Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto

poruka: 515
|
čitano: 298.422
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto".
15 godina
neaktivan
RE: Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto
metak kaže...

Peretpostavimo da tvoj mobitel mogu imati svi fizicki jaci od tebe. Zasto da ga onda kupuju kad ga mogu tebi ukrasti?

možda zato što ih ja uvijek mogu ubiti zbog toga ili zovnuti nekoga da ih namlati dok meni nitko ne može nauditi zbog toga što skidam igre sa neta 

16 godina
odjavljen
ihush kaže...

-Cartmanovi argumenti su samo opravdanje, za krađu.

Taj 'Šime', ako je imao novaca za kupiti računalo (od tako male plaće) onda ćese snaći i za ostalo ili ima pravo i PC ukrasti?

-Postoji besplatna alternativa za sve. Postoji i besplatno ali ipak legalno i npr trial, demo i sl.

Školarci mogu preko škole doći do besplatnih verzija, kao u ostalom i pristup internetu preko Carneta. Samo se treba snaći. Nemora se sve ukrasti.

...

Sve to stoji, ali moraš shvatiti da u toj "krađi" šteta ne iznosi vrijednost "ukradenog" već je puno manja, a često nije ni proporcionalna. Uz to je ta šteta statističke prirode. Ne možeš gledati pojedinca i reći "on bi kupio" ili "on ne bi kupio". Možda bez pirata ne bi ni čuo za neku igru ili program. Zbog toga se i ne zove krađa nego povreda prava. Ako neki srednjoškolac onako iz zafrkancije koristi Adobe PS, svaki vrabac na grani zna da ga on sebi ne može priuštiti, a 99% je šansa da će ako jednog dana bude profesionalno u tom poslu koristiti program na kojem se i učio, te ga kupiti.

Što se tiće poslovnih korisnika, tu se slažem da se kontrola mora vršiti, pogotovo kod programa koji su vezani uz djelatnost.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
neaktivan

Ova tema ili bar naslov ili slično je svako malo na prožvakavanju ovdje i uvijek gotovo ista podjela forumaša ,i naravno ne čitam  previše oko toga ali uvijek malo progovorim oko "piratluka" ---->> uvijek će ga biti i nema tog zakona koji će ga iskorijeniti ,niti će ga ikada biti.Službeno sam naravno protiv ,a neslužbeno Namigiva.Ozbiljni korisnici i najozbiljnije firme koriste originale bar 95%,a free programeri ehh ,obrnuto u većini slučajeva ----moje mišljenje!Nisam za nikakve zabrane i zatvore ,pa čak ni kazne jer to jednostavno ne može proći dobro.

Private
16 godina
odjavljen

A jel' jos 54% ?
Pa onda nema smisla to sto sam poceo kupovati originalni software. Odoh ja rikverc na piratluk Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Eto kako se rješava piratstvo - pogledajte naš dragi MS. Ne trude se previše oko zaštite ali ti onemoguće update ako imaš piratsku kopiju - za nekog tko zarađuje na tom kompu je neprihvatljivo imati nelicencirane windowse jer će ga stići BSA + raznorazna online gamad kroz sigurnosne rupe koje nisu pokrpane jer nema pristup Updateu. Lakše je kupiti par Windows + Office licenci sa rokom otplate od par godina i nema problema. Tako tvrkte postaju ovisne o MS rješenjima i na njima MS zaradi. Kućni korisnici u prosjeku nisu problem jer tvrtke + plaćeni support pokrivaju minus od pirata.

Sad, kako natjerati kućne korisnike da kupe orginale? Jednostavno. Daj školarcima free softver - od početka rade na MSovim rješenjima i navikavaju se na njih, na faksu isto MS preko studentskih licenci koje su ili free ili za smiješno mali iznosu u odnosu na retail cijenu dobiješ org Office. Kasnije, taj student, koji već 8 + 4 + 5 godina radi na MS rješenjima koje je dobio praktički free, kad se zaposli, kupi org licencu jer je dosad radio na org i jednostavno mu se neda prtljati sa aktivatorima. Dosad je već shvatio da barem Windowse i Office bi bilo dobro imati org i da se isplati izdvojiti malo love da se kupi org softver. Malo po malo, maknut će sav piratski softver i zamijeniti ga sa orginalima ili free rješenjima.

Jedino ostaje misterija kako bi studenti kojima treba AutoCAD (da bi išta naučili) trebali nabaviti alat bez da iskeširaju 30k+ kuna a da pritom ne krše zakon... A da netko priupita ove mudrace u BSA?

DreamSpark - ako imate Carnetov @skole.hr acc, sve ovo free za vas DreamSpark - ako imate Carnetov @skole.hr acc, sve ovo free za vas
A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.5.2010 20:58 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jedino ostaje misterija kako bi studenti kojima treba AutoCAD (da bi išta naučili) trebali nabaviti alat bez da iskeširaju 30k+ kuna a da pritom ne krše zakon... A da netko priupita ove mudrace u BSA?

Pa postoji mogućnost nabavke istoga preko faksa. Nisam siguran ali vjerojatno i ja na faksu mogu dobit i Auto CAD. Za Solidworks znam da se može a i on je inače 5000 $

15 godina

Koliko cijene nabijaju postotak piratstva i nije velik.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne potičem piratstvo ali "lijepi" piratski winsi kao i office sve legalno "updejtaju"(ima nekoliko desetaka načina legaliziranja ilegalnog) tako da sve to pada u vodu oko natjerivanja kućnih korisnika na originale i kupovinu....jedino što je ok ,to je odgoj tek stasalih mladića dok imaju par godina i packe ako nešto ilegalno dobiju ili kupe ,drugo sve pada u vodu.Nikakva represija ne donosi rezultate ,a to što MS radi ,radi za sve one koji znaju samo upaliti i ugasiti winse,danas je sve manje takvih a više malih piratića!

Private
15 godina
neaktivan

@metak

@ihush

Pa i krenuo sam od sebe.

A to da sam nekome nešto iz usta uzeo to nije točno. Svi oni ionako imaju milione i da ih piratstvo toliko potkopava nebi se bavili tim poslom. CS sam samo uzeo kao primjer, nikada ga nisam ni skinuo, niti ću, jer mi netreba.

A to da su ovo samo argumenti za 'krađu' to stoji. Ja ni u jednom trenutku nisam nekoga nagovarao na piratstvo niti sam rekao da je to nešto pozitivno. Samo hoću da kažem da mi jednostavno nismo u mogućnosti nešto plaćati po istoj tj. skupljoj cijeni od ljudi sa zapada. A uostalom tko je bezgrješan neka baci prvi kamen!

Na ovom svijetu ima kriminala puno većeg od piratstva, tako da se prvo time treba pozabaviti, a onda hvatati nas male duše ispred ekrana :)

Keep knocking on Devil's door and sooner or later somebody will answer you
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.5.2010 23:08 (Cartman).

0 1 hvala 0
17 godina

godinama kupujem rapidshare, dva antivirusa licence, te desetak programčića...svaki cca 100 do 220kn.

ono što mi koristi svrsi platim.

kupio bih ja puno toga,ali je masu toga bezobrazno skupo.

edit:  glede open sourca...često koji sitni dolarčić ubacim  razvojnom timu.

evo...svi godinama mlate po onom spybot s&d...jel iko klikno na donaciju. to je poželjno...bolje od kupnje.

pozdrav svima
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.5.2010 23:09 (torrente).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Eto kako se rješava piratstvo - pogledajte naš dragi MS. Ne trude se previše oko zaštite ali ti onemoguće update ako imaš piratsku kopiju - za nekog tko zarađuje na tom kompu je neprihvatljivo imati nelicencirane windowse jer će ga stići BSA + raznorazna online gamad kroz sigurnosne rupe koje nisu pokrpane jer nema pristup Updateu. Lakše je kupiti par Windows + Office licenci sa rokom otplate od par godina i nema problema. Tako tvrkte postaju ovisne o MS rješenjima i na njima MS zaradi. Kućni korisnici u prosjeku nisu problem jer tvrtke + plaćeni support pokrivaju minus od pirata.

Ja update-am svakodnevno i office i windows7 i na lapu i na compu, onemoguće update malo sutra.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
17 godina
protjeran
Cartman kaže...

@metak

@ihush

Pa i krenuo sam od sebe.

A to da sam nekome nešto iz usta uzeo to nije točno. Svi oni ionako imaju milione i da ih piratstvo toliko potkopava nebi se bavili tim poslom. CS sam samo uzeo kao primjer, nikada ga nisam ni skinuo, niti ću, jer mi netreba.

A to da su ovo samo argumenti za 'krađu' to stoji. Ja ni u jednom trenutku nisam nekoga nagovarao na piratstvo niti sam rekao da je to nešto pozitivno. Samo hoću da kažem da mi jednostavno nismo u mogućnosti nešto plaćati po istoj tj. skupljoj cijeni od ljudi sa zapada. A uostalom tko je bezgrješan neka baci prvi kamen!

Na ovom svijetu ima kriminala puno većeg od piratstva, tako da se prvo time treba pozabaviti, a onda hvatati nas male duše ispred ekrana :)

Na svijetu ima i puno vecih problema od nezaposlenosti u HR, pa opet ti spominjes los standard u HR. Zasto? Jer je ovo tema o piratstvu i sigurno necemo pricati o gladnima u Africi.

Oni imaju milijone upravo zato jer ljudi kupuju njihov plod, neznam dal je Adobe dobio na lutriji.

O nasem losem standardu govore auti na cesti i kolicina novih stanova, gadgeta po dzepovima i punim kaficima.

15 godina
neaktivan

Dakle nikad nisi imao na PC-ju ništa ilegalno?

Keep knocking on Devil's door and sooner or later somebody will answer you

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Private kaže...

Nikakva represija ne donosi rezultate ,a to što MS radi ,radi za sve one koji znaju samo upaliti i ugasiti winse,danas je sve manje takvih a više malih piratića!

Da vidiš kako bi novčane kazne utjecale na kućne korisnike (naravno, nemoguće za provedbu ali u idealnom slučaju). Broj korisnika linuxa bi otišao do plafona a Windowse bi skrivali po virtualboxevima... Broj malih piratića je u rastu otkad je ADSLa i torrenata u Hrvata. Kad se sjetim osnovne - samo nas dva sa CD pržilicama (MSI CDRW 48x48x12x - 800kn) i CloneCDom. 1 igra = 20kn. Sada svatko skine što mu treba i naravno da stopa piratstva raste. Prije si morao štedjeti na marendi da bi kupio Fifu 2000....

Hyperion kaže...

Ja update-am svakodnevno i office i windows7 i na lapu i na compu, onemoguće update malo sutra.

Baš i nije išlo kako treba na početku, koliko se sjećam Smijeh. Ali problem BSA u tvrtkama ostaje. Kazna je višestruko veća od cijene licenci.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
protjeran
Cartman kaže...

Dakle nikad nisi imao na PC-ju ništa ilegalno?

Jesam, ali daleko od toga da se time hvalim. Sada je sve original od programa.

15 godina
neaktivan

Kad sam koristija originale uvik bih naletija na probleme, blokanje i rušenje igara, rušenje programa ili nemogučnost nepokretanja

Society leans ever heavily on computers, if you have the power to take out computers you can take out society.

0 0 hvala 0
17 godina

ma takve zle sreće uvijek ima.

drugi put probaj trajl..pa kad sve fercera,kupuj.

evo moj zadnji je  : http://www.wysiwygwebbuilder.com/

za siću napravio 3 web stranice,koje su mi trebale.

takve stvari uvijek platim.

pozdrav svima
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Kod mene je jedino orginal windows,poneki film i igra.Naravno da ću recimo nabavit ilegalno Chaos Rising koji dođe 300 kuna ovdje,a u svijetu 30$.

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

evo rezultati sa gaming stranice kotaku

bilo je vise anketa 

veca slika

#x262D
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 0:28 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
2 0 hvala 2
16 godina
MrBlc kaže...

Sve to stoji, ali moraš shvatiti da u toj "krađi" šteta ne iznosi vrijednost "ukradenog" već je puno manja, a često nije ni proporcionalna. Uz to je ta šteta statističke prirode. Ne možeš gledati pojedinca i reći "on bi kupio" ili "on ne bi kupio". Možda bez

-slažem se, niti sam protiv piratiziranja (samo nek' to rade malo 'tiše' i pametnije) i postoji realan interes proizvođača da se piratiziranje širi... (povezano s ostalim temama..) a nikako neće propasti (nasuprot).

- No, tema je BSA, 54% što je običan birokratski ispljuvak i ne osvrću se na kućne korisnike, igre itd..

Sum_of_all_fears kaže...

Eto kako se rješava piratstvo ...

-OK (slažem se), samo dodatak da je MS 'nezamjenjiv', možda većina na forumu ili kućnih korisnika to nezna, ali u poslovnom dijelu je jedini izbor MS (Fina, eBanking, CA =nezamjenjivost, za sve ostalo mastercard)

Cartman kaže...

.

Na ovom svijetu ima kriminala puno većeg od piratstva,

-slažem se, evo prelazim u gusarski tabor, živjeli pirati! Smo argumenti nisu čvrsti.

Cijena je nevažna jer nešto košta 100(nečega) i možda vrijedi istih tih 100(opet nečega), dok neki drugi predmet, stvar, pojava... - Tako si npr mogao kupiti TLM za jednu kunu, dok za sliku Đakonde (Gioconda), nema dovoljno ni u Fort Knoxu. Software naravno ne vrijedi ako je nepotreban. Ali nikako se ne slažem da je manje vrijedan od šteke cigareta. Niti mi imamo ikakvo pravo raspravljati o toj cijeni.

-Imamo pravo raspravljati o cijeni električne energije, vode, poreza...(zapravo nemamo, to 'država bolje zna').

Samo sam protiv nepotrebnih krađa, ponekad štetnijih nego na legalan način, samo što veći dio nezna kako -ali neznanje nije isprika.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Ključni problem je svijest ljudi i u našem društvu narušenim osnovnim vrijednostima i moralnim načelima.

Upotrijebimo malo logiku.

Nemaš 40.000€ za kupiti Mercedes => Nećeš voziti Mercedes.

Analogno,

Nemaš 400kn za neku igru. => Nećeš igrati tu igru.

Stalno i u svakom segmentu pokušavamo živjeti iznad svojih mogućnosti, pri tome ne birajući sredstva.

Trebali bi već jednom shvatiti da je Hrvatska zemlja u prosjeku siromašnih ljudi, da nam je komercijalni software, a i masa drugih stvari uglavnom financijski nedostupna. Zato postoje linux, open office, Ashampoo i ostala svita programa koji prosječnom korisniku jednako dobro mogu poslužiti kao i MS Windowsi i Office, Nero i ostali. Ali nee, mora baja Hrvat iz gornje pri*izdine imati isto što ima i  Amerikanac, bez obzira što mu godnišnji prihodi iznose jednu desetinu prihoda spomenutog Amerikanca. 

A sad moram nastaviti, jbg krenulo me. Mi jednostavno imamo iskrivljenu percepciju stvarnosti, kao mala djeca odbijamo prihvatiti činjenicu da su neke stvari van dosega naših mogućnosti. Na tom jazu, raskoraku između želja i mogućnosti, svoj uspjeh grade banke u Hrvatskoj. Umjesto da taj jaz premostimo boljim radom i stvaranjem dodatnih vrijednosti kojima ćemo si generirati dodatne prihode, Hrvati se okrenu bankama. One pak malom Hrvatu vele: "Ma tko tebi reče da ti ne možeš  imati Mercedes. Sad ćemo mi to. Evo potpiši tu i tu i voooziii." To je način na koji mi funkcioniramo, od samoga vrha, od države, Jace i Šukera, pa sve dolje do već spomenutog baje iz gornje pri*izdine.

Naše državne firme, pogotovo npr. sveučilišta, svugdje gdje to ne nalaže svjetski trend i standardi struke, mogli bi i trebali koristiti besplatni software. U admninistraciji zasigurno. Ne vjerujem da bi sustavi u tvrtkama i institucijama funkcionirali lošije kada bi se svi administrativni poslovi koji se obavljaju u MS Office obavljali u OpenOffice paketu. Pouzdano znam da vanka na nekim sveučilištima sve što može počiva na linux platformi.

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...

E pa hocu... Jer mercedes cu rabiti xyz tisuca kilometara i sati, dok gotovo svaku igru (fps) mogu preci za 10 sati, odnosno 40ak sati ako je rpg... a ako potom promotrimo odnos korisnosti auta i trajnost istog te podrsku koju dobijem uz istog... ispada ti da je mercedes puno jeftiniji...

Inace analogija sa stvarno korisnim predmetima... ne drzi vodu...

I cisto volim lazne moraliste ovdje, a mogu se kladiti da gotovo svi na svojim privatnim PCevima imaju nesto piratsko instalirano cime se rabe...

In Control
16 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...

Nemaš 40.000€ za kupiti Mercedes => Nećeš voziti Mercedes.

Ja bih ovo malo preformulirao da bolje odgovara stvarnosti:

Nemaš 40.000€ za kupiti Mercedes i ako ga ukradeš, velika je vjerojatnost da ćeš odgovarati tj. završiti u zatvoru => Nećeš voziti Mercedes

Nemaš 40.000€ za kupiti Mercedes i možeš ga ukrasti bez posljedica => vozit ćeš Mercedes, naravno.

Ako možeš ukrasti a velika je vjerojatnost da to nitko neće primijetiti ili da ti se ništa strašno neće dogoditi vjerojatno ćeš to i učiniti. Samo rijetki će razmišljati o nekakvim načelima, a često i nismo svjesni da krademo.Netko je u jednom postu dao odličan primjer žene koja se čudom čudila kad je čula da WIndowsi koštaju. Vjerujem i da ima dosta ljudi kojima je normalno i po defaultu "skidati" igre, filmove, muziku (jer to svi rade) a ne da to shvaćaju kao nužno zlo.

16 godina
neaktivan
ja stalno skidam po defaultu filmove, glazbu i programe (igre ne igram, pa ni ne skidam) i sorry ali ne osjećam grižnju savjesti, oni i ovako diže dosta para od frmi koje kupuju njigove proizvode jer moraju i tu su na dobitku, zar ne? a većini je bitno da je njihov program izreklamiran tipa PS koji je postao sinonim za obradu slika, znači reklama i marketing su tu bitni, većinu software-a puštaju i sami van prije oficijalne vrezije... tak da uopće ne žalim multinacionalne korporacije koje nas i ovako i onako deru...
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
16 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
ja stalno skidam po defaultu filmove, glazbu i programe (igre ne igram, pa ni ne skidam) i sorry ali ne osjećam grižnju savjesti, oni i ovako diže dosta para od frmi koje kupuju njigove proizvode jer moraju i tu su na dobitku, zar ne? a većini je bitno da je njihov program izreklamiran tipa PS koji je postao sinonim za obradu slika, znači reklama i marketing su tu bitni, većinu software-a puštaju i sami van prije oficijalne vrezije... tak da uopće ne žalim multinacionalne korporacije koje nas i ovako i onako deru...

Ovo boldano ti je u proturječnosti sa tvrdnjom da ne osjećaš grižnju savjesti. Čim moraš racionalizirati i objašnjavati, znači da osjećaš da nešto nije u redu i onda izlaz iz neugodne situacije tražiš u tim opravdanjima. I sam sam to često radio ili radim npr. s muzikom su racionalizacije tipa "Pa oni ionako zarade na koncertima, nisam ih toliko oštetio kao kada netko ukrade igru jer developeri žive samo od prodanih primjeraka" itd.itd. Ali onda staneš i razmisliš i kažeš samom sebi "Naj ga srat".

Puno je jednostavnije umjesto racionaliziranja reći, kao što to neki i rade, "j**e mi se, kradem (pardon, skidam) jer mogu".

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 11:23 (Tvrdy).
15 godina
neaktivan

vidim da se neki ovdje ponose što imaju sve original i pljuju po piratima..

zašto je to tako ???

je li oni stvarno misle ono što govore ili sami sebi moraju dokazati da nisu nešto bezveze plaćali

zašto plaćati original windowse 1700kn kad ih možete imati besplatno ???

zašto trošiti tisuće kuna na godinu na igre kad se sve može imati besplatno (osim nekih koje vrijedi kupiti zbog multiplayera) ??

je li vam "moralna načela" nalažu da potrošite tisuće kuna na godinu na originalni softver umjesto da te pare iskoristite na nešto drugo ???

ja se ne osjećam kao kradljivac zato što to i nisam

ja samo skidam ono što mi je dostupno sa interneta

to se ne može usporediti sa pljačkom banke i krađom mercedesa

to se može usporediti sa tim da ti čovjek nudi pare i na tebi je da li da ih odbiješ ili prihvatiš

ako prihvatiš,čini li te to kradljivcem ??? NE

ja nikad nisam imao grižnju savjesti zbog skidanja stvari sa interneta niti ću je imati

nemam dovoljno para da ih potrošim na originalni softver,a i da imam opet ne bi uzimao originalni softver

zašto ??

jednostavno nemam nikakve namjere plaćati ako nešto potpuno isto mogu dobiti besplatno

a ako je vama ljepše davati tisuće kuna na originalni softver i ako vam to pomaže da se osjećate bolje,go for it

ja se sigurno osjećam bolje kad skinem nešto besplatno sa neta nego da to moram plaćati...

to je bolje i za mene i za moj džep

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 11:35 (patch123).
Moj PC  
0 8 hvala 0
17 godina
neaktivan
patch123 kaže...

...

...

Sve je stvar odgoja.

17 godina
neaktivan
patch123 kaže...

ja samo skidam ono što mi je dostupno sa interneta

to se ne može usporediti sa pljačkom banke i krađom mercedesa

Ako opljačkaš banku ili ukradeš mercedes, ti si na dobitku, onaj kome si ukrao nije na gubitku jer ga pokriva osiguranje, a ni osiguranje nije na gubitku jer je već unaprijed uračunalo potencijalne pljačke u premije koje naplaćuje. Dakle, svi dobivaju (engleski, win-win-win situacija). Bogataš

Skidanjem s Interneta smanjuješ plaće developerima i svima koji rade u toj branši.

Zaključak: da se zbilja ne bi osjećao kradljivcem, jasno je što trebaš raditi... Belji se

15 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
Ako opljačkaš banku ili ukradeš mercedes, ti si na dobitku, onaj kome si ukrao nije na gubitku jer ga pokriva osiguranje, a ni osiguranje nije na gubitku jer je već unaprijed uračunalo potencijalne pljačke u premije koje naplaćuje. Dakle, svi dobivaju (engleski, win-win-win situacija). Bogataš

Skidanjem s Interneta smanjuješ plaće developerima i svima koji rade u toj branši.

Zaključak: da se zbilja ne bi osjećao kradljivcem, jasno je što trebaš raditi... Belji se

skidanjem stvari sa interneta se ne smanjuju plaće developerima...

sigurno je da bi tvrtke dobile više novca da piratstvo ne postoji ali to da bi oni taj novac uložili u plaće developerima može vjerovati netko tko pojma nema o životu....

da je npr. kerum jedini lanac trgovina u cijeloj hrvatskoj,misliš li ti da bi plaća zaposlenicima bila išta veća ??

ako misliš,onda se varaš...

ja nemam nikakvu grižnju savjesti,a za vas postoje 3 opcije

a)stvarno imate toliko para da si možete priuštiti originalni softver

b)nemate para ali opet kupujete originalni softver da bi se osjećali bolje (LOL)

c)imate nešto originalno na kompu ali opet skidate stvari sa neta (poput filmova,ali to vas ne čini piratom..)

d)sve skidate s neta ali ovdje pametujete...

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 12:05 (patch123).
16 godina
neaktivan
moš militi što osjećam grižnju, ko da oni (proizvođači, menadžeri, direktori) osjećaju grižjnu kada mene odreu za pare, aa yeah right! iskorištavati ću ih dok god mogu...
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice