XP na SSD?
XP ne podržava TRIM.
XP na SSD?
XP ne podržava TRIM.
Kakve veze ima sto ne podrzava TRIM? Aplikacija se umjesto za 0,03 sekunde otvara za 0,06? Nekome puno vise znaci ostaviti stari i ustimani OS nego dobitak od par milisekundi pri ucitavanju. Ja imam SSD na 2 XP racunala i ni na kraj pameti mi nije zbog neprimjetne razlike u brzini jer na njemu drzim OS i jednu aplikaciju.
Kakve veze ima sto ne podrzava TRIM? Aplikacija se umjesto za 0,03 sekunde otvara za 0,06? Nekome puno vise znaci ostaviti stari i ustimani OS nego dobitak od par milisekundi pri ucitavanju. Ja imam SSD na 2 XP racunala i ni na kraj pameti mi nije zbog neprimjetne razlike u brzini jer na njemu drzim OS i jednu aplikaciju.
pokoj vječni daruj gospodine takvim SSD-ovima koje ti tako siluješ.
inače, ako nisi shvatio, tvoja upotreba SSD-a: you're doing it wrong.
mogu oni napravit ne znam kakve pametne kontrolore kad imamo ovakve korisnike.
ako sad ne vrijedi ona 'nije žvaka za seljaka' onda ne znam kad će.
bug, dajte uvedite neki emoti za tactical facepalm ;)
pokoj vječni daruj gospodine takvim SSD-ovima koje ti tako siluješ.
inače, ako nisi shvatio, tvoja upotreba SSD-a: you're doing it wrong.
mogu oni napravit ne znam kakve pametne kontrolore kad imamo ovakve korisnike.
ako sad ne vrijedi ona 'nije žvaka za seljaka' onda ne znam kad će.
bug, dajte uvedite neki emoti za tactical facepalm ;)
brzi odgovor obojici. Zato sto upgrade na novi OS kosta.
XP mi u radu niti malo ne zaostaje za Win7 dapace OS mi sluzi iskljucivo za pokretanje aplikacija i ni na kraj pameti mi nije dodatno placati za vizualne kerefeke u kojima dnevno provodim minutu-dvije. Ta podizanje sustava i pokretanje jedne aplikacije SSD mi sasvim dobro sluzi i kupio sam ih jer mi donose puno vise od upgradea na Win7.
S druge strane doma koristim, kao i vi, piratski Win7 i nemam nikakav razlog zasto svako malo ne bi upgradao OS i iskoristio teoretsku prednost koju na tom OS-u donosi podrska za trim. na poslu mi se to svodi na razliku u par milisekundi i par tisuca kuna.
Nadam se da je "zvaka za seljaka" u stanju shvatiti ovo.
Moguce. Zato valjda imam dobro razvijen posao koji se bazira na 4 radne stanice, ime i ugled u struci, dok seljaci zvacu zvake i odusevljavaju se softwareom na kojem ne znaju nista ali nisu ga ni platili pa koga briga.
Moguce. Zato valjda imam dobro razvijen posao koji se bazira na 4 radne stanice, ime i ugled u struci, dok seljaci zvacu zvake i odusevljavaju se softwareom na kojem ne znaju nista ali nisu ga ni platili pa koga briga.
svaka šuša u ovoj državi ima dobro razvijen posao. to ti nije nikakva referenca niti znači da znaš radit posao koji ti je toliko razvijen. isto vrijedi i za ime i ugled u struci. na žalost.
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM
ako pročitaš, možda shvatiš da nije riječ o 0,03 sekunde uštede nego o pravilnoj upotrebi opreme u koju si utukao svoj (rođin, državni?) kapital.
sretno tebi bilo s tvojim dobro razvijenim poslom, majstore.
ps
ajd, da preskočimo tvoj nekakav bezvezni odgovor da ti nacrtam:
"More recent SSDs will often contain internal idle/background garbage collection mechanisms that work independently of TRIM; although this successfully maintains their performance even under operating systems that do not (yet) support TRIM, it has the associated drawbacks of increased write amplification and wear of the flash cells."
a o tome ovdje pričamo, zar ne? potrošnji i trajanju SSD-ova.
Hehehe pocelo o cjeni SSD-ova zavrsili na performansama,al eto kad se vec prica o tome a vidim skupili se neki strucni ljudi da vas nesta pitam :)
Vidim svi pisete, SSD najbolje koristiti samo za OS(prebacit my documents na klasicni hard i takve stvari)
Nego recite vi meni dali bi se isplatio uzet SSD, ako bi ga koristio za OS i igrice?
Recimo tipa, Starcraft 2, CSS, Battlefield 3. Mislim sve te igre (kako koja) malo malo imaju updejtove i to, u biti me zanima dali bi mi to drasticno skratilo performasne mog SSD-a ?
I otprilike koje je okvirno vrijeme da bi jedan SSD prezivio takvo koristenje (za igre) ono tipa 12 pa nekad i vise sati igranja na dan?
Hvala lijepa unaprijed na odgovorima
Hehehe pocelo o cjeni SSD-ova zavrsili na performansama,al eto kad se vec prica o tome a vidim skupili se neki strucni ljudi da vas nesta pitam :)
Vidim svi pisete, SSD najbolje koristiti samo za OS(prebacit my documents na klasicni hard i takve stvari)
Nego recite vi meni dali bi se isplatio uzet SSD, ako bi ga koristio za OS i igrice?
Recimo tipa, Starcraft 2, CSS, Battlefield 3. Mislim sve te igre (kako koja) malo malo imaju updejtove i to, u biti me zanima dali bi mi to drasticno skratilo performasne mog SSD-a ?
I otprilike koje je okvirno vrijeme da bi jedan SSD prezivio takvo koristenje (za igre) ono tipa 12 pa nekad i vise sati igranja na dan?
ne beri brigu oko trajanja novih ssd-ova. trajat će više godina bez problema. razlog zašto ljudi preporučaju ubost ssd za sistem, a hd za ostalo je samo zbog razlike u cijeni po megabajtu. financijski optimalno je uzet neki ssd za os, a za ostalo manje bitno sporiji standardni hd. ako si možeš priuštit veliki SSD i uz to ti ne treba još koji terabajt prostora sa strane, samo teraj solo SSD. nema brige. na kraju krajeva, svi moderni ultrabookovi idu samo sa ssdovima... samo nemoj xp stavit jer ga taj bezveze troši :D
ovdje si u pravu. upgrade sa xp na 7 te košta kao jedan pošteni ssd. jasno da ti je, što se produktivnosti tiče, pametnije uložit u ssd. kako god ga trošio.
al nije razlog da TRIM proglašavaš nebitnim :P
Imam SSD iz vremena kada se TRIM tek počeo spominjati tako da ga moj kontroler niti ne podržava."Vrto" sam na njemu XP i sedmicu , page fale se uredno koristi na njemu , uredno ga defragmentiram kao i klasični disk i radi ko curica preko dvije godine bez pada performansi .U te dvije godine je tehnološki toliko zastario da ću ga prije promjeniti zbog toga nego zbog mogućeg kvara .Ako ste već kupili SSD onda ih i koristite i to ne kao da hodate po jajima .
Imam SSD iz vremena kada se TRIM tek počeo spominjati tako da ga moj kontroler niti ne podržava."Vrto" sam na njemu XP i sedmicu , page fale se uredno koristi na njemu , uredno ga defragmentiram kao i klasični disk i radi ko curica preko dvije godine bez pada performansi .U te dvije godine je tehnološki toliko zastario da ću ga prije promjeniti zbog toga nego zbog mogućeg kvara .Ako ste već kupili SSD onda ih i koristite i to ne kao da hodate po jajima .
pitaj ti Drazena da ti pojasni OGROMNE probleme o kojima se suti.
svaka šuša u ovoj državi ima dobro razvijen posao. to ti nije nikakva referenca niti znači da znaš radit posao koji ti je toliko razvijen. isto vrijedi i za ime i ugled u struci. na žalost.
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM
ako pročitaš, možda shvatiš da nije riječ o 0,03 sekunde uštede nego o pravilnoj upotrebi opreme u koju si utukao svoj (rođin, državni?) kapital.
sretno tebi bilo s tvojim dobro razvijenim poslom, majstore.
ps
ajd, da preskočimo tvoj nekakav bezvezni odgovor da ti nacrtam:
"More recent SSDs will often contain internal idle/background garbage collection mechanisms that work independently of TRIM; although this successfully maintains their performance even under operating systems that do not (yet) support TRIM, it has the associated drawbacks of increased write amplification and wear of the flash cells."
a o tome ovdje pričamo, zar ne? potrošnji i trajanju SSD-ova.
Zasto ti ne mozes shvatiti da se meni ne isplati kupovati cetiri licence Windowsa 7 (jer se radi o mom novcu a ne rodjinom ili drzavnom, upristoji se malo)? Ne znam koliko si dobar s engleskim ali ako sam ne razumijes zamoli nekoga da ti prevede upravo ovaj pasus kojeg si tu postao.
Sa instalinranim Windowsima, jednom aplikacijom, iskljucenim page fileom i defragmentom ovi SSD-i koje koristim trajat ce jako dugo a bitne podatke svakako ne bi stavljao na SSD sa TRIM-om ili ne.
ovdje si u pravu. upgrade sa xp na 7 te košta kao jedan pošteni ssd. jasno da ti je, što se produktivnosti tiče, pametnije uložit u ssd. kako god ga trošio.
al nije razlog da TRIM proglašavaš nebitnim :P
nisam ga proglasavao nebitnim. naravno da je bitan ali mi se ekonomski ne isplati jer ako idem na win7 onda moram kupovati i win7 i SSD. ranije sam napisao da sam na racunalu na kojem imam "one" windowse upgrade napravio. samo sam nekim ljudima kojima je SSD- na XP-u neshvatljiva stvar napisao zasto ipak nije tako. Imam 4x placeni XP i da to sad bacim u smece i kupujem 4xWin7 iskljucivo zbog TRIM-a, ne isplati se.
SSD bez TRIMa je kao i seks sa nepoznatim osobama bez kondoma. Samo je pitanje vremena...
Evo moje iskustvo vezano za ssd, na njemu obično imam os i neku igru, tu i tam downloadnem nekej na njega, stvar je da su mi do sada riknula 2 komada unutar godine i pol, prvo corsair nova, pa corsair force 60, sad sam dobio opet force i iskreno mislim da će u prodaju jer mi se neda više zezat s mijenjanjem i garancijama....
Trebalo bi složit jednu you're doing it wrong sa SSD-om i XP-om baš za tvoj slučaj.
Kaze netko ko je kupio GTX560 Phantom? Siguran sam da je i kod tebe kompletan software legalan kad nisi u stanju shvatiti jednostavne stvari.
Haha, što fali Phantomki? Ali jesi li svjestan koliku štetu ćeš napraviti tim SSD-ovima bez korištenja TRIM-a, pogotovo ako svakodnevno puno zapisuju i brišu i još ako su malog kapaciteta?
Okey, postoji garancija i to sve, al morat ćeš prijeć na novije windowse kad-tad pa ti je čim prije to bolje.
btw. koristim oriđiđi windowse, fakultet mi ih omogućava.
Haha, što fali Phantomki? Ali jesi li svjestan koliko štetu ćeš napraviti tim SSD-ovima bez korištenja TRIM-a, pogotovo ako svakodnevno puno zapisuju i brišu i još ako su malog kapaciteta?
Okey, postoji garancija i to sve, al morat ćeš prijeć na novije windowse kad-tad pa ti je čim prije to bolje.
btw. koristim oriđiđi windowse, fakultet mi ih omogućava.
windowse znaci koristis besplatne, a ostalo?
Vec u ranijim postovima je napisamo da na SSD-ima imam instalirane Windowse i jednu aplikaciju. Pagefile iskljucen jer racunala imaju 16 i 32GB RAM-a, defrag iskljucen (jer nema nikakvog smisla iako sam ga mogao i ostaviti). SSD-i uredno rade preko godinu i po i nikakvih padova performansi ili kvarova nema (Intel 80GB).
Na nove Windowse cu (nazalost) prijeci kupovinom novih racunala. Za sad je tek jedna sedmica u birou a volio bi da sam i tada mogao kupiti XP (iz nekih razloga o kojima sam pisao u drugim temama).
Od ostalih programa uglavnom preferiram free software, osim ESET Smart Security kojeg plaćam godišnje, tu ne štedim. Naravno ima tu i torrent verzija koje nemaju adekvatnu free inačicu, AutoCAD, Premier, Photoshop, Vegas itd. ali što sad, računalo mi je osobne namjene. Nikakvu zaradu ne vadim na njemu. (valjda, ne znam, ne pitajte me ništa ) Igre ne igram, osim par ovih što imam orginal, ali i to rijetko u zadnje vrijeme. Ti kupuješ sve orginal za svoj osobni komp doma? I filmove?
I daj reci šta fali Phantomki, nisam te skužio 2% što si sa njom htio reći..
windowse znaci koristis besplatne, a ostalo?
Vec u ranijim postovima je napisamo da na SSD-ima imam instalirane Windowse i jednu aplikaciju. Pagefile iskljucen jer racunala imaju 16 i 32GB RAM-a, defrag iskljucen (jer nema nikakvog smisla iako sam ga mogao i ostaviti). SSD-i uredno rade preko godinu i po i nikakvih padova performansi ili kvarova nema (Intel 80GB).
Na nove Windowse cu (nazalost) prijeci kupovinom novih racunala. Za sad je tek jedna sedmica u birou a volio bi da sam i tada mogao kupiti XP (iz nekih razloga o kojima sam pisao u drugim temama).
Ne znam koje aplikacije vrtiš, ali za 64-bitni sustav bi ti definitivno sedmica bila bolja
Ne znam koje aplikacije vrtiš, ali za 64-bitni sustav bi ti definitivno sedmica bila bolja
Od osnovnih Archicad i Artlantis. U Archicadu nema nikakvih razlika dok je render u Artlantisu otprilike 5% brzi na XP-u. Ali nije to ono sto me drzi na XP-u (iako nije ni za zanemariti jer zasto bi dodatno placao za 5% slabiji rezultat) nego zakasnjeli i losi driveri za HP-ov ploter.
Od osnovnih Archicad i Artlantis. U Archicadu nema nikakvih razlika dok je render u Artlantisu otprilike 5% brzi na XP-u. Ali nije to ono sto me drzi na XP-u (iako nije ni za zanemariti jer zasto bi dodatno placao za 5% slabiji rezultat) nego zakasnjeli i losi driveri za HP-ov ploter.
Kod mene u firmi i dalje svi naručuju HP, iako ja svima govorim da bježe od toga
otkad ih je gospođa Fiorina "restrukturirala"...support katastrofa, driveri
veliki ko OS za najobičniji printer od 500kn itd
Windows 7, page file isključen (imam 8gb memorije što će mi i page file), 120gb agility 3. SSD ima dvije particije, 50gb za OS i ostatak za igre i programe. Pun je skoro do vrha (windowsi se i dalje dižu za nekih 10sec - od POST-a). Od igra imam SC2 i D3 (obje rade bez problema i load time kod SC2 i D3 skoro da ne postoji - u MP partijama kod SC2 većinom čekaš druge dok loadaju :P). Imam ga zadnja 3 mjeseca, super zadovoljan performansama, mislim da je najveći boost u brzini rada sa računalom od vremena kad sam sa 512mb prešao na 2gb rama (stari komp).
2 SSD-a, jedan star 6 godina i jedan 3 godine, i dan danas savršeno rade.
To ovaj u Dell laptopu, prvi koji je izašao? Sjećam se da je kod nas kad se pojavio bio preko 7000kn
32-gigabajtni
To ovaj u Dell laptopu, prvi koji je izašao? Sjećam se da je kod nas kad se pojavio bio preko 7000kn
32-gigabajtni
Ne, u slozencu. 32 GB, 2.5".
XP i SSD?
Pricate o OS-u kojem je trebao SP1 da vidi "velike" diskove (cini mi se vece od 40 GB)
BTW
Kako je Windows 8 "prilagoden" za SSD? Jel se mora tweakati za SSD?