jednostavo...neki ljudi su zadrti, tvrdi i tjerat ce svoje misljenje ma kako glupo bilo...ne želim se više raspravljati...ja sam svoje rekao, imam čvrste dokaze ,a ti si očito naklonjen, slijepo uvjeren tome da je komp bolji iako su ga ljudi napravili...a kad pogledas, sta je komp ?...hrpa plastike, metala i kojecega...
jednostavo...neki ljudi su zadrti, tvrdi i tjerat ce svoje misljenje ma kako glupo bilo...ne želim se više raspravljati...ja sam svoje rekao, imam čvrste dokaze ,a ti si očito naklonjen, slijepo uvjeren tome da je komp bolji iako su ga ljudi napravili...a kad pogledas, sta je komp ?...hrpa plastike, metala i kojecega...
http://www.bug.hr/vijesti/simuliran-misji-mozak/78387.aspx
evo odgovor na pitanje sta je brze,hrpa tranzistora ili nesto sto se razvijalo milijunima godina i gdje su principom prirodne selekcije opstajali samo najbolji
i vise mi ide na zivce i na k....c usporedjivanje toga da komp moze izracunati brze 500-tu znamenku broja pi iza decimalnog mjesta
odgovor je DA komp to radi brze
ali kao sto je vec netko spomenuo ovdje,mozak sam zakljucuje sto je vazno a sto je nevazno i ono sto je nevazno ostavlja po strani ili zaboravlja,ili cak ni registrira a ono sto je vazno obardjuje i pamti
a mislim da izracunavanje 500 znamenke broja pi mozga ne zanima niti je to uopce vazno za njega i za njegov opstanak
i vjerujte da se tokom evolucije pokazalo da je taj CAROBNI BROJ PI vazan za opstanak covjeka da bi se covjekov mozak prilagodio i izracunavao milijarditu znamenku je....g broja pi u stotinki sekunde
ali izracunavanje 500 znamenke broja pi je tako nevazno za mozak da njegov razvoj nije isao u tom smijeru i zato smo izmslili hrpu tranzistora da to radi umjesto nas
samo sto rijetko kome na svijetu treba izracun 500-te znamenke broja pi
Evo da se i ja priključim raspravi. Uglavnom se slažem s Dragon wizardom.
Gledajući sveukupno, mozak je svjetlosnim godinama ispred računala.
Računala ipak (zasad) pobjeđuju mozak u brzini izvršavanja operacija i u "multitaskingu"
iako i mozak ima "multitasking".Ali računala su ograničena (brzinom proc., memorijom,
prostorom za pohranu podataka...), a mozak to nije. Mozak može pohraniti beskonačnu količinu podataka,
prima bezbroj informacija iz okoline, adaprira se na promjene situacija,a svi smo čuli da navodno koristimo
samo 10ak(? - nisam siguran)% mozga. Što ga se više koristi, to je brži i razvijeniji.
Sam čin gledanja prenosi jako mnoštvo informacija koje mozak obrađuje, puno više nego
je to itko od nas svjestan. Kao što sam rekao i mozak ima "multitasking" - kontrolira otkucaje srca,
disanje, pokrete - evo, trenutačno radim mnoštvo stvari odjednom: razmišljam što ću napisati, tipkam
(pokreti prstima), gledam u ekran, čujem zvukove u sobi, dišem, srce mi kuca, trepćem(!)...
I kao jedna od najvažnijih stvari: mozak je sposoban maštati, zamišljati... Mozak je moglo bi se reći,
procesor za općenite svrhe, stoga gubi kad su u pitanju brzina i učinkovitost (rješavanja zadataka,
kao što je već bilo navedeno i sl.), ali po svemu drugome mozak "ubija" računala.
EDIT: veoma zanimljiv članak i nadasve zanimljiv eksperiment.
Po tom bi tupaviji morali smanjit detalje :->
Dosta o tome tko je bolji, mozak ili računalo, kad svi znamo da je mozak bolji.
Mozak je bolji ako mi ne upalimo racunalo on nece ni radit ! ako me kužite sve ovisi o vama BITI ILI NE BITI
Evo da se i ja priključim raspravi. Uglavnom se slažem s Dragon wizardom.
Gledajući sveukupno, mozak je svjetlosnim godinama ispred računala.
Računala ipak (zasad) pobjeđuju mozak u brzini izvršavanja operacija i u "multitaskingu"
iako i mozak ima "multitasking".Ali računala su ograničena (brzinom proc., memorijom,
prostorom za pohranu podataka...), a mozak to nije. Mozak može pohraniti beskonačnu količinu podataka,
prima bezbroj informacija iz okoline, adaprira se na promjene situacija,a svi smo čuli da navodno koristimo
samo 10ak(? - nisam siguran)% mozga. Što ga se više koristi, to je brži i razvijeniji.
Sam čin gledanja prenosi jako mnoštvo informacija koje mozak obrađuje, puno više nego
je to itko od nas svjestan. Kao što sam rekao i mozak ima "multitasking" - kontrolira otkucaje srca,
disanje, pokrete - evo, trenutačno radim mnoštvo stvari odjednom: razmišljam što ću napisati, tipkam
(pokreti prstima), gledam u ekran, čujem zvukove u sobi, dišem, srce mi kuca, trepćem(!)...
I kao jedna od najvažnijih stvari: mozak je sposoban maštati, zamišljati... Mozak je moglo bi se reći,
procesor za općenite svrhe, stoga gubi kad su u pitanju brzina i učinkovitost (rješavanja zadataka,
kao što je već bilo navedeno i sl.), ali po svemu drugome mozak "ubija" računala.
EDIT: veoma zanimljiv članak i nadasve zanimljiv eksperiment.
Da, imamo mozak ali dali se znamo služit s njim, to si pitanje trebamo postaviti. Možda je mozak brži u svim segmentima od računala pa i u izračunavanju brojeva, samo što mi neznamo koristit njegov potencijal a izgleda da i oni dio koji koristimo to činimo loše :P
npr. Prije ćeš stići negdje s biciklom nego s autom, ako neznaš vozit automobil, to ne znači da je automobil sporiji nego da ga ne znaš vozit.
eto malo i mudrovanja u raspravi >.<
Mozak je cijeli aktivan, ali mi SVJESNO koristimo samo 10% mozga, što ne znači da je aktivno samo 10% mozga.
Kompjuteri su momentalno brži u izračunavanju, ali to je samo zato što se ljudski mozak degradira.
Kako su prije ljudi izračunavali ogromna arhitektonska rješenja (piramide) za koje danas mislimo da su napravili vanzemaljci.
Kako se prije računalo možete pročitati malo o vedskoj matematici, a kad to pogledate vidjet ćete kakve gluposti smo učili u školi i čime nas truju.
Link: http://www.vedicmaths.org/Introduction/Tutorial/Tutorial.asp#tutorial2
evo, moj šogor se bavi vedskom matematikom...evo link: http://vedskamatematika.blog.hr/
Mozak je cijeli aktivan, ali mi SVJESNO koristimo samo 10% mozga, što ne znači da je aktivno samo 10% mozga.
ova vedska matematika je zakon tako olakša stvari koje inace udren u kalkulator!! nice možda mi se svidi matematika
Dajte se bazirajte na živčane impulse i pojedinačne živčane stanice jer se o tome radi ...članak je o tome a ne o mozgu.
Inače imamo i mali mozak,produženu moždinu ,leđnu moždinu tkz. primitivne centre upravljanja ...informacija o 3D pokretima se obrađuje
kroz te centre a šalje se u motorički dio mozga koji onda izvršava pokret.naravno imamo i refleks koji je potpuno primitivan ..tj.na nižim razinama se
obrađuje (refleksni luk)...tako da vi pričate o nekim stavrima koji uopće ne spadaju u tematiku članka koji se tek počeo
baviti samo prijenosom informacije u jednom redu i to magnetski usmjerenim impulsom a ne električnim jer se tako gubi smisao kontrole impulsa
da bi se uopće mogao koristiti u računalnoj tehnologiji..a vi odoste naširoko tko je bolji !!!!Samo mozak kao i svi drugi dijelovi CNS-a imaju jezgre
koje su nakupine stanica gdje se pojedini signali obrađuju i zatim usmjeravaju kako koji i gdje koji ide to opet drugi centri rade i tako ....
Nekoliko vrsta živčanih stanica postoji...sve one se preklapaju jedna s drugom ....samom mozgu za recimo brži rad je bitna povezanost
živčanih stanica ....ne znam zašto ste ušli u raspravu o mozgu kad se tek uspjelo poredati živ.stanice u jedan red i usmjeriti signal da se prenosi.
Znate li vi koji je još posao samo oko obrade tog signala i uključivanja još više živ.stanica u procese prijenosa signala....prije bi se moglo
pomoći na taj način invalidima i recimo robotizacija ,a o nekoj novoj procesorskoj živčanoj stanici itekako je to daleko!!!Disanje potpuno automatizirano
stanje nižih centara koje mi možemo kontrolirati ,ia toliko razina na kojima radi mozak da recimo računalo tu nema šanse pored mozga...jedino
se može računalo mjeriti s ljudima u tome da računalo može biti brže u nekim načinima rada ali ne u svim..ako se to desi tad
računalo postaje svjesno samog sebe a to ne bih rekao da će se desiti,ako da tad smo otkrili tajnu života....a to je jako daleko po meni.
Evo nisam znao gdje da napisem,ali sam upravo OC-o mozak - sad radi na 14,000,000,000 petaflopa u stotinki sekunde - imam rez 13000 u 12D Brain Marcu.
EDIT:
Sad smo ja i prijatelj uparili mozgove - imamo rez 22000(malo se gubi zbog BranfireX-a)
Evo i malo FPS ova:
Crysis - 122002 x 80002 sve Very High 14500FPS-ova Max,12200FPS-ova Min - Avg - 13500FPS
Mi svjesno kontroliramo 10% mozga. Razmišljamo i kad nismo toga svjesni.
Kod Einstena je u biti bilo više vlakana koje povezuju dvije polutke mozga tako da prostor koji odvaja dvije polutke kod njega praktički nije
niti postojao i zbog toga je njegov "mozak" djelovao veći ali u biti su veze lijeve i desne polutke bile praktiči spojene.
To je dokazano iz njegovih nalaza koji su i objavljeni negdje(ne sjećam se više gdje) ali znanstvenici to itekako znaju.Obično neke od anomalija našeg
živčanog sustava obdare pojedince natprosječnom funkcionalnošću mozga.Znači svi koji imaju slične "abnormalnosti " u biti brže i ljepše
gledaju znanost i samu budućnost znanosti.Ne kažem da ako se neke druge regije razvijaju izazivaju i negativne posljedice koje mogu biti kobne
i bolesne !Kod nekih znanstvenika je eto bilo pozitivno.Mi sami možemo vježbanjem razviti neke posebnosti i nove puteve u mozgu napraviti
i na taj način "ubrzati" rad mozga.Prije negdej oko godinu dana naši istarživači CNS-a su na HTV-u govorili o tome i bave se "oživljavanjem "
mrtvih puteva živčanih impulsa ,a to bi itekeko pomoglo pri nekim bolestima CNS-a.
U ljudskome mozgu ima više veza između neurona nego što je čestica u svemiru.
(Čestica, znaći, atoma, molekula...)
Razmislite o tome, pa pokušajte shvatiti koliko je to složeno i NEOGRANIČENO.
Vjerovali ili ne, najzahtjevnija i najteža radnja koju je ljudski mozak sposoban obavljati i pri kojoj je najviše opterećen i zauzet
je sviranje nekog glazbenog instrumenta!
Među najzahtjevnije spadaju puhački!