Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto

poruka: 515
|
čitano: 298.524
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto".
15 godina
neaktivan
RE: Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto
eterna luchar kaže...
moš militi što osjećam grižnju, ko da oni (proizvođači, menadžeri, direktori) osjećaju grižjnu kada mene odreu za pare, aa yeah right! iskorištavati ću ih dok god mogu...

hahah,istina

nama bi trebalo biti krivo što skidamo nešto što nam se nudi s neta a njima nije krivo što svaki proizvod košta 2x više nego što vrijedi

tko želi potrošiti tisuće kuna na originalni softver nek troši

ja ću rađe za te pare kupiti neku komponentu ili potrošiti ih u neku drugu svrhu (nevezano za računala)

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 12:07 (patch123).
15 godina
neaktivan

a najzanimljivija stvar je da država podrazumijeva da mi koristimo pirate pa nam naplaćuje porez na to za svaki kupljeni CD -_-

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

Skidanjem s Interneta smanjuješ plaće developerima i svima koji rade u toj branši.

To su gluposti.

Gaming industrija, te filmska, muzička (dakle sve jadne 'oštečene' industrije) usprkos piratluku i besplatnom skidanju svega i svačega još itekako debelo zarađuju, a pjevači, glumci i developeri i dalje žive kao bubrezi u loju (ljetovanja na Bahamima, jahte, skupi automobili, glamurozne vile, ručkovi, večere, općenito više nego dobar životni standard). Ne vidim koga točno od njih svih piratluk toliko oštećuje?

Osim toga, nekim naslovima piratske kopije posluže kao reklama i 'probna' verzija pa ekipa kad vidi koliko je stvar dobra (igra, film) tek se još više zagrije da ima u svojoj kolekciji original.

Sada ja tebe pitam zašto bih se ja osjećao 'lopovom' ako skinem koji film (koji je ionako obrstio milijune i milijune diljem svijeta) ili igru (koja je isto rasprodana i debelo pokrila svoju isplativost developerima)?

Ja pri tom ne oštetim nikoga (pošto original u 90% slučajeva ionako ne bih kupio), a ako je grijeh što ću ja u tom uživati nekoliko sati BESPLATNO u svom mediokritetnom životu izumiruće srednje klase građana, onda neka se svi ti pohlepnici kojima nikad dosta novca fino nabiju na plovak! Viče

Tu pojedinci glume čudorednike i osuđuju piratski softver, a gdje su kad se treba izač na ulice i reči 'dosta' politici koja nas vuče sve dublje u ekonomsku i financijsku propast?!?

Lijep pozdrav ;)
16 godina
neaktivan
patch123 kaže...

vidim da se neki ovdje ponose što imaju sve original i pljuju po piratima..

zašto je to tako ???

je li oni stvarno misle ono što govore ili sami sebi moraju dokazati da nisu nešto bezveze plaćali

zašto plaćati original windowse 1700kn kad ih možete imati besplatno ???

zašto trošiti tisuće kuna na godinu na igre kad se sve može imati besplatno (osim nekih koje vrijedi kupiti zbog multiplayera) ??

je li vam "moralna načela" nalažu da potrošite tisuće kuna na godinu na originalni softver umjesto da te pare iskoristite na nešto drugo ???

Jedno od osnovnih načela na kojima bi trebali počivati međuljudski odnosi je ono da je krađa nemoralna. Ako nešto ima cijenu, onda je jedino pošteno to kupiti. Naravno, postoje manje i veće krađe, od švercanja u tramvaju do krađe milijuna u privatizaciji, shodno tome veće i manje kazne. Ali ostaje i dalje činjenica da ako nešto uzmeš što nisi platio a prodavatelj ne daje besplatno, onda je to krađa.

ja se ne osjećam kao kradljivac zato što to i nisam

"zato što to i nisam" ti je suvišan i opravdavanje. Zašto nitko nema muda reći "da, ukrao sam jer mi se pružila prilika"? Pa nismo savršeni, ljudi smo.

ja samo skidam ono što mi je dostupno sa interneta

to se ne može usporediti sa pljačkom banke i krađom mercedesa

to se može usporediti sa tim da ti čovjek nudi pare i na tebi je da li da ih odbiješ ili prihvatiš

ako prihvatiš,čini li te to kradljivcem ??? NE

Ja još nigdje nisam vidio da izdavačke kuće nude ljudima da besplatno skidaju njihovo vlasništvo i testiraju im moralnost. Dakle, ne nude ti oni čije je to nego neki drugi koji su to ukrali.

Kao da te sutra nazove frend, kaže ima super ukradeni bicikl ili laptop i nudi ti da ga uzmeš. Prihvatio bi ga? 

ja nikad nisam imao grižnju savjesti zbog skidanja stvari sa interneta niti ću je imati

nemam dovoljno para da ih potrošim na originalni softver,a i da imam opet ne bi uzimao originalni softver

zašto ??

jednostavno nemam nikakve namjere plaćati ako nešto potpuno isto mogu dobiti besplatno

Pošteno. Sve 5. Treba tako reći, bez lažnih opravdavanja. To je bila i moja poanta.

a ako je vama ljepše davati tisuće kuna na originalni softver i ako vam to pomaže da se osjećate bolje,go for it

ja se sigurno osjećam bolje kad skinem nešto besplatno sa neta nego da to moram plaćati...

to je bolje i za mene i za moj džep

Ima tu i ona: "Ne čini drugima što ne bi htio da drugi čine tebi."  Ja ne bih htio da klijent sutra meni kaže da ne treba više naše usluge programiranja jer si je poslovnu aplikaciju skinuo s torrenta. Isto tako kao što i ti vjerojatno ne bi htio da netko sutra kaže da što ćeš mu ti u firmi kad si skup i mora te plaćati a može dobiti nekog drugog radnika 3x jeftinije ili besplatno.

Ali sve OK, svatko ima svoje motive i svoj odnos prema svijetu, glavno je da se u tome što činiš ne osjećaš loše. Kao što bi rekao drug Mao: "Neka cvjeta tisuće cvjetova."

17 godina

rezime diskusije bi bio:

zlatna sredina...nekada neku sitnicu kupiti.

ne igram igrice, to sam prerastao Smijeh, ali mi se sviđa kad u kredenci vidim svoj narančasti paket halflife serijala.

makar je to jeftino.  pa onako šesno zapakirano,oku ugodno...mmm.  

probajte nekada nešto kupiti.

nitko vam ovdje ne govori da kupujete nešto što ne trebate, corel ili adobe.

dapače...ja kao i većina luzera kada imam mali zahvat na nekoj sličici, upalim open source gimp i retuširam nešto.

pozdrav svima
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Samo nemojte uspoređivat krađu auta sa "krađom" nekog programa ili igre. Namjerno sam stavio krađu pod navodnike a kod krađe auta nisam. Ako se pitate zbog čega pa evo primjer, krađom auta oštećujem vlasnika automobila a krađa softwarea je u sivom području djelovanja, nemoš baš reć da ikoga direktno oštećuješ, da sad ne navodim primjere jer su već neki ih i naveli (pričam o privatnim korisnicima kojim software ne služi za zaradu). Kad mognem reć susjedu da mi kopira tog merđana onda ću ga i ja "ukrast". Cool

Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina

krađa auta je kazneno djelo, a ovo o čemu se priča je prekršaj.

eto i to naglasi.

pozdrav svima
Moj PC  
3 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Drazen kaže...

Windowse kupujem sa kompom ali se isto tako postavlja pitanje Microsoftovog bezobrazluka. Kupis retail verziju (1500kn), sutra zmenjas komp i imas problema. Da ne kazem da ako svako malo dodajes po kompu takodjer ulazis u probleme. Kaj bi ja trebal za svaki novi processor ili motherboard kupovati novu licencu? Prije je bilo jos rigoroznije. Mislim da su zahitjevali reaktivaciju cak na promjenu graficke.

Očito ne razumiješ i ne razlikuješ retail od OEM verzije. No dobro, nisam ovdje da bi ti objašnjavao, niti je tema o ovome.

patch123 kaže...

možda zato što ih ja uvijek mogu ubiti zbog toga ili zovnuti nekoga da ih namlati dok meni nitko ne može nauditi zbog toga što skidam igre sa neta 

J*bački argument stari.

patch123 kaže...

ja samo skidam ono što mi je dostupno sa interneta

to se ne može usporediti sa pljačkom banke i krađom mercedesa

to se može usporediti sa tim da ti čovjek nudi pare i na tebi je da li da ih odbiješ ili prihvatiš

ako prihvatiš,čini li te to kradljivcem ??? NE

Uz to ti je i logika sj*bana i definitivno ne pokazuješ da si pažnje vrijedan sugovornik. Možda kad 'odrasteš'...?

---

Radi se o tome da je za većinu softver nešto što je samo tako dostupno, i za njih nema apsolutno nikakvu vrijednost. Ne shvaća se da je za bilo koji komad softvera potreban određeni rad da se napravi. Jer to je samo neki tamo komad koda jel tako?

Zanima me bi li isto mislili da su i sami developeri.

Indiferentnost je ono što 'krasi' većinu u našem društvu, to je pomalo žalosno.

When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
17 godina

Mnogi moralisti tu spominju podršku razvojnim timovaima bla bla... a to šta su oni (pohlepne megalomanske kompanije) uveli onaj blesavi downloadable content i naplaćuju ga masno nikom ništa. Kažu, ako nećeš ne moraš kupit... Ma daj... Oni šugavi armor za RPG idu naplaćivat 5 dolara. Ma daj, prije je to bio sastavni dio RPG-a, našo bi ga na x.y kordinatama u toj i toj škrinji. Ali ne, sada treba izmust svaki novčić od jazavaca. Jako moralno sa njihove strane.

Kupio sam Dragon Age Origins, ali nisam dao ni lipe niti za jedan DLC jer je to bezobrazluk. Stavit virtualnog prodavača u igru. Pa ne igram MMO... pa situacija sa MW2. Igra je u sebi sadržavala sve mape iz DLC-a ali papci su ih zaključali da za koji mjesec izmuzu još para. Stvarno su suosjećajni. Onda neko da 450 kn za igru i prcaju ga sa tim pi*darijama...

ššššš - možda su u šumi
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
torrente kaže...

krađa auta je kazneno djelo, a ovo o čemu se priča je prekršaj.

eto i to naglasi.

i za krađu auta platiš dobru globu ili završiš u zatvoru (ako te uhvate) dok ti neće ništa biti ako skineš igru ili film sa neta...

17 godina
doktor1 kaže...

Mnogi moralisti tu spominju podršku razvojnim timovaima bla bla... a to šta su oni (pohlepne megalomanske kompanije) uveli onaj blesavi downloadable content i naplaćuju ga masno nikom ništa. Kažu, ako nećeš ne moraš kupit... Ma daj... Oni šugavi armor za RPG idu naplaćivat 5 dolara.

kad si kod prostitutke u sobi....ona ima sve rekvizite.

od malog dildaća do crnog mandinga od 2 kila.

e sad..ona ti kaže...dečko, možeš se iživljavat,ali svaki plug-in sa većim rekvizitom se extra plaća.

pozdrav svima
17 godina

Da li ste ikad radili psiho test u svezi zapošljavanja ,ili nečeg sličnog

Npr vojska i policija ima te testove.

E tamo imate jedno pitanje "Da li biste nešto ukrali ako bi znali da nečete bit otkriveni"

Sad ja vas pitam što bi ste vi zaokružili DA ili NE

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Stoji kofer sa 600 000 eura i imaš priliku ga uzet...

ššššš - možda su u šumi
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 12:27 (doktor1).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
torrente kaže...
doktor1 kaže...

Mnogi moralisti tu spominju podršku razvojnim timovaima bla bla... a to šta su oni (pohlepne megalomanske kompanije) uveli onaj blesavi downloadable content i naplaćuju ga masno nikom ništa. Kažu, ako nećeš ne moraš kupit... Ma daj... Oni šugavi armor za RPG idu naplaćivat 5 dolara.

kad si kod prostitutke u sobi....ona ima sve rekvizite.

od malog dildaća do crnog mandinga od 2 kila.

e sad..ona ti kaže...dečko, možeš se iživljavat,ali svaki plug-in sa većim rekvizitom se extra plaća.

Sumnjam da ću se igrat sa dildom ako sam sa njom u sobi Neodlučan

..dupli... j ga

ššššš - možda su u šumi
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 12:28 (doktor1).
17 godina
Promatrač kaže...

E tamo imate jedno pitanje "Da li biste nešto ukrali ako bi znali da nečete bit otkriveni"

Ako si zaokružio NE, išao si na još razgovora kod psihologa ili na ponovni test Smijeh.

Men aren't fat, only fat women are fat.
17 godina
Promatrač kaže...

Ni jedno ni drugo, napisao bi "Zavisi šta je u pitanju". Jer ako bi zaokružio odgovor NE onda bi bio lažov pošto imam piratske igre na kompu... doduše neznam još ni za jednu igru u kojoj sam uživao duže vrijeme a da je nisam platio, svaka je završila deinstaliranjem nakon "probe". Dok igre tipa WoW, AoC, BC2, znači koje su me uspjele zadržat duže vrijeme uz računalo sam i nabavio (kupio key). Pa striktno gledajući nisam nikog ni oštetio, igre koje nisam kupio niti igram, obrisane su sa diska jer mi samo bezveze zauzimaju prostor. Zato sam i gore u svom postu zamolio ljude da ne uspoređuju krađu auta sa "krađom" nekog programa ili igre.

17 godina

Tema postaje....ma za prste polizat....

ššššš - možda su u šumi
Moj PC  
5 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Promatrač kaže...

Ukoliko odgovoris ne, nece te prihvatiti, jer to je protivno ljudskoj naravi...

In Control
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Pričaš gluposti, i to u dvije različite stvari.

Prvo, poriv za krađom nema veze sa ljudskom naravi, tj. dosada još nije otkriveno ništa što bi na tako nešto upućivalo.

Drugo, ja sam osobno na to pitanje odgovorio NE, i nije me zvalo na neki dodatan razgovor. I na to i na pitanje "Kada biste mogli utajiti porez bez da to itko otkrije, biste li to učinili?" sam odgovorio sa NE, bez ikakvih posljedica po moje kompetencije za služenje vojnog roka.

Ne pricam gluposti...

Studiram medicinu i psihijatriju i medicinsku psihologiju sam polozio sa 5... Tako da znam...

A vojni rok nije isto kao i posao policajca ili vojnika... ali malo tko ce to shvatiti...

In Control
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
 Ali ćeš uredno dati za patike od 600 kuna umjesto za one od 400, za izlazak od 50 kuna umjesto jednog od 20 itd. Jadno

odakle ti možeš znati kakve ja patike nosim i šta ja radim ???

samim tim se praiš pametan,a sigurno je da nisi vidovit

tako da ti savjetujem da se ostaviš tih glupih komentara i analiza

patika imam jako malo(i nisu skupe,sve u svemu nisam šminker a niti želim biti),na izlakse ne trošim puno,isto kao i na robu općenito

a usporediti mercedes i igre je totalno glupo

mercedes košta puno,puno,puno više nego sav softver koji imam na kompu

također,mercedes ti služi 10 godina a i više,igra te drži 10 dana i to je to.....

također,mutni poslovi (eto taj mercedes) su uvijek opasni,nikad ne znaš šta se može dogoditi

zato dosta tih usporedbi

tražim razlog zašto bi plaćao 250kn nešto što mogu dobiti poptupno besplatno jednim klikom,bez ikakve opasnosti ???

kad mi netko da dobar razlog početi ću kupovati igre

do tada....

ne želim nikakvu psihiološku analizu

zanima me samo odgovor na ovo boldano

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 12:58 (patch123).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina

postoje tipovi koji kupuju original programe i daju velike pare pa im je jako krivo ako netko taj isti program nabavi besplatno,ja nemam puno ilegalnih programa ali ako mogu besplatno doći do nekog programa zašto bih ga plaćao ionako nemam viška para

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

postoje tipovi koji kupuju original programe i daju velike pare pa im je jako krivo ako netko taj isti program nabavi besplatno,ja nemam puno ilegalnih programa ali ako mogu besplatno doći do nekog programa zašto bih ga plaćao ionako nemam viška para

Evo veliki X

In Control
15 godina
neaktivan
)blackalbum kaže...

to nitko ne može poreći...

sigurno da bi i njima bilo draže da nisu platili ništa za taj program (ali da je to legalno Cool)

mene zanima kako su oni uopće izračunali tu stopu piratsva...

da li je to prosjek ilegalnog sadržaja koji svaki user ima na svom kompu (npr. imam 30gb legalnog i 33gb ilegalnog sadržaja) ili je to postotak ljudi koji skidaju ilegelan sadržaj sa interneta (npr. 5 od 10 ljudi skida sadržaj sa interneta)

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 13:10 (patch123).
16 godina
patch123 kaže...

zato dosta tih usporedbi

tražim razlog zašto bi plaćao 250kn nešto što mogu dobiti poptupno besplatno jednim klikom,bez ikakve opasnosti ???

kad mi netko da dobar razlog početi ću kupovati igre

do tada....

- pratiš li što se dešava zadnjih par godina u vezi zakona? TPB, Mininova, Sarkozy, Britanci...

-kod nas,trenutno je prekršaj, oštećena strana mora podići tužbu , dok će uskoro to postati kazneno djelo, automatizirano. -dovoljan razlog da bar ono što ti netreba neskidaš?

Skidajući igru s torrenta, kad odluće, kaznit će te drastičnije, nego za istu tu igru s Rapida.

Glazba i film je abolirana ZAMPom, pa uopće nema veze s temom.

Uopće nisam protiv tog da piratiziraš sve što možeš/želiš... ali argument kao cijena i sl. nemaju nikakve veze s tim.

Ovo je tema vezana uz izvještaj BSA, koji uopće nezanimaju 'igrice' niti kućni korisnici, tako da ih netreba komentirati. (za sad.)

Onako, bezveze, ja sad tvrdim da je BSA 'izmislio'  podatak i da je stopa legalnog softwarea u firmama=100%.

-oni ako imaju drugih saznanja, posao im je da to prijave, do tad nek šute.

Ali oni koji misle da je moguće zamjeniti MS (OS+Office) alternativom, varaju se (bar za sad, na OSXu donekle, na linuxu nikako), govorim o firmama, pravnim osobama, vezanosti uz određene standarde, koji većini korisnika možda nisu potrebni, ali firme nemogu bez njih. (to treba promijeniti, ali to je sasvim druga priča)...

edit, komentar M_dipl, koji aludira na moral... to jednostavno neide. Ja zato ciljam na logiku, razlog ili rizik bez potrebnog razloga.

-Tko nemora skidati piratski soft., pametnije da ga ne skida, imat će manje problema s računalom, a danas-sutra i mirniji san...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 13:20 (ihush).
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Zato što te to čini nemoralnim, prije svega prema samome sebi pa onda i prema ljudima koji su taj proizvod stvorili. 

a da li je moralno od ljudi koji su to stvorili (kao i od onih koji to prodaju u našoj hrvatskoj) nabiti cijenu u nebesa

da i oni postupaju moralno igre bi koštalo višestruko manje,tek toliko da im pokrije troškove i zarade nešto

ali ne,oni moraju zaraditi milijune na tome.....

kako netko može očekivati od drugih da bude moralan kad ni oni sami nisu moralni

i ja da radim nešto bi to naplatio,ali uvijek postoji granica

da li je moralno da jedan windows košta preko 2000kn ???

po meni nije....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
patch123 kaže...

Zato da platiš proizvođaču ono što je napravio da bi ti mogao koristiti.

EOD!

17 godina
neaktivan

Iako mi je teško prihvatiti da kradem nešto, M_dipl. je potpuno u pravu. Možemo imati ne znam kakve izgovore, to je zaista luksuz. Što se tiče software-a- nemojmo biti lijeni, za svaki kupovni software možemo naći barem nekoliko isto kvalitetnih freeware verzija; ono što se prodaje ne mora biti i najbolja ponuđena opcija. Mislim da portali poput STEAM-a uspješno smanjuju stopu piratstva (eto ja sam jedan od obraćenika). Većina novih igara imaju redovna sniženja tako da hitove možete kupiti i za 20 eura (ako ste brzi), što je potpuno korektna cijena. Neke nezavisne (i jako dobre) igre prodaju se za 3 eura. Dakle, ima načina za kupiti jeftiniju igru- 25 kuna za original je smijurija.

Inače primjetio sam da u zadnje vrijeme dosta ljudi govori kako ilegalno download-aju igrice u svrhu "testiranja", pa ako igrica ispuni određene zahtjeve- korisnik ju kupi. Što mislite o tome? Nekako mi se čini da se radi o pojedincima koji zaista tako kupe igru.

Μολὼν λαβέ! "Daj mi dim da ugasim svijetlo dana, daj mi jedan dim."

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
patch123 kaže...

i ja da radim nešto bi to naplatio,ali uvijek postoji granica

da li je moralno da jedan windows košta preko 2000kn ???

po meni nije....

Ti ne znaš koliko je resursa utrošeno u razvoj tog Windowsa, ti ne znaš koliko je ljudi radilo na njemu i koliko je satnica tih ljudi.

Drugim riječima nemaš pojma o tematici i nisi kompetentan za davanje procjena.

P.S. Windowsi nisu 2000 kn.

reservoir dog kaže...

Inače primjetio sam da u zadnje vrijeme dosta ljudi govori kako ilegalno download-aju igrice u svrhu "testiranja", pa ako igrica ispuni određene zahtjeve- korisnik ju kupi. Što mislite o tome? Nekako mi se čini da se radi o pojedincima koji zaista tako kupe igru.

Moralno ili ne, fer ili ne, ovo stalno radim.

Konkretan primjer DA:O, skinuo i probao piratski, kupio original ali nisam instaliravao, nastavio i završio na piratskom.

Sve druge igre, ili bar 90%, koje sam kupio prvo sam skinuo i probao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 13:26 (Danny_HR).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

- pratiš li što se dešava zadnjih par godina u vezi zakona? TPB, Mininova, Sarkozy, Britanci...

-kod nas,trenutno je prekršaj, oštećena strana mora podići tužbu , dok će uskoro to postati kazneno djelo, automatizirano. -dovoljan razlog da bar ono što ti netreba neskidaš?

Skidajući igru s torrenta, kad odluće, kaznit će te drastičnije, nego za istu tu igru s Rapida.

Glazba i film je abolirana ZAMPom, pa uopće nema veze s temom.

Uopće nisam protiv tog da piratiziraš sve što možeš/želiš... ali argument kao cijena i sl. nemaju nikakve veze s tim.

Ovo je tema vezana uz izvještaj BSA, koji uopće nezanimaju 'igrice' niti kućni korisnici, tako da ih netreba komentirati. (za sad.)

Onako, bezveze, ja sad tvrdim da je BSA 'izmislio'  podatak i da je stopa legalnog softwarea u firmama=100%.

-oni ako imaju drugih saznanja, posao im je da to prijave, do tad nek šute.

Ali oni koji misle da je moguće zamjeniti MS (OS+Office) alternativom, varaju se (bar za sad, na OSXu donekle, na linuxu nikako), govorim o firmama, pravnim osobama, vezanosti uz određene standarde, koji većini korisnika možda nisu potrebni, ali firme nemogu bez njih. (to treba promijeniti, ali to je sasvim druga priča)...

edit, komentar M_dipl, koji aludira na moral... to jednostavno neide. Ja zato ciljam na logiku, razlog ili rizik bez potrebnog razloga.

-Tko nemora skidati piratski soft., pametnije da ga ne skida, imat će manje problema s računalom, a danas-sutra i mirniji san...

čuo sam za te slučajeve,ali opet neću ja nahebat nego vlasnik stranice....

što se tiče firmi,pc shop iz mog mjesta instalira ilegalne windowse...

sigurno nisu jedini

danny,istina je,nisam kompetentan

ali sam siguran da im troškovi razvoja nisu ni blizu onome koliko softver košta

po čemu to zaključujem ??

bill gates sigurno ne bi imao onoliko para da windowsi koštaju približno cijeni troškova razvoja,bez pbzira koliko ljudi kupilo windowse

ljudi su pohlepni i cijena koju mi moramo plaćati je uvijek puno,puno veća od troškova razvoja

to je činjenica

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 13:31 (patch123).
16 godina
neaktivan
patch123 kaže...

a da li je moralno od ljudi koji su to stvorili (kao i od onih koji to prodaju u našoj hrvatskoj) nabiti cijenu u nebesa

da i oni postupaju moralno igre bi koštalo višestruko manje,tek toliko da im pokrije troškove i zarade nešto

ali ne,oni moraju zaraditi milijune na tome.....

Toplo preporučam neki tečaj ili knjigu iz osnova ekonomije, onaj dio o formiranju cijene, ponuda -potražnja i sl. prije nego se počnu sipati ovakve nebuloze.

Ili, kad bi prodavao auto, da li bi nastojao postići maksimalnu cijenu koliko misliš da je moguće postići na tržištu ili bi tražio manje, jer eto nije moralno tražiti toliko od kupca, ja ću se zadovoljiti i sa manje. WTF??

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice