Ransomware skriven u obliku lažne nadogradnje Wind

poruka: 36
|
čitano: 7.016
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ransomware skriven u obliku lažne nadogradnje Wind".
16 godina
Re: Ransomware skriven u obliku lažne nadogradnje
CROMartin147 kaže...
Ransomwarei imaju amo reci popis filova koje treba enkriptirat vecinom su to slike, videi, zipani fileovi, .exe itd. Oni prođu sve čemu mogu pristupiti i kriptiraju, cak ako imate instaliran one drive, g drive itd. i tu isto kriptiraju filove.

E ovo me zanimalo. Dakle ako ja imam neki cloud backup i kriptira mi se disk onda se i ti kriptirani podaci pocnu uploadat gore u oblak i gaze moje nekriptirane podatke. Al st ne mogu u oblaku revertat podatke nazad? Mislim da dropbox ima neki bistory verzija fileova koje dignem gore? Pa se nadam da mogu vratit na verziju prije kriptiranja...

16 godina

cloud servisi (upravo zbog crypt problema) vraćaju na zahtijev backup prošlog dana.. tako se može nešto spasiti, zapravo odgovor je uvijek backup! (samo sad malo pametniji da ne kažem nešto drugo..). Podaci jednostavno ne smiju biti dostupni (malwareu, pa ni nikome kome ne smiju biti dostupni, počevši od juzera..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
Znam da gdrive ima mogucnost vracanja verzije do 30 dana unazad samo sto treba vratiti na sljedeci nacin : downloadat file iz historya, izbrisat kriptirani na g drivu, uploadat stari na g drive.
11 godina
neaktivan
Re: Zastita protiv Ransomware-a
KIKI3ooo kaže...
Markić7 kaže...

Onda je jedina mogučnost da kupim jos jedan hdd i radim backup svaki tjedan, 

Kako to raditi a da ne brišem stare podatke već da sam automatski nadopuni ono što fali i obriše ono što fali ??? Kako vi to radite, tj kojim alatom? Taj backup disk bi ja otkopčao iz struje, spajao bi samo radi nadopune tj osviježavanja podataka. 

Prvo treba odvojit podatke od OS-a. Znači dokumenti se ne stavljaju u my documents i slike u my pictures nego na jednom disku (po mogućnosti ssd) su windowsi a na drugom disku (po mogućnosti wd black ili neki drugi sa 7200 rpm i malo cache-a) su podaci.

I onda imaš vanjski disk ili disk dock na koji spojiš disk (istog kapaciteta kojeg je i disk sa podacima ali može biti sporiti tj. 5000rpm bez cachea) na koji radiš backup jednom tjedno.

Na ovaj način, ako ti se bilo što dogodi možeš ubacit win instalacijski dvd, resetirat kom, formatirat c disk i nanovo instalirat windowse.

To bi bio nekakav core sistem za korištenje računala i backup poslovne svrhe bez clouda i sinkronizacije. A može se i kupiti 1TB prostora u cloud-u za 60kn/mjesečno i namistiti automatsku sinkromizaciju. Na ovaj način se može pristupati podacima i sa bilo kojeg uređaja spojenog na net, mobitela itd. Ali i i slučaju backupa u cloud i auto sync preporučujem imati podatke na odvojenom disku.

Imam odvojeni disk za podatke (4tb hdd) Toshiba koja se vrti na 7200rpm

Windows je na hdd-u 1tb (wd green)  ali podaci na njemu mi nisu toliko bitni, sve što mi vrijedi odma prebacujem na taj od 4tb .

Ja bi kupio još jedan hdd 4tb ali radio backup, ako želilm potpunu sigurnost za taj disk koji je za backup onda bi ga trebamo svako malo iskopčavati, ne samo da mi virus ne obriše to nego i da mi ne rikne, recimo strujni udar itd. 

Pitanje dali je moguče ukopčati backup disk po potrebi, i osviježiti sa novijim podacima koji su se u međuvremenu pojavili ali da ja ne moram razmišljati što imam za backup a što ne. Sve je raspoređeno u mape po vrsti. 

16 godina

moguće je.. btw, moguće je programirati i mikrovalnu ili vešmašinu, čemu uopće pitanje..

da si pitao kako.. :))

cloud nije backup, backup je backup. (oni ga rade, može se iskoristiti). TO je i odgovor kako, googlaj sinkronizacija + backup. (ili prepusti OSu brigu, defaultno je uključeno.. ipak provjeri-podesi, jer već sve potrebno imaš ispod haube)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Markić7 kaže...
KIKI3ooo kaže...
Markić7 kaže...

Onda je jedina mogučnost da kupim jos jedan hdd i radim backup svaki tjedan, 

Kako to raditi a da ne brišem stare podatke već da sam automatski nadopuni ono što fali i obriše ono što fali ??? Kako vi to radite, tj kojim alatom? Taj backup disk bi ja otkopčao iz struje, spajao bi samo radi nadopune tj osviježavanja podataka. 

Prvo treba odvojit podatke od OS-a. Znači dokumenti se ne stavljaju u my documents i slike u my pictures nego na jednom disku (po mogućnosti ssd) su windowsi a na drugom disku (po mogućnosti wd black ili neki drugi sa 7200 rpm i malo cache-a) su podaci.

I onda imaš vanjski disk ili disk dock na koji spojiš disk (istog kapaciteta kojeg je i disk sa podacima ali može biti sporiti tj. 5000rpm bez cachea) na koji radiš backup jednom tjedno.

Na ovaj način, ako ti se bilo što dogodi možeš ubacit win instalacijski dvd, resetirat kom, formatirat c disk i nanovo instalirat windowse.

To bi bio nekakav core sistem za korištenje računala i backup poslovne svrhe bez clouda i sinkronizacije. A može se i kupiti 1TB prostora u cloud-u za 60kn/mjesečno i namistiti automatsku sinkromizaciju. Na ovaj način se može pristupati podacima i sa bilo kojeg uređaja spojenog na net, mobitela itd. Ali i i slučaju backupa u cloud i auto sync preporučujem imati podatke na odvojenom disku.

Imam odvojeni disk za podatke (4tb hdd) Toshiba koja se vrti na 7200rpm

Windows je na hdd-u 1tb (wd green)  ali podaci na njemu mi nisu toliko bitni, sve što mi vrijedi odma prebacujem na taj od 4tb .

Ja bi kupio još jedan hdd 4tb ali radio backup, ako želilm potpunu sigurnost za taj disk koji je za backup onda bi ga trebamo svako malo iskopčavati, ne samo da mi virus ne obriše to nego i da mi ne rikne, recimo strujni udar itd. 

Pitanje dali je moguče ukopčati backup disk po potrebi, i osviježiti sa novijim podacima koji su se u međuvremenu pojavili ali da ja ne moram razmišljati što imam za backup a što ne. Sve je raspoređeno u mape po vrsti. 

Imaš oni acronis true image home - najbolji program te vrste, koji se može naći i besplatno na internetu jel ; i on ti može raditi kloniranje diska i sinkronizaciju, auto ili manual sync. Backup disk mora naravno biti odvojen od računala i spajat se samo kad se radi backup.

Ja ne koristim ništa nego spojim disk i ručno kopiram cijeli data disk jednom tjedno i stavim disk u sef u zidu... a sad ću uz to uzet i neki cloud storage i namistit auto sync.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice