nebih se ni ja slozi da su canon i nikon sveto pismo ali ako bi mi neko poklonio D4 ili 5d mk3 nebih se bunio, ovim putem pozivam zainteresovane za poklanjanje da mi se slobodno obrate primam i visestruke donacije.
nebih se ni ja slozi da su canon i nikon sveto pismo ali ako bi mi neko poklonio D4 ili 5d mk3 nebih se bunio, ovim putem pozivam zainteresovane za poklanjanje da mi se slobodno obrate primam i visestruke donacije.
Ne pokrecem rat brandova. Dapace, moj zadnji aparat nije ni Canon ni Nikon ali me zanima zasto covjek kategoricki odbacuje dva najpoznatija branda do te mjere da ne bi uzeo njihov aparat ni da mu ga netko poklanja. Koji su prakticni razlozi za to? Meni jedino snimanje videa ili trolanje padaju na pamet kao moguci razlozi zasto netko, bez ogranicenja u budzetu, kao prvi izbor ne bi uzeo Canona ili Nikona.
Sto se formata tice, FF vs APS-C je glupost govora. Koliko god tehnologija napredovala i danasnji APS-C pretice FF od prije 10 godina, toliko i FF napreduje i zbog svojih fizickih predispozicija uvijek ce biti bolji. Ko ima novca ili ko fotografijom novac zaradjuje kupit ce FF i nece se ni obazirati na nekoga ko ga zbog toga naziva budalom.
Nije mi jasno kako netko moze pisati o fotografiji a ne shvaca zasto je 35mm uzeto kao standard.
Zato što su to dva brenda koja samo izbacuju iteracije tijela i kopiraju jedan drugog u ratu za tržišni kolač. Ja bi uzeo tijelo onog sistema kojeg bi koristio, a to Canikon sistemi nisu.
Od svih tih malih formata (ff je isto mali format), meni je m43 trenutno najbolji kompromis veličine i performansi. Veći mali formati (LOL) mogu imati malo bolje performanse, ali ne toliko da mi opravdaju razliku u masi, dimenzijama pa na kraju i cijeni. APS-C mirrorless sitemi su mi isto zanimljivi, ali za sada još nisu zreli i imaju nekih mana zbog kojih su mi trenutno drugi izbor (bez obzira na veći senzor).
Zbog toga mi dimenzija/veličina koja je nastala dok je neki drugi medij bio aktuelan mi je totalno nebitna i smiješni su mi oni koji ga nameću kao standard, čak mu i daju magične mogućnosti.
Da odgovorim komšiji:
S obzirom na veličinu m43, ne bih rekao da ih je jedva uhvatio već da ih čak i outperforma (zbog manjih dimenzija, jel) ;))
Još jedan link:
http://admiringlight.com/blog/full-frame-equivalence-and-why-it-doesnt-matter/
Ko želi, široko mu polje. Pusa svima, posebno Gedu i deckardu ;)
Oleg je oduvijek volio pisati panegirike o Soniju i dijeliti svoju viziju fotografiranja - SLR je mrtav jer ga je SLT pojeo, A77 je bio najbolji aparat na trzistu, ISO 1600+ je za ludjake, full frame ne valja osim mozda ako ga Sony ponudi (jeftino) jer je puno bitnije koje opcije za bracketing aparat ima.
Mislim da Sony radi dobre stvari, ali da ovakvi clanci u kojima se unaprijed zna stav autora ne doprinose nekoj raspravi ili obrazovanosti nas koji to citamo, te samim tim dovodi do kontra efekta.
Posteno receno, Sony i je njaveci inovator u pogledu foto elektronike. Imaju dobre aparate i najcesce su best buy u vecini kategorija. No to nije razlog za pljuvanje po drugim proizvodjacima a pogotovo po kupcima drugih aparata.
U biti opcenito je ruzno svoje misljenje nametati kao neku univerzalnu istinu a sve koji imaju drukcije misljenje ili iskustvo omalovazavati.
Zato što su to dva brenda koja samo izbacuju iteracije tijela i kopiraju jedan drugog u ratu za tržišni kolač. Ja bi uzeo tijelo onog sistema kojeg bi koristio, a to Canikon sistemi nisu.
Od svih tih malih formata (ff je isto mali format), meni je m43 trenutno najbolji kompromis veličine i performansi. Veći mali formati (LOL) mogu imati malo bolje performanse, ali ne toliko da mi opravdaju razliku u masi, dimenzijama pa na kraju i cijeni. APS-C mirrorless sitemi su mi isto zanimljivi, ali za sada još nisu zreli i imaju nekih mana zbog kojih su mi trenutno drugi izbor (bez obzira na veći senzor).
Zbog toga mi dimenzija/veličina koja je nastala dok je neki drugi medij bio aktuelan mi je totalno nebitna i smiješni su mi oni koji ga nameću kao standard, čak mu i daju magične mogućnosti.
Da odgovorim komšiji:
S obzirom na veličinu m43, ne bih rekao da ih je jedva uhvatio već da ih čak i outperforma (zbog manjih dimenzija, jel) ;))
Još jedan link:
Kroz ruke mi je proslo nekoliko m43 aparata i desetak objektiva i stvarno covjek mora priznati da su to male zvijeri sto se IQ-a tice a ako u pricu ubacimo prakticnost jedina im je konkurencija Sony sa NEX-om koji opet ima nekih prednosti (velicina senzora :P) ali i mana kao sto je puno manji broj objektiva i cijena onih stvarno dobrih. U blizoj buducnosti bi vecina casual fotografa svoje mrcine mogla zamijeniti takvim aparatima. I tu bi prica trebala stati.
Daljnje usporedbe tih aparata sa FF profi opremom su besmislene a i uvlacenje cijena u pricu je jos besmislenije.
Primjer: prije par dana sam kupio busilicu. Odem u Peveca i gledam ponudu Bosch busilica i vidim da imaju dva modela karakteristika kakvih mi treba. Jedna je zelena, druga plava. Ista snaga, isto okretaja, modovi rada... i zelana mi je puno ljepsa a kosta duplo manje. Pitam prodavaca zasto je plava duplo skuplja a on mi kaze kako je zelena "Hobby" linija a plava "Professional" i da mi je zelena sasvim dobra ako tim alatom ne zaradjujem kruh. Kupio sam zelenu. Da li je onaj ko kupi plavu budala? Mislim da nije pa cak i onda ako mu ne sluzi u profesionalne svrhe. Jednostavno je odlucio za vise novca kupiti bolju stvar.
Da odgovorim komšiji:
Još jedan link:
Znaci, netko ti poklanja sto god zelis, a ti izabires m43. Necu pogadjati da li zaobilazis istinu ili ne, nisi druge stvari isprobao, vjeran si brandu, duboko si uvjeren u to sto pricas ili nesto peto, vec cu samo reci da bi to zasigurno bio odabir mnogih (polu)profesionalaca ili naprednih hobista. Sapient sat.
Sto se tice linka, ima jedan krasan dio:
"Full Frame Advantages
Now, before I tell you why worrying about ‘equivalence’ is irrelevant, you need to first understand that I am not saying that full frame cameras don’t have some very real advantages over smaller format cameras. They do, but only ONE of them relates to aperture. Full frame cameras have the following advantages over smaller format DSLRs and Compact System Cameras (CSCs):
Lower Noise. Full frame cameras of similar sensor technology to their small 1-2/3 stop advantage over 4/3.
Richer tonality. Full frame cameras generally have higher color bit depth and therefore a little richer tonality and colors. This can give them a somewhat intangible look that gives that little extra something to an image.
The ability for shallower depth of field and extremely blurred backgrounds. While you can certainly acheive plenty of background separation and shallow depth of field with APS-C and 4/3 sized sensors, you aren’t going to match the ability of a full frame camera with a hyper fast lens like an 85mm f/1.2 or a 300mm f/2.8 to obliterate the background.
And, that’s pretty much it."
Dakle, nas uvazeni bloger navodi da FF ima samo bolji noise, boje i DoF, te zakljucuje - 'And, that’s pretty much it'. Sreca da u fotografiji to nisu bitne stvari.
Pusa i tebi i zelim ti svu srecu sa m43. Zelim ti dobro svijetlo, trebat ce ti!
Dakle, nas uvazeni bloger navodi da FF ima samo bolji noise, boje i DoF, te zakljucuje - 'And, that’s pretty much it'. Sreca da u fotografiji to nisu bitne stvari.
Pa velim ja. Nekima bi bilo bolje da probaju igrati nogomet .
Koliko samo rijeci je potrebno da se pokaze, a nikako dokaze, da je jedan covjek u krivu, a koliko ih se onda povede za njim.
Pa velim ja. Nekima bi bilo bolje da probaju igrati nogomet .
i nogomet ima neke nivoe kojima se covjek zadovoljava. ja sam zadovoljan ako odigram 20 minuta bez da crknem ili ne polomim sebe ili drugoga.
Znaci, netko ti poklanja sto god zelis, a ti izabires m43. Necu pogadjati da li zaobilazis istinu ili ne, nisi druge stvari isprobao, vjeran si brandu, duboko si uvjeren u to sto pricas ili nesto peto, vec cu samo reci da bi to zasigurno bio odabir mnogih (polu)profesionalaca ili naprednih hobista. Sapient sat.
Pusa i tebi i zelim ti svu srecu sa m43. Zelim ti dobro svijetlo, trebat ce ti!
Da. Ja imam APSC Nikona kojeg ću se rado riješiti jer me vrat boli kad nosim i neki minimalni setup i zbog Nikonove glupe politike koja je ovdje offtopic. Da mi neko poklanja šta god želim, uzeo bi neki srednji format (jer je najskuplji, lol) i prodao ga, pa opet kupio nešto manje ;)
Niko ne osporava da nema bolje tehničke karakteristike, samo je stvar da li pojedinac to vidi i treba i da li želi nositi to sve zbog te razlike. Rekao sam da u nekim primjenama veći format je must, oni koji ga trebaju kupe ga, kao i oni koji ga žele al im ne treba i ne znaju to iskoristiti (takve ne odgovaram od izbora, samo se nasmijem). :D
Hvala, ja sam flash shooter tako da uvijek imam svjetla i po kvaliteti i po količini i, vjerovao ili ne, više mi smeta nedostatak prave ISO100 osjetljivosti na novim senzorima nego te ultra visoke 6400 i više.
Mene više interesuje neki izvor svjetla i razni modifikatori nego objektiv i tijelo, jer kad ih na kraju uzmem u ruku, posao je više manje gotov tako da mi je svjedno čim sam to zabilježio. ;)
Niko ne osporava da nema bolje tehničke karakteristike, samo je stvar da li pojedinac to vidi i treba i da li želi nositi to sve zbog te razlike. Rekao sam da u nekim primjenama veći format je must, oni koji ga trebaju kupe ga, kao i oni koji ga žele al im ne treba i ne znaju to iskoristiti (takve ne odgovaram od izbora, samo se nasmijem). :D
I to je ključ za rasplitanje našeg natezanja. A ovih zadnjih o kojima pišeš uvijek ima. A gle, već sam napisao ranije, to je tako u svakom sportu. Znam ih osobno preko nekoliko i redovno ih srećem po raznim događanjima gdje bude zgoda i prigoda ponešto si uslikati. Dođu naoružani i repetirani do jaja, a fotografski su na razini početaka zabavljanja fotografijom. I obično te pokušaju uvući u tehnofilske spike i mačevanje opremom, pa to završi na nekoj pivi ili sl. u silnim laprdanjima i lamatanjima tehničkim pojmovima i kraticama, a što u konačnici rezultira praznom karticom na kraju dana. Ali dobro, ako ljude veseli...
Nekako mislim da bi onda trebao razmisliti o dobrom kompaktu tipa RX100, XZ-2, G16... po prakticnosti je veca razlika izmedju njih nego izmedju m43 i DSLR, imaju dosta dobar low light performance zahvaljujuci brzoj optici. Mislim da je za ljude koji imaju DSLR to pametnija kupovina od m43/NEX koji su "ni vamo ni tamo" (govorim iz svog iskustva).
Istina, i ja sam jako blizu kupovine panasonica LX7 ili sony r100 cisto da je uvjek pri ruci. Ali ipak SLR je SLR kad se sve sabere i oduzme jos ce vode proci dok elektronske karakondzulice budu bolje od optickog trazila i fokusa sa pravim mehanickim helikoidom, a evo A7, vratimo se na pocetak price, je laksi manji i moze se na njega vjerovatno sve se adaptirati jer vec sam vidio negdje pentax FA 43 imited M39 Leica mount da je neko na njega naglavio. Ocekujem od njega daleko bolje rezultate nego sa nekim 4/3 tehno igrackom, a sam je tezak kojih parsto grama.
Samo da je para bit ce aparata i optike.
Nekako mislim da bi onda trebao razmisliti o dobrom kompaktu tipa RX100, XZ-2, G16... po prakticnosti je veca razlika izmedju njih nego izmedju m43 i DSLR, imaju dosta dobar low light performance zahvaljujuci brzoj optici. Mislim da je za ljude koji imaju DSLR to pametnija kupovina od m43/NEX koji su "ni vamo ni tamo" (govorim iz svog iskustva).
Sa kompaktom gubiš veliki stepen fleksibilnosti i veliki stepen direktne kontrole, pa da imaš i bolji senzor (što znači da nije aparat samo senzor). Ergonomija kompakata je isto tako lošija od dslr-a/mirrorless-a.
Da ne bi mogao odraditi nešto kompaktom, naravno da bi, ali bi bio ograničen.
Evo ko ima para nek popuni listu
http://petapixel.com/2013/10/29/drop-725k-gear-priciest-items-sold-bh/
Sa kompaktom gubiš veliki stepen fleksibilnosti i veliki stepen direktne kontrole, pa da imaš i bolji senzor (što znači da nije aparat samo senzor). Ergonomija kompakata je isto tako lošija od dslr-a/mirrorless-a.
Da ne bi mogao odraditi nešto kompaktom, naravno da bi, ali bi bio ograničen.
ocito da nisi imao posla sa modernim premium kompaktima.
sve kontrole skoro izvucene van na dugmad, plus ergonomija kako treba, a vecinom postoje i gripovi sad dodatni za kompakte.
ocito da nisi imao posla sa modernim premium kompaktima.
sve kontrole skoro izvucene van na dugmad, plus ergonomija kako treba, a vecinom postoje i gripovi sad dodatni za kompakte.
I nisam, baš i ne pratim trendove kod kompakata. Ali opet fali ono najbitnije, nabaci mali pancake zoom ako hoćeš ići light, neki fish ili UWA ako treba, ponesi mali eksterni blic i mali softbox i kontroliraj to sve bežično...
Da pojasnim, nije mi potrebna apsolutna tehnička kvaliteta srednjeg formata, kao ni jako male dimenzije i masa kompakata, već mi je potreban kompromis koji će te karakteristike spojiti na najbolji način.
Upravo tu leži snaga mirrorless-a i ja ću drage volje odbaciti prizmu i fazni af, ekstremne ISO vrijednosti i stop-dva DR-a da bi 95% ostalih zadataka odradio sa puno manje muke i zbrke, pogotovo ako znam kako raditi oko tih nedostataka.
FF može imati veći plafon ali opet kažem, ko se oslanja samo na tehnologiju da bi izbjegao plafon, opet će u praksi naići na njega i neće moći dobiti što želi jer možda manjka znanja i pored opreme.
ok kraj price, samo moram te upozoriti kao komsiju, koliko znam nablizu smo.
Kazu u Albaniji sve mercedesi , nemaju ljudi para da kupuju dvaput. Nije ni kod nas bas sjajno i nismo bas bogati da kupujemo dvaput, nemoj se razocarati dobro promisli sta kupujes, neki dan sam na planinarenju rauzmisljao o kompaktu, 4/3 i slicno ali sve to pada u vodu kad dodjem kuci i vidim kolika je tolerancija senzora u K-5 i kakve foktke donosim a kakve ispadaju iz obrade. Nije bas ni nikon 7100 grdosija a ni slicni aparati, mozda malo imaju nepotrebno glomazne objektive ali i to se da durati ako je kvaliteta fotke bitna. Negdje sam naletio na objasnjenje jednog fotografa zasto voli 6x6 film, njegovo pojasnjenje je bilo da mu on tolerise neznanje. Ista situacija je i sa velicinom senzora, a nisam bas siguran da je 4/3 ili bilo sta manje najbolji balans.
Istina, i ja sam jako blizu kupovine panasonica LX7 ili sony r100 cisto da je uvjek pri ruci. Ali ipak SLR je SLR kad se sve sabere i oduzme jos ce vode proci dok elektronske karakondzulice budu bolje od optickog trazila i fokusa sa pravim mehanickim helikoidom, a evo A7, vratimo se na pocetak price, je laksi manji i moze se na njega vjerovatno sve se adaptirati jer vec sam vidio negdje pentax FA 43 imited M39 Leica mount da je neko na njega naglavio. Ocekujem od njega daleko bolje rezultate nego sa nekim 4/3 tehno igrackom, a sam je tezak kojih parsto grama.
Samo da je para bit ce aparata i optike.
Znam da je off topic ali moram ti ovdje dati savjet. Ni slucajno nemoj kupiti LX7 u Hrvatskoj. Taj aparat se vani moze kupiti za 320EUR dok kod nas kosta 4500kn. Osim toga Olympus XZ-2 je dosta bolji i jeftiniji.
Ma proslo me je sad je K-3 aktuelan, treba li kome K-5 povoljno :)
Koliko povoljno? Ne treba meni ali ako je stvarno povoljno mozda ti i nadjem kupca.
Offtopičarite. Ovo nije ogkasnik.