Teška je ta matematika...

poruka: 55
|
čitano: 17.029
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Teška je ta matematika...".
17 godina
neaktivan

Još jedna stvar koju sam primjetio je da ljudi ne razumiju smisao ocjena i rangiranja na ispitu. Ispiti i ocjene su napravljene zato da rangiraju znanje, odnsono ljude po nekakvoj ljestvici zbog dalje razno raznih stvari, jedna od njih je pravo prvenstva kod izbora upisa određenih škola i fakulteta. 

Poanta nabrajanja i detalja nije u tome da SVI MORAJU ZNATI SVE nego da se vidi tko zna više. Onaj tko zna više ima prednost nad nekim tko zna malo manje. Jbg, ko na utrci 200m 1. je stotinku brzi, ali je brzi. To što 2. misli da nije pošteno što on isto ne može dobit zlatnu medalju a samo je stotinku sporiji, koja po njegovu mišljenju je beznačajna ne pobija smisao utrke. Ista stvar i kod ispita. To što netko ne zna "broj prišteva na čelu glembajevih i na koje je kolače mislila Antoaneta" i smatra da ne mora znati, ne umanjuje činjenicu da netko drugi zna i da zato treba imat 1 bod više od njega i samim time prednost pri upisu na fakultet. 

E sad opet, osobno smatram da se pri upisu na fakultete ne bi smjelo vrednovati ukupno, prosječno znanje, odnsono ukupna završna ocjena na kraju godine, već samo i isključivo određeni predmeti bitni za određeni fakultet. Zato sam ja pobornik državne mature i osobno bi ukinuo ocjenjivanje kakvo postoji danas u školama i uveo standardizirane testove za svaki predmet na polugodište i kraju svakog razreda. I uveo bi da svaki fakultet, zavisno o svom sadržaju, moraja jasno i nedvojbeno (i barem 4 godine unaprijed) odrediti koji predmeti se vrednuju za upis.

Znači FER upisnicima u 1 razred srednjih škola za akademsku godinu 2014/2015 objavljuje da će se na upisima na fakultet u akademsku godinu 2018/2019 vrednovati matematika, fizika i hrvatski jezik (koji bi ja uveo obvezatan za sve upise na fakultete). Dopunski predmeti će biti recimo informatika, elektrotehnika i još neki koji se recimo računaju kao 50% osnovnih predmeta. Filozovski objavljuje da će vrednovat hrv + zavisno od smijera i sl....karikiram sad. Po meni bi to bio najpošteniji i najsmisleniji način vrednovanja znanja i pravičnosti kod upisa. Nekakv ukupan i opći prosjek ili ocjena može biti samo graničnik između osoba koje imaju jednak broj bodova ili nekakva minimalna prednost, ne više od toga.

Još samo o ovom fenomenu preteških ispita. Kod ispita postoji par recimo caka. Prva stvar je da ispit koji netko može rješiti u zadanom vremenu nije ispravan jer osoba koja ga je rješila je očito mogla rješiti još toga pa takav ispit ne daje pravi omjer uspješnosti između nje i recimo osobe koja je također rješila sve ili koja je rješila sve osim samo zadnjeg pitanja. Znači ispit mora biti toliko opširan da ga nitko ne može rješiti u potpunosti. Druga stvar je da ispit mora biti toliko težak da nitko ne može znati sve, jer osoba koja riješi sve točno znači da je mogla možda rješiti još teže stvari točno, pa opet nemamo pravi omjer njene uspješnosti u odnosu na ostale koji su rješili sve točno i u odnosu na one koji nisu rješili sve točno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 12:05 (BlackDog22).

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Teška je ta matematika...
BlackDog22 kaže...

Meni je najveći problem u srednjoj bilo to što 1. nisam imao pojma zašto se uopće neke formule rade i što se uopće tim formulama radi, ja sam tek dosta vremena nakon što sam položio sve matematike u srednjoj i nešto malo na faxu saznao da se integralima računa površina ispod krivulje, a da su limesi ustvari vrijednosti približavanja krivulje osima koordinatnog sustava. Pa šta nitko u 6 godina matematke nije mogao obajsniti sinus slikom dolje nego ponavljat gluposti koje nitko ne razumije u obliku nekakvih formula koje nitko ne razumij. 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Sinus-visualisation.gif

2. drugi problem je preopširnost, što je netko već spomenuio, koja je dovodila do stvari da se u 5 min odmora između blok sata preskaće sa a^2 + b^2 = c^2 na kvadrate razlika i razlike kvadrata na 6 razina i potencija i 4 vrste zagrada.

Slažem se s napisanim. I meni u srednjoj nije bilo jasno čemu matematika i di se to koristi.

Imali smo starog profesora, koji bi na ploču prepisao riješene zadatke iz svoje bilježnice. Nikad ništa ne bi bilo objašnjeno...

Upisao sam FER a da nisam znao što je to sin funkcija. U biti sam matematiku na faksu učio od nule...

Fizika ista stvar. Više sam naučio u dokumentarcu Mechanical Universe nego na faxu i u srednjoj zajedno. :(

17 godina
neaktivan
Bakaluar kaže...
Slažem se s napisanim. I meni u srednjoj nije bilo jasno čemu matematika i di se to koristi.

Imali smo starog profesora, koji bi na ploču prepisao riješene zadatke iz svoje bilježnice. Nikad ništa ne bi bilo objašnjeno...

Upisao sam FER a da nisam znao što je to sin funkcija. U biti sam matematiku na faksu učio od nule...

Fizika ista stvar. Više sam naučio u dokumentarcu Mechanical Universe nego na faxu i u srednjoj zajedno. :(

Onda pretpostavljam da ti fiziku nije drzao Horvat. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

E da, kad sam ja prije 30 godina išao u školu sve je vrvjelo od vrsnih matematičara koji su slobodno vrijeme kratili rješavajući probleme iz ruskih zbirki zadataka. A onda su došli mobiteli i Internet pa sad odjednom njih 90% više ne zna izračunati koliko je PDV-a u litri mlijeka koja u dućanu košta 8 kuna.

Nemojmo se zavaravati, matematika je svim generacijama oduvijek bila teška. Možda program stvarno treba suziti (da sam za svaku riješenu nejednadžbu nakon školovanja dobio kunu skupio bih nula kuna) i predstaviti na drugi način osim suhoparnog niza simbola. Tko bude imao zanimanja, volje ili potrebe taj će matematiku naučiti, ostali bi morali ovladati samo aritmetikom i linearnim jednadžbama (s jednom nepoznanicom).

13 godina

znate što ja mislim da je problem s tom matematikom?
to što se nju ne može naštrebati kao povijet, zemljopis i njima slične, za nju se mora napregnuti mozak a mnogima je danas to problem, pogotovo tim novim generacijama (nisam ni ja daleko od tih generacija, al znate kako kažu - svatko smatra svoju generaciju najboljom :D )

osobno sam bio u strukovnoj školi, zadovoljan svojom profom iz matematike i od nas 25, nas 5-6 je uvijek bilo natjecateljskog duha tko će prije riješiti zadatak, ne smatram se inteligetnim, imao sam solidnu trojku ali sam imao volju za napregnut mozak, dok nas je ostatak razreda gledao sa čuđenjem kako mi to možemo.

mogu svi, samo eto kažem, problem je napregnut mozak, svi očekuju da im se serviraju stvari na pladnju

[edit] i matematiku nije naučiti kao vozit bicikl, jednom naučiš - znaš cijeli život. matematiku treba konstantno vježbat

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 20:38 (axor).

2 0 hvala 0
14 godina

pa sve treba vjezbati kao recimo i fudbal, ako ne treniras dzaba ti

takodjer problem danasnjih ucenika jeste sto sami utuve u glavu da ne mogu nauciti matematiku, jednostavno od starta kazu sebi ne mogu ja to i to ih ukopa na neki nacin, umjesto da sjednu i da nauce, a sto je danas tesko sjesti i nauciti, vjezbati? znate odgovor sami

ali isto tako, i profesori igraju veliku ulogu u svemu tome, recimo ja u osnovnoj sam imao odlicnog nastavnika, koji je zaista znao prenijeti znanje na ucenika, onda kad sam presao u srednju skolu, takodjer sam imao jako dobrog profesora, ali na kratko nazalost, samo dvije godine, u 3. razredu dobivam neiskusnu profesoricu koja je tek zavrsila fakultet, nije znala bas sve predavati kako treba, jer ipak je imala tu neku tremu, ali je znala objasniti neke stvari, onda opet u 4. razredu mjenjaju mi profesora, dolazi stara/nova profesorica meni, ona je predavala matematiku ali drugima, tj ekonomskoj, i zenska nema pojma, mogu slobodno reci, dzaba njoj svo njeno znanje kad ona ne zna prenijeti to na ucenika. Ima lose predavanje, lose objasnjava, onda nerijetko se zna desiti, da radi zadatke jedno pola casa, i na kraju kaze "uh, ovo ne ide ovako, ja sam pogrijesila" i onda nastavi po nekom drugom postupku.

Onda je dosla jednom na cas zaboravila totalno na svoje stvari. Isto tako, posto mi maturanti idemo krace od ostalih u skolu, odnosno zavrsavamo ranije, i bila je prava frka oko ocijena, nakon 2 mjeseca radimo za prvu ocjenu pismenu zadacu, i onda nikakvog testa do zadnjeg mjeseca tj ovog aprila, radili grupni rad kao neke zadatke, i jos jednu pismenu zadacu, znaci sve to u zadnji mjesec dana, i evo, ja sutra zavrsavam skolu, a meni tek danas zakljucena ocjena iz matematike, i to dvica, zahvaljujuci doticnoj profesorici, jer sam zbog nje totalno poglupio iz matematike, ja iskreno nisam neki matematicar, ali prije sam se trudio da znam nesto da ne budem najgori, kod prijasnjih profesora je lakse bilo, znali su predavati ali kod ove profesorice jako lose. i sad ne znam kako cu kod nje maturski raditi, samo neka mi je Bog na pomoci

a sto se tice ocjenjivanja, ne samo za matematiku, evo kod mene je problem taj sto neki profesori jednostavno odugovlace sa testovima i ocjenjivanjima, onda nas znaju pretrpati s gradivom, ne znam kako je u hrvatskoj, ali kod mene u bosni imaju polugodisnji i godisnji testovi, znaci polugodisnji test na kraju prvog polugodista, a godisnji na kraju drugog, i to iz svakog predmeta, i test bude negdje 7 dana prije skole, i vecina nas dobije tu slabu ocjenu, sto nam pokvari prosjek.

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

stariji pluckaju po "novim generacijama", nove generacije po profesorima, profesori po državi...

škola ko škola, onaj tko hoće nešto naučiti, naučiti će na ovaj ili onaj način. onaj tko neće, tomu nebi pomoglo niti da profesor izvede cirkusku točku.

kako netko reče, matematiku se ne može naštrebati kao ostale predmete. za nju je potrebno razumjevanje (koje mnogima očito fali, ako nisu u mogućnosti naučenu formulu primjeniti u drugačije napisanom zadatku).

Silence! I Kill You...

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
no name kaže...

stariji pluckaju po "novim generacijama", nove generacije po profesorima, profesori po državi...

škola ko škola, onaj tko hoće nešto naučiti, naučiti će na ovaj ili onaj način. onaj tko neće, tomu nebi pomoglo niti da profesor izvede cirkusku točku.

kako netko reče, matematiku se ne može naštrebati kao ostale predmete. za nju je potrebno razumjevanje (koje mnogima očito fali, ako nisu u mogućnosti naučenu formulu primjeniti u drugačije napisanom zadatku).

sazeto i ispravno... ko zeli naucit, naucit ce... osim matematike, ista stvar je i s fizikom, i donekle s informatikom, bar dio sto se programiranja tice. 

meni je suludo da se od profesora danas ocekuje da bude zabavljac - dico, nek vam roditelji plate posjet zooloskom vrtu ili luna parku pa se izivite... 

14 godina

naravno da i to stoji, ali nije ni do svakog ucenika, ja sam misljenja da svaki ama bas svaki ucenik moze lijepo vjezbati matematiku tj razumjeti je, samo je taj problem sto sami sebi odmah utuve u glavu "ovo je tesko, ja ovo ne mogu, ja ovo ne razumijem, stoce meni ovo, bla bla bla " itd itd

ali je tako i do profesora u jednu ruku, ako ti ne znas prenijeti na ucenika znanje, to ima takodjer lose posljedice, jer sam znam, isao sam sa prijateljicom, kazem isao, jer mi je ovo bio danas zadnji dan u skoli, zavrsio sam je, cura je odlicna, radi jako dobro i fiziku i matematiku, i aktivna je na svim takmicenjima i vannastavnim sekcijama, i otkako je dosla druga profesorica za koju sam gore napomenuo da lose prenosi znanje na ucenika, lose objasnjava, nema autoritet, primjetio se taj pad znanja matematike, i ne samo njoj nego vecini u razredu.

ne kazem ja da su profesori jedini problem, u svakome je problem, kako u ucenicima tako i u profesorima, naravno cast izuzetcima

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Indestructible kaže...

naravno da i to stoji, ali nije ni do svakog ucenika, ja sam misljenja da svaki ama bas svaki ucenik moze lijepo vjezbati matematiku tj razumjeti je, samo je taj problem sto sami sebi odmah utuve u glavu "ovo je tesko, ja ovo ne mogu, ja ovo ne razumijem, stoce meni ovo, bla bla bla " itd itd

ali je tako i do profesora u jednu ruku, ako ti ne znas prenijeti na ucenika znanje, to ima takodjer lose posljedice, jer sam znam, isao sam sa prijateljicom, kazem isao, jer mi je ovo bio danas zadnji dan u skoli, zavrsio sam je, cura je odlicna, radi jako dobro i fiziku i matematiku, i aktivna je na svim takmicenjima i vannastavnim sekcijama, i otkako je dosla druga profesorica za koju sam gore napomenuo da lose prenosi znanje na ucenika, lose objasnjava, nema autoritet, primjetio se taj pad znanja matematike, i ne samo njoj nego vecini u razredu.

ne kazem ja da su profesori jedini problem, u svakome je problem, kako u ucenicima tako i u profesorima, naravno cast izuzetcima

i u ove dvije riječi leži cijeli problem hrvatskog školstva, od pada komunizma na ovamo.

po današnjoj percepciji, predavač bi trebao biti ili cirkuski artist ili potpuni tiranin, djeci bi se sve trebalo crtati i servirati na pladnju, uz najbolja moguća objašnjenja i opise, a sve sa ciljem da velecijenjenoj gospodi nebi bilo dosadno, ili nedajbože da moraju sami mrdnuti dupe i naučiti nešto.

Silence! I Kill You...
13 godina
Shockwave kaže...

Obrazovni sustav nam je najblaže rečeno KATASTROFA, dok u jednoj školi učenike puštaju šapkom i kapom da ih ne gledaju više u drugoj ih ruše zbog nedovoljnog znanja a kako će i imat znanja kad su im učitelji koji ih uče ne obrazovani i još k tome dodaš i lijeni i eto ti dobitne kombinacije :).Rezultat svega toga je ovo stanje u državi, kronično nam fali inteligetnih i kreativnih ljudi jer takvi su otišli iz države baš zato što su pametni :) pa nam ostane ova bagra ne obrazovana i k tome još korumpirana i onda će takvi jednog dana učiti druge i sve se u krug vrti :).  Umjesto da učenike obrazuju kako treba zajebava ih se s tim maturama, vrši se pritisak na njih, maksimalno im se zagorčava život i otežava školovanje i onda kad ne zadovolje sruše ih jer najlakše je to napravit, a oni koji uspiju izdržati sve to i završiti obrazovanje završe na psihijatriji i imaju traume cijeli život :) tako da nam je obrazovanje blago rečeno katastrofa :D.

Ne fali, ima nas... ali cijelo skolovanje umjesto da se usredotocim na nesto sta me zanima i gdje mogu 110% sebe davat, ja morma uciti gluposti... 

Imam rodbine u americi i kad su dosli ovdje ja sam bio 5razred i vidjeli moje knjige iz engleskog rekli su da ovo oni uce tek na collegu. Toliko o tome.

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Bakaluar kaže...

A matematiku Resmanica ili Zubrinic lol

Ukoliko smatrate da sam vam svojim postom, citiranjem, ili odgovorom pomogao, uzmite u obzir stisnuti tipku ''Hvala'', hvala Vam :)
17 godina
neaktivan
no name kaže...
Indestructible kaže...

, i otkako je dosla druga profesorica za koju sam gore napomenuo da lose prenosi znanje na ucenika, lose objasnjava, nema autoritet, primjetio se taj pad znanja matematike, i ne samo njoj nego vecini u razredu.

i u ove dvije riječi leži cijeli problem hrvatskog školstva, od pada komunizma na ovamo.

po današnjoj percepciji, predavač bi trebao biti ili cirkuski artist ili potpuni tiranin, djeci bi se sve trebalo crtati i servirati na pladnju, uz najbolja moguća objašnjenja i opise, a sve sa ciljem da velecijenjenoj gospodi nebi bilo dosadno, ili nedajbože da moraju sami mrdnuti dupe i naučiti nešto.

apsolutno tocno! a razlog zbog kojeg nema autoritet su raznorazni plavi telefoni, djecje pravobraniteljice i pusta prava "jadne, nevine dicice" koja to iskoristavaju nemilice. riga mi se kad cujem glupace iz onih ureda djecjeg pravobraniteljstva ili plavog telefona koji placu nad sudbinama wannabe kriminalaca ciji je jedini uspjeh u zivotu uspjesno ometanje nastave i sviju oko sebe. i onda je taj i takav uzor svojim kolegama, onda taj daje primjer da se sve smije i moze, onda nicu raznorazne "uzivo iz hrvatskih skola" stranice gdje se budaletine vrhunske klase ponose svojim demoliranjem, unistavanjem, i omalovazavanjem svega sto vrijedi. i onda su to djecji hirovi? i jedina sankcija je (ako i to), papirni ukor, opomena, bla, bla... who gives a shit about that peace of paper? moze i skolstvo i taj ucenik gu..icu obrisat s njim. 

drugi problem su roditelji te dice, koji nisu nimalo samokriticni i ne vide, ili ne zele vidit da su "odgojili" deriste koje je tribalo primjereno odgojit (da kazem kulturno pa da pravobraniteljice ne zaskoce za grkljan) dok je bia sitniji... 

cinjenica je da sam generacija koja je zavrsavala u kutovima, dobivala ravnalima, i slicne stvari, da su postojale realne odgojne mjere, a isto tako strah i postovanje prema roditeljima i starijima. pa danas dici negativne ocjene i lose vladanje samo znace ispriku roditeljima da se izivljavaju na profesorima umjesto da se pozabave razlogom zbog kojeg se takve stvari dogadjaju, prvo od vlastitog odraza u ogledalu, a zatim svoje dice. 

onog trenutka kad se od profesora u rok sluzbe bude ocekivalo da budu zabavljaci, krajnje je vrime da drzava u globalu potpise obrazovnu kapitulaciju i sve prepusti privatnicima, jer zanimljivo je kako ta ista dica, kad im se naplati privatno obrazovanje uredno mogu popratit program, a kad nesto dobiju na pladnju, onda pljuju po tome. srednja skola nije obvezna, i ne da Bog da ikad postane, jer i ovako je to katastrofa, a oni koji bi nesto i tili radit, ucit, uglavnom to ne mogu... 

dico draga, NISTA ne moze zamijenit vrime provedeno pred knjigom, tekom i u radnom okruzenju. da imate iti malo srama, nebi niti jednom palo napamet ic na repeticije, jer to je pomodarstvo, komoditet, i ne moze nicim umanjit vasu linost da se sami prihvatite posla i napokon razumite KAKO, ZASTO, a ne bubat sve napamet... 

3 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
SimeKZ kaže...

Imam rodbine u americi i kad su dosli ovdje ja sam bio 5razred i vidjeli moje knjige iz engleskog rekli su da ovo oni uce tek na collegu. Toliko o tome.

and that is the reason zašto ti gledaš clipove na jutjubu naziva "stupid americans", i hihoćeš se upirući prstom.

wifi kaže...

srednja skola nije obvezna, i ne da Bog da ikad postane, jer i ovako je to katastrofa, a oni koji bi nesto i tili radit, ucit, uglavnom to ne mogu... 

nije li postala obavezna prije koju godinu?

Silence! I Kill You...
16 godina
odjavljen

My 2 cents...

Dakle, ja sam iz one prve generacije koja je završila na državnoj maturi - 2010. godina. Za to su nas dobro pilali. Završio sam srednju ekonomsku sa prosjekom 4.2 (mogao sam i bolje ali mi se doslovce nije dalo učiti - stručne predmete i informatiku da, ovo ostalo baš i ne) ali sam maturu prošao sa 5 iz hrv na osnovnoj razini, matematiku sa 4 isto na osnovnoj, informatiku sa 4 (sa time da nitko u državi nije dobio 5 jer taj ispit nije imao veze sa informatikom ali dobro - čak ni ekipa sa MIOCa, mat. gimnazija i računalaca) i engleski 5 na višoj. Upisao sam EFRI i nakon 3 godine odustao jer zahvaljujuć našem obrazovnom sustavu, taj faks sa konkretnom ekonomijom nema apsolutno nikakve veze - više sam naučio u 2 razreda srednje nego u 3 godine na faksu).

Tragično je da na tom faksu (a i na ostalim ekonomskim) ima more gimnazijalaca koji su jedva prošli računovodstvo i ostalu struku dok smo mi ekonomisti muku mučili sa matematikom koju realno, prvi put vidimo (derivacije i sl.). Statistika također. U svojoj beskrajnoj mudrosti, na faksu je odlučeno da će se statistika raditi "pješke" - nikakav Excel i statistički programi. Nitko živ nigdje danas to ne radi tako - u općini ona Štefica od 63 godine ima položen ECDL i lupa po Excelu dok 80% polaznika mog faksa u Excelu zna eventualno zbrojiti stupac sa "onim E znakićem". I onda dođe jedna cura i ne zna kako izvući iznos PDVa iz neke cijene. Pitam ja nju, pa ono, koju si ti školu ono završila. "Srednju ekonomsku". Lovely. I ona je treća godina EFRIja....

Spasilo me to što me informatika jako zanimala i sve sam sam naučio. Pitaju me zašto nisam išao na kakav inf. fax - nisam imao bodove za FER, FOI mi je daleko a u Rijeci bi ja mogao držati predavanje a ne oni "profesori". Jednostavno sam otpilio to sve sa našim "obrazovnim" sustavom i sam učio. Trenutno radim posao koji nema nikakve veze sa mojom strukom (radim kao TK monter i freelance programer).

Poruka priče - ako vas neko područje zanima, daleko ćete bolje proći ako jednostavno zanemarite ovo naše školovanje i krenete sami učiti. Diploma ionako k*rca ne vrijedi, onaj "pripravnički" za 1600kn je više praksa za rad kao konobar nego na tom konkretnom radnom mjestu za koje vas kao uče. Sve u svemu, ruganje i sprdačina od školstva, države a i nas učenika/studenata.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

diploma danas manje vrijedi nego što je pred 20 godina, ali još uvijek daleko od "kur.ca ne vrijedi".

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Horvat mi je držao fiziku materijala. :)

15 godina
neaktivan

Pošto svi trube da se sve promijenilo i da ono što je nekad vrijedilo danas ne vrijedi onda možda treba preispitati treba li nam zapravo matematika, jezik i slične stvari?

I'm very large!
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 13:34 (Nos).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nos kaže...

Pošto svi trube da se sve promijenilo i da ono što je nekad vrijedilo danas ne vrijedi onda možda treba preispitati treba li nam zapravo matematika, jezik i slične stvari. 

Rekao bih da ti treba jos i vise! Tj da su to tek osnove

(ako zelis imat kakvu svrhu, neko unutarnje zadovoljstvo vezano za to)

Ukoliko smatrate da sam vam svojim postom, citiranjem, ili odgovorom pomogao, uzmite u obzir stisnuti tipku ''Hvala'', hvala Vam :)
15 godina
neaktivan
Mojpismonosa kaže...
Nos kaže...

Pošto svi trube da se sve promijenilo i da ono što je nekad vrijedilo danas ne vrijedi onda možda treba preispitati treba li nam zapravo matematika, jezik i slične stvari. 

Rekao bih da ti treba jos i vise! Tj da su to tek osnove

(ako zelis imat kakvu svrhu, neko unutarnje zadovoljstvo vezano za to)

Sad zamisli da upravo tom rečenicom motiviraš mlade ljude! Mislim da bi dobio dosta mlaku reakciju, a možda i srednji prst.

I'm very large!
17 godina
neaktivan
Nos kaže...

Evo neki dan me stara pitala koliko treba pomijesati vode i 80%-tne octene kiseline da dobije 9%-tnu kiselinu, nesto je konzervirala nemam pojma. Banalan primjer, da banalniji ne moze biti, ali kladim se da velik dio srednjoskolskih prvasica to ne bi znao rijesiti. A bojim se mozda i visi razredi. Najbanalniji primjer iz svakodnevnog zivota.

Sto se jezika tice, kad vidim, "svečemo napraviti, kuda čes i ostale ču, češ, čemo, čete, če, da ne pricam o polupismenim ili bolje receno nepismenim recenicama" dobijem proljev. Radije onda nemoj pisati dijakriticke znakove nego se na taj nacin diskreditirati kao iole pismeni sugovornik (da ne kazem inteligentni). Ja ih ne pisem, ali iz odredenog razloga, koristim US layout zbog programiranja. No kad je nuzno, prebaci se i napise se kako treba.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 13:25 (1domagoj1).
13 godina

Problem je u pristupu, kako u srednjoj školi, tako i na fakultetima. Pogrešan je način razmišljanja da je bitno proći predmet. Nije čak dobro niti naučiti napamet, dobiti 5 i nakon tjedan dana zaboraviti.  

Bitno je usvojiti znanje. Nešto s čim ćete nakon 5-10 godina raspolagati i čime ćete se izdvojiti iz konkurencije u traženju posla.

Trenutno studiram i ne vidim apsolutno nikakav smisao, čak štoviše, razmišljam da odustanem. 

Primjera radi, kolegij matematika. 3 mjeseca rješavanja zadataka. Kolokvirao sam kolegij, ali jedino što znam je kako riješiti te zadatke. Ne znam čemu oni služe, zašto sam ih naučio, gdje ću ih primjeniti. 

Prošao kolegij, upisana ocjena, idemo dalje, kao da se nikad u životu nije dogodilo. Sati i sati izgubljenog života- ni za što.

Sjećam se u srednjoj školi, imao sam profesora kojeg nitko nije volio i na kojeg su se svi žalili. Bez razloga, zašto? 

Sve što je on tražio je osnovno razumijevanje gradiva i osnovno znanje. Imao sam 3 kod njega uglavnom, ali sam naučio više nego kod svih ostalih profesora zajedno. 

Jedan od predmeta što mi je predavao je bilo tehničko crtanje. Sad, iako ne idem na tehnički fakultet, znao bih uzeti tehnički crtež i pročitati ga bez razmišljanja. Isto tako, znao bih i nacrtati nekakav jednostavniji predmet u tri projekcije bez da se prisjećam. Isto tako znam princip rada SUI motora i još puno stvari.

E, ti je ono što nam treba- takvi profesori, a ne žalbe na njih.

Why so serious?
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 13:37 (Cordas).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cordas kaže...

Problem je u pristupu, kako u srednjoj školi, tako i na fakultetima. Pogrešan je način razmišljanja da je bitno proći predmet. Nije čak dobro niti naučiti napamet, dobiti 5 i nakon tjedan dana zaboraviti.  

Bitno je usvojiti znanje. Nešto s čim ćete nakon 5-10 godina raspolagati i čime ćete se izdvojiti iz konkurencije u traženju posla.

Trenutno studiram i ne vidim apsolutno nikakav smisao, čak štoviše, razmišljam da odustanem. 

Primjera radi, kolegij matematika. 3 mjeseca rješavanja zadataka. Kolokvirao sam kolegij, ali jedino što znam je kako riješiti te zadatke. Ne znam čemu oni služe, zašto sam ih naučio, gdje ću ih primjeniti. 

Prošao kolegij, upisana ocjena, idemo dalje, kao da se nikad u životu nije dogodilo. Sati i sati izgubljenog života- ni za što.

Sjećam se u srednjoj školi, imao sam profesora kojeg nitko nije volio i na kojeg su se svi žalili. Bez razloga, zašto? 

Sve što je on tražio je osnovno razumijevanje gradiva i osnovno znanje. Imao sam 3 kod njega uglavnom, ali sam naučio više nego kod svih ostalih profesora zajedno. 

Jedan od predmeta što mi je predavao je bilo tehničko crtanje. Sad, iako ne idem na tehnički fakultet, znao bih uzeti tehnički crtež i pročitati ga bez razmišljanja. Isto tako, znao bih i nacrtati nekakav jednostavniji predmet u tri projekcije. 

E, ti je ono što nam treba- takvi profesori, a ne žalbe na njih.

SVi imaju priču o oštrom profesoru... (bilo bi dobro da ih ima više) U toj priči postoji priča; (koja se ne spominje) što je taj profesor morao proći ili bi danas sigurno prošao da ostvari svoj naum. 

I'm very large!
17 godina
neaktivan
no name kaže...

wifi kaže...

srednja skola nije obvezna, i ne da Bog da ikad postane, jer i ovako je to katastrofa, a oni koji bi nesto i tili radit, ucit, uglavnom to ne mogu... 

nije li postala obavezna prije koju godinu?

ne, samo je osnovna obvezna... 

10 godina
neaktivan

Matematika se ne uči, matematika se zna.

0 3 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice