kako se već zove. Josipu ne treba novci iz Hrvatske (koji novac, zapravo) jer ga ima dovoljno. Prije nekoliko godina ušao u vlasništvo lokalne tuning garaže i tunirao svoj Ford Gt sa 2 turba na 800 KS (

), da uživa, jer voli automobile. Tako zaigran čovjek nema zle namjere već, nažalost, samo voli svoju zemlju. Samo je zaboravio da ovdje vlada korupcija i bezumlje... "jer tko će platiti carinu... na donaciju!?"

ništa nije besplatno a pogotovo vrhunski softver

17 godina
moderator
blackalbum kaže...

ha ha evo danas sam prolistao vodeće hrvatske ćasopise za kompjutore,kao da ih je pisalo malo dijete,tj,kao da su ćasopisi za dijecu,nisam našao ni jedan ozbiljni test nekog hardvera ili softvera,a ovaj novi bug je nešto napravljeno preko volje samo da se izda

Floki kaže...

Ej, ti si otvorio na forumu jednu temu pitanjem duljine trajanja baterije kod windowsa 7 u odnosu na Xp

U novom BUG-u imaš sve o tomeNamigiva

blackalbum kaže...

hvala na informaciji budem ga kupio

I kako ovo komentirati? Suzdržat ću se, jer bi... Viče

No, zato vas (opet) podsjećam - držite se teme! Cijeli niz je off-topic poruka...

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 23:14 (Miro).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
potpis :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 23:16 (Hacker-ri).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ajmo sad najbolje svi linkat razne članke ne bi li Oleg imao šta raditi jer sigurno nema pametnijeg posla.
When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
17 godina

I kako ovo komentirati? Suzdržat ću se, jer bi... Viče

No, zato vas (opet) podsjećam - držite se teme! Cijeli niz je off-topic poruka...

ispričavam se, kriv sam, jednostavno nisam mogao izdržati, a vidiš o čemu je riječ

nije da se ne želim držati teme, niti ignorirati pravila, nisam takav, ponese čovjeka

nisam ni jučer nikom ništa zamjerio, nadam se da se ni on ne ljuti na mene

nikom ništa osobno

sorry za objašnjenje

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 23:36 (Floki).
17 godina
moderator
MarineCorps kaže...

Suzdrži se od vrijeđanja jer ću ti biti prisiljen odgovoriti na jednak način, i nauči čitati.

Sve si krivo shvatio. (BTW ja sam autor teksta ako ne kopčaš iz nadimka na forumu.) 

Čermina nitko nije napadao, nemam zbog čega, u biti i nakon cijelog teksta ja vrlo malo toga mogu zaključiti o njemu. Novinarka je slijepo prenijela nešto malo hvalisanja oko imovinskog stanja i jednu salatu kvazi-informacija koja govori vrlo vrlo malo. Držim se jednog - "you can't argue with success" dakle ako lik ima uspješnu firmu, to je argument koji ne možeš pobiti, bez obzira je li tip Bill Gates ili Željko Kerum, svatko je uspio na svoj način.

Moj komentar odnosio se na novinarsku kvalitetu teksta o tom Čerminu, a ta kvaliteta je loša, govori vrlo malo, krivim terminima, neinformativno, muljavo, i ne istražuje ništa bitno. Nigdje nisam rekao da je za to kriv Čermin, već novinarka i njen urednik.

Istina, kad već pitaš, mislim da se i sam Čermin mogao suzdržati hvalisanja o autima i avionima, ali eto - pobjeglo mu, može se oprostiti Cool

Same donacije je mogao pokušati učiniti na jasniji način, obraćajući se službenim kanalima, pravim ljudima.

Naveo sam - pročitaj opet jer ti je očito promaklo - da ovakav tekst nikome ne čini uslugu pa ni Čerminu. Uostalom, da sam bio u pravu najbolje ti govore komentari teksta ovdje i na webu JL - ogromna većina čitatelja nakon Bolančinog predstavljanja osobe XY ima jako jako loše mišljenje o toj osobi XY, ni krivoj ni dužnoj.

Heroj a ne zločinac
17 godina

Haha, sad odjednom IT novinarstvo nije novinarstvo sam zato jer ima specijalnu publiku?

Ova apologetika naših standardno neinformiranih novinara koji će svašta napisat da bi dobili koji klik više uopće je posve uobičajena za trend zaglupljivanja javnosti krajnjim žutilom u onom dijelu novinarstva koji bi trebao biti ozbiljan. Ne dao BOG da Frizerka Štefica ili Automehaničar Darko slučajno pročitaju neku stručnu ili kompliciranu riječ, valjda bi dobili moždani udar. Ipak su oni preglupi za te komplicirane stvari i tako se treba prema njima odnositi, jelda? Kada ljude tretiraš kao idiote, oni će to i postati. 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
MarineCorps kaže...

Samo je zaboravio da ovdje vlada korupcija i bezumlje... "jer tko će platiti carinu... na donaciju!?"

Inače carina na donaciju sama po sebi uopće nije trivijalan problem.

Mogu navesti 20 produkata koje bih, da mi ih netko osobno donira, morao nažalost odbiti jer nemam love za platiti carinu Cool

Ako već imaš riješen problem PACS softvera, a na donirani moraš platiti carinu, oprosti - posve je razumno da odbiješ donaciju!

Heroj a ne zločinac
15 godina
neaktivan
MarineCorps kaže...

Ako pogledamo Viztekov web? Pa smisao teksta u novinama je da ne se ne mora ići na web po dodatne informaicje već da novinarka (ako je sposobna, a ova to nije) to prenese na način da čitatelj razumije o čemu se radi.

To što vi osobno poznajete Josipa nema nikakve veze sa člankom, ali on sigurno nije "izumio" software jer je takva vrsta softwarea već postojala od prije, a u naslovu stoji "Izumio sam softver..." što je izumio? Remote diagnostics softveri postoje već duže vrijeme u raznim oblicima.

Također u tekstu JL-a problematika bi očito trebala biti da su neke Hrvatske bolnice odbile skupu donaciju poslovnog čovjeka našeg porijekla.

A posjeduje li taj čovjek Bentleya, avione i vile je potpuno nebitno, te se time članak pretvara u nepotrebno hvalisanje te prelazi u žutilo.

Dodajući tome i Vaš komentar o tome da je kupio "nekakvu" tuning garažu i sredio svoj Ford GT, koji također nema smisla cjeloj ovoj raspravi jer neznam kakve veze ima njegov privatni život i što on čini sa svojim novcem - s odbijanjem ili neprihvaćanjem donacija u bolnicama?

Čemu link sa youtubea? Ako je Vama stalo do automobila koje g. Čermin posjeduje, vjerujem da ima mnogo websiteova, specijaliziranih novina i sličnog, gdje se g. Čermin i Vi možete hvaliti svojim automobilima.

Što se "carine na donaciju" tiče, slučajeva doniranja u Hrvatskoj je bilo mnogo.

Slavica i Bernie Ecclestone su nekoliko puta donirali bolnici na Kantridi u Rijeci neku opremu (mislim da se radilo o color doppleru i uređaju za tomografiju i još nečemu),

ali su to napravili po nekakvim normalnim pravilima te uspostavom niza kontakata i sastanaka te su normalno platili sve što je potrebno da bi ti uređji došli u bolnicu.

Zadarska bolinca dobila je prije kojuu godinu magnetsku rezonancu iz donacije, ali kad je rječ o donaciji ona u većini slučajeva donator plaća sve troškove da bi donirana oprema stigla na odredište.

Gospodin Čermin se očito nije previše time zamarao nego je "poslao svog oca" da tamo nekome nešto donira.

To se tako ne radi, a iz moje pespektive, takvim postupkom ispada da g. Čermin i nije tako veliki biznismen kada nezna niti kako bi donirao opermu.

Što se frustriranih informatičkih znalaca tiče - pretpostavljam da jesu frustrirani, kao što sam i ja (ali srećom imam debele živce).

Izfrustriran sam baš s time da nam nesposbni - vode državu, rade u zdravstvu, pišu za novine, i obavljaju još mnogo toga što direktno utječe na kvalitetu mog života u Hrvatskoj.

Da ste ikada čitali kolumne od cjenjenog g. Maštruka, vidjeli bi da je to vrhunski znalac (bez navodnika) koji je u niz slučajeva kroz svoje kolumne vrlo dobro kritizirao stanje naše države i našeg društva uopće, te bi iz njegovih koumni mnogi naši privrednici, političari, a naročito urednici i novinari (i oni koji to tek žele postati - kao gospođica iz JL-a) mogli mnogo toga naučiti. A kad bi svi oni to tek i primjenili svima nama bi bilo mnogo bolje.

Međutim vidim da ste tek registrirani korisnik, a to samo znači da ste i Vi našli uvrijeđeni (jer se očito netko usudio napisati nešto o Vašem prijatelju g. Čerminu što se Vama ne sviđa) pa ste tako frustrirani imali potrebu registrirati se i reagirati, bez da uopće znate kako bi se novinski članci trebali pisati i što je u njima bitno. A vidim da je ta frustriranost tolika da ste isto učinili i na portalu JL-a, te svoj komentar sa portala JL-a praktički iskopirali i na ovaj forum.

17 godina
neaktivan

Ovaj link je zgodan i vidim da se ponavlja ista stvar: link.

Komentar na dnu me nije iznenadio... Izgleda da ti novinari JL vole "štrebekati" :P

Citiram:

"Računarski štreberi"? To su oni ljudi koji razumiju kako stvari rade ali cemo ih nazivati svakako da bi se ljudi koji nemaju pojma kako stvari rade osjecali bolje?

Nemojte pricati o novoj vrijednosti i Microsoftu u istoj recenici, to je marketingska tvrtka koja se usput bavi i softwareom. Vise-manje sve sto su napravili su kupili od drugih, nisu stvorili "novu vrijednost". Cak ni u Microsoftu Hrvatska zapravo nitko ne programira ista nego su tamo jedino MS evangelisti, ljudi kojima je jedina zadaca ugurati ljudima Microsoftove usluge i software. Drugim rijecima - marketing i nista vise.

Sto se najbogatije korporacije tice, valjda bi "financijski streberi" mogli reci novinaru da MS vrijedi 252 milijarde dolara dok je, recimo, Exxon sa 311 milijardi dolara ipak vrijednija korporacija (tocni podaci za vrijeme pisanja ovog odgovora).

Hm, mozda ne postoje "novinarski streberi" koji bi znali istraziti informacije za svoj clanak koji zapravo i nije novinarski clanak nego oglasni pamflet marketinga iz Microsofta..

Da sam zloban, rekao bih da je ovo Oleg pisao :P - (sumnjam da jest, on bi napisao na bug.hr).

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Mene zabrinjava sto nitko nije primjetio jednu bitnu cinjenicu.

Koliko je vas znalo za Josipa Čermina prije ovog članka?

Koliko je znalo za njegove "izume" i njegov milijunski iznis?

Smrtno (u nedostatku boljeg eufemizma) sam siguran da nitko (ili je čulo manje od 5%) ljudi nije nikad čuo za njega.

Zašto se o njemu nije pisalo 2001. godine kad je ostvario taj navedeni poslovni uspjeh?

Jedini zaključak je da je trenutno u Hrvatskoj dosta napisati jedan članak koliko je netko dobar, plemenit, bogat i ima Bentley onako za j**eni gušt da se odmah napišu salve komentara kako je Hrvatska najzaostalija država i najgori sotonski izrod na kugli zemaljskoj (opet u nedostatku boljeg eufemizma) jer je odbila pomalo sumnjivu donaciju.

U članku lijepo crno na bijelo piše da je Čermin dao vizitku doktoru iz Vinogradske da mu se javi i eto taj se doktor nije javio.

Ako je taj Čermin toliki dobrotvor kakvim se želi prikazati zašto pobogu on nije poslao još 10 dopisa za donaciju.

Jer vjerojatno se desilo da je doktor iz Vinogradske na tom medicinskom skupu dobio na stotine sličnih ponuda a kako je rekao da su nabavili vlastito rješenje ranije nije bilo potrebe da se zove Viztek.

Ako je takav dobrotvor zašto nije ponudio nekoj drugoj bolnici- KBC Splitu, Osijeku ...

Što bi bilo da su napisali da je neka hrvatska škola odbila Microsoftov "najbolji na svijetu" software. Nebi li to odmah ocijenili kao plačeni oglas....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
M_dipl. kaže..
Slažem se s tobom u ovim stvarima koje sam citirao, ali jedan od primjera autora koji iznimno vješto maskira činjenicu da piše tekst da bi ga skinuo s ku_ca si i ti. Vidi se da voliš književnost (tu si valjda pokupio stil) i da lijepo barataš jezikom, ali to ne umanjuje činjenicu da ponekad (a gotovo uvijek u ovim BOL osvrtima) tekstove tek odrađuješ, isto kao što si odradio ovaj.

Što se članka iz JL tiče, slažem se da je novinarki falilo prije svega vještine (možda koncentracije ili vremena, tko zna) ali način na koji si se ti "poput sokola" (upotrijebio bih neki drugi izraz ali ostat ću na nadahnutoj interpretaciji kolege naxeema) obrušio stvarno ne priliči jednom novinaru koji brani dignitet svog zanata. Metoda koju si odabrao i način na koji si članku i novinarki pristupio očigledno za cilj nisu imali ukazivanje na greške, objašnjavanje uzroka i posljedica problema novinarstva u nas (ili štogod slično iza čega leži poanta) nego čisto cinično blaćenje (koje nikada nije s pravom), što se izravno kosi sa principima kvalitetnog novinarstva i odlazi ravno u spomenuto žutilo, koje je svoju kulminaciju imalo u onoj izjavi da se vi u redakciji često takvim člancima smijete (mnogi od nas se smiju vašima samo smo pristojni i nije nam cilj isticati sami sebe takvim kritikama).

Cijeli ti je tekst zapravo jedna veliki egoistični manifest koji je uspio napraviti puni krug i ugristi te natrag u dupe, prije svega zbog nepažnje, kladim se da ga nisi pročitao nakon što si ga napisao, ili si ga, tek toliko, letimično preletio tražeći tipfelere, jer da jesi zasigurno bi na trenutak stao i introspektivno došao do zaključka da si se kroz taj rad pretvorio u ono što si naumio kritizirati. 

Žao mi je što je tako jer znam da si puno kvalitetniji pisac i novinar, i molim te da ubuduće ne pišeš preko ku_ca, nego kako treba. NHF

Dakle, ako ovo iznad nisi shvatio kao kritiku tvog rada i poziv na obranu onda se ili slažeš sa mojim konstatacijama ili me smatraš nedostojnim odgovora, a vjerujem da potonje nije slučaj.

Pa baš "potonje" je slučaj, ne smatram ovo dostojnim nekog posebnog odgovora. Ne vidim gdje me to tekst "ugrizao za dupe", dapače - nije da su reakcije čitatelja uvijek neko mjerilo - ali u ovom slučaju brat bratu 90% reakcija je pozitivno. Odrađivanje je u ovom slučaju smiješno kao termin, jer pisanje osobnog stava nikome nije obaveza, u pitanju je čista slobodna aktivnost, a takve se aktivnosti ne "odrađuju" nego po definiciji rade dobrovoljno i/ili iz gušta.

Da, tekst je "cinično blaćenje" ako hoćeš, od početka je tako zamišljen. To cinično blaćenje, kako već rekoh, trebao je napraviti urednik novinarki, u 4 oka u redakciji, a eto kad nije onda sam ja. I šta s tim?

Činiš mi se neki napuhanko koji sebe jako ozbiljno doživljava. Za nekog takvog kritike su ti dosta isprazne i šuplje. Eto, toliko isprazne da čak i ja, skriboman i forumski svadljivac, jednostavno ne znam što bi ti rekao.

Heroj a ne zločinac

2 1 hvala 0
17 godina
moderator
wyks kaže...

Smrtno (u nedostatku boljeg eufemizma) sam siguran da nitko (ili je čulo manje od 5%) ljudi nije nikad čuo za njega

A koliko nas je uopće trebalo znati?

U svakodnevnom bavljenju IT novnarstvom jedna me stvar fascinira - a to je koliko oko nas postoji firmi, pojedinaca, organizacija... koje se bave informatikom a da nikad za njih nismo čuli niti o njima pisali. Neki od njih rade fascinantne stvari, uspješni su, inovativni ili jednostavno po nečem zanimljivi. Eto ja radim u IT mediju, po definiciji bi do nas informacije trebale dolaziti prve, a ima ih koji se svako toliko pojave "iz oblaka" i onda prvi put čuješ za njih.

Mi pišemo od njima kad možemo i hoćemo, u biti otkrili smo vjerojatno više takvih priča nego ijedan medij u HR (mislim prvenstveno na Mrežu ovdje).

Dakle, normalna je stvar da se svako toliko netko takav odjednom otkrije, ali ne vidim po čemu to opravdava da se o tako nečem napiše novinarski loš tekst?

Heroj a ne zločinac
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Nadalje, nešto kasnije si u jednom postu napisao da u vašim izdanjima "ima materijala koji svojom kvalitetom ljudima koji ih rade daju itekako prava da popuju drugim kolegama", što sam ja podcrtao i odgovorio ti da po mom sudu nitko nikada nema pravo popovati drugome, barem ne na način na koji si ti to učinio u svom tekstu. Dodao sam još i da egoizam i cinizam općenito nemaju opravdanje ni olakotne okolnosti, tj. da ne možeš biti toliko dobar u nečemu da ti to daje za pravo da nekoga omalovažavaš, neovisno o tome ima li za kritiku temelja (da pojasnim, ne želim reći da postoji neki nedostižni ideal koji bi - kada dosegnut - dao nekome za pravo da popuje, nego da te kategorije, dakle kvaliteta/stručnost pojedinca i popovanje nemaju nikakve veze jedna s drugom), upravo suprotno, intelekt i kvaliteta podrazumijevaju "viši" (namjerno u navodnicima da me se ne bi prozvalo elitistom ili čime god) način razmišljanja i, sukladno tome, bolji pogled na stvari

...

@naxeem

Ako stvari u koje znaš da ću ući nisu predmet ove rasprave zašto ih koristiš u svoje svrhe? Ako je relativnost statistike općepoznata stvar kako u narodu (ti jedeš zelje, ja jedem meso, prosječno jedemo sarmu, ili arambašiće, jer nitko ne jede rižu :D) tako i u strukama (na EFZG-u postoji i predmet 'statistička relativnost', nije da to išta dokazuje ali postoji, valjda s razlogom) koje se njome bave i služe, i ako su kvocijenti inteligencije vrlo vrlo dvojbene pouzdanosti i gotovo ništa ne govore sami za sebe (više je vrsta inteligencije, ova o kojoj ti pričaš najmanje je važna za ovo o čemu pričamo) zašto bi ti se dopustilo da ih koristiš kao tobožnje argumente u raspravi u kojoj su ionako off-topic?

Činjenično stanje stvari je da ne postoji apsolutno nikakav pouzdani način da utvrdimo koja je čitateljska publika "pametnija" ili "inteligentnija", a znaš kakav stav imam o IQ-u inače i znaš da on ne proizlazi iz nekih mojih "filmova" nego iz osobnog iskustva. Tko si ti da tvrdiš da bauštelac Jura sa pivom i sendvičem pripada intelektualno manje zahtjevnoj čitateljskoj publici, ovo nisu pi_darije o čemu pričaš i ne možeš tek tako generalizirati. LindaL je svojim postovima pokazala krajnju nekulturu i glupost, kao i nepismenost (što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na njenu struku), a ti si se "vraćanjem loptice" spustio na taj isti nivo argumentirajući da "ma koliko mi šutjeli o tome, prosjeci se znaju, a statistika ne laže", jako inteligentno nema šta, i tebe je, kao i Olega, vlastiti tekst ugrizo za dupe.

Ponovno, NHF, tu smo da raspravljamo. :=D (ovo sam patentirao, zove se Hitler smajlić ili Heil Smail, još se nisam odlučio za ime)

Apsolutno sam protiv ideje da nitko nikoga ne može kritizirati; može i mora! Postoje bolji i lošiji, postoje sposobniji i manje sposobni za svaki element nečega. Ako je A bolji od B, onda A ima pravo kritizirati B i u kritičnim slučajevima pljuvati po B s ciljem da B to dođe iz guzice u glavu.

I ne, ne smatram IQ potpuno točnim mjerenjem, ali ni potpuno promašenom idejom, i slažem se da visoki IQ ne garantira da osoba nije kreten, barem u socijalnom smislu. No, nisu to tobožnji argumenti, nego argumenti plastificirani da ih novinarka može razumjeti; mislim da bi bilo prepotentno i besmisleno da sada ovdje razvijam disertaciju iz kognitivnih procesa, socijalne inteligencije, logike, mozga, booleove algebre, statistike, vjerojatnosti, demografije - tko bi mi potpisao sve te diplome?

I ne, ne kažem da Jura bauštelac nije osoba s visokim IQ-om - zapravo nazovimo to "bistrinom" pa će biti jasnije na što mislim - već da je stereotip bauštelca u pitanju. Iskreno, (živa istina) upoznao sam iznimno bistrog bauštelca koji bi po bistrini mogao biti "tata" mnogim kolegama s fakulteta, ali on je iznimka. Ne, nisu svi isti i ne želim biti politički korektan - neznalice, manje pametni, pa čak i budale i idioti su surova realnost (kao i bahati seronje kako ja sada zvučim).

I nemoj o relativnosti, pogotovo ne statistike. Ljudi prečesto koriste termin relativnosti ne znajući što zapravo znači, a poistovjećujući ga s neodređenosti i beskonačnim marginama za pogreške, što bi u konačnici svaku tezu dovelo u stanje besmislenosti. Relativnost je samo pitanje točke s koje nešto promatramo, pa je tako Olegu sporni članak loš relativno prema točki promatranja.

Zašto sam ovako oštar i isključiv? Zato što mediokritetstvo, primitivizam, debilizam i opću glupost ne podnosim, a oštar tekst je moja vrsta senzacionalizma i stvaranja efekta.

Iako ja u dobrom dijelu ovdje provociram, gdje ima dima, ima i vatre, pa tako i ozbiljnosti u ovome što pišem.

Stalno se kroz medije pokušava progurati fenomen prosječnosti, gluposti, normalnosti neznanja i nebitnosti mozga, počevši od sve glupljih i glupljih sadržaja, do sve glupljih i glupljih prezentera tog sadržaja. Dosta mi je toga i revoltiran sam i iziritiran time da se glupost i neznanje sve češće pravdaju tako da se pamet i znanje banaliziraju i ismijavaju svođenjem na minimum prihvatljiv najširoj, a time i najglupljij publici. Istovremeno je sve pametno "preseravanje", svatko pametan "bahat", a svaki komentar u prilog mozgu "egoističan".

Netko je već spomenuo: tonemo u idiokraciju! Uskoro ćemo svi samo drkati u fotelji ispred dva televizora, na jednome će biti pornić s Antom Gotovcem i Avom Karabatić, a na drugome neki glupi sport ili komedija tipa.... ma vidjeli smo svi film. - Zašto? Jer je pravilna upotreba riječi "digitalno" preteška za prosječnog glupana.

E, pa u takvom svijetu drago mi je biti u manjini i uopće me više ne smeta spuštanje na "nivo" ili to što sam apsolutno politički nekorektan. Frack off [idiokracija].

Dopuna:

- prije nego završim post, da se vratim na samu srž teme:

Članak 1 koji se nalazi na "Business.hr": link kaže:

"Gotov proizvod prodaje za 200 dolara, a za nekoliko desetina dolara otklanja probleme koji nastanu u primjeni pa mjesečno zarađuje 15-ak tisuća dolara"

A potom članak 2 koji se nalazi na "Index.hr": link kaže:

"OSJEČKI profesor matematike i informatike Krešimir Petrić izrađuje softverske komponente i mjesečno zarađuje do 15 tisuća eura"

U samom glupom prijepisu nastala je razlika od cca. 40%! - Već to je dovoljno da zaključim o kvaliteti novinarstva u Hrvatskoj i o tome da je onaj gospodin s medicinskom opremom možda jednako tako pogrešno prepisan, senzacionalistički napuhan i jednostavno promašen članak.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 2:47 (naxeem).
Moj PC  
7 0 hvala 2
17 godina
Zli Luđak kaže...
wyks kaže...

Smrtno (u nedostatku boljeg eufemizma) sam siguran da nitko (ili je čulo manje od 5%) ljudi nije nikad čuo za njega

A koliko nas je uopće trebalo znati?

U svakodnevnom bavljenju IT novnarstvom jedna me stvar fascinira - a to je koliko oko nas postoji firmi, pojedinaca, organizacija... koje se bave informatikom a da nikad za njih nismo čuli niti o njima pisali. Neki od njih rade fascinantne stvari, uspješni su, inovativni ili jednostavno po nečem zanimljivi. Eto ja radim u IT mediju, po definiciji bi do nas informacije trebale dolaziti prve, a ima ih koji se svako toliko pojave "iz oblaka" i onda prvi put čuješ za njih.

Mi pišemo od njima kad možemo i hoćemo, u biti otkrili smo vjerojatno više takvih priča nego ijedan medij u HR (mislim prvenstveno na Mrežu ovdje).

Dakle, normalna je stvar da se svako toliko netko takav odjednom otkrije, ali ne vidim po čemu to opravdava da se o tako nečem napiše novinarski loš tekst?

U tome i je problem.

Umjesto da predstavi čovjeka kao uspješnog biznismena koji nešto stvara i na tome zarađuje članak je ispao senzacija jer smo mi odbili software a uzela ga je Republika Srpska.

Toliko je puta ponovljeno ali nekima nije dosta. Članak je namjerno tako napisan (s ovim u najmanju ruku retrdiranim naslovom) samo da bi se povecala čitanost.

Ako to nije dovoljan ralog da se iskritizira članak onda stvarno ne zaslužujemo bolje nego da nam serviraju ove debilne rečenice još debilnijih novinara.

Živjele OVCE

@naxeem

Jos jedan u nizu maloumnih i kretenskih napisa od strane Index.hr

Svakim danom žalim što je Severina Babiću dala svoj akcijsko ljubavni film na prikazivanje.

Žalosno je što se takvog idiota koji je doprinjeo civilizaciji manje od pseće trakavice naziva komentatorom društvenih događanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 2:11 (wyks).
17 godina
neaktivan

Osim tipične polarizacije i stvaranja netrpeljivosti u stilu Indexa, članak o hrvatskom odbijanju onoga što su Srbi prihvatili (prevedeno, Srbi su pametniji), jednostavno je loš.

Idući članak je vjerojatno još jedno takvo smeće, a poredbeni element za nadmetanje svakom pravom ustaši, bit će valjda Slovenci ili trenutno aktualniji Crnogorci.

Jeftino. Jutarnji je nekoć bio u boji, a sada je žut.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...
Pa baš "potonje" je slučaj, ne smatram ovo dostojnim nekog posebnog odgovora. Ne vidim gdje me to tekst "ugrizao za dupe", dapače - nije da su reakcije čitatelja uvijek neko mjerilo - ali u ovom slučaju brat bratu 90% reakcija je pozitivno. Odrađivanje je u ovom slučaju smiješno kao termin, jer pisanje osobnog stava nikome nije obaveza, u pitanju je čista slobodna aktivnost, a takve se aktivnosti ne "odrađuju" nego po definiciji rade dobrovoljno i/ili iz gušta.

Da, tekst je "cinično blaćenje" ako hoćeš, od početka je tako zamišljen. To cinično blaćenje, kako već rekoh, trebao je napraviti urednik novinarki, u 4 oka u redakciji, a eto kad nije onda sam ja. I šta s tim?

Činiš mi se neki napuhanko koji sebe jako ozbiljno doživljava. Za nekog takvog kritike su ti dosta isprazne i šuplje. Eto, toliko isprazne da čak i ja, skriboman i forumski svadljivac, jednostavno ne znam što bi ti rekao.

Oleg,

"Lead by example" je osnova kritike zar ne. 

Blacenje je osnova zutog tiska a ne ozbiljnog stava.

Vrijedanje zasigurno nije cinjenica nit primjereno cinjenicnom raspravljanju, vec nedostatak argumenata.

Statistika koju spominjes valjda svi vec znamo cemu sluzi, brat-bratu sestri ili rodaku, 

Eto nakon citanja svih ovih komentara meni se cini da ti je ovaj tip samo htio reci da se od tebe ocekivalo vise, pogotovo s obzirom na tvoj stav da netkog naucis pameti, a ne zutilo kao kod teksta na koji si se osvrnuo. Evo to je moje zutilo, pa sad operi i po meni jer nisam u tih 90% istomisljenika....

zlo i naopako
16 godina
neaktivan

Najbolje da svi pišemo što nas je volja...pošto ijenako to radimo..

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 9:24 (Tale).

0 0 hvala 0
17 godina

Mislim da ocito ne kuzis sto je to kolumna...

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Miro kaže...
avast.software kaže...
Zli Luđak kaže...

Pozadinske priče nema - šetamo Internetom, kad nas nešto potakne na komentar to komentiramo. Iskreno obično jače i trajnije stvari stavljam u kolumne za Bug i Mrežu, tiskana izdanja.

Mene bi npr. zanimao stav Buga ili Vaš osobni oko tvrtke M San i njihovih ugovora za državu. Jutarnji se o tome raspisao, ali u Bugu još ni slova o tome. Niste primijetili članak ili je nebitno? Možda samo preopasno područje, pa najbolje izbjegavati.

Bug se ne bavi takvim temama, ali se bavi Mreža. Jesi li ti možda iz neke firme koja se slučajno bavi prodajom AV softvera (kada ga već reklamiraš po forumima)? I bio si na nekom tenderu gdje nisi mogao proći, a imao si bolju ponudu od M Sana/Kinga? Želiš li o tome govoriti? Javi se na mail uredništva Mreže, rado ćemo te saslušati i istražiti tvoju priču.

Daljnju raspravu o ovome nemoj nastaviti u ovoj temi jer je - off-topic!

Pitanje je zapravo bilo zašto se napada tekst u Jutarnjem, ali vidim da  se odmah uključuju jake snage u temu.

Ako je po Vašem mišljenju pitanje off-topic, dobro. Ja sam samo obični korisnik, vi ste moderatori koji postavljate pravila na ovom forumu.

Moj prijedlog, da se ne prepucavamo/razvlačimo po forumima i mailovima. Svratim(o) do Buga i odemo na kavu/pivu, pa se i upoznamo. Ako ništa drugo, da više nema insinuacija sa bilo čije strane.

http://avast.software.hr
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice